lilith deelt haar doodgewone gewoontes

IMG_9752Dit weekend vulde ik samen met mijn collega’s een themanummer van De Standaard Magazine rond routines. Ik schreef een stuk over week na week hetzelfde eten, een over de magie van de side hustle, en ik polste bij vijf mensen naar hun routines. Volledig mijn dada, want ik ben zelf altijd op zoek naar manieren om meer routine in mijn dagen te krijgen, zodat ik eventueel misschien ooit eens wat minder keuzemoe kan zijn dan ik doorgaans ben.

Of dat ooit zal lukken weet ik niet, maar er eens over nadenken is best fijn.

Dit zijn er enkele van mij:

 • ik luister elke ochtend naar podcasts in de badkamer. Nu ik nog maar zelden een trein neem en niet gigantisch veel meer loop, is dat voor mij het ideale tijdslot. Mijn favorieten van het moment zijn The Productivityist Podcast, Oprah’s SuperSoul Conversations, The Art of Charm en Smart Passive IncomeHappier with Gretchen Rubin blijf ik leuk vinden, na al die tijd, net als Happier in Hollywood.
 • mijn ontbijt is 75 procent van de tijd hetzelfde. Net als van Youri. Een paar stukken fruit, in stukjes gesneden. Als ik heel flink ben geweest op zondag staat er een potje klaar in de koelkast waaruit ik gewoon wat moet scheppen. Griekse yoghurt en deze beste granola ter wereld met pecan almond erbij (die wij per kilo kopen omdat we serieuze grootverbruikers zijn). Koffie. Ik met melk en suiker, hij alleen met suiker. Hoe chaotisch de ochtend ook verloopt, zo start hij.
 • ik breng Dexter elke ochtend naar school en als ik terug thuis ben maak ik mijn to do lijst, als ik dat de avond ervoor nog niet heb gedaan. Dat doe ik in mijn bullet journal, door terug te bladeren naar mijn weekly spread en daar de to do’s en deadlines uit te selecteren die ik die dag nodig heb. Gedurende de hele dag noteer ik dingen in mijn bullet journal die ik niet mag vergeten.
 • ik streef altijd naar inbox zero. Sommige dagen ben ik daar verder van verwijderd dan ik zou willen, maar als alles in de juiste mapjes zit (liefst “afgewerkt”) dan daalt er een volledige seconde lang een rust over mij neer die het allemaal waard maakt. Denk ik.
 • ik eet nooit nog belegde broodjes. Terwijl ik ze jaren zo goed als elke middag at, én met smaak. Nu word ik al een beetje mottig bij de gedachte aan een broodje met een klak mayonaise. ’s Middags eet ik of soep, of een slaatje, heel soms ontbijtgranen omdat ik niks in huis heb.
 • elke middag bel ik met Youri. Of beter: hij belt mij. Soms drie minuten, soms twintig. Ik vind het heel fijn om hem even te horen.
 • ik kijk zo goed als geen tv. Alleen dingen die ik opneem met de digicorder, en dat betekent meestal afleveringen van Topdokters terwijl ik in het weekend de was plooi. En Bake Off Vlaanderen, dat is op dit moment zowat het enige tv-moment dat wij op een week delen.
 • ik probeer altijd op hetzelfde plaatsje te parkeren in de straat. Dat lukt niet altijd, maar als het vrij is ben ik zo content als Ingeborg Sergeant.
 • ik ga nooit na half elf slapen. Meestal kruip ik veel vroeger in bed om nog wat te lezen op mijn Kindle. Negen uur is echt geen uitzondering.

Benieuwd naar jullie routines!

(Meer lezen? Dit is een boeiende site vol routines van mensen uit allerlei sectoren)

Reacties

 1. Annelies

  Geen routine, wel andere podcasts die je misschien wel fijn gaat vinden:
  – Best of Both Worlds
  – Terrible, Thanks for Asking
  – Zwijgen is Geen Optie
  – How I Built This
  – Dear Sugars

  1. Dear Sugar en Terrible, Thanks for asking zijn ook leuk, inderdaad. Zwijgen is geen optie staat al een tijdje op mijn lijstje van daar moet ik eens naar luisteren. Merci voor de tips!

