lilith test: de Crock-Pot

IMG_3494

Sinds ik Marie Kondo heb leren kennen (en zeker sinds ik haar tweede boek heb gelezen, en dat nog veel beter en praktischer vond dan haar eerste) ben ik bijzonder weigerachtig om nieuwe voorwerpen de crib binnen te brengen. In de keuken ben ik waarachtig nog strenger: die is zo klein dat zelf een extra lepel in de bestekla me een claustrofobisch gevoel geeft. Geen kastenruimte genoeg, laat staan plek op het aanrecht. Mijn keuken, daar moeten vooral dingen uit, niet in.

Dus neen, ook niet die coole smoothiemachine die ik kreeg aangeboden om aan een test te onderwerpen voor mijn blog. Of die frisdranktap. Of dat ding om cake pops mee te maken, of hoe heetten die dingen weer die we al weer vergeten waren voor we cake pops konden onthouden? Ik bleef volhouden om neen te zeggen tegen alle voorstellen die ik kreeg, tot ik een mail kreeg van Stephanie. Of ik zin had om een Crock Pot te testen. Plots zag ik flashbacks van mezelf in de Walmart en de Target, tijdens een van onze road trips door Amerika, jaren geleden. Ik was toen al gebiologeerd door de toestellen, overwoog een hele tijd om er bij thuiskomst een te kopen, en deed het toen niet, want ik had geen plaats en wist niet of ik hem wel echt zou gebruiken. Ik had ook al een pan van Le Creuset voor stoofpotjes en dergelijke. Maar nu kreeg ik er dus een aan huis geleverd, en Stephanie zou hem komen demonstreren en zelfs eten maken voor ’s avonds. She had me at eten maken voor ’s avonds. Mijn weerstand was gebroken.

IMG_3679

Even voor de duidelijkheid: Crock Pot is een merk van slowcookers. Een slowcooker is een toestel dat je toelaat om op lage temperatuur over een langere tijd een eenpansmaaltijd klaar te maken. Dat doe je in een pot die je in een elektrisch verwarmingselement zet, in mijn geval met drie standen: hoog, laag, en warm houden. De knop ernaast is voor het kiezen van de gaartijd. Kook je op hoog, dan bereikt je pot sneller de maximumtemperatuur dan bij laag. Meestal staat een uur op hoog gelijk aan twee uur op laag.

Dat langzaam koken heeft als je het opzoekt een hoop voordelen: door de lage temperatuur zouden de voedingswaarden intact blijven (hoewel andere onderzoeken dit weer tegenspreken, dus ge hebt het niet van mij), je hebt zeer weinig vet nodig, de smaken krijgen de tijd om zich goed met elkaar te mengen. Allemaal goed en wel, maar het allerbelangrijkste leek voor mij dit: doordat de temperatuur zo laag is en alles zich zo op het gemak voltrekt hoef je niet in de buurt van het toestel te blijven. Meer nog: een slowcooker kun je perfect ’s morgens aanleggen, en als je een werkdag later afgepeigerd thuiskomt is je eten klaar. Kom je later thuis dan gepland, door een file of omdat er drie herfstblaadjes op de treinsporen gewaaid waren, dan springt het ding gewoon op warmhoudstand tot je er bent. “Set and forget“, noemen ze dat in het Engels. Ik was geboeid.

Mijn ervaring met de Crock Pot

Stephanie demonstreerde het toestel door er pulled pork in te maken, dat we dan ’s avonds mochten verorberen met koolsla en wat broodjes. Daar waren niet meer handelingen voor nodig dan het vlees kruiden, wat appelsap erbij in de pot gieten (ja, echt) en een uur of zes laten opstaan.
IMG_3507

Ondertussen ging ik naar een feestje op de school van Dexter, was ik lichtjes zenuwachtig dat mijn huis bij terugkeer tot op de grond zou afgefikt zijn, maar dat bleek nergens voor nodig. En ’s avonds hadden we zoals beloofd lekker eten, zonder dat ik er een moment naar had moeten omkijken. Dat scenario herhaalde zich in de weken die volgden met een heerlijke vegetarische curry, boterzacht stoofvlees, honey glazed worteltjes om duimen en vingers bij af te smikkelen, creamy mac and cheese, soep, spaghettisaus, en zelfs een volledige braadkip. Want je kunt dan wel niet bakken in een Crock Pot, je kunt de pot wel eerst op het vuur zetten om je stoofvlees of kip even een korstje te geven voor je hem terug in de cooker zet om te garen.

