lilith op een ander: over bloggen, freelancen en prikklokken #zekervanhaarzaak

zekervanhaarzaakkellyderiemaekerHet is een beetje gek dat ik best graag blogs lees over werken en ondernemen, maar er hier zelden over schrijf. Er was eens een How I Work-blogpost, waar vreselijk veel fijne reacties en blogposts uit ontstonden, maar verder vind ik het vaak wat vreemd om over mijn werk als freelancer te bloggen. Misschien omdat veel van mijn opdrachtgevers meelezen, of omdat ik denk dat het een beetje saai is, ik weet het zelf niet goed. Vlak voor mijn zwangerschapsverlof kwam ex-collega Katrien langs voor een interview voor Zeker Van Haar Zaak, het netwerk voor vrouwelijke ondernemers (hoe zot dat ik dat überhaupt ben), en het resultaat daarvan staat deze week online, samen met een podcast van bijna een uur. Zeker doorklikken op de links onderaan als je hier de laatste maanden soms niet aan je trekken kwam als het gaat over werken, journalistiek en media, bloggen voor niks en voor geld, en andere onderwerpen.

Wat die podcast betreft: vooral daar heb ik zoveel fijne reacties op gehad. Mijn leaf luisterde in de auto en kwam thuis met de woorden “waarom begin jij eigenlijk niet met die podcast die je zo graag wil maken?”. Tegelijk kreeg ik op een dag wel drie voorstellen van mensen die samen met mij een podcast willen maken. En ja, ik wil heel graag, maar damn: vierentwintig uur in een dag en geen uur meer. Elk uur dat naar de podcast zou gaan zou een uur minder zijn om te bloggen/ iets leuks met mijn kinderen (waha, kinderen, zei ze!) te doen/ binnen een paar weken weer te werken. Hoe graag ik het ook zou doen en hoeveel ideeën er ook opborrelen als ik er nog maar aan denk, ik weet niet waar ik een extra uur zou halen, en volgens mij is een uur niks als het over podcasten gaat. Dju toch.

Maar dus, wie mij een uur wil horen ratelen met een bij momenten behoorlijk slordig West-Vlaams accent moet hier zijn, en het interview over freelancen staat hier. Ondertussen ben ik benieuwd of dat een thema is dat boeit, ook voor deze blog. Zijn er mensen die meer willen weten over zelfstandig zijn, schrijven als job of journalistiek? Ik lees graag in de reacties of ik daar in de toekomst al eens meer rond moet doen, misschien, eventueel.

Reacties

 1. I hear ya, I hear ya. Mocht het niet zijn dat mijn zoon na negen maanden eindelijk ontdekt heeft hoe hij zijn mama een volledige en ononderbroken nachtrust kan gunnen, ik zou er wellicht niet eens over nadenken. Ik zal alvast wat werken aan mijn zwoele stem, OK? ;-) En ja, deze kersverse freelancer wil graag meer lezen of schrijven als job en zelfstandig zijn en journalistiek en bloggen en dergelijke. Nerdy apps & tips and tricks om uw productiviteit te verhogen staan met stip op nummer één.

 2. Mensen geven mij vaak de raad om freelance te gaan, maar dat is iets wat ik echt niet aandurf. De stress van niet zeker te zijn van mijn inkomsten, zou mij helemaal opvreten denk ik. En net zoals vroeger op school, zou ik van geen enkele vakantie kunnen genieten (denk ik) omdat ik eigenlijk beter zou werken. Maar het boeit me wel ja, hoe andere mensen dat regelen. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is, ik heb ook veel te weinig uren in een dag, maar een podcast, dat zie ik nu eens helemaal zitten. En weet je wat, ik heb kei veel tools om dat op te nemen ;). En mijn stem is ook wel in orde peisk (aan mijn West Vlaams accent wordt gewerkt)

 3. Grappig om een stem bij het gezicht te horen! En geloof mij: dat West-Vlaams accent valt enorm goe mee wi! ;-)

 4. Haha ik lees uw blog al superlang *fangirl* en ik vind dat grappig om uw stem in het echt te horen. :)
  Ik heb welgeteld twee blogposts op mijn conto, dus ondernemen en alles is nog niet direct aan de orde. Maar hoe je geld verdient met schrijven , dat interesseert mij al sinds ik in het zesde middelbaar op de SID-IN beurs twijfelachtig rond een mannetje van de opleiding journalistiek stond te draaien (om daarna maar wiskunde te kiezen, want ja, logica).

 5. Wat een leuke podcast! Ik lees hier al een tijdje en ik vond het echt gek om je stem te horen. Ik weet niet waarom, maar ik had mij iets helemaal anders voorgesteld! (Ik had dat ook toen ik Mme Zsazsa voor de eerste keer hoorde praten, hoewel zij uit de Kempen kwam verschoot ik toch van het feit dat die echt Kempisch spreekt, vaneigens!). Ik vond het artikel interessant, maar de podcast dus ook. Ik ben ook helemaal pro dat je daar iets mee gaat doen, maar als ik je hoor vertellen denk ik ook: er zijn niet zoveel uren op een dag. En je doet bovendien al zoveel. Alleszins, ik zou het heel interessant vinden om wat meer te lezen over je job en hoe dat nu allemaal in zijn werk gaat, zelfstandig schrijven en daar geld mee verdienen. Ik zit in een totaal andere sector, maar heb altijd zo graag gelezen en geschreven. Mede door jouw Blogboek (ik wist dat niet, dat van die boeken en maar 6 maanden na publicatie betaald worden!) ben ik een maand geleden gestart met een blog en ik merk dat ik daar enorm veel energie uit haal. Ik heb voor mijn vorige job veel moeten schrijven, maar dat was eerder wetenschappelijk, en ik merk hoe fijn ik het vind om te schrijven op mijn manier over dingen die ik fijn en boeiend vind. Nu ik zelf een zoontje van 10 maanden heb merk ik ook hoe moeilijk de combinatie soms is tussen tijd voor hem en werk en heb ik al een beetje bang over hoe dat gaat zijn als hij naar school gaat. Ik zit de laatste maanden vaak te denken over iets anders doen, iets voor mezelf, maar hoe en wat en dan die stap zetten, dat weet ik allemaal niet. Vandaar, ik zou het heel heel interessant vinden om daar af en toe wat meer over te lezen :-).

