Vijf heerlijke boeken voor op vakantie (en een aankondiging)

vakantieboeken2016

Hij komt nu wel erg dichtbij, die zomervakantie, dat besefte ik toen ik een mail kreeg van lezeres Emilie om te vragen of ik nog eens een blogpost over vakantieboeken kon doen. En oké, ik besefte het ook toen ik de negen weken in mijn agenda zag staan waar een oplossing voor gevonden moest worden. Maar goed, lezen dus, in de vakantie. Ik vind zelf niet dat een goed vakantieboek van de vederlichte Sophie Kinsella-achtige soort moet zijn. Niks tegen Sophie Kinsella, maar in de vakantie hou ik net als anders van boeken die me in hun greep weten te houden, en niet al te lichtvoetig zijn. U bent dus gewaarschuwd: de boeken in mijn lijstje zijn niet uitgekozen op basis van hun hap-slik-weggehalte. Maar ze zijn wel goed. Om niet te zeggen supergoed, maar dat is een persoonlijke mening waarvan ik besef dat die evenveel waard is als zowat elke persoonlijke mening: weinig.

 • Het Smelt van Lize Spit: ik weet het, uw moeder heeft u gewaarschuwd: wees voorzichtig met hypes etc. Ik heb ook al gemerkt dat mensen die vanuit de hypegedachte aan dit boek beginnen het meestal ernstig vinden tegenvallen. Terwijl je er natuurlijk gewoon aan moet beginnen vanuit de gedachte dat dit het debuut is van een schrijfster die nog een stuk jonger is dan ikzelf (en ik ben nog zo jong!), en wat mij betreft zeer terecht wordt bejubeld. Lize Spit heeft een zeer goed boek geschreven. Ik las het op een weekend uit vlak voor Flo werd geboren, en ik vond het een cadeautje, maar dan zo eentje met een zwart lint rond. Het wringt, en het trekt en het nijpt, en is tegelijk zo herkenbaar. Het dorp waarin het verhaal zich afspeelt ligt in de Kempen, maar voelt bij momenten erg als het dorpje V., waarin ik opgroeide. Misschien omdat het hoofdpersonage Kwakies uit de Aldi eet, en er miniatuurfopspeentjes aan haar rugzak hangen. Misschien omdat er mannen aan de deur komen die haar luchtfoto’s van haar huis proberen aan te smeren. (“Uit de flard die ik opving bleek ons eigendom zelfs in vogelvlucht niet meer dan een verzameling halvelings uitgevoerde plannen”) Ik hield ervan.
 • A Little Life van Hanya Yanagihara: ik kan er niet over zwijgen, het spijt me. Dit is geen boek waar je vrolijk van wordt, maar wat mij betreft is dat geen vereiste, zelfs niet op vakantie. Niet in je koffer stoppen als je alle miserie van de wereld wilt vergeten, wel meenemen als je geraakt wilt worden tot in het diepste van je zwembroek. Ik krijg regelmatig de vraag of je hem in het Engels moet lezen, en neen, natuurlijk niet, niks moet. Ik hoor dat de vertaling ook zeer oké is, dus lees hem gerust in de vorm van “Een klein leven“. En misschien net als Het Smelt best op je e-reader zetten, want meer dan zevenhonderd pagina’s.
 • Us van David Nicholls. Geen nieuwke, maar ook dat is geen voorwaarde voor een goed vakantieboek, vind ik. Ik ben een geweldige fan van David Nicholls en zou geld geven om deze nog eens voor de eerste keer te kunnen lezen aan een zwembad met een palmboom boven mijn hoofd. Deze is dan ook de luchtigste van allemaal, en tegelijk is het verhaal ook weer helemaal niet zo luchtig. (wat raaskal je, vrouw) Maar wel zeer de moeite, zeker als je houdt van kijken naar mensen en dat soms zou willen kunnen tot in hun hersenkokers.
 • Gloed van Sandor Maraj. De meest uitdagende van allemaal, maar ik hield ervan met heel mijn hart. Het is een verhaal uit 1942, dat werd vertaald uit het Hongaars, en gaat over twee vrienden die elkaar eenenveertig jaar lang niet hebben gezien en om een of andere reden hebben afgesproken in een afgelegen kasteel waarin een van de twee woont. Een boek over unfinished business. Dit is zeker geen walk in the park qua leeservaring, maar ik genoot van elke bladzijde en bleef verbijsterd achter.
 • The World According to Garp van John Irving. Een herontdekking, maar wat voor een. Voor iedereen die deze nog niet heeft gelezen: doe uzelf een cadeau en neem het leven van T.S. Garp mee voor aan het zwembad. Ge zult het u niet beklagen, behalve op het moment dat ge afscheid moet nemen van de geweldige personages die het boek bevolken. Dat heb ik bij elk geweldig boek, dus daarvoor moet ge het ook niet laten.