Werkt perfect, en het resultaat was altijd: lekker eten, dat heerlijk zacht was, en vooral: waar ik dus echt uren niet naar om moest kijken. Na een tijd had ik door dat het dus helemaal niet gevaarlijk is om je huis te verlaten als het ding opstaat. Er staat trouwens een veiligheid op zodat hij bij kortsluiting gewoon afslaat. En ook aanbranden of overkoken is mij geen enkele keer overkomen. Alles komt er altijd perfect uit zoals ik had gehoopt: zacht, warm, en met veel smaak. (o, en omdat ik weet dat de vraag zal komen: we zijn een tijdje geleden weer overgeschakeld van helemaal vegetarisch in de crib naar af en toe vlees en vis. Het was nodig. Mijn kookgoesting was zo dood na jaren alleen maar pasta met tomaten en champignons dat die beslissing misschien wel mijn huwelijk heeft gered. Nvdr.)

IMG_3731

 

Voordelen van de Crock Pot:

– je hebt een lekkere, warme maaltijd met een minimum aan inspanning. Meestal ben je niet langer dan tien minuten bezig met alles in een pot te doen, en daarna hoef je er niet meer naar om te kijken tot je ’s avonds een hongertje begint te kweken. Dat is echt zo gemakkelijk. Niks roeren, checken of het niet aanbakt of wel goed genoeg doorbakken is. En ben je een uur later klaar om te eten, dan is er ook niks aan de hand. Je eten blijft helemaal oké.

– het toestel verbruikt weinig energie, dus ook goed voor het milieu en je elektriciteitsrekening.

– je kunt er meer mee dan enkel stoofpotjes maken, en dus heb ik nog behoorlijk wat plannen. Als je ’s avonds je havermout opzet heb je ’s ochtends ontbijt, je kunt er brood en brownies in bakken, bonen in wellen en zelfs glühwein in maken, om maar een paar dingen te noemen.

– ik vind hem ook zeer handig in onderhoud, omdat er niks in kan aanbranden en het keramiek gewoon heel snel en simpel schoon te maken is.

Nadelen van de Crock Pot:

– je kunt hem niet gebruiken om je eten opnieuw in op te warmen (wegens te traag en dus niet voedselveilig), dus je moet het soms wel een beetje timen.

– je hebt tijd nodig. Als je binnen twee uur wilt eten en daar nu pas aan denkt dan heeft een slow cooker geen zin en gebruik je beter je gewoon fornuis. Slowcooken vergt een klein beetje meer planning, zeker als je volk hebt. Tegelijk: veel minder inspanning, eens je alles erin hebt gegooid. Dat zei ik zeker al?

– je kunt er niks in aanbakken, behalve als je de keramieken pot even op het vuur zet. Ik doe dat bijvoorbeeld ook om mijn uitjes even glazig te laten worden.

– het toestel neemt wel wat ruimte in, zeker als je er een hebt in het formaat dat ik heb. Zes liter, meerbepaald.

Conclusie na enkele maanden slowcooken:

Ondertussen heb ik mijn Crock Pot een paar maanden, en het moet gezegd: ik gebruik hem regelmatig. Zo regelmatig dat ik er – op de donkere dag waarop ik uit pure lompheid mijn glazen deksel in duizend stukken op de keukenvloer liet vallen- echt het hart van in was. Gelukkig is de service zo geweldig dat ik heel snel werd gedepanneerd, en als een kind zo blij was toen ik weer aan het slowcooken kon slaan. Om maar te zeggen: het is niet zo’n toestel dat ik even leuk vond en toen heel snel weer vergat. Ik vind het echt zeer zeer handig om in huis te hebben, en doordat hij zo groot is kan ik hem bijvoorbeeld ook perfect inschakelen als ik volk heb om te eten. ’s Morgens mijn ingrediënten voor een zalige chili sin of con carne erin, acht uur laten draaien, en als de gasten aankomen nog wat ovenaardappeltjes bakken of rijst koken en ik ben klaar. Machtig gemakkelijk, ook voor als ik binnenkort een diepvrieskookdag inlas om wat eten te hebben zitten voor na de bevalling.

