The world according to Dexter

dextercamera1Het was het onderwerp van heel wat gezaag in mijn ouderlijk huis in de jaren tachtig. Ik wilde een kodak, maar ik kreeg er geen. Mijn oudere neef was op kerstavond komen opdraven met een Polaroid en ook al kon hij er maar drie foto’s mee nemen omdat zijn Polaroidpapier anders direct op was, het had een geweldige indruk nagelaten op mij van nog geen tien. “Wat ga je er dan mee fotograferen?”, vroeg mijn moeder, niet uit interesse maar om aan te geven dat het niet mijn beste idee was. “Alle katten van de wijk”, zei ik. Verkeerde antwoord en geen kodak.

Dexter heeft meer geluk. Een jaar geleden kwamen wij onze digitale camera tegen in een schuif. Die lag daar verloren sinds we negentig procent van onze foto’s met onze smartphones nemen. “Hiermee kun je zoveel foto’s nemen als je wilt”, spraken we bij de overhandiging, niet zeker of zo’n dingen indruk maken op kinderen van nu. Maar hij nam het behoorlijk letterlijk. De camera, die moet mee. Als hij groot is wordt hij of archeoloog, of fotograaf zodat hij mee kan met mama voor de krant. Het kan ook politieman met hond zijn zoals zijn vriend B.

dextercamera2

Toen ik na maanden kiekjes schieten eens door zijn buit ging was ik verbaasd. Niet alleen over de honderden wazige shots van zijn voeten, maar ook over de mooie blik die de foto’s wierpen op de leefwereld van mijn eerstgeboren kind. Beelden die vaak vanuit de heup lijken geschoten, omdat hij nu eenmaal niet hoger komt. Beelden die anders nooit gemaakt worden ook, van de chaos en wasmanden die ons gezinsleven kleur geven. Zelden van onze beste kant, meestal wel van onze echte kant.

dextercamera3 dextercamera4 dextercamera5 dextercamera6 dextercamera7 dextercamera8 dextercamera9dextercamera11 dextercamera10 Ge zult het mij vergeven als ik het de beste foto’s vind die ik deze maand zag.
Er stond zelfs ergens een kat tussen. De cirkel, hij is rond.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Maar zo zalig die foto’s! Ik kreeg mijn eerste fototoestel voor mijn eerste communie. Ik herinner me niet dat ik er eentje had gevraagd, maar sindsdien ben ik fan van foto’s maken.

 2. Mijk zoon krijgt zen fototoestelletje voor zijn derde verjaardag. Ik kan niet wachten om de buit te bekijken. Een hoop mislukte selfies ongetwijfeld, waarop hij dan nog zijn (niet echt geslaagde) ik-ga-op-de-foto-gezicht trekt, maar ik wil ook zo heel graag weten wat hij interessant vindt en wat hij te zien krijgt…

 3. En die van Dexter zijn idd zalig! En sommige toch ook nog best mooi, vind ik. Laten we zeggen dat ik het zelf niet altijd beter zou kunnen…

 4. vero

  Zalige foto’s! Ik wil meteen naar Henk (is dat in Ieper? Helaas beetje ver voor mij) en die wasmand: helemaal herkenbaar ;-)
  De blik van youri… daar smelt ik toch ook van (*bloost*)

 5. “Beelden die vaak vanuit de heup lijken geschoten, omdat hij nu eenmaal niet hoger komt.” -> wat een mooie zin.
  Ik vind het gewoon allemaal mooi ook, de leefwereld van je kind vanuit zijn eigen beleving. En hoe hij daarmee bezig is. Als zoon van journaliste ook, zalig.
  Ik weet al wat mijn kleindochter Lili zal krijgen als ze een jaar of 3 is :-)

 6. Heerlijke foto’s. Ik heb mijn dochter deze zomer ook zo’n oude digitale camera van ons gegeven. Nadeel is wel dat de geheugenkaart snel vol is en de batterij snel plat. Maar voor de rest is dat haar allerfavorietste speelgoed. We zijn wel nooit meer veilig: ‘Kijk mama, ik heb een foto van je poep getrokken.’

 7. Geweldig hé! Mijn zoon heeft ook onze compactcamera gekregen, en hij heeft nu zijn eigen fotoboek van onze reis naar Portugal. Ik vond dat een van mijn beste ideeën ever,en als ik dat nu bij iemand anders zie, kan ik alleen maar besluiten dat dat niet alleen voor mij geldt.

 8. Onze zoon krijgt een oud fototoestel van ons voor z’n vierde verjaardag. Hopelijk vindt hij het net zo leuk als Dexter! We hopen dat hij daarmee ook enthousiaster mee op uitstap gaat als we op vakantie weer iets gaan bezoeken. :)

 9. Leuk! Ik kreeg mijn eerste fototoestel met mijn eerste communie en was daar super blij mee (zo een waar je op het einde het rolletje weer helemaal moet terugdraaien). Binnenkort eens zien wat mijn zoontje doet met een digitale camera :)

 10. Wat een geweldig idee, en leuk (voor ons en voor jullie) om alles eens vanuit een ander perspectief te zien! Dat zet ik op het lijstje voor inspiratie voor als ik ooit zelf een kleine vos op de wereld zet :)

 11. Evi

  Wat een zalig idee! Eentje om te onthouden voor wanneer Tuur wat ouder is want ook onze digitale camera ligt hier maar stof te verzamelen in de schuif.

 12. Zo leuk om te zien! Ik herinner mij dat mijn broers en ik soms zo’n wegwerpcamera kregen van onze ouders als we op reis gingen. De foto’s trokken meestal op niets, maar wat een plezier beleefden we daaraan, zeg. Mijn oudste broer werkt nu zelfs voor tv, misschien werd de basis toen gelegd? ;-)

 13. Cindy

  Onze jongste heeft eerst afdankertje van bompi gekregen, maar was na enkele maanden toch te benieuwd naar hoe de lens er in en uitging. Bij ons afdankertje heeft hij dat niet meer geprobeerd en nu heeft hij zijn eigen fototoestel en zijn we heel vaak blij verrast! Super hè!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>