Podcastmaand, omg yes. <3

podcast maand tftcMaar hoe doe je dat dan?
Maar wanneer heb je daar tijd voor?
Maar hoe weet je dan naar wat je moet luisteren?
Maar wat is dat dan eigenlijk allemaal juist?

Als dit gesprek zich afspeelt, wees dan maar zeker dat ik weer eens zo snugger ben geweest om mijn liefde voor de podcast te bezingen tegenover iemand die het in Keulen hoort donderen. Al terwijl ik op zoek ga naar de onvindbare podcast-app op hun Samsung Huawei zevenendertigveertig beklaag ik me dat al, maar tegelijk ook niet. Ik ben nog altijd een onwaarschijnlijke podcastfan. Dat schreef ik al in het jaar des heren 2015, maar al bij al schreef ik er nog niet bijzonder vaak over.

Laat mij dat ineens goedmaken met een podcast-themamaand. Say what? Yes. We gaan eens kijken wat dat geeft, zo’n thema, en misschien zit er wel een achterliggende reden achter maar dat zullen we dan wel zien als het zover is.

Wat mogen jullie van deze fijne maand voor de oortjes verwachten?

Van alles, eigenlijk.

Ik ga jullie vertellen wat podcasts voor mij betekenen. Wanneer ik ernaar luister. Hoe je zelf tijd kunt vinden om je er lichtjes tot medium hard in te verdiepen. Wat mijn favorieten in verschillende genres zijn. Hoe je dat installeert. Waarom het iets voor jou zou kunnen zijn. Of compleet niet. Ik weet dat heel wat lezers van Tales from the Crib ondertussen om zijn, dus als je daar iets over te vertellen hebt, doe dat dan zeker.

Deze maand wordt nog boeiender met jullie tips, eigen ervaringen, vragen en bedenkingen, durf ik vermoeden. Dus welkom. Mijn reacties zijn jullie reacties. Hou jullie oortjes open. Er zou wel eens van alles geestigs aan kunnen komen.

Reacties

 1. Lieselot

  Fijn! Benieuwd wat je allemaal gaat vertellen. Ik beluister er zelf enkele, maar net overgeschakeld naar een nieuwe app (Overcast) en nu nog op zoek naar enkele verrassende/goeie/interessante podcasts om mijn eigen lijstje aan te vullen. Perfecte timing dus!

 2. Lucie

  Yes, super! Ik zou graag weten hoe je nieuwe podcasts ontdekt en hoe je kan scannen of ze iets voor jou zijn zonder 3 uur luisteren kwijt te zijn… Begin je bij een nieuwe podcast altijd bij de laatste aflevering? Of bij de allereerste?
  Ik kijk al heel hard uit naar de serie! Want ik denk dat ongeveer de helft van mijn podcasts die ik beluister van deze blog komen.

 3. Zalig!
  Ik kijk uit naar je tips.
  Net begonnen met die van Esther Perel, maar die zijn ongetwijfeld al oud nieuws voor jou.

 4. Kate

  Super ! Kijk enorm uit nr je tips ! Ik brn door jou gaan luisteren nr Podcasts en ben je daar erg dankbaar voor. Wat een zalige wereld !

 5. Heleen

  Super! Ik wil al lang podcasts uitproberen, maar weet niet goed waar te beginnen. Komt dus zeker van pas!

 6. Wanda

  Zo spannend, net nu ik me heb voorgenomen in 2018 in de wereld van podcasts te stappen ! Laat dus maar komen die tips, want voorlopig heb ik nog geen idee waar te beginnen :-)

 7. Bieke

  Ik ben nog niet verder gekomen dan Serial, maar ben helemaal klaar voor nieuwe ontdekkingen!

 8. Een geïnteresseerde newbie hier. Ik denk al zo lang dat ik dat wel eens wil proberen, maar het komt er maar niet van. Maar ee blijkt dus een speciale app voor nodig te zijn, dat lijkt me al een nuttige eerste stap dan 😁. Ik volg alvast!

