Dexter spreekt

Processed with Rookie

Mijn kind is een spraakwaterval. Volzinnen, al een tijd. Zijn mond staat geen twee seconden stil, toch niet als hij thuis is. Dat kwebbelt en dat vertelt en dat doet maar. De interactie! De mopjes! De stemmetjes die erbij horen! (van heel zwaar tot ongeveer een prinses)

Ik schrijf zijn zinnen op, voor in mijn roze boekje, zodat ik de evolutie zie, en ze niet vergeet.

Deze zijn er een paar van de afgelopen week.

 •  “Oewist mama?”. (Dexter polst naar mijn stand van zaken terwijl ik zijn slaapzak openrits)
 • Mama, jij moet roepen op de Rode Duivels“. (waarop ik dus “JUUIJ RODE DUIVELS!” moet doen, en hij me een goedkeurend glimlachje schenkt)
 • Ikke lichtje openlaten, ikke lichtje toedoen“. Dexter ontdekt de lichtschakelaar.
 • Nu moet jij zingen van de omoogvis.” (iemand enig idee wat een omoogvis is?)
 • Kijk, tis een yellow car!”. Youtube is een behoorlijk grote invloed, hier ten huize.
 • Oh! Watoet Moetstie (Musti)/de oliefaar (de ooievaar)/ de porsjauto/ Kamielo? (Dexter zet achter heel wat woorden een o. De leeuwo, de uilo, en dus ook Kaatje en Kamielo)
 • Owaaak! Owaak!“. Dexter imiteert een kikker.
 • “Haha! Ik laat een prot!”.
 • Ikke mijn gele oren aandoen“. Dexter wil zijn groene geluidswerende koptelefoon opzetten.
 • Een groene kraan, goed zo papa“. Zijn antwoord als Youri hem een groene kraan aanwijst langs de straat.
 • Kijk daar, de Rode Duivels zijn daar ee!”. Dexter ziet de deelnemers aan de Europese top in Ieper langskomen.
 • Dexter is een witte jongen“. Wij: :/.
 • Neen mama niet zeggen op Dexie!”. (ik mag hem geen Dexie noemen, dan wordt hij boos)
 • Ikke een boer gelaten he. De boer is lief”.

Kindjes die beginnen praten, ik vind dat dus compleet fantastisch.
Hebben jullie een manier om zo’n dingen bij te houden?

Reacties

 1. Gewoon, zoals jij, in een blogpostje zo af en toe ;-)
  Super cute hé! En zot hoe snel je dat allemaal vergeet!
  Ik schrok mij een tijd geleden ook een hoedje toen Jools plots de vraag terugstelde: “en wat heb jij gegeten op het werk, mama?”. Het kind dat informeert naar MIJN dag. Hilarisch vond ik het.

 2. Mags

  Of kindjes die je complementeren met een plasje op het toilet. “Flinke Pipi mama, goed zo…” Dit postje doet me eraan denken dat ik echt wel meer moet opschrijven…

 3. Mijn systeem is vooral : “Hm, dat moet ik eens opschrijven,” om het dan te vergeten. Jammer. Wij supporteren trouwens voor de Rode Duiven hier, dankzij de dochter van drie :-)

 4. Tof! Ik heb sinds kort de nieuwe app ‘Keeply’ waarin ik alle herinneringen van mijn kinderen bij kan houden zoals de eerste zinnetjes en de eerste tekeningen enzovoort. Ongelooflijk hoe goed Dexter al kan praten, ons Frauke (vandaag 2) kan dat van bijlange nog niet zo goed. Snelle kerel die zoon van jou ;-)

  1. Ik moet die Keeply eens checken, inderdaad! En ja, hij is erg snel met praten, dat heeft hij van mij. ;)

   Proficiat aan Frauke. :)

 5. Jacomien

  Geweldig leuk zeg. Ik heb zelf de app van Posterity om uitspraken te noteren, al dan niet voorzien van bijbehorende foto. Eenvoudige app, maar wel een die ik ook daadwerkelijk gebruik.

 6. Joke

  voor mijn manieman van 1.5 heb ik de milestone babycards (daar ga ik een 1e levensjaaralbum mee maken) en ga ik beginnen met n word-documentje zoals ik van mijn dochter heb. Heel simpel, gewoon noteren wat ze zegt, per levensjaar.
  Zij is nu 5 en zegt heel bizarre dingen zoals: s nachts kan ik wat ik vergeten zeggen heb op een briefje uit mijn hoofd halen. Ik heb een mes en snijd dan een stukje uit mijn gezicht en haal dat hele kleine briefje uit en dan gaat dat heel mooi weer dicht. HUH? Of, dat (oogleden) zijn kleppertjes, want dat kan klepperen. Weet jij wat klepperen is? kijk, dat is zo: neemt haar oogleden vast en doet ze op en neer.

