lilith geeft weg: #oprechtekaartjes

IMG_5988

Het is een herinnering die ik zowel heb van in de periode dat mijn mama ziek was als dezelfde periode met mijn schoonmama. In beide gevallen wisten zij heel snel hoe de situatie zat. Mijn mama ging na maanden van steeds erger wordende hoofdpijn onder de scanner en bleek uitzaaiingen in haar hersenen te hebben die van een tumor op haar longen kwamen (situatie: niks meer aan te doen), mijn schoonmama kreeg plots kleine zwellingen in haar hals, die uitzaaiingen in de lymfeklieren vanuit een tumor op de longen bleken te zijn (situatie: niks meer aan te doen). Zowel mijn mama als mijn schoonmama beslisten om van in het begin open kaart te spelen en aan hun omgeving te vertellen hoe het zat. Dat genezing geen optie was, de tijd die er nog was zo comfortabel mogelijk maken wel.

In beide situaties waren er kaartjes, en in beide gevallen waren er kaartjes waar “spoedig herstel” of “veel beterschap” opstond. Hoe goedbedoeld ook, die deden pijn. Mijn moeder werd er een beetje opstandig van, had bijna zin om een kaartje terug te sturen met “er komt geen beterschap”. Mijn schoonmama leek er rustiger onder te blijven, maar ik herinner me een gesprek waarin ze zei dat ze dat nog een van de meest vermoeiende dingen vond, voelen dat mensen weigerden om te geloven dat ze echt niet meer beter kon worden, en omgaan met dat soort verwachtingen terwijl ze zelf al afscheid aan het nemen was.

Het was slechts één van de redenen dat ik het een leuk idee vond om tijdens mijn jaar meterschap van ’t Eén en ’t Ander, het cadeauwinkeltje van het Psychiatrisch Ziekenhuis Ieper, aan de slag te gaan met enkele patiënten rond oprechte kaartjes. Kaartjes die het zeggen zoals het is, ook al is zoals het is dat je niet altijd goed weet wat te zeggen. We zaten samen met een paar vrouwen die omwille van psychische kwetsbaarheid in behandeling zijn, dachten na over de kaartjes die ze kregen en hadden willen krijgen, wat dat met hen had gedaan, wanneer ze er iets aan hadden en wanneer net niet. We vertrokken vanuit de gedachte achter de empathy cards van Emily McDowell, maar slaagden er toch in om er onze eigen draai aan te geven. Op de achterkant staat ook telkens een stukje van het verhaal van de maakster van de kaart.

IMG_6003

Gisteren lag het resultaat in de winkel, en ik ben zeer trots op wat we gemaakt hebben, en meer nog: op de vrouwen die er hun schouders onder hebben gezet en zich hard hebben ingespannen om hun verhalen te delen en ermee aan de slag te gaan. Dat was niet makkelijk, maar ze deden het, en ik was dan ook een bijzonder fiere meter gisteren.

Om de lancering van de kaartjes te vieren mag ik vijf pakketjes met elke keer zes kaartjes verloten onder mijn lezers. Het enige dat je hoeft te doen is hieronder in de reacties zetten naar wie je je eerste kaartje zou willen sturen, en dan verloot ik vrijdag om 12 uur de winnaars. Veel succes! (mocht je niet winnen: ze zijn ook hier te bestellen)

Update: alle winnaars werden verwittigd via mail. Ik probeer straks op enkele vragen in de reacties te antwoorden.

Reacties

 1. kat

  Ik vind dit super! Vaak schieten de klassieke kaartjes inderdaad hopeloos tekort. Mooi werk Lilith en dames.

 2. Camille Cooreman

  Een goede vriendin had een miskraam; ik stuurde bloemen, maar wist niet goed welk kaartje erbij te steken. Deze hadden toen een heel goede oplossing geweest!

 3. Dag Kelly, het gezegde gaat ‘je weet pas wat iets is als je het zelf meemaakt’. Gezegdes zijn waar. Ik was deze week nog aan het kijken naar de kaartjes van Emily McDowell omdat we in onze familie de voorbije maanden twee maal getroffen zijn door die vreselijke K-ziekte. In december verloren we onze schoonbroer (man van de zus van mijn man) na een korte strijd tegen een hersentumor, en vandaag kregen we nieuws dat een andere schoonbroer (man van een andere zus van mijn man) uitzaaiingen heeft in hersenen en longen van een ‘overwonnen’ nierkanker. Allebei 50-ers, allebei ijzersterke, gezonde mannen, allebei doodbrave mensen.
  Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat taal mij faalt. Ik heb geen woorden, geen troost voor mijn schoonzus. Want we weten (bijna) exact waar we voor staan, en we zijn er als familie helemaal nog niet klaar voor om er nog eens door te gaan.
  En toch wil ik er zijn, voor haar, voor mijn andere schoonzus, voor mijn schoonbroer, mijn neef en nicht, mijn man,… Mijn eerste twee kaarten zouden dus gaan naar mijn schoonzussen. Omdat ik steil achterover sla van bewondering voor hoe sterk ze zijn.
  En aan jou en je madammen, bedankt om zo’n initiatief te nemen… <3

 4. annelies539

  Ik zou het eerste kaartje willen sturen naar mijn zus en schoonbroer. Vorig jaar werd hun zoontje, mijn neefje (toen 2 jaar) ziek. Een gezwel in het ruggenmerg. Operatie en weg, hoera! Helaas; 6 maanden later was dat rotte gezwel er weer! Terug operatie en gezwel weg. We dachten voor een tweede keer dat hij door het oog van de naald was gekropen. Maar God bestaat niet, 2016 begon met het nieuws dat die rotkanker weer terug was, ditmaal uitgezaaid over het hele ruggenmerg en tot aan de hersenen. Operatie is geen optie. De strijd met chemo is gestart, op een manneke van ocharme 3 jaar!
  Ik ben gefrustreerd door het gevoel dat wij zelf met niets kunnen helpen… Misschien met dit kaartje toch al iets….

