lilith deelt 36 topnummers voor 36 jaar

shutterstock_366666287Een dag of vijf geleden werd ik zesendertig. Dat was oké. Ik was daar net zo min kapot van als euforisch over. Mijn eigen moeder had nog elf jaar te gaan, op dat moment. Ik heb daaraan overgehouden dat ik elk jaar blij ben met een nieuwe verjaardag. Als mensen zuchten dat ze weer een jaar ouder zijn geworden dan ben ik diegene die denkt aan de ziekenhuisgangen vol mensen die wilden dat er nog een jaar zou bijkomen. Mijn hoofd is misschien niet de meest feestelijke plek om in te wonen maar er is altijd koffie en iemand die een dekentje komt brengen dus ça va nog.

Ik heb onlangs een kleine enquête op de Facebookpagina van Tales from the Crib gezet. Die invullen leverde niks op, geen prijs of niks, en toch deden jullie dat ondertussen meer dan 550 keer! Ik bedoel maar: beste lezerspubliek ter wereld, jullie, daar moest ik geen statistieken voor trekken om dat te beseffen.

Ik lees elk van die meer dan vijfhonderd enquêtes. Ik zit aan over de 200, en ik heb er al schatten van informatie uitgehaald. Dat elke lezer anders is en andere verwachtingen heeft. Dat de ene me roemt voor alles dat ik schrijf over de kindjes en de ander zou willen dat ik daarmee stop. Dat de ene veel meer recepten wil (“we maken hier regelmatig een van de recepten klaar die je hebt gepost“) en de andere hoopt dat ik nooit nog een post, want “IK HAAT KOKEN!!!“. Heerlijk om lezen. Heerlijk om inspiratie uit te halen. Een van de dingen die ik soms tegenkwam was dat ik weinig over muziek schrijf. Dat klopt. Ik heb het graag stil. Daardoor zie je me weinig op concerten en ben ik minder met muziek bezig dan ik soms wil. Ik kan nochtans helemaal ondersteboven zijn van een goed nummer, maar op de meeste momenten heb ik meer nood aan stilte dan aan ondersteboven zijn.

Mijn zesendertigste verjaardag vond ik een goed moment om eens een random lijstje samen te stellen. Van nummers die belangrijk voor mij zijn. Van 36 nummers voor 36 jaar. Ik heb vooral geprobeerd om me bepaalde vragen niet te stellen. Wat cool zou zijn om op te nemen in mijn lijstje, bijvoorbeeld. Of wat keihard afbreuk zou kunnen doen aan het beeld dat mensen van mij hebben. Ik heb me wel deze vragen gesteld:

 • welke nummers MOETEN standaard een tandje bij als ze voorbij komen op de radio?
 • welke leg ik op als ik ’s avonds even muziek nodig heb? Als ik uit een vaatje van een bepaalde emotie wil tappen?
 • wat doet iets met mij? Welke nummers zie ik zo zo graag?

Deze oefening maken is nacht na nacht wakker schieten met de gedachte dat ik van alles ben vergeten, maar dit lijstje is wat het is. Op dit moment. Ik vond Rozanne van Wim De Craene niet op Spotify, denk die er anders nog even bij. Er zitten dingen in van vroeger, en dingen waar ik nu week van word. The Divine Comedy. Duizend hartjes. Eels en Stef Bos en Wannes en oh oh, Fleetwood Mac. En Margherita van Marco Borsato, ik kon niet anders, het spijt me. Of neen, het spijt me niet.

Dit lijstje maken deed me beseffen dat ik heelder blogposts zou kunnen schrijven over mijn liefde voor Stevie Nicks of Adam Duritz, maar dat zal voor een andere keer zijn. Net als uitleggen waarom Stef Bos erin moest, en The Dixie Chicks. Dit lijstje maken was boven alles een fijne oefening die ik iedereen kan aanraden, jarig of niet.

Ik hoop dat iemand het oplegt en soms eens moet glimlachen en af en toe moet slikken.
Van emotie of verschot, dat maakt me niet zoveel uit.

Enjoy!