 2. Ik heb genoten van je artikel over de side hustle … en voel mij nu een echte millennial. :-)
  Ik ben ook een routinemens en daar is volgens mij helemaal niets mis mee. Was je avondwandeling ook geen routine? Of lukte dat vooral in de zomer? Zo is het bij mij toch met mijn middagpauzewandeling: als het regent ga ik niet wandelen en kruip ik gewoon in de refter en dat was de laatste week meer dan eens het geval.

  1. Ik wou dat die wandelingen al echt deel van mijn routine uitmaakten, maar de ene week lukken ze me regelmatig en dan weer een hele tijd niet. Jammer, want ik vind ze zo leuk.

 3. hier vooral een strakke ochtendroutine, ik sta op zet koffie, dan wassen en aankleden gevolgd door ontbijt: boterham met choco en zwarte koffie terwijl ik ook mijn lunch klaarmaak
  verder probeer ik op het werk inderdaad ook vaak op dezelfde plaats te parkeren
  ’s avonds hangt de volgorde wat van de activiteiten af die gepland staan en die kunnen bij ons serieus wisselend zijn maar nu de dagen korter worden en de energie wat afneemt (ik leef echt op zonne-energie) durven we al eens in de zetel ploffen, voor mij met een breiwerkje, hij met de laptop of e-reader en samen tv kijken, vooral helden van hier en zo van die dingen

 4. Fijne post! Hier ook een trouwe aanhanger van ‘inbox zero’, bullet journalling (dankzij jouw enthousiasme!) en fruit als ontbijt. Verder heb meer wekelijkse routines dan dagelijkse: ik vast nu al meer dan een jaar elke maandag en donderdag, sporten is voor maandag en donderdagochtend en op zondagochtend ‘uitslapen’ terwijl de kinderen voor televisie zitten…

 5. zo content als ingeborg sergeant. I JUST DIED LAUGHING 😂😂😂 onze routine is s ochtends havermoutpap met bevroren framboosjes die ik van te voren ontdooi in de vriezer. En er is een vast ritueel savonds van wassen pijama tanden poetsen en dan drie boekjes lezen (een groot een middel en een klein) . En dat is het denk ik?

 6. Els

  Ik functioneer ook het beste als ik gewoon alles routineus kan doen. De ochtendrush en avondspits maar ook de manier waarop ik schoonmaak bijvoorbeeld of ga sporten. Een routine volgen betekent voor mij niet te veel denken, gewoon doen. En ik merk ook aan mijn kindjes dat zij baat hebben aan een bepaalde flow waarin ze gewoon weten wat ze moeten doen of wat er gaat gebeuren. En dat van Ingeborg 😂😂😂😂😂

 7. Ik dacht altijd dat ik zonder routines kan, omdat ik een hekel heb aan opgelegde dingen. Tot ik eens een paar dagen vrij heb: al snel word ik het zo beu dat ik kan kiezen wanneer ik eet, ik me was, ik mijn boodschappen doe, mijn huishoudelijk werk verricht… Omdat niets hoeft, doe ik het ook niet en daar word ik dan weer heel slechtgezind van. Sinds een paar weken probeer ik me dus tijdens mijn korte stukjes verlof zoveel mogelijk aan een structuur te houden en ik merk dat het me echt helpt. Ik voel me dan zo’n bomma, maar ach…

 8. Ik stuur elke dag een mail naar de echtgenoot en hij stuurt eentje terug. Als dat niet lukt, bellen of smsen we eens. We laten elkaar ook altijd weten dat we goed toegekomen zijn op het werk. Er zitten ook heel veel kleine routines in ons dagelijks leven, zo staan de bordjes al op tafel voor het ontbijt wanneer we gaan slapen en maken we elk weekend de weekmenu op zodat we op maandagavond na het werk meteen om boodschappen kunnen. Ik hou wel van een zekere mate van routine, al is het maar omdat het anders chaos zou zijn bij ons thuis.

 9. Katrien

  Mijn mama doet mee aan Bake Off Vlaanderen! Dus wij kijken, live, bij mijn ouders, met taart erbij. Zo gezellig!