 5. Prachtig. 14 dagen geleden hoorde ik van mijn oma dat mijn nichtje (ze is 38)heel erg ziek is. We hebben heel onze jeugd doorgebracht samen bij oma en ook twaalf jaar geleden zijn wij nog vaak samen uit geweest toen ik weer alleen was na het overlijden van mijn eerste man. Helaas klikte het niet zo met mijn nieuwe man en verwaterde ons contact. Ik zag haar nog wel een keer sporadisch nadien, maar het was ook voor mij enorm schrikken toen ze zo ziek bleek te zijn. Ze blijft hele dagen in bed liggen en is altijd ontzettend moe en dit is al jaren aan de gang. Ze krijgt amper iets gedaan en werkt al heel lang niet meer (een goede job waar ze vele jaren keihard voor gestudeerd heeft). Ze neemt ook zware medicatie. Ondertussen denkt men dat ze wellicht de ziekte van Lymne heeft.
  Ik weet nog altijd niet hoe ik haar kan steunen. Zo een mooi oprecht kaartje lijkt me dan erg gepast.

  Groetjes,

  Sandra

 6. Ohja, en ik zou wel een setje willen… een meisje dat ik in opname leerde kennen is terug opgenomen… en zo’n kaartje zou haar wel deugd doen denk ik…

 7. Een vriendin gaat door een moeilijke scheiding en heeft vaak een dip. Zeggen dat alles goedkomt, is nog te vroeg dus hoop ik dat er een passend kaartje van jullie in dat pakketje zit. Super initiatief!

 8. Lize

  Wat een mooi initiatief.
  Ik zou mijn kaartje versturen naar onze lieve vrienden die nu al zolang proberen een kindje te krijgen, en de lange lijdensweg met maar heel weinig mensen willen/kunnen/durven delen.

 9. Kat Delcommune

  Ik zou mijn eerste kaartje naar mijn zus sturen en de volgende kaartjes naar alle mensen die van familie hebben moeten afscheid nemen.

 10. Luc

  Ik stuur het eerste kaartje naar een vriendin. Ze is 56, heeft borstkanker en chemo gehad en is nu op. Het komt niet goed.

 11. Idem als Celine: mijn bff raakt maar niet zwanger, de vele pogingen ten spijt. Als er 1 iemand zo’n kaartje mag ontvangen, dan is zij het wel.
  Hallelujah trouwens voor kaartjes en mensen als deze!

 12. Charlotte

  Wat een prachtig initiatief.
  Ik zou ze stuk voor stuk geven aan ‘mijn’ zootje ongeregeld op de afdeling jeugdpsychiatrie in een psychiatrisch ziekenhuis in West Vlaanderen waar ik momenteel een (zeer indrukwekkende) stage loop. Want misschien nog meer dan volwassenen krijgen ze de meest ongelofelijke clichés naar het hoofd geslingerd van goedbedoelende mensen.

 13. claudia van damme

  naar mn mama, die heeft vandaag de diagnose gekregen dat ze kanker heeft en door haar zwakke longen niet meer te genezen is. Ze is bijna 83 jaar.

 14. Saar

  Ik zou een kaartje sturen naar mijn beste vriendin wiens papa overleden is aan ALS en die in datzelfde jaar haar relatie na 10 jaar zag spaak lopen. Ik zou haar dan feliciteren omdat ze nog altijd bij momenten zo jolig kan zijn.
  Ik zou een kaartje sturen naar Sofie die ik enkel ken via haar blog omdat ik zo erg met haar meeleef. Ze moest vorig jaar afscheid nemen van haar mama en ook zij worstelt met dat onmetelijke verdriet. Ik ken haar niet persoonlijk en toch flitst ze vaak door mijn gedachten.
  Maar bovenal zou ik kaartjes sturen naar al mijn vrienden/familieleden die zich wel eens niet zo goed in hun vel voelen, zonder dat daar meteen gigantische levensdrama’s voor gebeurd zijn en die zich daarom schamen omdat ze zich niet fantastisch voelen. Want ik vind nooit kaartjes die dat gevoel even aanraken of benoemen en die hen laten weten dat dat ok is.

  Ik vind dit echt een fantastisch initiatief. Ik ben enkele jaren geleden begonnen met regelmatig terug kaartjes te schrijven en ik vind er hele leuke en hele snoezige en hele grappige en hele foute (het type ‘innige deelneming’ met een lelijke bloem op of een vergezicht van een boom die geen bladeren meer draagt). Toen mijn papa stierf heb ik ook regelmatig met mijn ogen gerold – hoe goed bedoeld ook, Op zo’n moment zijn het de kaartjes die eerlijk zijn die recht naar je hart gaan.

 15. Jolien

  Mijn groottante die zelf geen kinderen of kleinkinderen heeft, en deze week te horen heeft gekregen dat ze de geplande ‘ultieme poging operatie’ eind maart zelfs niet zal halen. Mijn groottante was zelf altijd diegene die voor ieders verjaardag op zoek ging naar het perfecte kaartje. Vandaar. z.

 16. Hanne

  Ik zou graag een kaartje sturen naar een vriendin. Zij en haar man trappelen al een tijd lang doelloos in het rond met hun kinderwens.
  Mensen blijven vragen waar die baby blijft, wat er mis is en of ze elkaar misschien niet meer moeten. Terwijl ze zelf zo hard verlangen. Na een reeks operaties om de weg naar een kindje weer wat toegankelijker te maken, stuur ik ze graag honderd miljoen kaartjes. Met oprechte steun en massa’s succes. Want dat verdienen ze, evengoed als een lief klein boeleke.

 17. staelen isabel

  Goh ik moet hier eigenlijk zelfs niet over nadenken.. twee maal een gezin met wiegedood en één jongedame die sedert een week in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Ieper verblijft.. Gewoon.. omdat woorden zo moeilijk te vinden zijn..
  En O wat een prachtig initiatief !