Reacties

 1. <3 Fleetwood Mac. Je kan je voorstellen hoe blij ik in de cinema zat bij de laatste Guardians of the Galaxy!

  ik check je lijstje zeker eens. Ik vind het zelf ook wel heel fijn om eens iets van muziek door te geven aan onze dochter. In de auto zetten we op langere ritten road trip muziek op en dan zingen we mee met Queen en The Beatles en Black Sabbath :)

 2. Leuke oefening om eens te doen. Mijn lijstje zou er heel anders uitzien maar ik kan me wel vinden in veel van jouw keuzes.
  Ik ben nu al 4 jaar ouder dan de echtgenoot ooit mocht worden, dus ik denk op dezelfde manier over verjaren.
  Doe er nog maar héél veel jaren bij!

 3. Aha!
  Ik was één van die mensen die vroeg om meer muziek, dus dit vind ik eventjes heel erg fantastisch. Straks ga ik alles eens beluisteren, ik ben er zeker van dat er veel tussen zit dat ik ook kan smaken en wellicht doe ik nog een paar ontdekkingen. Ideaal. Merci hé.

 4. 10a

  “Ik heb het graag stil. Daardoor zie je me weinig op concerten en ben ik minder met muziek bezig dan ik soms wil. Ik kan nochtans helemaal ondersteboven zijn van een goed nummer, maar op de meeste momenten heb ik meer nood aan stilte dan aan ondersteboven zijn.”

  Ik heb dat ook!! Hoe zot is dat, ik dacht gewoon dat ik niet genoeg van muziek hield maar dat is niet zo, ik kan ook helemaal geraakt worden van een goed nummer maar voor mij is het meer : op de juiste plaats en op het juiste moment.

  Madrid & Martha: krop in de keel élke keer
  A lady of a certain age: nostalgisch blij en diepe bewondering voor de maker
  Jennifer Jennings: de stem, de move, de melodie, happiness verpakt in 2:45
  …..
  Allé seg hoe tof is dees. Ik moet dat ook eens doen.

  1. A lady of a certain age zit bij mij ook in de categorie “eewige bewondering en elke keer dat ik het beluister meer”. <3

 5. Anne

  Mooi! Ook mooi wat je schrijft over verjaren… Want net vandaag is het 1 jaar geleden dat de dochter van kennissen verongelukte, begin 20. Ik ben ook elk jaar blij dat ik mijn dagje mag vieren.

 6. Marjolijn

  Schoon Kelly!

  al jaren lees ik mee, je leerde me al heel veel, maar onze verschillen zijn ook enorm. En dan post je ineens een playlist waarvan ik quasi elk lied van buiten ken…

  Duizend hartjes voor Adam Duritz en een hele fijne verjaardag!

 7. Counting Crows 🖤 Die muziek is de laatste weken z’n weg aan het terugvinden naar mijn afspeellijsten. Er staat er overal wel eentje tussen. Of het wordt spontaan gespeeld op de radio. Zoals onlangs “Mr. Jones”. Klein geluk. 😌

 8. Ooh, wat een fijne lijst! Anna Begins, Dansen aan zee, Avond, Landslide wat een mooie dingen allemaal. Maar de topper uit jouw lijst is ‘Stay’ voor mij. Waarschijnlijk tien jaar geleden dat ik het nog heb gehoord, maar ik kon tot mijn grote verbazing nog elk woord meezingen! Dat doet spontaan de aanwezigheid van Meneer Borsato (Brrrrr!) in de lijst vergeten. :-)

  1. Haha, zo grappig! Laat ons zeggen dat Borsato wat buiten categorie valt omdat er nu eenmaal iets moest inzitten dat je stomdronken kunt meekwelen met bepaalde mensen. :)

 9. Sofie

  Waltz no.2 ❤️❤️❤️
  Haha en margherita is echt het enige nummer van Marco dat ik nog altijd heel mooi vind.

 10. Mo seg. Wat een lijst! Hier exact hetzelfde: ik heb het graag stil en weet daarom veel minder van muziek dan veel mensen. Maar dan zijn er weer bepaalde liedjes of stemmen die ik soms nog liever heb dan de stilte, zoals: Tom Waits (Martha!), Eels, Stef Bos (als ik zijn stem hoor, moet ik huilen, sowieso), Counting Crows, … Echt een toplijst heb je daar gemaakt. Je inspireert me om er ook eentje te maken.