 10. Oei, routine en ik zijn geen vriendjes… als het aan mij lag waren we zelfs geen kennissen. Momenteel heb ik (nog) de mogelijkheid om zo veel mogelijk vrij te kiezen, en dat geeft mij juist heel veel rust. Ik teken bijvoorbeeld heel graag, maar naar de academie gaan iedere week op hetzelfde uur in hetzelfde lokaal, dat kan ik niet. Dan doe ik twee lessen mee en de derde heb ik al een excuus om een weekje over te slaan. Tja, routine en ik, wij matchen niet.

 11. Mouton Veerle

  In mijn bulletjournal heb ik een collectie ‘goede gewoontes’. Enkele ervan: 1 liter water drinken per dag, 3 stukken fruit eten per dag, 1 omega 3 pil nemen ’s avonds, gaan slapen voor 22u30, ’s avonds ontbijttafel klaarzetten voor de volgende morgen, op zondagmorgen naar de Bakker, groenteboer en slagerij zodat ik geen afval heb, …enz. Ik schrijf ze op zodat ik ze niet vergeet:-)

 12. Routine vond ik vroeger stom. Want dat is toch maar saai en spontaan is juist te gek. Maar er is nu (2 kinderen en eigen bedrijf later) zoveel te doen en te regelen dat ik routine heerlijk vind. Eindelijk ergens niet over hoeven na te denken. <3

  Over de podcasts: Je luistert toch wel DeathSex&Money? Volgens mij heb ik dat door jou ontdekt. Toch?
  99% invisible, Kind World en This American Life vind ik heerlijk. En The Guilty Feminist is vermakelijk!

  Ik ontbijt ook altijd hetzelfde. En mijn kinderen ook. En man bijna ook altijd. Lunch, idem dito. Ik ben zo saai. Heerlijk!
  Verder: ook bijna geen tv, probeer zoveel mogelijk offline knutselmomenten in te lassen (naaimachine!) en de bujo & weekmenu helpen ook voor een leger hoofd.
  Oh, en het niet perfect hoeven te doen. Dat is misschien wel, naast routine, mijn beste oplossing.

 13. Er komt me iets te binnen. Heet dat niet ritme-rust- regelmaat. Of las ik dat in een schoolboek pedagogie ofzoiets. Anyhow, het werkt bij mij ook en als het verstoord wordt ➡ slechtgezind!

 14. Eef

  “elke middag bel ik met Youri. Of beter: hij belt mij. Soms drie minuten, soms twintig. Ik vind het heel fijn om hem even te horen.” <3 <3 <3

 15. Super strakke ochtend routine die te vroeg begint en te chaotisch verloopt. Mijn gekste routine is dat ik iedere ochtend het eten voor ’s avonds maak. liever s morgens wat vroeger uit bed dan het eten s avonds maken!

 16. marlies

  Ik hou vast aan structuur en ritme, zoals in de boeksjes ;o). In het weekend steevast weekmenu én boodschappen voor een hele week ver die ik dan in de diepvries plooi. Was ook int weekend, plooiwerk altijd ’s avonds voor tv met TLC of MTVseries, ontbijt is klaarstaand van de avond ervoor (cornflakes) voor alle versies groot en klein hier in huis, boterhammen en boekentassen worden klaargezet ’s avonds, woensdag is altijd wasdag en moeten de mini’s ’s avonds ook nog in bad/douche (rest kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid zweet/zand er meekwam na een lange school- of opvangdag) en strijken doe ik in regel NIET. tv series volg ik niet meer en lezen ook niet, behalve het verdwaalde boekje op het toilet; motto: liever wat meer qualitytime en minder opgeruimd huis! Ik bel ook elke avond bijna-onderweg naar huis ook even naar het Lief, ook al is het niet nodig en elke avond in bed ten laatste tegen 22u. er is niets mis met routine, geeft alvast zeker bij mij de o zo nodige innerlijke rust int hoofd :o) °leuke post trouwens, herkenbaar°