 7. veerle

  Nu wil ik supergraag vinden wat Omoogvis is!!!
  Iets met fiets? oooooh, laat ’t me weten als je ’t hebt uitgevist he !

 8. Marloes

  Iphone en de notities app. In bed, vlak voor ‘k in slaap val, schrijf ‘k op wat er op te schrijven is. En aangezien ze op een woensdag geboren is schrijf ik elke woensdag zeker iets. Ze is nog maar 5 maand maar ‘k heb al ettelijke pagina’s! (de notities app is gebackuped in de cloud, kwestie van al die anecdotes niet samen met m’n telefoon te verliezen). De tekstjes steek ‘k in een fotoalbum, ‘k zit al aan 10 weken en heb 60 paginas… ‘k denk dat er nog geknipt zal moeten worden! O en de foto’s met de milestone baby cards! heerlijk!!

 9. Haha! :)

  “Een groene kraan, goed zo papa“. Zijn antwoord als Youri hem een groene kraan aanwijst langs de straat.

  En ook.

  “Ikke een boer gelaten he. De boer is lief”.

  Fantastisch! :)

 10. Zo leuk om te lezen!

  Voor de “omoogvis” zou ik gokken dat het een samenvatting is van het liedje “In de maneschijn”, want eerst wordt er op een trapje naar het raamkozijn geklommen en later is er “zo doet een vis”. Mijn zoontje is wat jonger, maar hij vat ook liedjes samen. :-)

  @lieve: slim idee om dat op het toilet te hangen, zo heb je elke dag een paar kansen om iets op te schrijven. Alternatief: boekje op het nachtkastje.

 11. Caro

  Lang geleden maakte ik voor mijn licentiaatsthesis over kindertaal geluidsopnames op cassettes van mijn neefje tussen anderhalf en tweeënhalf jaar. De opnames deed ik terwijl hij aan het spelen was. Heerlijk om dat terug te horen. Helaas heb ik van mijn eigen kinderen geen zulke opnames.

 12. Marissa

  Zo schattig. En die eigen woorden…bij ons is een hond een “hondjelawaai”, en een bromfiets een “broembroemgrootvake” omdat zijn grootvake er ook met eentje rijdt. :-)

 13. Saskaya

  Ik doe het oldskool in een notitieboekje dat ik bijhou sinds haar geboorte. En waar ik gisteravond naar aanleiding van dit stukje in gaan schrijven ben welke zinnetjes ze zoal zegt. Bij ons nog overigens nog lang niet zo’n mooi afgewerkte zinnen als bij Dexter. Wel altijd heel gebiedende: “Toos. Ajee. Kom” bijvoorbeeld, als haar toast nog in de broodrooster zit :)

 14. Dexter is de max :-)

  Hier kleine blaadjes van intussen al 8 jaar geleden en heel veel korte filmpjes van zinnetjes, gesprekjes, dansjes, slaapritueeltjes, tandenpoetsmomentjes… waar hij nu zelf al kostelijk kan om lachen. Leve de smartphone!

 15. Geweldig! Op aanraden van een collega heb ik dat ook gedaan, ik schrijf het ook gewoon op in een schriftje. En als je dat dan daarna terugleest… zalig! Zo heet onze dochter Fien, maar tot de leeftijd van 1.5 noemde ze zichzelf ’tita’, nooit geweten hoe ze daaraan kwam… :-)
  grtjs, Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

 16. “Mama, praat een keer een beetje” zei Ilja (3 jaar) gisteren toen ik hem naar de opvang voerde.

 17. Kim

  Quote van de dag van mijn zoon van bijna 3:
  “Als mijn piemel wegvliegt, dan ben ik een meisje”

 18. Weetniet

  “Wie is dat?”
  “Dat is Dexter.”
  “Gaan wij dan eens bij Dexter spelen?”
  “Neen jongen dat gaat niet.”
  “Waarom niet? Weet jij niet in welk land hij woont?”
  “Jawel, hij woont in Ieper.”
  “Maar waarom gaan wij dan niet naar Pieper?”

  Wij maken hier filmpjes en mijn vrouw schrijft alle bizarre/grappige quotes op in een moleskin. Een per kind.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>