 11. Lies

  Ik lees altijd in stilte mee en laat nooit comments achter maar wil gewoon even zeggen dat ik echt bewondering heb voor hoe juist jij sommige dingen kan verwoorden. Véél ‘da’s echt!’ momentjes bij je blog terwijl ons leven toch best verschillend is! Fijn!

 12. L.

  Waltz No. 2!!! Bouwt ip mie! Last Goodbye! Oker! Zalig dat het niet altijd die ‘cliché’ bekendste nummers zijn van de artiesten. En ik dacht dat ik de enige was die Rozanne van Wim De Craene (zo mooi!) en Margherita van Marco Borsato (zo fout maar zo goed) woord voor woord kon meezingen … :-)

 13. La Valse d’Amélie <3 Ik heb een tijdje accordeon gespeeld in mijn tienerjaren en ik was zo trots dat ik dit nummer kon spelen :-) Ik was het nummer weer even vergeten, maar toen ik het in je lijstje zag staan, heb ik toch even op 'play' geklikt :-)

 14. Sien

  Zo’n heerlijke lijst! Kon zo van mij zijn :).
  Stay, dat zong ik samen met een vriendin als we de trappen naar het volgende lokaal moesten nemen :). Echt heerlijk. Merci!

 15. Ik hou van muziek maar ik ben heel kieskeurig zoals op veel vlakken eigenlijk :) Maar ik hou nog meer van stilte. Bij mij staat muziek wel heel vaak op maar dat is vooral om de achtergrondgeluiden een beetje weg te filteren.

 16. Die blogpost over Adam Duritz mag je inplannen, reuze benieuwd wat je over hem te vertellen hebt. Dat je Anna Begins kiest, vind ik verrassend maar heel fijn. Net zoals dat nummer van Laïs trouwens.

 17. Marlies

  Moh, ik wist niet dat er nog mensen ‘walz no 2’ kennen. Ik zie heel veel overeenkomsten met mijn muzieksmaak, dat is grappig, en misschien ook te verklaren doordat ik ook van 1981 ben. We blijven kind van onze generatie…

 18. Ik ben eens gaan grasduinen in de lijst en kwam tot de conclusie dat er veel nummers in staan die me onbekend zijn. Elliott Smith was alleszins een heel fijne ontdekking. Merci voor de inspiratie :-). Ik kreeg er goesting van om zelf zo’n lijst te maken. Alleen al het grasduinen op Spotify maakt me blij. Ik vind Margherita overigens een héél schoon nummer. Fout of niet fout, daar trek ik me helemaal niets van aan.

 19. Thalia

  Ik herken mezelf hier zo hard in. Ik ben het kind van twee ‘ahum’ alcoholminnende ouders. Mijn hele jeugd heb ik daar tegen gevochten. Boosheid, smeken, huilen, niets bracht mijn ouders van hun gewoonte af. Ik had mezelften stelligste voorgenomen om nooit zo te worden en dat is me ook jaren goed afgegaan. Maar nu heb ik een drukke job en twee kindjes en voor ik het weet drink ik elke avond een glaasje of twee voor de tv. Nooit meer dan dat, maar toch wel elke avond. Een grens die dus ferm opgeschoven is van wat ik me ooit had voorgenomen. Mijn 16jarige ik zou diep teleurgesteld zijn. Maar bon, tijd voor verandering! Dit wist ik al voor je blogpost, maar ben blij om een extra duwtje te krijgen. Ik ding graag mee voor het boek.

 20. Nele

  Wat een prachtig lijstje!! Daarnet opgezet en ben helemaal fan!!
  Net zoals van je blog trouwens. Ik volg al een hele tijd in stilte en ik bewonder je hoe je alles zo kan neerschrijven.

 21. floortje

  Zotjes die lijst,
  bij zoveel denk ik, allez net dat nummer van die groep (vb Madrid ea) – hoe kan het dat dat zo gelijk loopt.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>