lilith en de bullet journal handleiding

bulletjournalhandleidingEerst en vooral: het lag niet in mijn bedoeling om plots te verdwijnen achter een muur van stilte. Ik weet nog altijd zelf niet goed waaraan het ligt. Mijn schrijfdrempel lijkt verhoogd. Elk idee wordt zo vaak omgedraaid dat het uiteindelijk niet wordt geschreven. Waarom? Geen idee. Misschien heb ik wat veel geschreven. Misschien is het tijd voor iets nieuws. Misschien weet ik niet goed meer waar ik heen wil met deze blog, die ondertussen al dertien jaar bestaat en al veel heeft zien passeren.

Het gebeurt, mijn blog zal een soort midlifecrisis hebben.
Mijn blog of ikzelf.
Ik laat het.
Het komt goed.
De laatste dagen ga ik veel wandelen, en dan borrelen er soms wat ideeën op. Ook voor deze blog. Dat is een goed teken, maar ik wil niet overhaasten om hier snel snel toch iets op te kunnen zetten. Ik heb tijd, ik hoop jullie ook nog een beetje.

In tussentijd heb ik nog iets voor jullie.
Een volledig boek!
Een handleiding, eigenlijk, maar wel een van maar liefst 127 pagina’s.

Het zit zo: ik was al een tijdje aan het bullet journalen. Ik was er enthousiast over, dus schreef ik er in januari een stuk over voor De Standaard Magazine.

bulletjournalhandleiding2

Op dat moment was ik zelf al zo’n lange tijd aan en af aan het bullet journallen dat ik dacht dat ik er een beetje laat mee kwam aanzetten. Boy, was I wrong. Ik kreeg zo ongelooflijk veel reacties op dat stuk. En een tijdje later ook nog een mail, van de fijne mensen van Horizon Uitgevers. Zij waren zo geboeid door het productiviteitssysteem dat ze niet snapten dat er naast de site van bedenker Ryder Carroll (met het filmpje dat het systeem uitlegt) nog geen handleiding bleek te bestaan. Ik bedacht me dat ik zo’n handleiding had gekocht als die er in de eerste soms verwarrende weken dat ik ermee aan de slag ging was geweest, maar hem misschien nog liever zelf zou schrijven. Met de dingen die ik ondertussen heb geleerd, en wat voor mij werkt en vooral: wat niet werkt. En zo geschiedde.

bulletjournalhandleiding3

Het werd een boeiende samenwerking met Emma Thyssen, wat grappig is want Dexter draagt kleren met haar tekeningen op en leest boeken met haar tekeningen in, wat betekende dat ik best een beetje starstruck was toen ik op een dag in haar geweldige loft met konijn in Antwerpen stond.

Ondertussen is Bullet Journal – De handleiding al keihard in productie, klaar om midden juni in de boekhandel te liggen. En er is ook nog een bullet journal om zelf in te vullen naar believen, al dan niet aan de hand van de tips in het boek. Want dat is het leuke: je doet ermee wat je wil, en zet het systeem maar liefst zo goed mogelijk naar je hand. Dat heb ik destijds ook gedaan, en het resultaat is een geweldig minimalistisch, sober, maar voor mij extreem goed werkend systeem dat me elke dag rustiger, georganiseerder en efficiënter maakt. Rust in dat hoofd, hoeveel geld is dat waard? En dat allemaal met zo’n stom schriftje.

IMG_6564 IMG_6621 IMG_6615

Ik merk dat heel veel mensen zitten te popelen om het boekje te kopen en er ook eens werk van te maken, wat de max is, en het kan weer gesigneerd, ik zet binnenkort de bestelpagina online.

In mijn volgende post vertel ik wat meer over het boek en wat je ervan kunt verwachten.
En over de ene workshop die ik plan te geven, en waar ik dat ga doen.
Zet u maar al gereed.

Ik krijg regelmatig de vraag welke bullet journals ik zelf gebruik: de Leuchtturm 1917, dotted, A5. Wegens dik papier dat niet doordrukt, handig formaat en dots.