  PS: Wij gaan dit weekend met de vriendinnen naar Ieper, en toen je tijdens de podcast iets zei over je blogpost met 16 tips voor Ieper ben ik meteen eens gaan kijken, super! Zijn er nog dingen die je recent ontdekt hebt en die we zeker moeten doen? (Als we uit onze zetel/van de tafel weg geraken, want je weet hoe dat gaat met van die vrouwen/vriendinnen weekends)

 6. Daar zit iets in Kelly en dat weet ge zelf ook. Nu nog courage vinden. Pakt binnen een paar maanden? Niet te hard zijn voor uzelf! Ik supporter ♡

 7. Sofie

  Eerst iedereen aan de podcast krjgen en dan je eigen podcast lanceren. Strak businessplan, Kelly! 😄 Love reading you, love listening to you! Heb recent podcasts ontdekt door jou en vind het ge-wel-dig!

 8. Ik zou het in ieder geval super vinden mocht je wat meer info geven over je job :) Net zoals Lies droom ik er van om geld te verdienen met schrijven (en eigenlijk met taal in het algemeen). Ik ben daarom in oktober als copywriter en vertaler in bijberoep gestart. Daarnaast heb ik sinds kort mijn eigen blog (en dat net nu jouw blogboek overal uitverkocht is, toeme toch!) om mijn creatieve hersenspinsels wat kwijt te kunnen. Vooral tips om aan opdrachten te geraken (zeker als starter in de markt niet altijd even gemakkelijk) zijn welkom! En dat West-Vlaamse accent maakt het alleen maar authentiek ;)

 9. Zelf ben ik onderweg naar ondernemerschap. Een weg vol boeiende mensen, boeiende verhalen. Ik blog hierover zonder me zorgen te maken of dit anderen boeit. Ik vind het heerlijk om mijn ervaringen te delen. En omdat ik geloof dat ik wel iemand hiermee kan inspireren. En het uidchrijben vzn mijn ervaringen me helpt om verder richting te geven aan mijn toekomst. Succes!

 10. Hoewel ik helemaal geen interesse heb in ondernemen (die stress, maat!), zou ik zeker naar jouw podcast luisteren. Ik plak graag een stem op een gezicht :-)

 11. Ik ben nog zo eentje die stilletjes aan begint te denken aan/dromen van een bijberoep. Ooit twijfelde ik om Germaanse talen te studeren, om daarna zoals Lies voor wiskunde te kiezen. Combineer een liefde voor taal met een liefde voor logica en overgiet het met een sausje dingen-willen-maken en je krijgt mij, zo ongeveer toch. Jouw ervaringen over schrijven als job en zelfstandig zijn, zou ik met veel plezier lezen!

 12. Loved it! :) Ik zou er voor gaan, nu nog niet meteen, neen, maar neem er je tijd voor.

  En ja, ik lees wel graag wat meer over het zelfstandig zijn enzo, dus laat maar komen!

 13. Ik ben wel benieuwd naar je verhaal. Ik heb me altijd ver weg gehouden vanalles het freelance werk en toch is het me altijd wel blijven boeien. En heb ik mateloze bewondering gekregen voor mensen die wel de sprong durfden wagen!

 14. Superleuke podcast! Ik hou wel van inspirerend en gewoon eerlijk (zelfs in de concrete cijfers). Ook fan van je boek!
  En boek 2: hoe schrijf je op 20 minuten een blogpost ;)

 15. Ik ben ook ondernemer en schrijf regelmatig over hoe ik het moederschap combineer met mijn eigen bedrijf. Ik vind het leuk om erover te schrijven, om mensen een kijkje te geven in mijn leven, maar ik vind het ook altijd leuk om andermans ervaringen te lezen. Dus ik ben heel erg benieuwd naar jouw verhalen!

 16. Nadat je me YNAB, GTD en OmniFocus aansmeerde (ik ben je voor alle 3 nog steeds dankbaar, trouwens) en me weer goesting deed krijgen om te bloggen over ons bouwproject mag het duidelijk zijn dat ik die podcast ook eens moet proberen…
  Een praktische en uitgebreide gids over hoe jij OmniFocus gebruikt, dat lijkt me nog wel iets voor een blogpost :-)

 17. Ik wil daar absoluut meer over lezen. Ik ben pas gestart als freelance journalist / copywriter in bijberoep en moet nog van 0 beginnen. Alle tips zijn welkom. Over opdrachtgevers vinden tot hoe doe je dat in godsnaam, zelfstandige zijn met 2 kinderen. Schrijven maakt me het gelukkigst op de wereld. Ik zou zot zijn om daar niet meer mee te doen. Nu nog uitvogelen hoe …

 18. Ja jong! Vooral nu ik zelf ook mijn eerst freelance stappen aan het zetten ben, maar merk dat ik qua ervaring vaak moet onderdoen voor de meer geoefende journalisten. Doen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>