lilith helpt wat misverstanden over bullet journaling de wereld uit

IMG_6524Want ja, door er een handleiding over te schrijven en al eens buiten te komen merk je dat er nogal wat vooroordelen en misverstanden rond bestaan, rond dat nochtans lieftallige systeempje met die balpen en dat notitieboek.

Ik merk het als ik een workshop geef (wat ik bijzonder weinig ga doen dit jaar, dus grab your spot voor die van zaterdagnamiddag bij Boekenhuis Theoria, er is nog een heel klein beetje plaats als we duwen en net te dicht in elkaars personal space komen- Update: dit is een oude blogpost, op dit moment geef ik geen workshops meer, ndvr.). Ik merk het als mensen me over mijn boek aanspreken en in één adem zeggen waarom het echt niks voor hen is. En ik merk ook dat wat dan wordt gezegd erg vaak niet overeen komt met wat een bullet journal echt is. En dat is: een productiviteitssysteem. Een manier om al je gedachten uit je hoofd te krijgen en op papier. Om ermee aan de slag te gaan, te plannen, te organiseren, en vooral: er vanaf te zijn, zodat je minder stress hebt.

Ik weet waar het misloopt bij de reputatie die bullet journals vaak hebben. Google Image Search. Instagram. Pinterest. En wat je daar op je bord krijgt als je “bullet journal” intikt. Meestal zijn dat de mooiste pagina’s uit de mooiste boekjes die je ooit hebt gezien. Vaak wil je dat dan ook. Maar geloof me: als je niet minstens elke dag een uur over hebt waarin niemand je nodig heeft, er niet van je wordt verwacht dat er eten op tafel staat en werkelijk niemand pipi moet doen, dan moet je die illusie misschien opbergen. Ik heb een boek over bullet journaling geschreven en ik kan het u zeggen: ik heb daar geen tijd voor. En geen zin in. Ik kijk er wel graag naar, zo eens vijf minuutjes. Maar bullet journalen heeft er voor mij voor de rest bijzonder weinig mee te maken.

Plannen voor de zomervakantie, in overleg met Dexter.

Plannen voor de zomervakantie, in overleg met Dexter.

En mannekes, ik vind dat zo jammer, dat mensen het systeem vaak afrekenen op wat het eigenlijk niet eens is. Niet omdat ik meer boeken wil verkopen. Maar wel omdat ik ervan overtuigd ben dat zoveel mensen deugd zouden hebben van zo’n systeem, en door er een verkeerd beeld van te hebben niet eens willen bekijken wat het voor hen zou kunnen betekenen.

IMG_6636

Dit zijn de misverstanden die ik het vaakst hoor:

 1. “Dat is niks voor mij, want ik kan niet tekenen”.
  Goed nieuws: ik ook niet! Het boeit me ook helemaal niet, in mijn bullet journal ga je geen enkele tekening vinden, en toch is het een geweldig goede bullet journal, if I may say so myself. Voor mij is het heel veel, maar geen creatieve uitlaatklep. Het is niet iets zoals “Kleuren voor volwassenen”, nog zo’n misverstand. Het is mijn planner, mijn plaats waar ik op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis mijn to do’s organiseer. Het is waar ik mijn diepvriesoverzicht bijhoud, net als hoe we de negen weken zomervakantie gaan overbruggen met opvang, en ook de plek waar de bestellingen voor mijn boek staan en welke ik al heb opgestuurd en welke nog niet omdat ze nog niet zijn betaald. Niks tekeningen. Soms eens een kolom, als ik me heel artistiek voel. Als je creatief bent aangelegd of het leuk vindt om elke dag een mooie tekening in je journal te maken dan kan en mag dat natuurlijk gewoon, maar laat je niet wijsmaken dat je moet kunnen tekenen om een bullet journal te gebruiken. Ik zou niet eens weten waarom.
  Hetzelfde met dat je honderd stiftjes nodig zou hebben. Ik heb een hele tijd gewerkt met een balpen van de hema en een schrift van de hema. Ging perfect.
 2. “Dat is niks voor mij, want ik heb daar echt geen tijd voor”.
  Als je je bullet journal gebruikt waarvoor hij is bedoeld, dan win je er tijd mee. Als je er tijd mee verliest, dan is het teken dat er ergens iets misloopt. Je bullet journal is de plek waar je dingen bijhoudt, plant, organiseert, zodat je ze niet verliest. Als je het goed doet komt er een gedachte bij je op (“ik moet keidringend kattenbakvulling kopen“), zet je het in je bullet journal, en is het uit je hoofd. Als je aan het einde van de dag je pagina nog eens overloopt, dan zet je het op je boodschappenlijstje. Meer tijd neemt dat niet. Het alternatief is dat je aan de kattenbakvulling denkt, het weer vergeet, er weer aan denkt als je in de buurt van de kattenbak komt, denkt dat je het ergens zou moeten opschrijven maar je hebt geen papiertje, dan wel, maar dan raak je het papiertje kwijt, waardoor je in de winkel de kattenbakvulling vergeet en bij thuiskomst denk: damn, ik had kattenbakvulling nodig. Dat kost pas tijd. Een bullet journal moet een systeem zijn dat jou helpt. Als het dat niet doet, dan moet er nog een klein beetje aan gesleuteld worden, tot je er meer tijd mee wint dan je eraan verliest. Bij mij is dat zo, in tienvoud.
 3. “Dat is niks voor mij, want ik snap niet waarom ik zou willen bijhouden hoeveel keer ik pipi doe/ water drink/ vlees eet”.
  Je kunt heel veel dingen bijhouden in een bullet journal, in de vorm van collecties. Collecties kunnen lijstjes zijn met dingen die je wilt bijhouden omdat je ze niet wilt vergeten, omdat je ze altijd bij de hand wilt hebben, omdat je het leuk vindt om erover na te denken.
  Een vorm van collecties zijn trackers. Dit zijn tooltjes die je zelf tekent en die je helpen om bewuster om te gaan met gewoontes die je al dan niet wilt veranderen, maar ook om je gelopen kilometers bij te houden, of afgevallen kilo’s, of gelezen boeken. Dat hoeft helemaal niet, maar het kan handig zijn. Sommige mensen focussen harder op het dagboekaspect dan anderen. Je kunt ook statische lijstjes bijhouden. Je examenrooster, je schoonmaakroutine (dagelijks, wekelijks en maandelijks. Of zoals bij mij: als er mensen komen), je mission statement en waarden die je belangrijk vindt. Het leuke aan het systeem is dat je eruit haalt wat je interessant vindt, en de rest gewoon laat vallen. Even goede vrienden!
 4. “Dat is niks voor mij, want ik schrijf alles gewoon op post-its/in mijn Moleskine/in mijn agenda”.
  Als je op die manier altijd alles terug weet te vinden en dat systeem voor jou werkt, dan dikke duim. Ik had uiteindelijk toch altijd te veel systemen door elkaar. Digitale, zoals Evernote en Omnifocus, maar ook overal papiertjes en post-its en volgeschreven enveloppen die ik nooit terug vond als ik ze nodig had. Ik gebruik trouwens nog altijd mijn Apple agenda omdat ik die kan delen met Youri, dus de agendafunctie is voor mij minder essentieel in mijn bullet journal, en er zijn nog zaken die ik aan Evernote toevoeg omdat ze digitaal zijn. Het hoeft niet zwart wit te zijn om te werken.  Bij mij zitten heel veel zaken in mijn bullet journal, en ik weet dat ik ze altijd bij heb en kan aanvullen waar nodig. Dat geeft mij rust.
 5. “Dat is niks voor mij, want ik word zot als alles door elkaar staat”.
  Het originele systeem van Ryder Carroll steunt op enkele pijlers, waarvan de belangrijkste voor mij (naast het aspect van migreren) de index is. Die laat je toe om elke mogelijke nieuwe collectie te beginnen op de eerstvolgende lege (dubbele) pagina. Als je pagina’s niet standaard genummerd zijn, nummer je ze zelf, en je voegt elke keer je nieuwe collectie toe aan je index. Dat laat je toe om alles bij te houden zonder dat er een logische volgorde inzit, en toch alles makkelijk terug te vinden. Ik merk dat het op dat vlak soms een oefening in loslaten is. En dat sommige mensen toch liever met een systeem blijven werken waarin ze blaadjes in een logischere volgorde kunnen steken. Dat mag. Geen enkel probleem. Kathleen gebruikt een atoma, en ze doet dat goed.
 6. “Dat is niks voor mij, want ik hou toch nooit iets vol”.
  Awel, dan stel ik voor dat je het toch eens een kans geeft. Voor het eerst in mijn hele leven vul ik notitieboekjes van begin tot EINDE! I know! Niks na tien pagina’s al weer aandacht kwijt en weer een nieuwtje. Neen jong, elke keer weer bereik ik de laatste pagina en beginnen er engelenkoren te zingen. Zalig is dat.
  Het is ook een ongelooflijk vergevend systeem. Als je een agenda koopt, en je vergeet drie weken lang om die bij te houden, dan kijk je heel het jaar tegen die lege, voorgedrukte pagina’s aan die “loser, gij kunt nu toch ook echt eens niks volhouden he zeg!” naar je schreeuwen. Het is onvoorstelbaar hoe nasty die voorgedrukte krengen kunnen zijn. In een bullet journal ga je gewoon weer verder waar je gekomen was. Geen mens die het ziet. Of er zaken mee heeft.
Wat je wilt, dus eigenlijk. En dit is een pagina uit het boek. <3

