lilith deelt de boeken die je mee moet nemen op vakantie (en begint aan haar #summeroffiction)

shutterstock_645891259Aaah, binnenkort vakantie, dat is hopelijk voor u net wat meer tijd om eens een boek vast te nemen dan anders. Ik had gevreesd dat dat voor mij totaal niet het geval zou zijn, met die nakende verhuis, maar het valt tot nu toe zeer goed mee. Ik heb net mijn twintigste boek uit (The Female Persuasion van Meg Wolitzer, dat ik vijf sterren gaf op Goodreads, dus lezen die handel nu), en als het van mij afhangt zal die nieuwe, okergele leeszetel in de nieuwe crib ook snel ingelezen worden.

Net als vorig jaar wil ik er weer een #summeroffiction van maken. Door het jaar lees ik vooral non-fictie. Voor het werk, of omdat ik vind dat ik mezelf langs alle kanten moet verbeteren. In de zomer gooi ik het graag om, naar fictie.

Als ik mezelf al wil verbeteren deze zomer, dan graag door in de hoofden van andere mensen te kruipen.

Als ik u een paar boeken mag aanraden voor in de valies, dan zijn het deze:

 • The Great Alone van Kristin Hannah
  Ken je dat, van die boeken die je weer zin doen krijgen in het verslinden van heerlijke verhalen? The Great Alone was er voor mij absoluut zo een. 435 pagina’s lang was ik helemaal mee in het verhaal van Leni, die met haar vader en moeder in Alaska gaat wonen in de hoop dat haar vader van zijn demonen verlost raakt. Die demonen hebben te maken met zijn verleden als gevangene in de oorlog in Vietnam. Dit is een boek dat ik niet kon wegleggen, over liefde en haat en verwerking en nog zoveel meer. Allemaal in het ruwe, meedogenloze Alaska, dat voor mij ook voelde als een personage. Uitgelezen op een week verlof, en niet minder dan keihard van genoten.
 • De Heilige Rita van Tommy Wieringa
  Van Tommy Wieringa las ik enkele jaren geleden “Joe Speedboot“, en dat was knal in de periode dat ik weer tijd voor lezen begon te maken na een hiatus van jaren. Ik was vergeten hoe goed ik Joe Speedboot vond, tot ik me weer onderdompelde in de fantastische woorden en zinnen die Tommy Wieringa schrijft. Dit boek, wat kan ik erover zeggen? Dat ik al na het eerste hoofdstuk dacht: dit is van het beste dat ik dit jaar heb gelezen? Dat dat alleen maar werd bevestigd in de hoofdstukken die volgden? Dat ik het een vijf had gegeven, ware het niet dat ik het einde wat teleurstellend vond? Een dikke vette vier werd het, en dat is eigenlijk net te weinig.
 • Noord van Sien Volders
  Ik kende Sien als de vrouw van Lieven Scheire, maar als ze zo voort schrijft, denk ik dat Lieven wel eens de man van Sien Volders kan worden. Noord is een verhaal over Sarah, een zilversmid die naar een goudzoekersstadje trekt om aan haar huidige bestaan te ontsnappen. Lang geleden dat ik nog eens een Nederlandstalig boek las dat me onmiddellijk meehad. Sien slaagt er bijzonder goed in om een sfeer op te wekken die heel het boek blijft hangen, en ik heb daar erg van genoten. Het boek leent zich perfect tot verslinden tijdens winterdagen, het staat vol mooie zinnen en heeft iets filmisch. Op voorhand niet kunnen denken dat het me zo onder de indruk zou achterlaten.
 • Johnny got his gun van Dalton Trumbo
  Opgepikt in een topic op Reddit over akelige boeken. Ik heb hier al verteld dat ik het op een rare manier heb voor boeken die met oorlog te maken hebben, terwijl ik de meest pacifistische mens op aarde ben. Maar het ding is: er zijn gewoon veel echt goede boeken waarin de oorlog een rol speelt. En dit boek, mensenlief toch. Het gaat over een slachtoffer van de eerste wereldoorlog. De man ontwaakt in een ziekenhuisbed en beseft beetje bij beetje dat hij zowel zijn armen, benen als gezicht is verloren. Het boek dateert uit 1938, wat er voor mij een extra dimensie aan geeft. Het won de Book Award voor meest originele boek in 1939. Origineel is het zeker. En beangstigend. En gruwelijk. En heel goed geschreven.
 • Lampje van Annet Schaap
  Wat kan ik zeggen over Lampje dat nog niet is gezegd door zo goed als iedereen die het leest? Dat het mijn liefde voor kinderboeken weer keihard heeft weten aan te wakkeren? Dat het right in the feels was, op zoveel manieren? Dat ik genoten heb van de eerste tot de laatste bladzijde. Niet nadenken over of een kinderboek wel iets voor jou is, lezen. Genieten. Dankbaar zijn dat dit soort boeken nog worden geschreven.
 • The Female Persuasion van Meg Wolitzer
  Net uit, nog helemaal ondersteboven van. Ik las een paar jaar geleden heel graag haar The Interestings, en dit is zeker even goed. Bijzonder actueel, over feminisme en #metoo en vrouwen en verlies. Mooie zinnen, geweldige stijl, echt alles dat ik zoek in een zomerboek. Niet te luchtig, met meer dan voldoende fond, maar ook met een goed verhaal en veel stof tot nadenken. Leve Meg Wolitzer.

