“Is dat dan niet hetzelfde als Excel, maar betalend?”, en nog 6 andere vragen over [YNAB voor beginners]

plaatsvanjegeldDISCLAIMER: Dit is een oude post. Wil je je inschrijven voor de online cursus “YNAB voor beginners”, klik dan hier.

OMG. De cursus is af, op twee pdf’s na die ik vanavond ga afwerken. Na weken van ongelooflijk hard werken aan de video’s, de teksten, de screenshots en alles dat erbij hoort is dat een heerlijk gevoel. Morgen gaat mijn kleine legertje officieel aangestelde bèta-testers aan de slag om er de laatste foutjes uit te filteren. Hier kun je de cursus volgen en daar onmiddellijk mee starten.

Ik krijg regelmatig dezelfde vragen over YNAB, budgetteren en de cursus. Hieronder enkele antwoorden:

Is dat dan niet hetzelfde als Excel, maar dan betalend?

Er zijn blijkbaar mensen die YNAB helemaal kunnen namaken in Excel. Annelyse liet in de reacties weten dat zij dat kan. Ik ben daar geweldig van onder de indruk, want zelf ben ik helemaal niet zo’n whiz kid. Ik heb ooit wel een huishoudbudget bijgehouden in Excel, maar dat was helemaal niet te vergelijken met wat YNAB voor me doet.

Net zoals de meeste mensen hield ik mijn uitgaven bij in bepaalde categorieën, en deelde ik mijn grote kosten door twaalf zodat ik elke maand wist wat dat betekende. Het leverde mij heel weinig concreets op om mee aan de slag te gaan. Het was registreren, me al eens schuldig voelen, niet goed weten hoe ik iets kon veranderen, want die uitgaven, die waren er toch gewoon?

YNAB laat toe om te plannen voor de toekomst, financiële doelen te stellen, en die doelen aan te passen aan de realiteit van elke dag. Op die manier ben je actief aan het budgetteren in aanloop naar of op het moment dat je een aankoop doet, en niet steeds maar achteraf aan het reageren. Of ergers nog: vaststellen en niet weten wat je eraan kunt doen.

Die controle heb ik nooit bereikt door in een Excel bij te houden wat ik uitgaf.
Het enige dat ik bereikte was een schuldgevoel als ik een koffie kocht in het station.
Misschien ben ik een kluns in het instellen van Excel-spreadsheets. Oké, schrap misschien.

Maar als ik het al zou kunnen, dan zou ik het vast ook niet in 1-2-3 voor elkaar krijgen. Tijd is ook geld, en voor de prijs van anderhalf belegd broodje per maand vind ik dat je eigenlijk niet kunt sukkelen. Zeker als je weet dat de gemiddelde YNAB-gebruiker het eerste jaar honderden euro’s weet te sparen. Eigenlijk duizenden, maar dat klinkt zo hallucinant veel als je op dit moment niks weet over te houden en niet goed weet hoe dat komt. Dankzij de mobiele app en de desktopversie van YNAB heb ik in elk geval al gigantisch veel meer kunnen sparen en doen met mijn geld dan toen ik mijn Excel bijhield. Ik vind het niet te vergelijken, en ik heb al van veel gebruikers hetzelfde gehoord.

Als er weinig geld binnenkomt, dan mag je toch budgetteren zoveel je wilt, dan komt er toch niet meer binnen?

Heel veel mensen denken dat ze te weinig geld hebben om te budgetteren. Dat een budget opstellen alleen zin heeft als je veel te verdelen hebt. Maar eigenlijk is exact het tegenovergestelde waar. Hoe minder er binnenkomt, hoe belangrijker het is om prioriteiten te stellen in je uitgaven, zodat je er zo snel mogelijk weer bovenop raakt. Als je vertrekt vanuit schulden, bijvoorbeeld. Ja, dat kan, en in de cursus vertel ik je hoe dat gaat. Of als je zo snel mogelijk van leningen afwilt.

Neen, dankzij een budget zal er niet meer binnenkomen, maar door wat je hebt zo slim mogelijk te verdelen onder bepaalde potjes en maand na maand de keuzes te maken die op dit moment prioriteit nodig hebben kom je wel zo goed als zeker op een financieel spoor terecht waardoor zaken vlotter beginnen te lopen. Waardoor je wat aan de toekomst kunt denken, in plaats van van loon tot loon te leven. En dat is exact wat je nodig hebt, zeker als er heel weinig is.

Moet je dat programma koppelen aan de bank, en is dat wel veilig?

Koppelen aan de bank doe je niet, je geeft wel je rekeningstanden in en vult manueel je uitgaven aan. Ik heb nog geen weet van problemen met veiligheid, maar weet wel dat niemand via YNAB aan je geld kan. Het ergste dat kan gebeuren als iemand je paswoord weet te ontfutselen is dat ze kunnen zien hoeveel geld je hebt.