Wat je wilt, dus eigenlijk. En dit is een pagina uit het boek.

Ik zeg niet dat een bullet journal handig kan zijn voor iedereen, maar ik ben er wel van overtuigd dat heel veel mensen geen idee hebben hoe handig zo’n stom schriftje voor hen kan zijn tot ze gewoon de basis eens doornemen. Los van alle tierlantijntjes.

Verder dan dit heb ik me qua tekenen nog nooit gewaagd.

Verder dan dit heb ik me qua tekenen nog nooit gewaagd. Ik vind dat al ver.

Ik word nog het meest gelukkig van de mails die ik krijg, waarin mensen vertellen hoe het boek hen heeft doen inzien wat een bullet journal echt is. Een compagnon die je kan helpen om op dagelijkse basis meer houvast te hebben, meer rust in je hoofd, minder angst en stress. Al die tekeningetjes zijn leuk voor wie meer wil, maar doorgaans is het systeem op zich al fantastisch genoeg op zichzelf. Of zoals iemand me afgelopen weekend mailde:

 “Toen ik je boek uit had heb ik het doorgeschoven naar een collega die en beetje de pedalen aan het verliezen was. (…) Ik had haar al een paar keer mijn bullet journal getoond, maar ze maakte geen klik met het systeem. Enter jouw boek. Ze heeft het verslonden. (…) Op een week tijd is ze veranderd van een stresskonijn in een rustige collega die weet wat ze moet doen en weer wat grip op haar malende hoofd krijgt”.

Ik krijg daar dus kiekevlees van. En wens het iedereen zo toe.

Meer weten? Bullet Journal- de Handleiding ligt nu in de winkel, en je kunt het ook nog steeds bij mij bestellen, dan signeer ik het met veel plezier en mijn leukste stiftjes.

Ik krijg regelmatig de vraag welke bullet journals ik zelf gebruik: de Leuchtturm 1917, dotted, A5. Wegens dik papier dat niet doordrukt, handig formaat en dots.

In de volgende post deel ik pagina’s uit de bullet journals van echte mensen en tevreden gebruikers als Kathleen, Renilde en Lobke. Misschien zelfs nog een paar van mezelf. En ik beantwoord nog wat vragen, dus laat het me zeker weten als je die hebt in de reacties hieronder. Stay tuned! 

