Mijn favoriete dingen van 2016

daaag2016Het is een beetje stom, dat mijn bloggoesting altijd volle bak terugkomt op momenten als het einde van het jaar, meestal ook exact de momenten waarop ik te weinig tijd heb om alle best of-lijstjes te schrijven die volgens mij interessant zouden kunnen zijn. Gelukkig zag ik ineens een oplossing opduiken op de blog van Cait Flanders, een blogster die ik al een tijd volg omdat ze fijne dingen blogt over personal finance en minimalisme. Zij had het idee dan weer van bij Alexandra Franzen, en als iemand van jullie zin heeft om nog over te nemen dan is dat dus volgens mij allemaal compleet geen probleem.

In elk geval.

2016 was zeker niet het jaar van de grote ontdekkingen. Dat was ook amper te verwachten met een nieuwe baby en heel veel aan ons hoofd. Een boek schrijven en een huis bouwen en ervoor zorgen dat al onze kinderen op elk moment een volwassene om zich heen hadden, om maar enkele dingen te benoemen. Maar dat is allemaal gelukt (allez, wat ons huis betreft zijn de plannen al ongeveer gelukt, of dat mogen we toch hopen), en al de rest was dus extra. Onderstaande zaken hebben mij blij gemaakt in 2016.

BOEKEN/TV/FILMS/PODCASTS

 • Ik ben nog altijd in de ban van podcasts, alleen ben ik twee van mijn belangrijkste timeframes om ze te beluisteren jammerlijk kwijtgespeeld. Je vindt mij nog maar zelden op vormen van openbaar vervoer, en door problemen met mijn heup en been en motivatie ben ik de afgelopen maanden amper gaan lopen. Gelukkig is er nog altijd mijn ochtendlijk kwartier in de badkamer. Tijdens dat kwartier luisterde ik voornamelijk naar Happier, The Accidental Creative, My Dad Wrote a Porno, Iemand, GTD en Death, Sex and Money. Tijdens de kerstvakantie heb ik mij eindelijk eens gezet aan Dear Sugar Radio, en waw, nu al recht naar mijn hart. Staan op mijn wish list voor volgend jaar: Being Boss, The James Altucher Show, Het leven: een gebruiksaanwijzing en Bibliotheek Den Haag. (met dank voor jullie vele tips, op dat vlak!)
 • Volgens mij heb ik welgeteld een film gezien dit jaar, compleet toevallig omdat Youri aan het kijken was en ik een moment van zinsverbijstering had waarin ik zin had om langer dan tien minuten te blijven volgen. Het was 10, Cloverfield Lane, en bwa, ça va nog eigenlijk. Op oudejaarsavond heb ik nog wildere plannen: dan ga ik me samen met Youri ziek eten aan sushi (hij aan pizza) en gaan we naar Zootopia kijken, want die staat vanboven in de top honderd van Rotten Tomatoes en ik vond de trailer die ik eens in de cinema zag eigenlijk wel de max. Heb ik dan ook nog een film in de cinema gezien, of was dat eind vorig jaar? Slaapgebrek, het doet iets met een mensch.
 • Ook op Netflix zag ik weinig tot niets, behalve kinderdingen voor Dexter en de eerste aflevering van Stranger Things, dat me los van de sfeer toch niet zo hard wist te boeien. En ik volgde ook zeer weinig op tv. Niet veel meer dan “Temptation Island” en “The Show must go on”, geloof ik. Van “België, scherpgesteld” op Canvas zag ik ook een paar stukken en ik vond het jammer dat ik niet nog beter heb gekeken. Planet Earth heb ik opgenomen maar nog niet bekeken. Meteen het antwoord op de vraag “Dat lezen, wanneer heb jij daar in godsnaam tijd voor?“. Simpel: ik kijk bijzonder weinig tv en mijn huishouden draait geregeld vierkant.
 • Ik had me voorgenomen om een boek of tien te lezen dit jaar, want ik zou weer een huilbaby krijgen, maar het werden er bijna dertig. Die heb ik niet allemaal op Goodreads gezet omdat ik aan het wachten ben op een manier om boeken te hiden maar ze toch te laten meetellen. Op mijn account kun je lezen dat ik nogal onder de indruk was van A Little Life, Het Smelt, en Is dit een mens. Ik snap trouwens nog altijd niet dat er mensen zijn die graag lezen en niet op Goodreads zitten. Is dat omdat ze denken dat dat iets met e-readers te maken heeft, ofzo? In elk geval: Goodreads is het beste cadeau dat een lezer op zoek naar inspiratie zichzelf kan geven. Ik zou nooit zoveel goede boeken lezen als ik niet op Goodreads zat. Tonnen inspiratie. Allen daarheen! Het is de laatste keer dat ik het zeg.
 • Qua verbeter uw leven een boek met een keer heb ik veel gehad aan Deep Work en The Subtle Art of not giving a Fuck.

