Hoe de bevalling beviel

IMG_6439

Eerlijk duurt het langst: ik zag tegen de bevalling op als tegen een bevalling.

Bij Dexter werd ik op bijna een week over tijd ingeleid omwille van problemen met mijn bloeddruk. Lang, pijnlijk en bloederig verhaal kort: Dexter was anders vast nog een week langer blijven zitten en liet dat merken door er een bevalling van 17 uur van te maken met weeën die ik alleen maar als demonisch kan omschrijven. Ik probeerde er de afgelopen weken niet al te veel aan terug te denken, maar moet toegeven dat een keizersnede me bij momenten zo aantrekkelijk leek. Even goed doorsnijden, en dat was dat. Al zag ik de gevolgen achteraf niet zitten, en bleef ik dus hopen op een bevalling die spontaan op gang zou komen en zich ook zo spontaan mogelijk af zou wikkelen.

(Ow ja, de rest is zo ongeveer een bevallingsverhaal. Er staat hier ergens een kruisje voor mensen die geen visuals willen over mij en mijn geboortekanaal. En neen, ik neem dat niet persoonlijk)

Maandag was mijn uitgerekende bevallingsdatum, waardoor er een laatste check-up bij de gynaecoloog op de planning stond. De vele nachten vol voorweeën bleken twee centimeter opening opgeleverd te hebben, iets waar ik tijdens de vorige bevalling al uren voor had moeten afzien. Maar voor de rest leek het er niet op dat er snel iets zou gaan gebeuren, dus mocht ik langs bij de monitor waar wat afspraken werden gemaakt voor de volgende week. Er werd al eens gepolst naar al dan niet inleiden, en ik zei: als er geen reden is wacht ik het liever nog even af. Dat was dat.

Tot plots. Vochtverlies om kwart na één ’s nachts. Mijn eerste gedachte was: damn, nu al aan de Tena Lady of wat? Daarna dacht ik: of zou dat vruchtwater zijn? Derde actie: naar de klok kijken en opgelucht zijn omdat de schrikkeldag net zijn hoepels had gekeerd. Ik ben opgestaan, heb naar de materniteit gebeld waar ze me aanraadden om nog even te slapen en tegen een uur of vier naar de monitor te komen. Opa gebeld, Youri wakker gemaakt, en dan in de badkamer beseft dat ik behoorlijk stevige weeën kreeg en de procedure daardoor beter wat kon versnellen. Om kwart na twee waren we op het verloskwartier, waar ik nog altijd dacht dat ze vast zouden zeggen dat ik weer naar huis mocht en het vals alarm was. Maar eens aan de monitor voelde ik tijdens een gezapig gesprekje met de vroedvrouw plots een ballon in mezelf ontploffen. En bij mijn “oei, hier lekt precies iets” besefte ik dat heel mijn bed nat was. Vliezen gebroken, maat. Vanzelf! Zonder naalden of niks! Zou lilith hier toch nog de verhoopte spontane bevalling krijgen die ze wilde?

Voor de cijferliefhebbers. We zaten toen al aan vijf centimeter opening. Daar had ik bij Dexter uren voor moeten afzien tot ik bijna moest kotsen van miserie. Deze keer dacht ik toen zelfs nog niet aan epidurale. Ik ving mijn weeën op als een baas (met dank aan de tip van Mme Zsazsa over hypnobirthing en de filmpjes die ik daar vorige week nog over had bekeken), en deed dat tot ik aan een centimeter of zeven zat. Toen nam de hevigheid ineens behoorlijk toe, en omdat ik wist dat er aan het einde van de bevalling geen medailles worden uitgereikt voor moed en zelfopoffering heb ik toen wel de man van de epidurale uit zijn bed laten bellen. Net als bij Dexter was het doen werken van een epidurale bij mij dikke miserie, maar nadat hij mijn ruggengraat bijna in een schelleke gatenkaas had veranderd lukte het na een lang half uur toch. Bliss jong, en benen die als dode gewichten onder mij hingen en ik die daar ineens wat ambetant van werd, maar toch: bliss en leve de wetenschap!