Reacties

 1. K verlang tot je boek in mijn brievenbus landt.
  K ben de chaos zelf, merk dat ‘k randje kant burn out loop en dringend op zoek ben naar iets dat mijn chaos meer helpt ordenen (tja ben met veel te veel dingen bezig: fulltime werken, verbouwingen coördineren, zelf wat helpen in de verbouwingen, mama zijn van drie kapoenen, proberen een goeie vrouw te zijn, huishouden recht houden, …)
  Ik hoop dat het de welkome rust brengt die ik zoek!
  (en ja normaal ben ik ook die van “ik hou niets uit” en “ik kan niet tekenen” :-) )

  1. Hey eftokati, ik denk altijd dat je het maar volhoudt als je er het nut van inziet. Misschien heb jij het inderdaad niet nodig, dat kan hoor. Het boek staat in elk geval vol dingen die kunnen. :)

 2. Tinneke

  ik heb al een Bullet Journal en stiftjes, ik verwacht met gezonde spanning de handleiding snel in mijn brievenbus te vinden (maar ik weet dus niet of ik al in jouw BUJO aangekruist sta als betaald, want soms duren die online betalingen wel even) en ik kom zaterdag naar Kortrijk… en dan ben ik er helemaal klaar voor… en ik weet dat het me rust zal brengen, net zoals gewoon het introduceren van een weekmenu al zo veel ongelooflijk meer rust bracht… soms zijn het inderdaad simpele kleine dingen die enorm veel effect hebben…

 3. Ik heb nog eentje, om op te antwoorden:
  “Dat is niks voor mij, want ik schrijf nooit iets op.”
  ‘k Heb alleen een digitale agenda. En voor een boodschappenlijstje hoef ik geen BuJo, hé? Euh, eens denken, wat schrijf ik nog op? Hmm, niks. Ben ik nu raar?

  1. Neen, dan is jouw geheugen vast gewoon veel beter dan dat van mij. Als ik dingen die ik beloof of me voorneem niet opschrijf, dan vergeet ik alles. :)

 4. Weet je wat mijn probleem is? Ik leg mijn schriftje altijd kwijt. Want ja, je hebt dat bij je op je bureau. En dan sleep je dat mee naar je werk. En dan ligt dat op je hobbytafel. En opeens weet ik niet meer waar ik het gelaten heb.
  Dus dé tip voor mij is: leg eens uit hoe je dat niet kwijtraakt en vergeet en in drie verschillende schriftjes begint

 5. Nicole

  Ik kan ook niet tekenen, ik plak mijn journal gewoon vol stickers. Van Frozen en emoji, jawel. En andere random stickers die ik tegenkom. Ik vind dat hilarisch, wat ga je eraan doen?

 6. ik heb nog geen echte bullet journal maar heb idd wel papiertjes, post-its etc overal liggen, denk heel vaak op heel verkeerde momenten aan heel belangrijke zaken. Misschien toch de overstap maken naar?

 7. Zelf ben ik meer fan van een elektronisch systeem: altijd bereikbaar, gemakkelijk om herhalingen en herinneringen e.d. in te steken, bijlagen aan te hangen, links te kopiëren en erin te zetten, …
  Ik gebruik sinds kort Nozbe en ben “over the moon” content. Ik kan niet meer zonder!

 8. Ik was zelf nog maar een paar weken aan het bullet journallen voordat ik je boek las (helemaal uit ondertussen. Leest supervlot weg!), dus heb er heel veel tips uit kunnen halen.
  Ook al is het inderdaad niet het hoofddoel van een bullet journal, zou ik me nu graag nog wat verdiepen in handlettering. Mijn standaard headers ben ik beu. Benieuwd of ik het onder de knie krijg.
  Trouwens nog een tip: je vermeldde de paperclip als bladwijzer. Ik ben enorme fan van de magnetische bladwijzers van hema (komen in een setje van 4 dacht ik). Blijft supergoed op zijn plaats en ziet er nog mooi uit ook.

 9. Isabelle

  Hier ook heel veel rust gecreëerd sinds ik enkele maanden geleden met een bullet journal ben begonnen.. En de kleine kunstwerkjes die er soms in verschijnen, zorgen ook voor rust, omdat ik op dat moment enkel met die kleine kunstwerkjes bezig ben : )

  Één vraag: wat doe je met dolle gedachten / to do’s die ’s nachts in je hoofd verschijnen? Of wanneer je onder de douche staat? Of gebukt voor de wasmachine?