 18. Liesbet R

  Wat een goed idee, een gat in de markt! Ik zou er eentje sturen naar mijn zus die het niet altijd makkelijk heeft…

 19. Het eerste kaart is voor mijn schoonzus en -broer die al jaren een onvervulde kinderwens hebben. Miskramen, mislukte IVF-pogingen, behandelingen met hormonen …
  Ik ben sowieso al erg blij dat zo’n kaartjes bestaan! Ik kan ze gelukkig ook gewoon online kopen :)

 20. Delphine

  Ik stuur het naar een collega, 38 jaar, papa van 3 heel jonge kinderen. Hij heeft endeldarmkanker met uitzaaiingen in de lever. Geen enkel kaartje heb ik ondertussen in de winkel gevonden om naar hem te sturen. Het blijft dus voorlopig bij sms’jes sturen en korte telefoongesprekken. Maar een kaartje krijgen, doet wellicht veel meer deugd!

 21. Super initiatief! Idd altijd goed bedoeld maar soms zo pijnlijk… Ik zou een kaartje sturen naar m’n nicht die onlangs in een depressie viel na tal van tegenslagen. Een ‘hart onder de riem’ kaartje doet altijd deugd …

 22. Elke

  Ik zou het sturen naar de fantastische Liesbet die vorige maand haar oma verloor, haar rots in de branding. En ook aan Eva, een optimistische 18-jarige leerlinge van me, die nu al bijna een jaar tegen kanker vecht.

 23. Gettie

  OOOOOH zo heerlijk eerlijk oprecht ! Proficiat dames met deze prachtige ontwerpen ! Mijn eerste kaartje gaat naar mijn mama die lijdt aan beginnende dementie en het tweede kaartje naar petekind en echtgenote die zo hard hun best doen om zwanger te worden na een eerdere miskraam ( ttz indien ik zou winnen natuurlijk en anders koop ik ze toch gewoon hé ) x

 24. De Beull Marijke

  Naar een collega haar dochter wiens vriend zijn eerste chemo achter de rug heeft (17 jaar) en nog een moeilijk jaar zal hebben, hopelijk met positief resultaat!

 25. Stefanie o.

  Wat een prachtinitiatief! Klassieke kaartjes schieten inderdaad heel vaak tekort. Ik zou mijn eerste kaartje sturen naar iemand die net ook het ‘verdict’ heeft gehoord dat de K. Niet meer te behandelen is en ik toch wil ik van me laten horen.
  Je mag echt fier zijn op je project! Proficiat meter!

 26. Roromacaro

  Ik zou mijn eerste kaartje naar mijn zus sturen, die het nog steeds o zo moeilijk heeft. Fijn initiatief!

 27. Thomas

  Wow, wat een super initiatief. Deze kaartjes wil ik zeker, want ook ik vind het soms heel moeilijk te verwoorden wat je echt wil zeggen zonder een nietsbetekenend melig kaartje te moeten sturen …
  We kennen helaas teveel mensen die dichtbij die binnenkort/al hebben moeten afscheid nemen van geliefden, kinderwens die mislukt, zware tegenslagen verduren krijgen en waarbij we helaas ook niet meer weten wat zeggen behalve sterkte …

  Desalniettemin, fantastisch project, uitbreiden en verkopen in gans België dit.

 28. Veerle

  Ik zou een kaartje naar een vriendin van mij sturen, die een dochter heeft die tegen een heel zware operatie aankijkt. Haar dochter is elf jaar en is geboren met een hartafwijking. Het is bijna niet voor te stellen wat ze al allemaal meegemaakt hebben. Ik denk dat mijn vriendin zo’n oprecht en eerlijk kaartje wel zou appreciëren.

 29. Eline

  Ik zou heel graag het eerste kaartje willen sturen naar de beste vriendin van mijn mama. Maar ik vrees dat tegen ze toe zouden komen ze er al niet meer zal zijn… Ik heb met haar een betere band dan met sommige tantes van mij. Toen ik ziek was kwam ze ook steeds vaker op bezoek en deed het altijd deugd om met haar te praten, want wij verstonden elkaar. Nu ben ik wel “genezen”, maar zij is helaas hervallen en doet haar ogen nu op dit moment zelfs niet meer open.. De laatste keer dat ik ze zag was twee weken geleden, met mijn nieuwe vriend, omdat ze hem nog zo graag eens wou ontmoeten en “keuren” :).
  In de plaats zou ik dan mijn eerste kaart geven aan haar man met “hier bestaat geen goede kaart voor”. Want nu heb ik er ook geen woorden meer voor. Super initiatief!!

 30. Heel leuk en mooi initiatief! Ik zou mijn eerste kaartje sturen naar een vriendin die momenteel met een depressie kampt. Ik merk dat ik vaak heel onzeker ben over wat ik tegen haar kan/wil/mag zeggen. Vooral omdat ik zelf ook een verleden van angstproblemen heb, en ik heb regelmatig “wtf, meen je dat nu?” willen zeggen tegen mensen die mij heel goedbedoeld een hart onder riem wilden steken. Dus ik weet hoe fout lieve boodschappen soms kunnen overkomen, en ik wil daar zelf heel voorzichtig mee zijn.

 31. Elien

  Ik zou een kaartje sturen naar mijn man. Die totaal onverwacht in depressie is geraakt. Hij houdt zich sterk voor onze meisjes en voor mij.
  Ik zou hem via een kaartje, nogmaals willen zeggen dat weer zijn voor hem, dat we samen gaan vechten, dat we hem apprecieren,….. En, dat we hem doodgraag zien.
  Misschien is dit nog een extra ruggesteun.

 32. Del

  Ik zou er al zeker enkele kunnen sturen naar familie en vrienden. Ik zou er voor mezelf ook 1 houden want benzelf al heel eind thuis. Maar heb een ziekte (rugoperatie) dat je niet ziet en dan geloven mensen je niet. Het kaartje zien staan thuis zou al helft van de pijnzijn.
  Heel mooi initiatief !!!

 33. Josiane

  Een heel mooi, creatief en inspirerend initiatief. Inderdaad moeilijk om een passend kaartje te vinden . Ik zou er eentje sturen naar mijn man , die al twee jaar moedig om de veertien dagen de chemotherapie met alle nevenwerkingen ondergaat

 34. Ik vind ze super, maar kan momenteel niet dadelijk iemand bedenken waar ik zo’n kaartje naar zou sturen. En maar goed ook. Want dat betekent dat iedereen in mijn omgeving het goed heeft, gezond is en dat ik altijd nog wel eens kan zeggen dat ik blij ben dat ze in mijn leven zijn, maar dat we vooral heel gelukkig mogen zijn momenteel.