Uiteindelijk deed ik tien uur minder over deze bevalling dan over die van Dexter: afgeklokt op een uur of zeven arbeid. De laatste fase bij Dexter ging zo gezwind dat ik dacht dat ik nu wel meer en langer zou moeten persen, maar kijkt: ook al bleek deze baby een halve kilo meer te wegen, ze kwam nog sneller. Zelfs zonder persen, op een bepaald moment. Na twee keer duwen was ze er, tot mijn gigantische verbazing.

flobevalling1

Flo Bridget Marilyn, een goedje van 3kg520 en 49 cm.

flobevalling2

Ik dacht direct: maar wat een schoon kindje is mich dat?
En ik ben daar nog niet mee gestopt.

Voor de rest van het verhaal: stay tuned!

Reacties

 1. Mijn schoondochter in Canada is bevallen op 21 februari, en daar kiezen ze eerst voor lachgas als het te heftig wordt. En ze was daar heel tevreden over. Ze gaan daar minder snel over naar epidurale. Zelf ben ik ook twee keer ingeleid en epiduraal bevallen. Geweldig gefeliciteerd met het prachtige kleine meisje!

 2. Allez joh, dat lange halfuur om dat te steken (lijkt me zo vreselijk want ik heb gehoord dat ge moet stilzitten), was je ondertussen toch al aan 9 cm of zo? Zalig verhaal! Ik voelde op 28 febr ook om 1u15 water lopen trouwens :). Dat persen ging iets minder vlot dan bij nr 1, maar nog steeds als een trein. Welkom Flo!

 3. Leen

  Proficiat!!! Kan je de links naar de hypnobirthing filmpjes en info posten? Ben zeer benieuwd! Thx

 4. Kim

  Oh Jezus bij mij was het horror. Bijna 24 uur horror. Had ook niet door dat mijn water gebroken was maar moest toch onmiddellijk naar het verlossingskwartier. Ik kon niet persen dus ze zakte geen cm. Uiteindelijk moest het snel gaan en hebben ze haar met de zuignap er moeten uittrekken. Mooie naam trouwens en nog eens proficiat

 5. Wat een zalig verhaal! En eigenlijk ook heel herkenbaar hier… Na een helse bevalling en een aantal pittige 1ste maanden na de geboorte van onze 1ste pruts, durfde ik eigenlijk niet hopen op een ‘vlotter’ scenario tijdens de zwangerschap van onze 2de. Maar het begon al met een droom van een bevalling (ook op een uurtje of 7 gefixt) en de 1ste weken na de bevalling vroeg ik mij vaak af wanneer dat oneindige huilen nu eigenlijk zou beginnen.. Maar die helse maanden die we bij nr 1 meegemaakt hadden, waren fantastische roze-wolk-maanden bij nr 2 en achteraf bekeken ben ik ergens wel blij om beide ‘ervaringen’ aan mijn palmares te kunnen toevoegen (iets met begripvoller zijn en beseffen hoe mooi, maar ook hoe slopend zo’n periodes in een mensenleven kunnen zijn). Anyway: geniet met volle teugen van jullie ménage! Lieve groet, V.

 6. Prachtig meisje!
  Welkom kleine Flo, groei, ga en zie!

  Ben wel benieuwd naar de rest nu, want de meeste verhalen eindigen hier en ik zou ook niet weten wat voor goeds er nu nog kan komen… (alleen slechte dingen, maar daar hoop ik niet op)

 7. Wow gefeliciteerd! Wat een stoere naam hebben jullie uitgekozen! Super leuk! Wat fijn dat deze bevalling sneller verliep. Doe rustig aan en geniet met zijn viertjes!

 8. Goed gedaan, Kelly! Ik ben ook verzot op haar naam: lief en toch stoer. Zijn haar tweede namen naar familie gekozen of vond je die ook gewoon leuk?

 9. Thais

  Ik ben ook heel benieuwd naar de hypnobirthing info! Welkom lieve kleine Flo!

 10. Wolf

  Die foto van jullie twee, zo mooi! Als ik mijn best zou doen, ik zou kunnen bleiten 😉 Een heel fijne kraamtijd gewenst!

 11. Inge

  Ze is inderdaad prachtig. En die foto van jou en Flo … je lijkt wel licht te geven. Ik wens jullie alle geluk!

 12. Wat leuk dat het toch best vlot ging, zo’n bevalling blijft toch telkens een wonderlijk en magisch moment in een mensenleven he… Goed gedaan, en prachtige dochter!!