 10. De reden waarom ik nooit een foto post van mijn BuJo is … omdat het nogal slordig is en in niets lijkt op die van Pinterest, Instagram.
  Maar toch kan ik ‘m niet missen. Het geeft mijn dag perspectief en zoals je zei, ook rust (als mijn dag ‘af’ is, dan is hij ook ‘af’, ook al staan er weer andere zaken voor morgen, maar dat is morgen).
  En ja, het is een productiviteitssyteem, of – omdat ik het woord productiviteit nogal schuw tegenwoordig – een prioriteitensysteem. Ik noteer bv. alle boeken die ik ooit nog wil lezen en bij ieder ‘gelezen’ boek, keer ik terug naar de lijst en kies er eentje uit. Sommige kies ik uiteindelijk nooit, na verloop van tijd ‘immigreer’ ik die dan ook niet. Door de ‘lijsten’ bekijk ik iedere keer mijn prioriteiten. En dat vind ik best belangrijk.

  Maar in alle eerlijkheid, die BuJo van mij heeft ‘vegen’, ezelsoren, en is absoluut niet ‘Intagrammable’ !

 11. Wat mij vooral tegenhoudt, is het analoge aspect. Mijn iPhone heb ik altijd bij en dat is ook het toestel dat ik het snelst bij de hand heb als ik iets wil noteren. Ik zie het niet zitten om ook nog een schriftje mee te sleuren.

  Ik ben wel volledig overtuigd van het principe “als er iets in je hoofd zweeft, schrijf je het neer zodat je er niet meer op hoeft te malen”. Maar daarvoor hanteer ik Getting Things Done in een todo app. Die apps zijn vaak al een combinatie tussen todo-lijstjes en notitie app. De nieuwe Things vind ik bijvoorbeeld super voor thuis. Op ’t werk zweer ik bij OmniFocus.

 12. ik start in september met één om al mijn werkstuff te noteren. Ik had er al één maar het mag wel nog wat overzichtelijker

 13. Luc

  Kelly, mij heb je alleszins al overtuigd en gemotiveerd.
  BuJo is niet enkel weggelegd voor 16-jarige meisjes met hun kleurstiften en washi tape, maar ook voor grijze mannen van 53 die een productiviteitssyteem willen wat werkt en helpt en verlicht en overzicht biedt en rust tussen de ‘oren’ bezorgt .. en vooral het is fun.
  Thanks !!

 14. Ik vind het een superaantrekkelijk systeem en ik ben zot van stationery. Maar ik heb sinds een jaar of 3 alles digitaal georganiseerd, een beetje een bulletjournal maar dan digitaal, en de stap is voor mij net te groot om nu weer alles te gaan omschakelen op papier. Al ben ik stiekem toch wel een beetje jaloers op die prachtige bulletjournals die ik overal zie passeren, ook zonder tekeningen :).

 15. Ik onthoud bijna alles. Nadeel: ik denk veel te veel na. Het schriftje zou dus misschien van pas komen moest ik zo’n dingen niet altijd vergeten meenemen. Ik ben al blij als ik mijn gsm terugvind binnen de 5 minuten. Plus: ik heb geen plaats voor een schriftje in mijn handtas. Maar het systeem spreekt mij echt wel aan!

 16. Ik moet mezelf nog aanleren om mijn kersverse BuJo overal mee naartoe te nemen zodat ik inderdaad op het moment dat ik iets bedenk dat ik niet mag vergeten het ook echt DAN kan opschrijven. Dat is wel essentieel, lijkt me. Maar ik merk dat ik er nu al deugd van heb om alle losse dingetjes in mijn hoofd dagelijks te kunnen opschrijven!

  (overigens, niet om irritant te zijn maar gewoon omdat ik het niet kan laten: ‘overeenkomt’ is 1 woord en ‘er vanaf te zijn’ moet zijn ‘ervan af te zijn’. En Hema met een hoofdletter maar eigenlijk liefst in all capitals.)