 35. Dagmar

  Ik zou er eentje sturen naar een goede vriendin die een hersentumor had… Ze is er helaas op veel te jonge leeftijd aan overleden. Misschien had ik met zo’n kaartje een ‘opening’ gehad om te bespreken wat helaas onbesproken is gebleven… Ik mis haar nog elke dag zo hard…

 36. Jennifer

  In de ijdele hoop dat dit niet vervalt in de lijst ellende die jammer genoeg deel uitmaakt van het leven zou ik zo’n kaartjes geven aan mijn man die een collega heeft (die ik slechts via hem ken) die net haar derde kindje gekregen heeft samen met de diagnose dat ze zelf stervende is. Ik zie mijn man worstelen met berichtjes naar haar maar hij wil haar blijven steunen. Die kaartjes zouden hem helpen haar te helpen.

 37. Ineke

  Ik zou een kaartje sturen naar één van mijn beste vriendinnen die vorig jaar haar vader plotseling is verloren op oudejaarsnacht. Ik was zo geschrokken dat ik echt niet goed wist wat doen en zeggen dus zij heeft zeker een kaartje verdiend…

 38. Wauw, wat heerlijk. Hoewel ik nu zelf toch al wel de nodige watertjes doorzwommen heb (opname in de psychiatrie, kanker in de naaste familie), weet ik toch vaak zelf ook niet zo goed hoe ik moet reageren als het met mensen minder goed gaat. Vooral als er inderdaad geen uitzicht op beterschap is.
  Ik zou mijn eerste kaartje sturen naar E., iemand die ik intussen meer dan tien jaar geleden kennen toen we beide opgenomen waren voor een eetstoornis. Ze krabbelde er na jaren ellende en na veel gedoe bovenop … en toen werd ze ziek. Al jaren kan ze nauwelijks buitenkomen, is ze zo goed als bedlegerig, heeft ze veel pijn en is zelfs een bezoekje vaak te veel. In de betere tijden schreven we brieven of mailden we, maar zelfs dat kan ze niet meer. Het vraagt te veel energie. Als ze me iets wilt vertellen, moet haar echtgenoot dat voor haar typen. Ik vergeet haar niet, laat haar heel soms weten dat ik aan haar denk, maar meer is dat ook niet. Zij is een fantastische dame. Bij de geboorte van mijn zoontje stuurde ze een kaartje. Met kerst landt er ook iets van haar in mijn bus. Ik kan niet meer dan bewondering hebben. Naar haar zou mijn eerste kaartje gaan. Voilà.

 39. De vrouw van een goede vriend vecht tegen borstkanker. Ik probeer regelmatig iets te laten horen, maar weet nooit goed wat ik moet schrijven/sms’en, … Dus een leuk origineel kaartje zou welkom zijn.

 40. anne marie janssens

  Hoi hups hoi!

  Ik zou aan mijn goede vriendin Tine een kaartje ‘bon voor’ geven. Waarom? Omdat ze de laatste jaren veel te veel werkt en meer en meer ervan af ziet. Dus een ‘bon voor’ een namiddagje muntthee en lekkere kokosrotsjes. Omdat vriendschap niet altijd duur hoeft te zijn maar wel oprecht.

  Groetjes,
  Anne Marie.

 41. Dominique

  Een ex-collega van 37 heeft te horen gekregen dat ze darmkanker heeft. Er zijn ook al uitzaaiingen. Ze heeft 2 jonge dochtertjes. Ik kan me echt niet voorstellen wat dit met haar en haar gezin moet doen.
  Mijn andere collega’s gaan er van uit dat ze zal genezen maar toen ik hoorde dat er uitzaaiingen waren, kreeg ik schrik dat het niet meer goedkomt. En het is verdorie zo moeilijk om er over te praten :-(

 42. Katrien

  Prachtig initiatief!
  Ik zoek al een tijdje iets dergelijks, om naar een vriendin te sturen die al enige tijd in de psychiatrie vertoeft. Ze krijgt zo graag kaartjes, maar er zijn zo weinig toepasselijke te vinden die echt een boodschap hebben. Maar eigenlijk hoop ik dat ik dergelijke kaartjes niet te veel zal nodig hebben in de toekomst, als ik alle verhalen in de reacties hier al lees :(

 43. Ik ben grote fan van de kaartjes van Emily Mcdowell en vind het geweldig dat jullie daar mee aan de slag gingen. Ik zou eentje sturen naar mijn collega die al een jaar tegen de kanker vecht. Er is gelukkig nog steeds een sprankje hoop voor haar, maar ‘spoedig herstel’ dekt de lading in geen geval.
  Het tweede zou gaan naar een andere collega die strijd levert met een burn-out. Ook daar weegt ‘spoedig herstel’ wat te licht voor.

 44. Margo

  Aan mijn lieve vriendin die helemaal onverwacht zwanger werd als alleenstaande 40 jarige en nu haar kindje amper 2 maanden is al onder het mes moet wegens baarmoederhalskanker.

 45. Lutgart

  Mooi! Het is inderdaad soms zoeken naar een kaartje met gepaste boodschap. Ik zou alvast een kaartje sturen naar een vriendin met kanker die nog hoopt te herstellen.

 46. Gelukkig weet ik niet direct naar wie ik het eerste kaartje zou sturen… Of mss toch naar die collega die al het hele schooljaar thuiszit met een burn-out uit naam van alle collegas dan want hij kreeg nog geen collectieve kaart. Keitof project van je, ik ga ze zeker eens van dichterbij bekijken!!!

 47. Prachtig initiatief!

  Het is pas toen mijn mama besloot dat ze euthanasie wilde dat mensen ophielden met ons te zeggen dat het allemaal wel goed kwam. Als je weet dat het niet goed komt, doet het inderdaad vreselijk veel pijn om telkens te moeten horen dat het wel goed komt. Je krijgt dan niet eens meer de kans om te zeggen wat je echt voelt en hoe je er echt over denkt. Daarom: zo hard bedankt voor deze kaartjes!