 9. Gertie

  Enkele tips:
  Voor wie houdt van true crime zijn “Serial” (seizoen 1 en 2) en “Dirty John” aanraders vind ik. Ook “S Town” van dezelfde makers is steengoed. De “Heart”-podcast covert dan weer allerlei interessante onderwerpen die het beluisteren waard zijn (de aflevering “Meat” vind ik top!).

 10. Nele

  gaat het ook zonder telefoon ?
  ik ben nog steeds gsm-loos, stilaan al zowat zonderling om dat te zeggen :)
  maar ik zou mss wel via de iPod kunnen luisteren, kan dat ook ?

 11. Ik heb net de podcasts van echtgebeurd.net ontdekt waar gewone mensen opmerkelijke verhalen vertellen. Vooral de dagboekfragmenten waarbij een man of vrouw stukjes voorleest uit zijn of haar puberdagboek voorleest zijn hilarisch.

 12. Davey

  Ik gebruik Stitcher (Android) als app.
  Favorieten zijn:
  Vlaams:
  – Mosselen om half twee
  – Mastertrack
  – Iemand
  – Relaas

  Engels:
  – Reply All
  – Serial
  – S-Town
  – Criminal
  – Mystery
  – No such thing as a fish
  – Ear Hustle

 13. Oooh ben benieuwd. Ik luister sinds twee weken naar podcasts tijdens het fitnessen, overtuigd door de podcast van q music waarbij ze de 10 meest gegooglede vragen stellen aan een bv

 14. Joepie, ik luister ook graag, maar mis wat Vlaamse podcasts. Heb moeite om nieuwe te ontdekken. Mijn laatste ontdekking is de Nerdland wetenschappelijk maandoverzicht van Lieven Scheire en companen.

 15. BVdE

  Ik heb een Samsungawei en vind Podkicker een goeie (gratis) app. Ik zit veel in de auto en ik luister al een jaar of vijf NOOIT meer uit vrije wil naar de radio. Ik word dan ook knettergek als er iemand meerijdt en ik Stubru of iets anders moet opzetten. Soms ben ik zelfs teleurgesteld dat er niet meer file staat op de Antwerpse ring en ik te vroeg op mijn werk ben.
  Mijn favorieten van het moment:
  Edumacation (Kevin Smith en zijn maat over wetenschap)
  Hollywood Babble-On (Kevin Smith en een andere maat over Hollywood)
  Freakonomics
  Death, Sex and Money
  Ted Radio Hour
  Radiolab
  Reply All
  The Guardian Football Weekly

  NL-podcasts:
  Relaas
  Iemand
  Fokcast
  Mosselen0130
  Interne Keuken (gewoon het radioprogramma, maar wanneer je zelf wil)
  Mastertrack
  Wanderland

 16. Lien

  Voor de truecrime fans kan ik echt ‘My favorite murder’ aanraden. Pas op, beetje verslavend. Voor wie liever in het Nederlands luisterde is Bob een echte aanrader.

 17. Fien

  Zo fijn! Ik heb een stappenteller gekocht en bedacht me gisteren dat gewoon wandelen toch saai is en ik me toch eens moet verdiepen in die podcasts… en voila, Kelly to the rescue :).

  Ik ben heel erg geïnteresseerd in Nederlandstalige podcasts, de Engelstalige lukken zeker ook, maar lijken me net iets meer concentratie te vergen.

 18. bea verlé

  een absolute aanrader vond ik nu toch Bob (vpro) verder,
  – winteruur
  -story club
  -radio doc
  -Touche,
  -Interne Keuken
  -man met de microfoon
  -het creatieve lab
  -Heavyweight
  -een gehucht in een moeras (Marc Didden over Brussel)

 19. Ik ben benieuwd naar je tips! Voor mij zijn podcasts een zegen tijdens lange busritten. Van lezen in de bus word ik misselijk, van podcasts luisteren niet. Thuis kom ik er niet zo vaak toe. Ik ben ook nog niet verder geraakt dan een paar klassiekers: grote fan van Serial en Happier (Gretchen Rubin).