 17. @Isabelle: een ‘braindump’-pagina maken, waar alle losse eindjes op terechtkomen. En zorgen dat je ze lang genoeg onthoudt tot je in de buurt van je bujo bent, natuurlijk. :) Als je je smartphone dichter bij de hand hebt, kun je daar al een eerste herinnering inzetten en het later overschrijven. Of bedenken dat, als het echt zo belangrijk is, je het je wel opnieuw zal herinneren wanneer je je bujo bovenhaalt. Hashtag oefening in loslaten soms :)

 18. Kim

  Ik zet zowat ALLES in mijn Wunderlist – en het boodschappenlijstje dat daar dagelijks in groeit, kan ik delen met Het Lief, zodat hij weet wat ik nodig heb als hij in de winkel staat :) En de wanorde die ik in die Inbox verzamel, distribueer ik zonodig naar verschillende lijstjes en systemen.
  Zo’ bullet journal lijkt me leuk om doen, maar zou veel dubbel werk betekenen. En mijn GSM heb ik altijd op zak, zo’n schriftje past niet in m’n handtas !

  Anderzijds, misschien moet ik er themagewijs eens eentje uitproberen, want het schijnt dat er bij een trouwfeest ook het een en ander qua geregel moet gebeuren ;)

 19. Tine

  Ik vroeg me ook af hoe je dat dan doet om dingen. Te delen?
  De diepvries inventaris bv… Als die in mijn bujo staat weet manlief nog niet wat erin zit, of als hij er iets uithaalt…
  Of boodschappenlijstje s, of kleine klusjes in en rond het huis… Wat doe je daarmee?

 20. Evi

  Op mijn werk gebruik ik een atoma-schriftje om al mijn taken, mededelingen en dingen-om-te-onthouden in op te schrijven en ik gebruik daar ook verschillende kleurtjes fluostift in. Zonder dat schriftje kan ik écht niet werken! Maar privé werkt mijn smartphone het beste: wunderlist voor de boodschappen en om bij te houden welke Tiny-boeken ik al heb voor de collectie van mijn dochter en Evernote voor al de rest.

 21. Ann-Marie

  Kan iemand het verschil tussen wunderlist en Evernote eens uitleggen?
  Ben al eventjes aan een bujo begonnen en het ‘vervelende’ aan de bujo is inderdaad de plaats doe hij inneemt in mijn handtas om hem overal mee naartoe te nemen. Anderzijds vind ik de bujo super handig en mocht er een digitaal evenwaardig alternatief bestaan wil ik wel graag eens testen

 22. Het leuke aan die Bullet Journals vind ik net dat iedereen hem perfect op zichzelf kan afstellen. Natuurlijk zien die Pinterest-foto’s er prachtig uit maar daar heb ik niet het talent -en ook niet de tijd voor. Dat laatste klinkt misschien gek voor iemand die niet kan gaan werken maar ik weet mezelf nu al voldoende bezig te houden met andere zaken.

  Het was dus eventjes zoeken naar waar ik het juist voor wilde gebruiken en uiteindelijk werd dat het aanleggen van een soort herinneringsdagboek. Niet het soort dagboek dat ik als kind bijhield maar wel één waarin ik al mijn losse notitieboekjes bundel tot één geheel. De boeken die ik lees, de blogposts die verschenen, de dingen die ik deed gedurende een maand, een maandmenu, zaken die me gelukkig maakten, … Dat soort dingen.

  Daarnaast heb ik nog een blog-agenda, een klusjes-agenda, een digtale agenda waar enkel afspraken in staan, … Sommige zouden er waarschijnlijk gek van worden maar voor mij werkt het én het lijkt me super leuk om binnen enkele jaren door mijn bullet journals heen te bladeren en herinneringen op te halen.

 23. Ik had er vroeger al eentje en nu sinds januari ben ik er opnieuw in begonnen. Bij mij is het vooral een dagboek en ik hou graag van alles bij zoals welke boeken ik gelezen heb, hoeveel blz, hoelang ik er over gedaan heb, kosten voor de huisdieren,…

 24. Inge

  Ik zou er wel mee willen beginnen, ik geloof wel dat het orde in de chaos in mijn hoofd brengt. En het lijkt mij ook leuk om op terug te kijken. Vroeger had ik papieren agenda’s maar sinds 2 jaar een gedeelde online (cozi) met mijn echtgenoot. Praktisch, maar weg herinneringen.