 48. Nathalie

  Naar een hele goeie vriendin die het momenteel moeilijk heeft, net een diagnose burn-out gekregen. Een gepast kaartje zou heel veel betekenen voor haar. Gewoon effe laten weten dat ik er ben, wanneer het nodig is…

 49. Daisy Mota Nunes

  Wat mooi! En zo waar ook. Soms komen dingen gewoon (voorlopig) niet meer goed…
  Ik zou niet weten naar wie ik het eerste kaartje zou moeten sturen, zoveel mensen ken ik in moeilijke situaties. Ik zou al niet toekomen met één pakketje. Ik zou er dus graag winnen. En misschien wel een kaartje voor mezelf houden.

 50. kimberly

  Toen ik als 21 jarige werd opgenomen in de PAAZ zei mijn pa, die het altijd belangrijk vond dat ik mijn best deed, ‘het is oké je slecht te voelen’. Aan die uitspraak heb ik me zo hard kunnen optrekken en ik verkondig dezelfde waarheid nu aan iedereen die er nood aan heeft.
  Zijn deze kaartjes online te koop?

 51. Katleen

  wat een super-initiatief! Ik zou graag zo’n kaartje sturen naar mijn broer, die al een tijdje tegen depressie vecht…

 52. Eerste kaartje zou voor mijn mama zijn die dik 3 jaar geleden het verdict van ongeneeslijke longkanker kreeg en vorig jaar in december een hersentumor bleek te hebben (uitzaaiing van de longkanker die ‘o der co trole’ was en zich rustig hield niet dus de smerigaard). Hersenoperatie is goed verlopen maar nabehandeling weegt duidelijk zwaar. Aangezien mama behoorlijk no-nonsense is en zeker niet sentimenteel zou zo een kaartje wellicht perfect zijn voor haar.

 53. Else

  Fantastisch mooi! Kunnen deze ook online gekocht worden, voor wie ver van Ieper woont? Op dit moment (gelukkig) niemand waarnaar ik er eentje will sturen, in het verleden was dit wel van pas gekomen! Prachtig initiatief.

 54. Bie

  Naar een vriend van wie we gisteren vernamen dat zijn mama gestorven is na een slepende ziekte. Maandag nemen we afscheid van haar, maar ik kan er niet bij zijn. Meetings op het werk waar ik als nieuwe starter niet op kan ontbreken, wat een zielige reden eigenlijk! Daarom bedacht ik daarnet in de wagen dat ik zeker de tijd moet nemen hem een lieve en oprechte boodschap te sturen. Misschien niet op een blanco, onpersoonlijk visitekaartje, maar op een kaartje met een eerlijke boodschap!

 55. Wat een fijn initiatief! Hebben jullie kaartjes voor mama’s die geen roze wolk zien na de geboorte van hun kindje?? Of voor mama’s die een miskraam meemaken? Of als het anders loopt dan verwacht? Die zou ik wel willen verkopen inde kraamvogel.

 56. Wat een geweldig initiatief! Zo’n kaartjes bestaan inderdaad amper hé! Wij botsten op net hetzelfde probleem toen we kaartjes wouden kopen voor mijn lieve collega wiens zoontje terminaal ziek was :-( We hebben uiteindelijk een heel neutraal kaartje met enkel een tekening gekozen. Alles met tekst zat er zo naast….

 57. Ik zou het eerste kaartje schenken aan mijn moekes beste vriendin. Zij verloor in 2015 in 3 maanden tijd haar broer en haar zus. Ze is amper 49 en schiet al helemaal alleen over. We proberen haar bij te staan, maar vaak zeggen daden meer dan woorden. Daarom zou ik graag dit gebaar willen doen.
  Zelfs mocht ik de kaartjes niet winnen, dan nog ga ik ze kopen. Ik werk zelf met psychisch zieke mensen (die in revalidatie zijn, de behandeling is dan zogezegd al afgelopen), maar veel te vaak hoor ik hoe weinig steun ze krijgen van hun naasten. Een hart onder de riem kan dan zoveel betekenen…

 58. Vera

  Prachtig initiatief, proficiat. Jullie gaan daar zeker succes mee oogsten. Wat een leed allemaal als je het leest. Iedereen verdient wel zo een kaartje of meerdere. Het zal nog moeilijk worden om de juiste persoon te vinden. Ik ken ook wel iemand maar geef anderen graag de voorrang.

 59. Ik

  Het “hier bestaat geen goede kaart voor, maar ik wil er wel voor je zijn” had ik wel graag gekregen van die paar “familieleden” aan wie ik – na het zoeken van al de moed die ver in mijn schoenen zat – toch durfde vertellen dat mijn stiefvader (haar echtgenoot, hun vader, hun nonkel of hun broer) me al die jaren misbruikt heeft… de oorverdovende stilte sindsdien blijft na bijna 4 jaar nog even erg om te slikken, de onmacht omdat er nog steeds een niet te begrijpen gerechtelijke verjaring bestaat blijft me achtervolgen in mijn nachtmerries… en toch ben ik zo blij dat dat het enige kaartje is dat ik nu zou kunnen gebruiken… en voor al mijn lieve vrienden die ook een kaartje kunnen gebruiken, koop ik alvast zelf ook een setje…

 60. Je kaartjes grijpen me erg aan. Vorig jaar ben ik mama geworden van een veel te vroeg geboren kindje, dat erg ziek was de eerste weken. Bij elk vrolijk “proficiat”-kaartje huilde ik een beetje harder. Erg herkenbaar dus, de reacties van je mama’s die je hier beschrijft.
  Ik heb twee van je kaartjes nodig om meteen op te sturen: twee erg jonge collega’s van mij hebben een papa die niet meer beter wordt. En waar ik tot nu toe geen goede kaart voor had gevonden. Want soms stuur je beter geen kaart dan een foute…

 61. Carol

  Aan mijn beste vriendin die tegen kanker vecht
  Aan een collega die deze zomer verlaten is door haar man, t op fysiek vlak al niet altijd gemakkelijk heeft en nu vorige week met spoed operatie aan hernia heeft gehad

 62. Lien

  Waw!
  Had dit drie jaar geleden maar bestaan toen mijn papa plots stierf bij een verkeersongeval. De teksten die ik op kaartjes las waren zo nietszeggend of fout. Ik heb me er dikwijls aan gestoord.
  Sinds toen probeer ik ook steeds eerlijk te zijn wanneer ik zelf een kaartje stuur maar jammer genoeg staat er aan de buitenkant dan nog steeds zo’n foute boodschap.
  Ik had ze een tijdje geleden goed kunnen gebruiken toen de mama van een vriendin euthanasie pleegde of de mama van een andere vriendin haar strijd tegen kanker verloor. Ik hoop vooral dat ik ze niet snel weer zal nodig hebben…
  Mocht ik ze niet winnen, dan zou ik wel graag weten of ik ze ergens kan bestellen?