MENSEN/INSPIRATIE

  • A cup of Jo, ook dit jaar weer, en dan vooral haar reeksen als Motherhood around the world en My Beauty Uniform. Ik lees niet alles maar ik vind wat ik lees vaak erg goed gemaakt.
  • le coeur à marée basse. Ook dit jaar weer. Omdat ze er op briljante wijze in slaagt om thema’s bespreekbaar te maken en dat met zo’n fijne eigen stijl doet dat ik alleen maar dankbaar kan zijn dat het Vlaamse internet haar heeft. En omdat ik het onwaarschijnlijk stoer vind dat ze vanachter haar computer kwam gekropen om een vuist te maken in de krant en op tv, terwijl iedereen van ver kon zien dat dat niet makkelijk moet geweest zijn. Wat een vrouw, dames en heren. Alleen maar bewondering.
  • Medium: het zegt veel over hoe druk ik het dit jaar heb gehad dat er hier nog geen zes stukken zijn gepost over mijn obsessie voor Medium. In mijn Blogboek heb ik er wel over geschreven, over hoe compleet wild ik ben van het systeem en de manier waarop ik elke dag geweldig kwalitatieve, boeiende stukken in mijn inbox krijg. Zeker checken, goede schrijvers volgen en upvoten, en je laten inspireren tot je geen klaar meer ziet. Zeg dat ik het gezegd heb.
  • Reddit: ook geen nieuwe liefde, maar ze is blijven meegaan. Door de juiste groepen te volgen heb ik ook in het afgelopen jaar weer heel veel boeiende, grappige, mildly interesting en andere zaken gelezen. Leve het gekke Reddit-universum!

EEN BEETJE VAN ALLES

  • Apps: ik heb bijzonder weinig nieuwe apps geinstalleerd op mijn telefoon in 2016, en als ik het heb gedaan bleven ze eigenlijk zelden lang staan. Quiver was hier aan het begin van het jaar een enorme hit, wel. Zeer fijn voor kindjes die graag kleuren. Day One ben ik weer beginnen gebruiken, al was het niet bijzonder regelmatig, dus misschien een nieuwe poging in 2017.
  • Unroll.me blijft bijzonder belangrijk voor mij. Omdat ik geabonneerd ben op enkele geweldige nieuwsbrieven en ik mijn inbox voor de rest met mijn leven probeer te beschermen. Welke nieuwsbrieven, you ask? Die van Tuttefrut (leve Kathleen!), Todd Henry, Lifehacker en Farnam Street, om er enkele te noemen. Boeiend, boeiend, boeiend.
  • Ik ben behoorlijk late to the party, maar ook de vlogwereld heeft mij de afgelopen maanden weten te verblijden. Dat had met het Blogboek te maken en het feit dat ik er een stuk over vloggen in wilde. Daarvoor ben ik met Hannes Coudenys gaan praten, en via zijn fijne vlogs bij die van Casey Neistat beland. Die laatste is (onder meer door een recente deal met CNN) niet meer zo actief als hij ooit was, maar hell, zijn archief is zo hard de max. Heerlijk om in te blijven plakken, vind ik.
  • Books in Belgium: last but not least. Omdat wij niet heel onze bibliotheek met boeken die we toch nooit gaan kunnen herlezen omdat er altijd nieuwe uitkomen willen verhuizen naar de nieuwe crib zet ik regelmatig boeken te koop op deze fijne site. En ik ben van plan om dat te blijven doen, want in 2017 wil ik minder e-books kopen en eens eerst mijn boekenkast uitlezen. En de boeken die uitgelezen zijn gaan dus in de verkoop. Er staan op dit moment maar twee boeken te koop op mijn account, omdat ik daar dus ook nog geen tijd voor heb gehad, maar ik vind het een handige site en ben van plan om hem vaker te bezigen. Hou het dus in het snotje!

Dan rest mij enkel nog dit: jullie allemaal een zeer fijn 2017 te wensen, met voldoende ruimte om te blijven ademen en te dromen. Ik zie jullie graag terug in januari!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Leuk overzicht! Goodreads gebruik ik al en vind ik zeer handig, maar die podcasts, dat ken ik eigenlijk niet zo goed. Misschien toch maar eens tijd om dat te gaan verkennen.