  Wat ik mij vooral afvraag: welk formaat is handig? A5 zoals jouw journal dat in de winkel ligt is vrij groot en zwaar om mee te nemen in mijn handtas. A6 is te klein om een weekoverzicht te maken. Waar haal je zoiets in tusseninformaat (is dat uberhaupt een bestaand standaardformaat)? Of kan je het echte laten thuisliggen en korte notities in gsm zetten en ’s avonds overzetten? Misschien dubbel werk dan.

 25. Nele

  Hoi, geweldig geïnteresseerd, heb zonet het boek uitgelezen, terwijl ik al lang had moeten slapen. Het brengt alles samen dat ik al op tientallen manieren in nog veel meer boekjes heb willen bijhouden. Ik wil dus graag asap aan de slag 😀. De workshop waarvan sprake lijkt me super, helaas vind ik moeilijk verdere info. Kun je me wat meer op weg zetten?

  1. Super, Nele! De workshop is morgen om 14 uur in Boekenhuis Theoria in Kortrijk. Als je wilt komen schrijf je je best nog in. :)

 26. Heb zelf net het ebook half gelezen en ben meteen gestart. En nog maar net begonnen en ik voel m’n hoofd al leger raken. Alles waarvan ik denk dat ik het moet onthouden zet ik erin, en al heb ik het nog niet onder de knie, ik voel dat dit een systeem is dat me gaat helpen. Ik werkte op t werk al met één notitieboekje met alles erin, to-do’s, notities, maar juist het tracking systeem, en het plannen is top. En alles bij elkaar, en met de hand schrijven. Alleen dat laatste is al meditatief genoeg om me tot rust te brengen. Kelly, dank voor mij op dit systeem te brengen!!

 27. Nu ben ik toch wel nieuwsgierig geworden naar je boek. Want ik heb het zeker nodig om dingen uit mijn hoofd te schrijven zodat ik ze niet kan vergeten maar er niet meer over hoef te denken. Doorgaans doe ik dat nu op envelopjes en word ik zowat geleefd door mijn gsm-herinneringetjes. Misschien kan ik nu eindelijk die Flownotitieboekjes eens nuttig inzetten!

 28. Evi

  Ik ben hele grote fan, zeker na het lezen van jouw handleiding. Tot daarvoor was ik echt wel wat aan het aanmodderen, maar nu lukt het me steeds beter en beter en beleef ik er ook plezier aan :-)

 29. Ik ben sinds enkele weken ook begonnen met een bullet journal en ik ben alvast fan, bij mij helpt het ook tegen hardnekkig uitstelgedrag! Voor het probleem van het niet in de sacoche passen, drie woorden: moleskine chapters journal (dotted, soft cover). Ze zijn niet groter dan een uit de kluiten gewassen Iphone (maar desondanks wel groot genoeg), niet zo duur (rond de €7 dacht ik) en ze zijn er in leuke pastelkleurtjes. Alweer een excuus minder om er niet aan te beginnen! Graag gedaan! ;-)

 30. Ik ben ook jaloers op mensen die hun bujo supermooi kunnen versieren en tekeningetjes maken en dergelijke – mijn Pinterest-bord staat ook vol met voorbeelden – maar ik heb er het tekentalent noch de tijd voor. Alles is vrij sec bij mij (op enkele pagina’s na die ik eens in mijn verlof maakte) en jep, dan lijkt dat saai, maar tenminste wel bruikbaar…

 31. dit is de eerste post waarvan ik denk, misschien moet ik het eens proberen (of toch minimum je boek kopen), schriftjes en stiftjes van de hema daar ben ik al fan van ;-). momenteel heb ik een schriftje voor het werk met to do’s in (omdat ik anders dacht dat er alleen maar taken bijkwamen en vergat wat ik al allemaal gedaan had) en eentje met mijn naai-gerelateerde zaken (stofjes gekocht, wat gemaakt, voor wie enz), één bullet journal met alles van privé samen (zou nog altijd graag werk apart houden) zou misschien wel kunnen werken zolang ik het niet te uitgebreid maak (en nope geen tekeningen want dat kan ik ook niet ;-) ).