 63. Wat een geweldig initiatief!
  Ik had zelf heel graag zo’n kaartje ontvangen toen ik zelf met psychische problemen sukkelde, en nu ik een chronische ziekte heb die mijn leven er niet makkelijker op maakt!

  Maar evengoed om naar mijn tante te sturen, die al jaren kampt met psychische problemen, waar nu ook nog lichamelijke problemen bij gekomen zijn…
  Dus haar zou ik heel graag een hart onder de riem steken!

  Ik ga me zeker zo’n pakketje aanschaffen! (als ik niet win ;))

 64. Hartverwarmend deze vele reacties!
  Ongelooflijk wat deze kaartjes allemaal los maken en teweeg brengen.
  Ze zijn te koop bij ons in de winkel te Ieper. Spring gerust eens binnen want we hebben nog veel andere leuke, handgemaakte geschenkjes, allen gemaakt door mensen met hun eigen verhaal en psychische kwetsbaarheid.
  Wie wat verder woont kan een setje kaartjes kopen via de website http://www.teenentanderieper.be
  Sommigen onder ons kunnen nog altijd niet geloven dat we zoveel weerklank krijgen! Super bedankt allemaal!

 65. Kim

  Aan een heel goeie vriendin dat ik leerde kennen tijdens mijn opname.Ze zit nog altijd in opname en gaat door een moeilijke periode .Het aanvaarden van haar ziekte en dan nog uit elkaar met haar vriend sinds dit weekend.Andere kaartjes zou ik heel goed kunnen gebruiken voor anderen die in opname zijn.Het zou een goeie steun zijn want een gepast kaartje vind ik niet voor hun .

 66. Linda

  Moooooi…. Ik ga er zeker ook een aantal zelf kopen. En mijn eerste kaartje gaat naar een lieve vriendin die moedig, kwetsbaar en menselijk doorgaat terwijl het door veel gebeurtenissen en andere dingen helemaal niet makkelijk is.

 67. Maya Dedullen

  Hallo
  Wat een top initiatief :)
  Ik zou graag het eerste kaartje sturen naar een vriendin die boulimie heeft.

 68. Carine

  De kaartjes zijn super. Wat een mooi initiatief, en ja, zo nodig! Mijn eerste kaartje zou ik aan een goede collega sturen die thuis zit met een burn-out.

 69. Michel Beyaert

  Ik was ontroerd toen ik het las. Zoiets moois doen is ongelooflijk. Velen (mezelf incluis) staan aan de zijlijn te zeggen hoe het zou moeten, maar jullie hebben het gedaan. Je hebt me tot tranen bewogen, moet ik bekennen.

  Ik zit momenteel door een depressie zelf in een psychiatrisch ziekenhuis, iets wat ik zelf nooit voor mogelijk hield. De twintig mensen om me heen betekenen momenteel heel veel voor me, en voor hen zou ik maar al te graag zo een opstekertje sturen.

 70. Super gedaan! Een hele goede vriendin van mij heeft al voor de tweede keer serieuze gezondheidsproblemen. Ik vind het zelf moeilijk in te schatten hoe ‘dicht’ ik bij haar mag/kan komen: ik wil geen dingen overhaasten of pushen mazr ik wil wel dat ze weet dat ik heel erg aan haar denk. Aan haar zou ik dus zo’n mooie kaart sturen!

 71. Prachtig initiatief en zeeeeeer noodzakelijk ook. Want er zijn inderdaad niet de juiste kaartjes, als een goede vriendin borstkanker blijkt te hebben, of mijn zus schildklierkanker. (Beiden moeder van twee jonge kindjes). Maar deze komen toch in de buurt…

 72. Katrien

  Dat vind ik nu de meest fantastische kaartjes die ik ooit zag! Klassieke kaartjes zeggen dikwijls niet wat je egezegd wil krijgen. Toen m’n broer van 18 zomaar stierf op een mooie zomerdag werden wij ook overspoeld door kaartjes en je zag telkens dat mensen aarzelden met hun woorden, ze wisten niet wat gezegd en heel dikwijls schreven ze zelfs dat ze de voorgedrukte tekst op het kaartje maar niks vonden…. Proficiat Kelly, met zo’n prachtig initiatief en vooral een heel dikke proficiat voor de dames die de tekstjes schreven, ze hebben dat geweldig gedaan!

 73. Cynthia

  Geweldig idee! Je komt geregeld in situaties waarin je moeilijk de juiste woorden vindt, maat staan dat deze woorden nog eens op een prachtige kaart staan. Bedankt voor dit initiatief. Mijn moeder die net te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, een bevriend paar die hun zoon door zelfdoding verloren, een ander bevriend echtpaar waarvan de zoon verlamd geraakte bij een auto-ongeluk, … het setje zal al gauw verstuurd geraken.

 74. wow, jammer genoeg een gat in de markt.

  ‘k grijp dan altijd naar een tekstloos exemplaar met een bloemeke of zo.
  Deze zijn echt schoon!

 75. Katrien

  Wat een fantastisch, uniek initiatief! Ik zou zo’n kaartje heel graag willen sturen naar een vriendin… die me al een tijdje heeft moeten missen…
  Kan ik zo’n pakketje bestellen waar verschillende kaartjes in zitten, of zijn het allemaal dezelfde kaartjes in 1 pakket?