Oh, en dan heb ik nog een kleine, maar niet onbelangrijke mededeling. Deze blog gaat even op zomerretraite. Even, het is te zeggen: een tijdje. Tot 1 september, meer bepaald. Zodat ik wat kan herbronnen, de tijd heb om mijn freelancersbestaan weer met manieren op de rails te krijgen, een paar weken vakantie kan nemen en eens op mijn gemak achterover kan leunen om na te denken over wat nieuwe rubrieken en thema’s.

Dit was dus de laatste post in een voor mijn doen behoorlijk lange tijd.
Ook voor mij is dat gek, maar ik voel dat het me deugd zal doen om even een stap terug te nemen.
So there: geniet van jullie vakantie, als die er is, bedankt voor alle fijne reacties en andere interacties, en heel graag tot in september.

Wie toch benieuwd is naar hoe het ons ondertussen vergaat: ik zit op Instagram en Facebook.
Ge moet er wel tegen kunnen dat ik geweldig veel foto’s van mijn loopschoenen post. Just sayin.

Tips voor andere fijne vakantieboeken zijn trouwens zoals steeds erg welkom in de reacties onder deze post. Lees ze!

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Ik moet tussen het schrijven, bloggen en duizend-en-één andere zaken ook eens heel dringend beginnen lezen. Merci voor het lijstje!

 2. Interessant ! Ik heb al meermaals een boek gelezen omwille van je suggesties (o.a. ‘a little life’) en het is zoals je zegt : met boeken lezen is het toch heel persoonlijk. ‘A little life’ kon mij niet bekoren (toch netjes de dik 700 bladzijden volgehouden) en van bovenstaand lijstje heb ik alleen goede herinneringen aan ‘Gloed’.
  Toch vind ik het fijn dat je over je boeken schrijft (ook op Goodreads) want het is altijd ook een beetje een meta-read : ik begin dan vragen te stellen waarom ik het juist niet zo goed vond. Leeftijdsverschil ? Plus dat ik op die manier boeken lees waar ik spontaan niet zou aan beginnen. Kwestie van uit die comfortzone te geraken. Dus best uitdagend !
  Moedig, zo’n blogpauze ! Wijs wijs wijs.

 3. Crashingspirit

  Ik zou ze allemaal willen lezen! Helaas vrees ik voor tijdgebrek… Misschien ooit 😉 spijtig, ik heb je blog nog maar net ontdekt, maar ga je posts toch al missen. Geniet van je vakantie en je kroost!

 4. Victorine

  Goed plan die zomerretraite! Ik doe dat jaarlijks (met mijn blog welteverstaan) en ben daar zotcontent van. Na enkele maanden de boel op non-actief te zetten, is de goesting om te bloggen weer 3dubbel zo groot. P.S.: merci voor de leestips, zullen goed van pas komen in mijn retraite :) Lieve groet en misschien tot 1 dezer dagen naast de vaart in onze looptenue (al betwijfel ik of ik nog puf genoeg zou hebben om op zo’n momenten een klapke te doen…)

 5. Marleen

  Zo fijn dat je Garp vermeldt, mijn eerste Engelse boek in ’82. Toppertje, en de film is ook geweldig (met Robin Williams)!!!

 6. Laurence

  Bedankt voor de suggesties en geniet van je vakantie! Misschien een aanrader voor een vakantieboek voor jou: ikzelf ben nu bezig in Gabriela van Jorge Amado. Een beetje vergelijkbaar met Marquez’ ‘100 jaar eenzaamheid’ of Allendes ‘Huis met de geesten’, maar dan zonder het magisch realisme. Heerlijk leesvoer!

 7. Oh Kelly, ik ben echt ZO benieuwd naar A little life. Ik wil er alleen nu nog niet in beginnen, maar op een iets rustiger moment, zodat ik goed kan doorlezen, en niet aan het tempo waaraan ik tegenwoordig maar kan lezen. Van Gloed had ik nog niet gehoord, maar hoppakee, die staat intussen ook al op de leeslijst. De andere drie: ik zit hier helemaal te knikken.

  Goeie vakantie!

 8. sandra

  Prettige vakantie en geniet van het herbronnen! Ik kijk al uit naar september.