 32. Chantal

  ik heb de handleiding doorgenomen, ik heb de workshop gevolgd en ik ben helemaal mee! Gedaan met al die notitieboekjes (ik was sowieso al een lijstjesmadam) en dan niet meer weten waar wat staat. Alles in één, dat is mijn nieuwe motto. En neen, ik ben absoluut niet gezegend met creatieve kunstenaarstalenten, dus het is plain simple bij mij, maar that’s ok ;)

 33. Mijn bullet journal handleiding vorige week op de valreep gekocht. Nu tijd vinden om hem te lezen zodat het de komende maanden meteen zijn nut kan bewijzen want met een verhuis, terug full time werken en weer meer kids in huis zal dat zeker nodig zijn :)

 34. Ik heb al veel instagramfoto’s gezien met prachtige bullet journals maar dacht iedere keer ‘owkay weeral iets dat we moeten gaan kopen om mee te zijn’ ;) maar old skool zelf eentje maken als je de principes mee hebt. Dat lijkt me wel iets. Misschien toch iets voor mij :)

 35. Luc

  mooi artikel in de Sabato van vorig weekend. We maken er beiden onderwerp van uit.
  Tiens, is maar een suggestie en wat inspiratie voor een tweede boek :
  Bujo voor Pro’s
  GTD, time-management, creativiteit, to-do , wachten op lijst, wekelijks onderhoud, quotes, week en maand en jaarplannen, muzieklijstje wanneer in een dip, muzieklijstje wanneer behoefte aan rust, fuck-off ambetante collega’s en klanten lijst, dank u wel lijst etc. etc. etc.
  Ik zou zeggen, laat je maar eens gaan Kelly. Op 1 been kun je niet staan, je schitterende eerste boek omtrent Bullet Journaling vraagt om een vervolg …

 36. Maaike

  Ik ben ondertussen keihard gewonnen voor het systeem – dat ding is mijn extra brein, en zo eentje had ik echt nodig. Maar ik bots wel op een praktisch probleem: omdat ik pas enkele weken op voorhand de maandplanning van de komende maand maak, schrijf ik al mijn afspraken voor de komende maanden noodgedwongen in de jaarplanning (die daar eigenlijk niet voor dient en veel te vol staat met zaken als babyborrels, werkdeadlines etc). Tips?

 37. marlies

  Ik zelf zoek iets soortgelijks maar dan met blaadjes die je kan afscheuren. Voor mij is niets leuker dan een blad waar alles doorstreept staat te knn afscheuren en weggooien. Best in mijn geval dan zoeken naar schriftje met gaatjes aan zijkant zeker? Toevallig geen idee waar ik hiervoor online kan kijken? Ik kom niet veel verder dan site van de hema..

 38. Annelies

  Je boek gelezen en na maanden uitstelgedrag toch de stap gezet. En ik moet zeggen: gemengde gevoelens. Ik vind het heel handig om mijn to do’s, cadeau-ideeën enz bij te houden, maar bij mijn planning loopt het mis. Ik schrijf telkens te veel to do’s op die ik nooit haal (eerlijk gezegd ben ik al blij dat ik, met 2 kleine kindjes, ’s avonds mijn kot iets of wat kan opruimen en that’s it) , wat mijn perfectionistische ik niet ten goede komt en me een heel gefrustreerd gevoel bezorgt. Ik weet dus niet hoe ik de stap kan zetten van notitieboekje naar echte planning tool.. While we’re at it: ik snap echt niet hoe jullie je verhuis zo goed hebben kunnen regelen, na 3 jaar hebben we hier nog altijd ingepakte dozen staan.. respect! Dus ik herken heel veel van je situatie, maar bij mij lukt het niet om alles zo te organiseren…als je tips hebt, graag!

 39. Sara Vanwachtendonck

  Hallo! Ik ben een onder de achtien jaar, maar ik wil toch een bulletjournal bijhouden. Het probleem is dat ik met school te weinig tijd heb om een maandlog, weeklog en daglog bij te houden. Weet jij een manier hoe ik mijn bullet journal toch nuttig kan gebruiken?

  1. Hey Sara, ik zou hem gebruiken zoals hij voor jou het meeste nut heeft. Alles mag, dat is het grote voordeel. ;)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>