 76. Ilse

  Heel mooi initiatief waar dringend nood aan was! Ik zou de kaartjes geven aan een aantal clienten van me, die stuk voor stuk de struggle for life aangaan… Sommige lijden psychisch, andere hebben een ongeneeslijke fysische aandoening, maar allemaal krijgen ze veel te vaak verkeerde boodschappen van mensen en kunnen ze écht begrip gebruiken… En al denk ik dat ik hen dat sowieso al wel geef (in de sessies psychotherapie), het mag ook nog wel eens op een mooi kaartje staan!

 77. Lolo

  Ik wil er, net als Caroline, eentje sturen naar een collega met een burn-out. Ik stond vannamiddag nog te zoeken naar een geschikt kaartje, maar er was echt niets gepast tussen. Heel mooi initiatief !

 78. Karlowieke

  Er zijn jammer genoeg zoveel mensen aan wie ik zo een kaartje zou schrijven… Woorden schieten te kort en het zit hem vaak in die kleine dingen… Een SMS of fb bericht is aardig maar een oprecht kaartje is net dat tikkeltje meer.

 79. ann Lauwers

  Zou niet weten naar wie ‘k mijn “eerste” kaartje zou sturen, want ken zoveel mensen, die dit enorm zouden apprecieren….En een hart onder de riem nodig hebben!

 80. Wat een heftig verhaal. En ik begrijp het verhaal van de kaartjes helemaal. Zowel voor de persoon die ziek is, de ontvanger, als degene die het kaartje stuurt is het heel ongemakkelijk. Als verzender wil je toch een kaartje sturen, maar wat als er niet echt een passend kaartje te vinden is? Fijn dat daar nu een oplossing voor is! Ik hoop dat iedereen om mij heen blakend van gezondheid blijft, zodat ik jouw kaartjes niet nodig zal hebben.. Dat is mijn grootste wens. Overigens zag ik er ook één kaartje tussen zitten met sorry dat je al eventjes niet van mij gehoord hebt. Deze zou ik nog wel kunnen gebruiken. Wat een goed initiatief van jou Lilith!

 81. Wat een bijzonder initiatief. Zelf zou ik een kaartje sturen naar mijn vriendinnen die elk zo hun eigen hobbels hebben en een zeer persoonlijke noot zeker zouden waarderen, meer dan een ‘sterkte’ kaart of ‘kop op!’ of iets van die strekking.

 82. anja vermeiren

  Hallo
  Ik zou het eerste aan mijn mama geven, ze zit ook in de situatie ” geen beterschap”.

  Groetjes

 83. Topinitiatief zeg! Ik klikte ook eens door naar de empathy cards en die zijn ook wel erg treffend. Na het diagonaal lezen van voorgaande reacties, hoop ik dat iemand anders de kaartjes krijgt. Ik wilde gewoon even laten weten dat ik blij ben te weten dat dit bestaat, want nodig is het, dat is wel duidelijk na de reactiestroom hierboven.

 84. Onsels

  Zitten er kaartjes tussen voor studenten die zich door het moeilijke schakeljaar worstelen ? Het is geen levensbedreigende ziekte, ik weet het, maar als mama leef je dag in dag uit met de gedachte : hou vol en probeer er alles uit te halen ! Ook voor die hardwerkende studenten zou er een kaartje mogen bestaan, alvast dankjewel voor het prachtige initiatief !

 85. Schitterend iniatief! Een van mijn beste vriendinnen is een maand geleden vroegtijdig moeten bevallen van haar tweede kindje, dat heel erg ziek bleek te zijn. Wij staan heel dicht bij elkaar, dus praten er veel over. Onlangs zei ze dat de kaartjes begonnen te minderen (wat ze op zich heel jammer vindt) en dat mensen het wel “erg” vinden, maar ook niet echt begrijpen waar het over gaat (baby was 15 weken, voor veel mensen is dat geen baby so “get over it”). Dat er heel veel reacties komen, die haar nog meer doen zuchten. Zij zou dus zeker een kaartje krijgen van mij. En het doet me ook even stilstaan hoeveel mensen ik ondertussen zo een kaartje had kunnen sturen, maar die er niet meer zijn. .Echt, super idee!

 86. Karen

  Topkaartjes en topinitiatief!
  Ik begin ook liever met een blanco kaartje waarop ik zelf een tekstje kan zetten, want heel veel ‘goedbedoelde’ slagzinnen gaan hun doel echt wel recht voorbij.
  Ik hoef de kaartjes niet te winnen, ik zie in de andere reacties dat er zeer veel mensen zijn die ze veel beter kunnen gebruiken :-)

 87. ik probeer op de sterfdag van de mama’s (jammergenoeg ook al twee jonge mensen die hun moeder verloren) van mijn vriendinnen altijd een sms te sturen om te laten weten dat ik aan hen denk. Zo’n kaartje zou ook welkom zijn….

 88. Ik zou het eerste kaartje naar mijn mama sturen. Zij wordt maandag opgenomen om er hopelijk eindelijk achter te komen wat haar zo moe / ziek maakt.
  Via die kaartje zou ik haar een hart onder de riem willen steken!

 89. Heel heel goed initiatief, en chapeau voor de vrouwen die meewerkten! Ik hoop dat ze mogen ervaren dat ze iets constructiefs gedaan hebben. Ik zou het eerste kaartje sturen naar de oma van mijn schoonzus, een kwieke dame die exact hetzelfde meemaakt als jou schoonmoeder, en het gaat allemaal enorm snel (lees: eerste diagnose 4 maanden geleden, intussen bijna op het einde). Ik sta er te ver vanaf om persoonlijk langs te gaan en heb haar ook maar één maal ontmoet, maar ik wil eigenlijk nog iets laten weten. Ook omdat ik merk dat veel mensen die dichter bij haar staan dan ik, nu afstand beginnen nemen omdat ze niet weten wat zeggen.

 90. Hallo, ik vind dit een geweldig initiatief. Momenteel zit mijn moeder in een psychiatrische instelling omwille van een depressie. Zelf vind ik het soms al moeilijk genoeg om te weten wat te zeggen laat staan dat andere mensen, die haar minder kennen en het wel goed bedoelen, de juiste woorden vinden.