  1. Zeker eens doen. Ik heb er lang mee gewacht, terwijl het eigenlijk gewoon op play drukken is bij de links en dan een podcast app installeren op je telefoon als je ook mobiel wilt luisteren. Er is weinig aan en het is zo fijn. <3

 2. Ik doe hier weer wat inspiratie op. Nu nog de tijd vinden om me te verdiepen in podcasts, reddit en nieuwsbrieven. Ik kijk namelijk nogal veel series en lees ook veel. Maar niets moet hè. Ik ben gewoon nieuwsgierig van aard :-)

 3. Ik ben deze week eindelijk overstag gegaan voor Goodreads. Nog even wat uitzoeken maar lezen in 2017 komt helemaal goed.

 4. Dank voor je leuke lijstjes! Ik heb de podcasts tips direct door gegeven aan mijn lief, want hij is fervent luisteraar.
  Ik ben heel benieuwd: waarom wil je boeken “hiden” op goodreads?

  1. Omdat ik soms boeken lees over onderwerpen die in mijn ogen te persoonlijk zijn om ze publiek te willen delen.
   Tegelijk wil ik ze wel meetellen voor mijn leesdoelen. Hidden books zou een handige feature zijn.

 5. Leuk overzichtje :) Sinds kort heb ik ook het vlog-wereldje ontdekt, maar ik vind eigenlijk alleen een aantal goeie Nederlandse vloggers. Hannes is de enige Vlaming die ik volg.

 6. Annelies

  podcasts! ik ga ze eens allemaal proberen te checken. 99% Invisible is ook een aanrader, bvb de recente over The Dollar Store.
  Ik lees ook graag Cup of Jo, maar erger me soms wel een beetje aan haar ‘ik zag onlangs iemand op straat met deze trui en ze was heel mooi’. En dan een affiliated link naar die trui…maar bon, het is een beetje op zijn Amerikaans ;)

 7. Ik volg al een hele tijd vloggers, maar dan vooral Britse :-) Vind dat ook heel fijn om naar te kijken, het dagdagelijkse leven van (gewone) mensen :-D raar hé :-P maar ik merk dat meer en meer mensen dat tof vinden, dus misschien toch niet zo raar ;-) De wereld van podcasts is voor mij ook nog iets onbekend, in 2017 eens een kans geven ;-) fijne eindejaarsfeesten hé!! x

 8. Amai, ik loop zoooooo hard achter want ik denk dat ik van al die links enkel la coeur a marée basse en Zootopia ken (en gedeeltelijk gezien heb toen de dochter keek en ik ons ook vierkant draaiende huishouden wat probeerde te beredderen ☺). Ik gebruik 2017 om een inhaalspurtje te plegen!

 9. Ik moet even knabbelen op de vele informatie die je in deze ene post steekt, maar ach, er ligt een volledig nieuw jaar voor ons, dus…

 10. Evi

  Heel mooi overzicht! Die Books in Belgium kende ik nog niet, maar lijkt me wel een heel fijn concept te zijn. Eentje om te onthouden!

 11. Ik ben nu begonnen met de podcasts van Winteruur. Bovenstaande tips ga ik ook eens proberen. Voorlopig blijf ik de voorkeur aan radio geven…

 12. Lilith, ge hebt werkelijk geen idee hoe je woorden mijn hart verwarmd hebben. Zoveel merci om de moeite te doen om dat te schrijven. Met steun als de deze, coming from you dan nog, Mogen de haters haten ❤️ Bedankt voor de steun vanaf dag 1 en voor de inspiratie. God of Joost alleen weten hoe ge de tijd vindt om met twee kinderen deze lijst vol te beleven. Die podcasts ga ik werk van maken, voorlopig ben ik nog niet verder dan Vuile Lakens geraakt, maar die zijn zo mijn dada, dat het niet geeft 😊 Wens je van hetzelfde veuts in 2017 en een droomhuis waar Barbie van zou beginnen wenen. Van jaloezie he. Love xxxx

 13. Inge

  Ik ben ook fan van Cup of Jo. Joanna lijkt zo oprecht, ook al zijn er veel gesponsorde posts de laatste tijd. Jouw blog heb ik ook al (heel onregelmatig weliswaar) bezocht, maar wauw. Ik zit hier nu al een hele avond rond te snuisteren en ik ga vaker terugkomen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>