Wat als ik niet weet wat ik de volgende maand ga uitgeven? Kan ik dan wel budgetteren?

Is er iemand die weet wat de volgende maand gaat brengen? Aan medische kosten, kapotte auto’s, schoenen waarvan de hak afbreekt net voor je naar een etentje van je werk moet? We hebben geen glazen bol, en dat hoeft ook helemaal niet. Daar is YNAB volledig op voorzien.
Budgetteren gaat immers niet over voorspellen, maar over prioriteiten stellen.

Je budget is een ruw overzicht van wat je wilt dat je geld gaat doen. Een soort schets.
Een schets waarvan je al op voorhand weet dat er details gaan veranderen. In sommige maanden meer dan alleen maar details.
En als die dingen veranderen, dan pas jij dat budget gewoon aan.

De bedoeling is niet: op 1 december perfect voorspellen wat je gedurende de hele maand gaat uitgeven, en daar zeker niet vanaf stappen.
Dat is absurd, niemand kan dat.

De bedoeling is niet: kwaad zijn op jezelf telkens je je budget aanpast.
Dat is al even absurd.

Er zijn maar vier regels in YNAB, en een van die vier is: roll with the punches.
Pas aan waar nodig. Stel dat je 400 euro had voorzien voor boodschappen, en plots besef je dat je aan het eind van de maand een etentje organiseert voor acht vrienden. Een etentje dat je niet had gebudgetteerd.

Wat doe je dan? Bellen naar je vrienden om het af te zeggen, omdat er niet meer genoeg geld in je boodschappencategorie zit? Natuurlijk niet. Je past aan, door wat geld te gaan zoeken in categorieën als “restaurantbezoek”, “nieuwe schoenen” of “onderhoud auto”.

Als je het volgende maand wat breder hebt vul je die dan wel weer eens aan.
Zo gaat dat in het leven: een euro die je uitgeeft aan champagne kun je niet ook uitgeven aan een distributieriem.

Dat heeft niks met voorspellen te maken. Alleen maar met prioriteiten, en die kunnen aangepast worden waar dat nodig is.

Is die app beschikbaar voor elke telefoon?

You Need a Budget werkt zowel via je browser als via een mobiele app die beschikbaar is voor iPhone, Android en iPad. Ik raad aan om versie in de browser te gebruiken om alles te plannen, en de mobiele app voor als je buiten komt bij de supermarkt en wilt ingeven wat je hebt uitgegeven.

Ik snap niet waarom ik zou moeten betalen voor iets als ik minder zou willen uitgeven. Is dat niet gigantisch tegenstrijdig?

Ik vind van niet. Zoals gezegd betaalt YNAB zichzelf doorgaans al de eerste maand terug, en ik durf zeggen dat dat met mijn cursus net zo zal zijn. Doordat je veel bewuster beslissingen gaat nemen over uitgaven spaar je al snel een paar honderd euro uit, vaak nog een pak meer. Dat was bij mij zeker het geval. Dan valt de prijs die je voor je maandelijkse YNAB-abonnement betaalt geweldig mee, als je weet dat die overeen komt met de aankoop van ongeveer anderhalf belegd broodje.

Is de cursus wel iets voor mij?

Volgens mij is deze cursus iets voor jou als:

– je je niet op het financiële punt bevindt waarop je je zou willen bevinden. Dat punt is voor iedereen anders. De ene is content met een huurhuis en stromend water, de andere wil ooit in een kasteel op een heuvel wonen.
– je het beu bent om steeds weer het hoofd boven water te moeten houden en het gevoel hebt dat je ter plaatse blijft trappelen.
– je eindelijk werk wilt maken van je financiële doelen. Zodat je die vakantie wilt maken die al jaren op je bucket list staat, je badkamer kunt renoveren of misschien zelfs dat huis van je dromen kunt beginnen plannen.
– je niet dag in dag uit bezig wilt zijn met je budget. De software van YNAB maakt het makkelijk om snel up to date te blijven, zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn.
– je al eens bent begonnen met YNAB maar ergens op bent vastgelopen of het systeem niet voldoende snapte om het in de praktijk te brengen.