 13. Gettie

  Maar allee zeg, de bevalling is je wel echt goed bevallen ! Zo een schoon kindeken met een frisse mama ! Jullie gaan je geluk niet opkunnen denk ik ! Heerlijk mooie dagen maanden jaren wens ik jullie in je gezin ! xxx

 14. Awel kijk, het mag ook al eens gemakkelijk(er) gaan in ’t leven !
  Ik vond de eerste naam al redelijk fantastisch, maar om dan ook de oma’s – weliswaar een beetje vervormd, maar daardoor super hip – vernoemd te zien ben ik helemaal fan !
  Dat kleine popke zal twee ferme engelbewaarders hebben !

 15. Wederom prachtig verwoord! Ik blij voor jou dat de 2e bevalling zo goed ging. En dat geeft mij ook goede moed voor een eventuele tweede zwangerschap/bevalling bij mezelf (na een eerste die wat te vergelijken is met jouw eerste…). Dikke proficiat met jullie prachtige dochter!!

 16. Kim

  Ben zo blij dat het een pak vlotter gegaan dan bij Dexter! En wat een beauty seg, die Flo. Peins dat de zoon hier nog vaak naar de foto’s op je blog gaat staren ;-)
  Ik hoop dar bij mij een natuurlijke bevalling nog lukt, dus ik ga dat filmpje vzn hypno toch eens bestuderen. Het scenario van “eens stevig snijden” lijkt hier meer aan de orde

 17. Wat leuk om lezen! Ik vind het echt heerlijk voor je dat het zo vlotjes gaat. Eigenlijk niet normaal hoe hard ik heb meegeleefd naar je bevalling toe, van aan de andere kant van het land, zonder je echt te kennen. :) Maar nogmaals, een dikke proficiat met dat koddige dotje! x

 18. Baba

  Miljard, je kan niet geloven hoe blij ik ben dat ik hier iets te lezen krijg over hypnobirthing… Je leest er amper iets over en als ik erover begin bij vriendinnen/collega’s/gynecologen krijg je toch vaak maar meewarrige blikken jouw richting uit. Na een zeer ontgoochelende eerste bevalling had ik het boek al gelezen alvorens ik een tweede keer zwanger was. Heb me er volledig in verdiept, en ik bedoel echt: vol-ledig. Boek, affirmaties, ademhaling oefenen, alle filmpjes op internet bekeken (meerdere malen), ALLES erop en eraan. Ik geloofde er volledig in. De echtgenoot geloofde vooral in mij (minder in dat hele ‘hypnosegedoe’!), dat was voldoende.
  Uiteindelijk ben ik niet in het ziekenhuis geraakt. Dat meen ik. Pas bij de eerste perswee had ik door dat dit meer was dan alleen maar voorweeën (ik had toen 10u regelmatige maar pijnloze weeën). De vroedvrouw (die me thuis doorheen het eerste deel vd arbeid zou begeleiden) was net op tijd, ik had volledige ontsluiting en na twee keer persen mocht ik haar in mijn armen nemen. Het verschil met de eerste volledig ‘gemedicaliseerde’ bevalling kon simpelweg niet groter zijn. En die -o cliché maar waar- mooiste dag uit mijn leven heb ik 100% zeker volledig aan de hypnobirthing te denken. Ik ben zó ongelofelijk pro, echt.
  Aan ieder die twijfelt: gewoon doén, uit het diepste van mijn hart, iedere vrouw wordt zó high van zo’n ultieme ervaring…

 19. Milie

  waaaaw, wat een schoon kind en wat een blije mama. Content dat alles goed verlopen is ;)

 20. Ann

  Ik moet nog drie maanden wachten op de bevalling (ook van baby nummer twee) en ben zo zenuwachtig. Ik hoop op een verhaal zoals dat van jou. Het is je gegund! En een heeeeeele dikke proficiat!!

 21. Maar zo mooi, het kindje èn hoe je dit alles hebt verwoord. Ik word er als het ware stil van. Van harte proficiat en genieten nu maar van dat kleine wonderlijke prinsesje :-).

 22. Nathalie

  Fantastisch! Geniet, geniet geniet! En proficiat aan de rest van het gezin.
  Jullie doen dat goed!

 23. Wat een mooie bevalling, gelukkig totaal anders als de vorige. Snap je angsten vooraf heel goed, maar niets zo verschillend als bevallingen, heb ik me laten vertellen. Zelf heb ik maar 1 dochter en daar blijft het bij, dus geen idee verder. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Flo en nu intens samen gaan genieten!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>