Wat ik zelf op mijn to read-lijstje heb staan?
Ik begin met Autumn van Ali Smith, vanavond als de kindjes in bed zitten.
Little fires everywhere van Celeste Ng wil ik ook graag lezen.
En wat klassiekers, als het kan, want op dat vlak heb ik nog heel wat in te halen.
Cannery Row van John Steinbeck
Lolita van Vladimir Nabokov.
Moby Dick van Herman Melville.

Mochten jullie zelf nog tips hebben voor heerlijk zomers leesmateriaal, hou jullie vooral niet in in de reacties!

Reacties

 1. Altijd leuk om eens te gaan kijken wat iemand aanraadt om te lezen… zodat we zeker genoeg te lezen hebben (ik ga echt heel oud moeten worden als ik dat ooit allemaal ga lezen).

  Mijn suggesties:
  The Travelling Cat Chronicles – Hiro Arikawa
  De Moord op Commendatore (deel 1 en 2 achter elkaar lezen) – Haruki Murakami
  A Little Life – Hanya Hanagihara

  Wat de klassiekers betreft (Moby Dick vond ik trouwens verschrikkelijk!!) raad ik deze aan:
  – 20.000 mijlen onder zee – Jules Verne
  – To Kill a Mockingbird – Harper Lee
  – The Bell Jar – Sylvia Plath
  – Anna Karenina – Leo Tolstoj
  – Misdaad en Straf – F.M. Dostowjevski
  – Madame Bovary – Gustave Flaubert
  – De Toverberg – Thomas Mann

  Veel leesplezier!

 2. Gertie

  “Het wordt spectaculair. Beloofd.” van Zita Theunynck vond ik geweldig! Origineel vertelperspectief, spannend verhaal, mooie zinnen, meer moet dat niet zijn!

 3. Fem.ke

  ‘Laat me nooit alleen’ (“Never let me go”) van Kazuo Ishiguro. Zo van genoten, dat ik het jammer vond dat het boek zo snel uit is. En nu kan ik ook eens zeggen dat ik een boek van een Nobelprijswinnaar gelezen heb.

 4. Over klassiekers gesproken: ik las net Middlesex en ben nu Het proces aan het lezen. Hierna mag het wat luchtiger van mij. :-) Ik heb Noord trouwens ook erg graag gelezen.

