Flo spreekt #1

flo spreektJullie kijken er al maanden naar uit, en eindelijk is de dag gekomen: Flo spreekt! Dat is al een tijdje zo, maar nu is het voldoende om de eerste aflevering van haar eigen te krijgen.

Ik ben eens gaan zoeken naar de leeftijd van Dexter toen hij zijn eerste Dexter spreekt kreeg.
En kijk: bijna exact op hetzelfde moment als waarop ik dacht dat het voor Flo ook de moment was. Een maand voor hun tweede verjaardag.

Het ding is: Dexter was extreem snel met praten. Hij praatte ook onmiddellijk goed. Geen gebrabbel, wel direct zinnen met moeilijke woorden en bijzonder weinig fouten.

Zijn zus is wat trager.
Dat is niet altijd slecht, want ze was ook minder gefrustreerd dan haar broer, die soms zot werd omdat we hem niet snapten.
Flo was initieel minder overtuigd van het gegeven “woordjes die geen random klanken achter elkaar zijn”.
Flo deed maar wat.
Wij snapten er weinig van.
Keken niet begrijpend naar elkaar en vonden opluchting in het feit dat de andere ouder er ook geen snars van begreep.

IMG_1831

Maar een tijdje geleden begon het.
Hier en daar een woordje dat we snapten.
En dan ineens zinnen. Van twee woorden. Drie, daarna zelfs vier.
Met vervoegingen, al dan niet correcte.

Drie weken geleden moest ik met haar op controle naar Kind & Gezin, en bleek madam keihard voor te zitten in taalgebruik. Zowel de madamkes van het wegen als de dokter keken hun ogen uit. Wat wil zeggen dat Dexter echt wel zot hard voor moet hebben gezeten.

Niet dat het er allemaal geweldig toe doet. Flo is boven al een grappig, aandoenlijk tettergat.

Deze uitspraken schreef ik de afgelopen dagen neer in mijn Bullet Journal:

 • Papa beetje werken in Boei?” (met hoog stemmetje en scheef hoofd). Wij gaan wonen in een wijk die “De Vloei” heet. De afgelopen weekends was Youri daar een vals plafond aan het steken, waardoor ze nu telkens hij terug komt van zijn werk polst naar de werkzaamheden.
 • Po sien.” Kan ook zijn: “Kindjes sien”.  Ze wil naar zichzelf kijken op de telefoon, of naar foto’s van de kindjes van in de crèche. Met prachtige namen als Ananies, (Anaïs), Leejom (Leon) en Abbabel. (Annabel)
 • Oojeniet”. Ik hoor je niet. Als ik roep om te zeggen dat we haar pyjama gaan aandoen, bijvoorbeeld. Ze kan niet komen als ze mij niet hoor, ah neen.
 • Ikke oppepuimt.” Flo heeft opgeruimd.
 • Tuutje voor toosje”. Flo mag haar tutje niet hebben als ze niet slaapt, maar probeert ons wijs te maken dat ze het nodig heeft voor haar pop, Roosje. Het is geen dwaze, die Flo.
 • Soenen aaaaaan”. Zeker tien keer per dag. Ze kan al alleen haar sokken en schoenen aandoen, omdat ze geobsedeerd is door het veranderen van schoenen.
 • Buiten joejoe!“. Flo heeft ergens “happy birthday to you” opgepikt.
 • “Flo srokken e badje“. Ze is eens heel hard geschrokken in bad en sindsdien is er een licht trauma. Als we aan de deur van de badkamer passeren wil ze het daar altijd nog eens over hebben.
 • Nietje wam“. Hetzelfde met haar fles: die vond ze ooit eens te warm, waardoor ze nu elke ochtend voor ze van haar fles drinkt “nietje wam” zegt.
 • Ikke voetjeballen“. Like a boss, trouwens.
 • Feefoon aan mama“. Flo komt mijn telefoon brengen die ergens lag rond te slingeren.
 • Chocolade“. Er is geen woord dat ze mooier uitspreekt dan dat. Er is ook geen eten dat ze met meer smaak binnenspeelt dan dat.
 • Ditje zammen in de babas“. Dexter gaat zwemmen in het zwembad. Als Dexter naar de zwemles moet, dus.