 91. R.

  Super initiatief!
  Mijn kaartjes zouden gaan naar
  – een vriendin die zwanger probeert te worden en waarbij familie en vrienden vaak niet weten dat een luchtig bedoelde zin om te polsen of ze wel kinderen willen en wanneer ze dan denken eraan te beginnen, helemaal niet zo luchtig aankomt. Zeker omdat er reeds een operatie aan voorafging en het nu nog niet wil lukken. En ook omdat vele andere vrienden wél hun kinderwens in vervulling zien gaan.
  – het zoontje (nu 3,5j) van een neef die een soort hersenverlamming opgelopen heeft tijdens/vlak na geboorte en moet daarvoor meerdere keren per week naar de kiné. Bovendien heeft hij afgelopen zomer een zware hersenoperatie ondergaan wegens kanker, waardoor zijn hormoonhuishouding nu zodanig in de war is dat hij vele nabehandelingen, medicatie, … zal nodig hebben voor de rest van zijn leven.
  – mijn eigen vriend die al meer dan 4jaar sukkelt met zijn gezondheid en omdat dat foutief gediagnosticeerd werd, bleef hij bergaf gaan, waardoor hij nu reeds meer dan 8maanden niet kan gaan werken. Soms gaat hij een kleine wandeling doen terwijl ik ga werken, en dan staat er bij mijn thuiskomst een bloemetje in een vaasje op tafel, speciaal voor mij geplukt. Dus omdat hij, ondanks de moeilijke periode, nog steeds oog heeft voor mij :)
  – …

 92. Wat een mooie kaartjes! Leuk dat jullie die maken.
  En je hebt een mooi blog wat ik er nu zo van gezien heb.
  Ik was hier niet eerder maar Barbara schreef over jou, vandaar dat ik even kom kijken.
  Ik doe niet mee aan de win-actie hoor, ik kom hier net. Doe een ander er maar een plezier mee. :-)

 93. Wat mooi!!!
  Ik wil ook wel zo’n set en gelukkig niet omdat ik iemand in mijn omgeving heb die momenteel iets dramatisch meemaakt of meegemaakt heeft.
  Ik wil ie set gewoon omdat mijn vader helemaal zot is van woordzoekers en ik zie dat er zo een kaart tussenzit ;-)

 94. MissMighty

  Ik zou er als eerste eentje sturen naar de liefde van me leven…6 maand geleden ongepland en onverwacht in mijn leven gekomen. Massa’s potentieel, capaciteiten en een persoonlijkheid om U tegen te zeggen. Maakt me tot in het diepste van mijn hartje gelukkig maar bokst helaas al 3 jaar tegen een hersentumor. Tumor 2 ontdekt 1 week nadat hij in me leven kwam en geen haar op me hoofd die er ooit aan dacht om niet verder te gaan met onze relatie. Zelfs niet nu tumor 3 zich genesteld heeft op een plek die niet valt te opereren. We are still going trough…It ain’t over till its over dixit de Lenny. Dus kaartje please, vielen dank!

 95. Eef

  Heel mooi initiatief en ze zien er ook erg mooi uit! Voor mezelf: Aan de lieve collega van mijn vriend, die afgelopen jaar borstkanker overwon. Ze heeft drie zonen, de oudste heeft haar verschillende keren dood gewenst (letterlijk zo in haar gezicht gezegd, puberzoon…) dan weet je ook echt niet wat te zeggen…

 96. Zeer mooie kaartjes ! Heel leuk ook dat je er iemand gelukkig mee wilt maken!
  Ik zet de link naar de shop waar ik ze kan kopen meteen in mijn favorieten. Op dit moment is iedereen in mijn nabije omgeving gelukkig redelijk gezond, laat iemand anders dus hier maar van genieten.
  Doe zo voort met je leuke initiatieven!

 97. Prachtig initiatief! Ik heb net als anderen hierboven een goede vriendin die enkele maanden terug te horen gekregen heeft dat kinderen krijgen bijna onmogelijk is voor haar. Ze blijft haar super positieve zelve, maar ook bij haar kan een oprecht kaartje deugd doen.

 98. vera

  gewoon subliem .. het is zo gewoon dat het prachtig is !! Met een kaartje zal ik niet toekomen om de vele mensen die een steuntje nodig hebben een riem onder het hart te steken. Vandaag een hele goede lieve vriendin te grave gedragen .. we hebben de laatste dagen veel gepraat maar nog veel meer gezwegen …Mijn vader die naar een rusthuis moet en die liever in zijn zeteltje thuis was blijven zitten , vrienden die thuis een zieke man of vrouw te verzorgen hebben .. Mijn zus die door een zeer zware periode gaat .. en nog zo vele andere … wat moet je deze mensen altijd zeggen .. dat het goed komt en dat de zon terug gaat schijnen … zulke kaartjes zijn een begin een begin van een gesprek dat misschien een beetje vreugde in hun ogen kan brengen .. Een dikke proficiat met dit mooie initiatief ..Vera

 99. SnottebELLIE

  Heel mooi initiatief! Ik zou een kaartje sturen naar mijn moeder die chronische rugpijn heeft.

 100. Marion Van Hecke

  Oh, komt dat tegen! Ik was al op zoek naar een webshop, maar dit is natuurlijk zwaar de max! Snel distribueren die handel! #fan

 101. Christine

  Ik werk als vrijwilliger in t een en t ander, en heb zelf een lange weg afgelegd in de psychiatrie,daardoor kan ik weten hoe het aanvoelt om een juist en mooi kaartje te ontvangen, vooral met een mooie boodschap! ‘ K wil nog meegeven dat het stuk voor stuk unieke kaartjes zijn en dat het veel mensen zal bijmaken!! Proficiat aan alle dames die meegewerkt hebben aan het mooie project! Ikzelf zou er veel kunnen versturen,en heb er inmiddels al aangeschaft!!

 102. Maria De Grande

  Beste Kelly, ben op zoek naar een condoleancekaartje voor mijn nichtje, die net haar baby van 28 weken heeft verloren, kan jij je soms helpen? Ook naar haar ouders wil ik graag een kaartje sturen

  1. Hey Maria, dan kun je best eens doorklikken naar de webshop van ’t Een en ’t Ander, daar kun je de oprechte kaartjes bestellen. Groetjes, Kelly

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>