Het internet bulkt ook van de recepten voor slow cookers (vooral Pinterest is een ware goudmijn), en ik zag dat Slow Cooked, het kookboek, binnenkort vertaald wordt uitgegeven bij Good Cook. Dus misschien ook wel eentje om te testen.

Heb jij ervaring met een Crock Pot of andere slowcooker? Of interesse om er een te kopen? Ik ben altijd op zoek naar goede recepten, dus deel zeker in de reacties hieronder!

Reacties

 1. Ik heb er ook een, maar dat is een kleintje en altijd lastig met recepten waar veeeeeel in moet. Ik heb ook nog steeds het idee dat er vooral stoofspul mee gemaakt wordt.
  Ken je de site a year of slowcooking al? Die heeft een jaar lang iedere dag eten in de crockpot bereid. Je moet het maar kunnen: http://www.ayearofslowcooking.com/

 2. Bestaat dat in verschillende groottes? Maw kan dat gemakkelijk zijn voor een gezin van 6, waarbij de pubers dubbel gerekend mogen worden (dus voor 8 à 10 personen dagelijkse kost?)
  En moet je daar dan ook altijd een minimum-hoeveelheid in maken, om het ding niet te oververhitten of alles te droog te koken of zo? Want af en toe zorgen wij er wel voor dat de vier tesamen de deur uit zijn, en dan blijft zoiets natuurlijk wel makkelijk…

 3. An

  Ik heb hetzelfde model als jij, ook al enkele maanden in gebruik. Jammer genoeg werkt de aanbakfunctie niet op een inductievuur. Dat hadden ze in mijn ogen wel wat duidelijker mogen vermelden voor ik ‘m kocht. Maar voor de rest: een godsgeschenk!!! Ik kijk al uit naar het kookboek…

 4. Dat ziet er echt leuk uit. Ik ben al fan en ik heb het nog niet eens geprobeerd! En qua prijs lijkt het precies ook nog mee te vallen…?

 5. heidi

  sinds een maand of twee een slow cooker in huis en ik ben ook helemaal om! Ik kijk al uit naar heel veel receptjes…

 6. Ja ik heb er ook eentje! Uit de UK, omgerekend 15 euro, dankuwel Tesco <3 Ik gebruik 'm regelmatig, vooral als ik weet dat de avond druk wordt of als ik weet dat ik het dan gehad heb. Want koken met 2 kinderen om me heen vond ik echt heel lang de hel op aarde. Nu zijn ze iets groter maar ideaal hoor, gewoon je eten klaarmaken op een moment dat je wél uitkomt en 's avonds bij jezelf aan kunnen schuiven.

 7. Nog een tip: ohmyfoodness.nl heeft ook leuke receptjes! De site van Crockpot daarentegen helemaal niet :p allemaal met blikken soep etc.

 8. Ik heb geen Crockpot en ook voorlopig precies geen interesse, maar ik heb wel een coole smoothiemachine! :) Met een minimum aan inspanning smoothies, fruitcrème, ijsjes, soep, hummus en zo veel meer. En na maanden ben ik ook nog altijd supercontent met dat machien! Hoe ik zo lang zonder overleefd heb, ik begrijp het niet goed. Dus ik denk dat ik heb met mijn Vitamix wat jij hebt met je Crockpot. :)

 9. Mijn vriendin heeft er ook één en zij is ook superenthousiast! Nu ik het ook van jullie hoor ga ik er ook één kopen

  1. Voor de duidelijkheid: je kunt het natuurlijk wel gewoon weer opwarmen op het vuur, he. Niet in de crockpot zelf, omdat dat dan weer veel langer duurt voor het warm is. :)

 10. Lijkt me wel een heel leuke manier om te koken :) Ik zit telkens te watertanden als ik van Crockpot-recepten zie passeren op Pinterest en nu ik hier alle voordelen lees, ga ik dat toch eens bekijken om eentje aan te schaffen :)

 11. ELS

  Klinkt erg interessant maar wat me niet helemaal duidelijk is: kan je er een volledige maaltijd in maken? Groenten EN vlees/ vis maar OOK aardappelen, rijst, …? Of moet je die laatste sowieso apart maken?