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 5/40. 

Reacties

 1. Liv

  Wat leuk!
  Zo grappig hoe bepaalde namen worden uitgesproken. Bibibetje (Elisabeth) is hier de topper :-)

 2. als ik mijn moeder mag geloven noemde mijn broer mij “lielielolle” en ik hem “lillik” (Roderik). Ik was dat vergeten en nu komt het terug doordat je “ditje” schrijft. Lielielolle, dat ware nog eens een coole blognaam zeg. :-D

 3. Die namen zijn inderdaad heel leuk. Het zoontje van een vriendin blijft met consequent Betty noemen in plaats van Liesbet. Ik ben benieuwd wat mijn metekindje en neefje er van gaan maken. Misschien noemen ze me wel gewoon Tante Boek vermits die hier nogal veel boeken van me gaan cadeau krijgen.

 4. Zalig! Het is een clever meiske, da’s duidelijk.
  Onze eerste was nogal Dexterlike qua taal en de tweede lijkt precies wel wat op Flo. Ze babbelt al wel keiveel (21mnd nu) en in driewoordzinnetjes, maar ze is vlugger tevreden dan haar broer en dus zitten er nog veel woorden bij waarvoor je soms toch al eens moeite moet doen of waarvoor je haar gewoon moet kennen om het te begrijpen.
  Zij noemt trouwens haar broer “bloes” (begint nu naar bloer te gaan) en hij noemt haar “lili”. Nee, zo heet ze niet :D.

 5. Leuk, maar nog geen vergelijkbare zinnetjes van mijn 2-jarige met zelfde geboortedag. Die vertelt er ook op los, maar andere dingen blijkbaar.

  Zalig eh, nu dat je leert waar ze aan denken enz

 6. Marijke

  Mijn zoon is 4 maar heeft een ontwikkelingsachterstand. Zijn praten is ongeveer zoals jouw dochter. Grappig he. Hier zijn de favoriete uitspraken: ‘Komisier’ Wanneer hij wil dat je even komt. En ‘amine’ (machiene) voor ieder werftoestel dat hij bij zijn school ziet verbouwen.

 7. Sarah

  Och zo schoon! En dat badtrauma.. onze dochter haar eerste zin, toen anderhalf, hoorden we minstens 1000 keer… kwestie van verwerken. ‘Paa ham boem!’ Ze stond met zelfgeplukte bloempjes naast de paardenwei en ineens waren die bloempjes opgegeten. Het paard hapte de bloem. Iedere wandeling kwam het weer naar boven.

 8. Amai, al indrukwekkend voor die leeftijd. Amélie is een paar dagen ouder dan Flo en die brabbelt heel veel, maar er zitten nog niet zo veel echte woorden bij, laat staan zinnen. Amélie komt trouwens ook altijd mijn gsm brengen, want mama zonder gsm, dat kan blijkbaar niet. :-)

 9. Melanie

  Wat leuk! Onze kinderen waren tamelijk vlotte sprekers. De jongste begon met ‘koe!’. De koeienliefde hield nog jaren aan. De oudste noemde de telefoon de ‘hallo-lo’. Die gebruiken we nog steeds;ik vind het een perfect woord.

 10. Evi

  Zo lief die uitspraken! Leuk dat er nu ook een Flo spreekt is! (*handengewrijf*). Mijn dochter van 21 maanden begint met woordjes, dus nog geen leuke uitspraken daar, maar ze is ook al wel geobsedeerd door haar schoenen! We kochten dit weekend een nieuwe schoenenkast, en nu zegt ze “kaa” en iets dat lijkt op “laaschje” en “sjoesjoe”. Kast, laarzen en schoenen dus. Ze neemt ze ook zelf uit de kast en komt er dan mee af om ze aan te doen, want dat kan ze nog niet zelf. En ze brengt ook al onze schoenen, ook handig..

 11. Lisa

  Het petekindje van mijn vriend noemt mij Tisa in plaats van Tante Lisa. Vind ik nog niet zo slecht klinken eigenlijk :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>