 17. Raar eigenlijk. Toen ik begon te lezen dacht ik dat ik zelf geen structuur had, maar nu ik er eens over nadenk… onbewust dus wel. Elke ochtend citroen met lauw water, in combinatie met magnesium. Daarna fietsen naar het werk, daar douchen, dan koffie halen, en dan pas ontbijten. Idem met mijn sportmomenten. Lopen op dinsdag, donderdag, en zaterdag. Zondag is fietsdag, maar daar durf ik al wel eens te switchen naar lopen. En zo zijn er vast nog wel een hoop dingen…

 18. Sarah

  Kinderen = routine. Kan toch bijna niet anders? Al ben ik ze soms zo beu als kouwe pap en ben ik tijdens een vakantie zonder ratrace en routines bijna zo content als ingeborg sergeant.

 19. Ik las al een paar andere bloggers hun routine, en kon buiten “opstaan met koffie” niet veel routine ontwaren bij mezelf. Maar dankzij jouw lijstje kan ik een nummer 2 toevoegen: ik sta altijd op dezelfde parkeerplaats in het station, ook al is die niet eens dicht bij de uitgang ofzo. En wanneer ik indraai en daar blijkt reeds een andere auto te staan… ben ik helemaal mijn kluts kwijt. Er zit dus ook een neurotisch kantje aan.

 20. Heerlijke gewoontes! Ik heb zo genoten van dit themanummer. Het werkte zo inspirerend dat ik mijn eigen gewoontes toch even deelde op de blog.

 21. Ik vond het een heerlijk Standaard magazine vorig weekend. Ik ben er nog in aan het lezen! En zo leuk om eens te beseffen dat herhaling dik ok is! Het hoeft niet altijd zo origineel of flitsend te zijn. Mij helpt het in elk geval om de lat wat lager te leggen en te beseffen dat een leven met zaterdag-spaghettidag en woensdag-wasdag helemaal ok is (en me zelfs gelukkig maakt!)

 22. Hehe ik eet van hetzelfde merk de granola met cashews bijna dagelijks. Mijn man is ook fan van die met pecan almond en zo komt het dat wij die dus ook met de kilo bestellen. De zakjes die ik bij tartes de francoise kocht waren anders veel te snel op. Ondertussen ook gek op de cruesli van Madame Bakster trouwens. Ik voel een nieuwe routine aankomen ;-).

 23. Mijn ontbijt is ook al jarenlang elke dag hetzelfde (muesli, halfvolle melk en een beker thee). Het eerste dat ik ’s ochtends doe is mijn suikerwaarden testen én mijn medicatie klaarleggen (dan kan ik die twee alvast niet vergeten). Ik heb ook de gewoonte om in het weekend een weekmenu samen te stellen. Dat doe ik ondertussen al sinds manlief en ik samenwonen (een kleine 16 jaar). Een huishoudboek houd ik ook al 16 jaar bij en ik blijf het fascinerend vinden om te zien hoeveel geld je op een maand spendeerd aan bijvoorbeeld voeding. Ik had ook de goede gewoonte om zodra ik alleen thuis was ’s ochtends eerst Tai Chi te doen. Jammer genoeg ben ik daar enkele maanden geleden mee moeten stoppen maar ik zou die gewoonte graag terug opstarten want dat is eigenlijk het enige moment dat ik echt rust in mijn hoofd krijg.

 24. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends alles in precies dezelfde volgorde op precies dezelfde manier te doen. Het grappige is dat ik soort van hetzelfde doe als jij met die podcasts, maar dan toch net iets anders. Ik ga na het douchen namelijk aan de eettafel zitten om mijn make-up te doen, met mijn laptop erbij en Netflix aan. Gewoon, omdat ik dan graag iets heb om naar te luisteren (want ik kijk dan amper naar het scherm). Daarom zijn het ’s ochtends altijd series die ik al eens gezien heb maar graag opnieuw wil bekijken, zodat ik er ook niet per se 100% m’n aandacht bij moet houden. Een beetje zoals met je podcasts dus, alleen kan ik ’s ochtends nog niet de concentratie opbrengen om zoiets écht aandachtig te beluisteren, vrees ik. Ik sleep die laptop met Netflix aan overigens ook nog mee naar de slaapkamer om me aan te kleden en opnieuw naar de tafel om te ontbijten.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>