 9. A little life heb ik net toevallig gehaald in de bieb. Ik werd heel benieuwd na jouw positieve reacties erover en toen ik zag dat hij aanwezig was, heb ik geen moment getwijfeld. Us vond ik ook heel mooi.
  Ik vind het oprecht spijtig dat het hier zo lang stil zal zijn, want ik ben een grote fan van jouw schrijfsels, maar gelukkig volg ik je nog op Instagram en Facebook :)

 10. Ik ga’s aan het hele oeuvre van Griet Op de Beeck beginnen. Geniet van je cribxit :-) mijn blog blijft deze zomer voortdraaien, dus kom allemaal eens bij mij lezen, haha

 11. Van Het smelt heb ik ook genoten, A Little Life ligt hier klaar (voor als ik terug zin heb in een dik boek, na Purity van Jonathan Franzen heb ik eerst nood aan een lichter werk) en Gloed gaan we lezen voor de volgende bijeenkomst van de boekenclub. :-)
  Geniet van je vakantie!

 12. Charlotte

  Ik kijk alvast uit naar je eerste post terug! Geniet van het herbronnen!

 13. Lotte

  Oh, ik vind het stiekem jammer voor mezelf, want ik ben altijd blij als er weer een nieuwe blogpost verschijnt, maar zéér verdiend. Geniet van de (digitale) rust!

 14. Een hele fijne, zonnige, rustige maar toch sportieve vakantie gewenst. Bedankt voor je boekentips. Vier van de vijf nog niet gelezen en zal er zeker één of twee mee van op vakantie nemen. Ik deel vaak je mening over boeken. Heel handig, dat scheelt een aantal rondes door de bieb. Geniet van je digitale schrijfpauze!

 15. Groot gelijk dat je even de riem aflegt. Zoals je zelf zegt is de zomer als werkende mama al genoeg geregel en gedoe met kleine kinderen.
  Ik ben zeer benieuwd wat al dat herbron gaat geven aan blogposts!
  En foto’s nemen van loopschoenen, word je daar fit van ?#hooptsiekemdatdatvoldoendeis :-)

 16. gudrun

  Schitterende lijst !…
  En moest je nog zin én tijd hebben, heb ik nog een roman fleuve in de aanbieding : De Thibaults, familie-epos in 2 (dikke turf)delen …
  Prettige vakantie !
  Gudrun

 17. Cindy

  Je zal gemist worden Kelly! Geniet van je vakantie en ik kijk al uit naar al het nieuws dat je zal brengen vanaf september :-)

 18. Ik kan net wel enorm genieten van een luchtig boek van Sophie Kinsella ergens aan een zwembad. Maar dat betekent niet dat ik enkel dat lees tijdens de vakantie, ik lees zowat alle genres door elkaar :-). Bedankt voor de tips en geniet van je vakantie!

 19. Els B

  In het bijzonder T.S. Garp en bij uitbreiding alles van mijn held John Irving : MUSTREADS !!!!

 20. Hier is ‘Een klein leven’ gereserveerd in de bib om mee te nemen op vakantie – het stond tot mijn groot genoegen als ’te lezen’ voor ons leesclubje – ik was stiekem al van plan hem mee te nemen! Het Smelt daar ga ik me nog eventjes van weerhouden denk ik, ik weet niet of het mijn ding gaat zijn… ‘Wij’ van David Nicholls stond ook al op het lijstje voor de leesclub en is een super boek – ik ben van plan om de boeken van hem die ik nog niet heb gelezen (Heftig en Kicken denk ik) ook mee te nemen op vakantie. Ik ben wel een liefhebber van chicklit op vaknatie, dus ter compensatie van ‘Een klein leven’ neem ik toch iets chicklits-achtig mee ;-). Geniet van je vakantie

 21. Emilie

  Merci voor de snelle opvolging ;-) Het laatste boek dat ik niet kon wegleggen was 11.22.63 van Stephen King. Geniet van de vakantie!

 22. Ik ga je blogposts missen, maar het is je gegund :-). Ik wil A Little Life ook zeker nog lezen, al weet ik niet of dat voor tijdens onze vakantie eind september zal zijn. Al is het maar omdat ik nog wat boeken heb staan van mijn laatste trip naar het boekenfestijn.

 23. Bedankt voor de tips! Momenteel ben ik ‘Het Smelt’ aan het lezen, en ik vermoed dat ‘Gloed’ de volgende zal zijn. Jouw omschrijving triggert om het te lezen!
  Maak er een fantastische vakantie van, en tot in september! En geniet, geniet, geniet!