Reacties

 1. Workshop: YES!
  Zo benieuwd om met het boek aan de slag te gaan en wat orde in mijn warrig hoofd en huishouden te brengen.

 2. Birgit Van Engelandt

  Joepie! Ik kijk er al naar uit! ‘Meer rust in het hoofd’… wie kan daar nu tegen zijn? Hoera!

 3. Iris

  Die van mij is behoorlijk primitief maar ik zie er zeker de voordelen van in. Een vraagje! Mix jij werk en privé door elkaar in 1 Bullet Journal?
  Ik zal je boek nog eens pitchen bij De Madammen van Radio 2 😉! Benieuwd!

 4. Dagmar

  Oooohhhhh, daar kijk ik zo naar uit! Én naar het boek (gesigneerd 😍) én naar die eventuele workshop!!! Leuk, leuk, leuk!

 5. Camille Cooreman

  Het is dat het zo moest zijn: ik begon vandaag met de eerste pagina’s van mijn eigen bullet journal :) Ik sta dus volledig open voor alle tips, interessante info en het Lilith-sausje dat eroverheen gegoten zal worden :) (en ik hoop stiekem heel hard dat de workshop ergens in de buurt van Antwerpen doorgaat)

 6. Joycedpp

  Na het lezen van uw handleiding plan ik gelijk zelf aan de slag te gaan.
  Ik ben -nu al meer dan twee jaar geleden- dankzij u ook aan de slag gegaan met YNAB
  & dat brengt heeft al heel veel innerlijke rust met zich mee! Nóg meer is altijd welkom. ;)

 7. Kimberly

  Ik lijk er niets van te snappen, of komt dit omdat ik dan ook zo’n warhoofd ben met 1001 ideeën die nooit het papier bereiken ?

 8. Lijkt mij iets handig maar ik weet niet of het voor mij zou werken, ik ga mij er eens in verdiepen. En hoe weinig je ook schrijft, ik kom altijd terug daar moet je je inderdaad geen zorgen over maken :)

 9. Leuk!! Ik kijk er alvast naar uit :) 3 jaar geleden had ik een BuJo dan gestopt en nu sinds dit jaar weer herbegonnen maar het is vooral een dagboek/verslag bij mij :)

 10. Ik hou ook al een paar jaar een bullet journal bij, al heette het toen ik begon nog niet zo. Ik werk er soms heel intensief in (vooral na een reisje) en dan blijft het weer een week dicht. Ik vermoed dat dat niet echt de bedoeling is, haha.

 11. Ik bullet journal nu ondertussen ook een jaartje en ben daar zelf ook gaandeweg in gegroeid. Veel voorbeelden zien, uitzoeken wat voor mij werkt en vooral beseffen dat het enkel voor mijzelf moet werken en dat dat misschien niet datgene is wat voor een ander wel werkt. Net dat is zijn sterkte vind ik. Maar door de vragen die ik krijg, merk ik vaak dat mensen zeer veel moeite hebben om zelf die controle te nemen.

 12. Bijzonder benieuwd! Ik ben nog steeds niet uit de startblokken geschoten al ben ik al heel lang gefascineerd door bujo…

 13. Ellen

  Ik snap de hype niet maar ik ben helemaal fan van ‘rust in je hoofd’ dus ik ga toch eens kijken wat het precies inhoudt.

 14. Ik ben echt wel benieuwd. Vroeger altijd fan geweest van papieren boekjes en lijstjes. Maar door polsproblemen meer en meer digitaal gaan werken. Misschien krijgt een bullet journal me wel weer op papier :).

 15. Is er daar een app voor? ;) Neen serieus, ziet er zo mooi en inspirerend uit. Vrees alleen dat er een zekere consistentie & consequent gedrag vereist is omdat te doen werken. En dat is bij mij niet aangeboren.

 16. Zit al lang te watertanden op allerlei bulletjournals. Die van jou ziet er alleszins super uit. En zo’n boek erover? En workshop? Ik wil ook. ( Maar ik wil veel -hahaha)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>