 12. Dat klinkt zo leuk, zo makkelijk op een manier, ook al moet je meer plannen… maar hé dit jaar plan ik veel meer dus dat zou moeten lukken… maar alleen, is het echt safe? kan je de hele dag werken en gaat dat ding niet fikken? daar heb ik schrik voor…

  1. Aangezien heel Amerika vol van die potten staat en ik zelden lees dat er weer een huis door is afgebrand was ik er tamelijk gerust in. ;) En ik heb altijd gezien dat er geen gevaar was als ik er wel een hele dag bij in de buurt bleef, dus lijkt me behoorlijk safe. :)

 13. Als die pot enkele uren moet staan pruttelen, verbruik je dan niet veel te veel energie tegenover een gewone stoofpot op een gewoon fornuis?

 14. esme

  Je moet wel heel erg oppassen met die slowcookers dat de temperatuur niet te laag is. In varkensvlees en kip zitten immers bacterieen die niet dood gaan onder een temperatuur van 70 graden. Wat het risico op voedselvergiftiging verhoogt.

 15. Lot

  lijkt me wel handig, al heb ik al een hogedrukpan voor stoofpotjes en dergelijke. Geweldige fan :-)

  Maar foei, pulled pork is enkel pulled pork als het 8 uur werd gerookt op de bbq :-)

 16. Een crock pot lijkt mij ideaal, omdat je de slowcooker “gewoon” aan kunt laten staan als je nog even de deur uit moet of ondertussen even wilt (lees: moet) stofzuigen. Een stuk veiliger dan een hete pan op het vuur. Aan de andere kant zou ik zelf niet een crock pot kopen, omdat ik in mijn kleine keukentje elke millimeter hard nodig heb…….. Het blijft voor mij dus voorlopig bij de hete pannen op het vuur helaas…..

 17. Baba

  Ooo, ik wou dat dit stukje over de Thermomix ging. Dáár hoor ik pas goeie dingen over. De prijs is wel navenant…
  Nu wat appeltjes en gember slowjuicen in dat ander plaatsrovende toestel, dan opwarmen: heerlijk!

 18. Toeme! Ik heb die van mij te vroeg gekocht. Dat was toen nog niet met een timerke… Ik moet dus goed nadenken en zorgen dat ik op tijd thuis ben!

 19. Ik heb er met Kerst ééntje cadeau gekregen van mijn broer en gisteren heb ik hem dan eindelijk voor de eerste keer getest: Chili Con Carne. Ik moet zeggen, van smaak zat het alleszins al heel goed. Nu heb ik wel mijn gehakt in een andere pan klaargemaakt vooraleer het in de pot moest, maar eigenlijk was dat dus overbodig (vooral aan vaat dus want dat vind ik een groot voordeel ;)).
  Ik heb ondertussen een waslijst aan receptjes gepind en ben van plan elke zondag een crockpot recept klaar te maken voor de maandag. Zalig dat je daar niet meer naar hoeft om te kijken, dat is meestal waar ik het meest tijd ‘verlies’ bij het koken.

 20. Olivia

  Hoi Kelly, dankzij jouw artikel heb ik vorig jaar ook een crockpot gekocht, dezelfde als jou.

  Nu is mijn deksel ook gebroken maar ik werd niet zo super verder geholpen door coolblue. Ik moest de fabrikant contacteren. Hoe begin je daaraan ?

  Kun jij mij misschien een contacterpersoon doorgeven aub ?
  Thx!

  Groetjes

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>