 24. Garp! Tranen met tuiten, zo aan het eind van het boek. Je wil niet weten hoe lang geleden.
  Ik zag ooit de film, eerst. Met Robin Williams. Waarna ik het boek kocht. En verkocht was. Het hele oeuvre van John Irving heb ik gelezen.
  Prettige vakantie!

 25. Geniet van je vakantie en je herbronning! Erna zijn we hier nog steeds om mee te genieten van wat dat herbronnen je heeft opgebracht ;-)

 26. Geniet van je vakantie! John Irving nog nooit iets van gelezen, maar ik ben er wel benieuwd naar.
  Net Lize Spit uit, het was zeker niet slecht voor een debuut. Maar ook niet wow. Ik heb het toch wel graag gelezen.

 27. bedankt voor de leestips!! If only I could find the time… :-S Wat ik wel keigrappig vond, waren die dingskes van Lize Spit, want ik groeide ook op in zo’n kempendorpje, en herken het helemaal! Ik moest zo lachen met de mannen met de luchtfoto’s! Die kwamen bij ons ook, en bij enkele van mijn buren/dorpsgenootjes hingen ze ook effectief aan de muur, hihi :-) En die miniatuurfopspeentjes had ik zelf! Met van die dolfijntjes ook :-) Heerlijke nostalgie :-)
  En verder wens ik je een heerlijke tijd tegemoet!! Ik hoop dat je echt kan herbronnen, of rust vinden, of whatever dat je nodig hebt! Geniet ervan en ik kijk er al naar uit terug van je te lezen daarna!

 28. Sarah

  Ik heb “Een klein leven” gelezen en ik vond er helemaal niets aan. Ik ben blijven lezen omdat ik dacht: nu gaat er toch wel eens iets gebeuren, nu gaat toch iemand Jude door elkaar schudden en een beetje normaal doen, in naam van de vriendschap? Maar nee, helaas.
  “Het smelt” vond ik dan weer ge-wel-dig. Het deed me ook denken aan het boerengat waar ik ben opgegroeid en het verhaal blijft echt aan je ribben kleven.
  Ik ben nu de nieuwe van Dawn French (Rosie zegt JA) aan het lezen en die is ook weer fantastisch leuk.

 29. Wat goed en spannend dat je deze zomer even een blogpauze durft te houden. Ik ga dit jaar voor het eerst sinds 5 jaar op vakantie en zit te dubben wat ik dan zal doen met mijn blog. Anyway, lezen is heerlijk! Vroeger verslond ik boeken, daarna heb ik jaren niet meer gelezen, maar sinds ik overspannen ben geworden en in een depressie zit, besloot ik het lezen weer op te pakken. Dat had ik echt veel eerder moeten doen. Hele fijne vakantie en tot 1 september!

 30. Ik ben persoonlijk geen fan van het laatste boek. Maar ga zeker eens kijken in de bib voor de andere.
  Fijne vakantie

 31. Emma

  Noorwegen heeft weer wat extra water bij na het lezen van A little life, tranen met tuiten!

 32. Ik

  Net Het Klein leven uitgelezen…wat een herkenning en erkenning voor mij als incest-slachtoffer… het heeft me ook meer doen inzien hoe moeilijk het wel niet moet zijn voor mijn eigen partner om te leven met mij, en tegelijkertijd gaf het me inzicht in wat ik kan doen voor hem, een ook voor me zelf en mijn kinderen… had ik het boek maar eerder kunnen lezen, het had me heel wat zinloze gesprekken met de psycholoog uitgespaard… Maar tegelijk denk ik ook dat wie zich – gelukkig maar – niet herkent in het verhaal van Jude idd zoals Sarah hierboven denkt: doe nu eens toch normaal… Maar neem het maar aan van mij, als slachtoffer van voel je en handel je als Jude en herken je zijn gevecht jammer genoeg maar al te goed… De schaamte, het schuldgevoel… Het kruipt echt in je eigen ik…

 33. Als je “Garp” graag gelezen hebt, moet je zeker “A Prayer For Owen Meany” proberen.
  Writing in capitals will never be the same.

 34. Ach, lezen en zomer!

  Bedankt voor de tips. Ik verdiep me momenteel in ouder werk van Alice Munro, ook een aanrader, een wel omdat ze over doodgewone dingen schrijft in doodgewone gezinnen. Haar scherpe blik legt alle laagjes van het doodgewone bloot. Sterk en vooral erg herkenbaar.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>