Deze cursus is niet voor jou als:

– je YNAB al een hele tijd gebruikt en het gevoel hebt dat je er helemaal mee weg bent.
– je wel wilt budgetteren maar verwacht dat je het op twee minuten in de vingers zult hebben. Deze cursus is een shortcut, die je de belangrijkste stappen toont en je bij de hand neemt om goed op te starten en het meeste uit je abonnement te halen. Maar je moet wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan en er de tijd voor te nemen.
– je niet geïnteresseerd bent in wat je geld doet en hoe je er meer je eigen zin mee kunt doen.
– je op zoek bent naar een magische oplossing. YNAB is veel, maar het is geen app die je installeert en zonder moeite een paar nullen aan je bankrekening toevoegt. Je moet wel bereid zijn om er werk van te maken, maar dan zijn de resultaten wel zeer bemoedigend.

Wil je meer lezen over hoe YNAB mijn leven heeft veranderd, dan kan dat via de YNAB-categorie en de blogposts die daaronder vallen. Intekenen op de cursus, die je op je eigen tempo achter de computer kunt volgen, doe je hier

Reacties

 1. Lewis

  ik deed het omdat ik rond de 20ste van de maand altijd stress kreeg: gaan we er geraken zonder aan het spaargeld te moeten zitten??
  Ik ben nog maar een maand bezig met YNAB en ik weet nu al dat ik dat stresske over 8 dagen niet zal hebben… Maar ik mis nog een aantal praktische tips and tricks. Dus ook benieuwd naar je cursus!!

 2. Is het enkel nuttig om je volledige financiën bij te houden of kan je het ook gebruiken voor een bepaald project? Mijn dagdagelijkse uitgaven hou ik mooi bij en heb ik ook onder controle, maar ik zou volgend jaar gaan bouwen en voor dat project op zich zou een goeie tool misschien wel interessant zijn.

  1. In principe kan het wel op die manier, al doen wij het allebei. Gecombineerd met een file in numbers, voor onze bouw. Werkt perfect. Ik denk dat het ook voor je dagelijkse uitgaven nog voor klaarheid zou kunnen zorgen, maar je kunt het ook los van elkaar zien.

  1. Hey Isabelle, dat kan zeker. Het kan ook vroeger, er is eigenlijk geen enkele reden om er niet onmiddellijk mee te beginnen. :)

 3. Gwennan

  kan je er ook met 2 in beheren? ik bedoel: kan je beide een app nemen die op 1 online tool is aangesloten?

 4. Tine

  Ik volg geïnteresseerd wat je over ynab schrijft Wat ik me nog niet goed kan voorstellen en dus afvraag is in welke categorieën je indeelt. Hoeveel? Hoe gedetailleerd of conceet? Met subcategorieen of niet?

 5. Ik heb dat al een paar keer bekeken, maar vind het soms zo ingewikkeld om mee te starten. Vooral de start nemen. Mijn grootste vraag: hoe begin je eraan. Je cursus is dus zeker welkom! Ik tel al af.

 6. Nanja

  nog even vrij ongerelateerd maar dit was de bovenaanste post: DANKJEWEL voor je Gretchen Rubin podcast tip. “Don’t treat a gift like a burden” heeft mijn week geheel veranderd.

 7. rita ceenaeme

  Ik moest eventjes lachen als je vermelde dat ‘annelyse’ zei dat ze YNAB kon namaken in excel. Maar ik geloof wel dat Annelyse dat zou kunnen.
  Op je blog ‘You need a budget, de uitleg’ van 21 april 2015 heb ik ooit gereageerd met iets in de zin van ‘ik doe al minstens 30 jaar in excel’ en ‘mijn systeem komt quasi overeen met YNAB’.
  Hiermee wil ik zeggen dat de appel niet ver van de boom valt want Annelyse is mijn dochter.

 8. De meest loze beginnersvraag ooit. Een tijd geleden postte je een link naar een free trial, om aan het ‘vorige tarief’ te kunnen blijven verderdoen, en een inschrijving via die link zou jou ook een maand gratis opleveren. So far so good. Maar nu wilde ik me na die maand betalend registeren en aanvaarden zijn mijn (steeds – en vaak helaas ;-) – prima werkende visakaart niet, noch die van mijn man, omdat er zogezegd ‘restricties’ op zouden staan voor dit soort aankopen. Ik ben – wederhom helaas – nogal een doorwinterde online shopper, ook in het buitenland, dus vind dat nogal vreemd. De deur naar YNAB is voorlopig nog dicht. Ik weet dat jij de bank niet bent, maar is dit een vraag die je al eerder kreeg, worden wij Belgen-met-visakaarten geviseerd? Zo jammer dat ze geen Paypal hebben, beetje gek voor een systeem dat het de hele tijd over budgetten en betalen heeft. Maar misschien vinden ze Paypal vergif. Dat is het ook een beetje. ;-)

  1. Hey Riet,

   raar, je bent de eerste die me dat vertelt. Ik kon daarna gewoon inloggen, destijds. Misschien eens mailen naar hun helpdesk? Ze antwoorden daar snel, heb ik de indruk.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>