 20. Ik kijk uit naar de technische tips! Podcasts zijn absoluut iets voor mij, maar ik sukkel al eens met hoe/op welk apparaat/via welke app/….

 21. Katrijn

  Hoera! Ik twijfelde al een tijdje of ik je naar uitleg en tips voor podcasts zou vragen, is dus al niet meer nodig. Hip hip hoera voor Kelly!

 22. Ik gebruik podcast om mijn dochter van 21 maand in slaap te krijgen (niet elke avond), ik vind dat kalmerend werken. Maar de ideale hiervoor heb ik nog niet gevonden. Tussen 45min -1 uur, en zonder muziek zijn perfect. Nederlandstalig als ik graag mee wil luisteren, Engelstalig als ik zelf ook graag in slaap wil vallen. Ik ga je reeks zeker volgen.

 23. Sigrid

  Lichte teleurstelling hier : ik hoopte stiekem dat je zelf een podcast zou lanceren 😉
  Maar als ik goed lees is er nog hoop… 😀
  Ik schrijf me alvast in op de nieuwsbrief!

  Grote podcast-fan en dat heb ik volledig aan jou te danken!

 24. Lisan

  Oooh al een heleboel tips!!! Zelf ben ik nog op zoek naar de allerbeste podcast app. Zo iets dat zowel werkt op de de smartphone, tablet en laptop? Iemand tips?

 25. Ik ben sinds ik heb leren lopen zonder mezelf te moeten oppompen met slechte muziek (namelijk door op hartslag te lopen, waardoor het ineens plezant is) verslaafd aan podcasts. Vooral nederlandstalig, om één of andere reden zijn mijn gedachten altijd sterker dan engelstalige podcasts, dan wordt het ineens “achtergrondgeluid”. Nu mag ik van de dokter even niet lopen, maar fiets ik elke dag 32 km (van/naar mijn werk) en is dat een ideaal podcastmoment. Ik luister graag naar verhalen van “de gewone mens” (genre Iemand) als naar interviews met “bekende” mensen, of naar dingen waar ik van kan bijleren (interne keuken bv). Ik kijk dus al erg uit naar alle tips die je nog hebt :-)!

 26. Victorine

  Super! Ik heb dat podcast-verhaal door jou ontdekt en sinds ik iedere week per werkdag 4 uur moet treinen, ben ik je daar zo dankbaar voor! Ik ben op dat vlak echt wel nog een groentje (ik ontdek podcasts enkel per toeval…) en lees hier de komende tijd dus gretig mee :). Nu al een dikke merci Kelly!!

 27. applaus van een grote podcast fan :) ik heb vorig jaar geen boek gelezen – shame on me – maar wel elke week naar podcasts geluisterd. Als je me ziet op de bus en ik ben mijn lach aan het inhouden is het omdat ik naar Spilled Milk zat te luisteren of als ik een traantje wegpink is het omdat er net iets heel pakkends gezegd is op Desert Island Discs. Benieuwd naar al jouw podcast tips!

 28. V.

  Ik ga vanaf morgen met de fiets werken, 8km heen en 8km terug. Had al gedacht dat het dan misschien wel fijn is om te luisteren want het verkeer maakt veel lawaai. Al vraag ik me dan weer af of ik het verkeer dan nog wel voldoende ga horen en of ik voldoende aandachtig kan luisteren.
  Technisch wist ik niet dat je er een app voor nodig hebt. En vraag ik me ook af of dat niet veel ruimte inneemt op je telefoon en ik dus beter een geheugenkaart koop.
  Benieuwd dus naar je uitleg!

 29. Ik heb hier al veel inspiratie opgedaan, waarvoor dank! – en wil zelf graag de Bende van het boek toevoegen voor de boeken(club)liefhebbers.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>