 5. Oeh oeh, hier nog zo’n fan van Joe Speedboot! De Heilige Rita staat dan ook al een tijdje op mijn leeslijst en heeft het zelfs gehaald tot mijn lijstje ‘zeker te lezen in 2018’, maar het is er nog niet van gekomen. Misschien na The Great Alone! (nog eens merci voor de tip, heerlijk boek inderdaad, ook al heb ik nog niet veel tijd kunnen vinden om er eens deftig in door te lezen)

 6. De heilige Rita ligt in mijn to read doos! En Joe speedboot is ook echt 1 van mijn favoriete boeken! Ik zou ‘de acht bergen’ aanraden

 7. Ik kan niet genoeg de lof zingen over ‘Max, Mischa en het Tet-offensief’ van Johan Harstad. Een heel dik en ongelofelijk straf boek. Ik las net ook ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven’ van diezelfde schrijver en dat was me iets te uitvoerig, maar wat een stijl, wat een verhaal, wat een alles.
  Ik lees ook elke zomer een klassieker, dat wordt dit jaar ‘The Buddenbrooks’ van Thomas Mann denk ik.

 8. Nikee

  Een goeie vriens van mij vertelde me ook dat Moby Dick absoluut verschrikkelijk was, is er zelfs niet door geraakt. Dat komt van een man die Don Quichote één van de beste boeken vindt en dat is ook geen lachertje. Ik wou het maar even delen!

 9. Wist niet dat jij vooral non-fictie leest in het jaar. Ik (die literatuur studeerde) slaag er al een aantal jaren niet meer in om veel te lezen. Ik sta hier telkens in bewondering.Ik vroeg me af: zou jij het zien zitten eens je routines te delen? Lees jij elke dag een bepaalde tijd? Een vast aantal bladzijdes? Op een vast uur?

  Tips: eentje maar, perfect voor de zomer: White teeth – Zadie Smith.

 10. Inge

  Koop jij al die Engelstalige boeken? Onze bib heeft er niet veel, helaas. Ik koop niet veel boeken want ik herlees niets. Ik heb recent geen superwauw boek gelezen. Wel goeie boeken, maar geen superwauw. Ik pik de tips op ;-)

 11. Hey, ik deelde mijn tips gisteren ook.
  – Leerschool van Tara Westover
  – Never let me go van Kazuo Ishiguro
  – In de tuin van het beest van Leïla Slimani
  – Na Mattias van Peter Zantingh (Das Mag)
  – Huis in brand van Kamila Shamsie (AW Bruna)
  Volgens mij is Leerschool wel iets voor jou! Zelf ben ik nu nieuwsgierig naar The great alone!

 12. 10a

  Ik heb maar 1 tip. Zit een beetje in een leesdip. Maaaar lees ajb: “Het wordt spectaculair beloofd”. Duizend hartjes voor dat boek.

 13. Md

  Eleanor Oliphant is Completely Fine van Gail Honeyman. Heeeeel mooi en ontroerend verhaal. Onmogelijk weg te leggen.

 14. R.

  Ik geef je de zon – Jandy Nelson. Het is het laatste boek dat ik las en omdat ik er wou van kunnen blijven genieten, heb ik de afgelopen weken nog geen ander boek vastgepakt. Het valt onder categorie ‘jeugdboek’, maar ikzelf ben 30+ en ken er zo nog die er ook van genoten hebben.

 15. Miet

  ik heb net ‘Leerschool’ van Tara Westover uit en vond het een geweldig boek. het is non-fictie, maar steengoed geschreven als fictie, het verhaal is straf én het doet je nadenken. Lees dat, ik meen het! Zelf ook grote Wieringa fan en ook Lampje en Noord recent héél erg graag gelezen

 16. vero

  Ben vandaag net in Leerschool begonnen (is me aangeraden als 5-sterrenboek, dus ben heel benieuwd, zeker nu ik het hier ook lees). Lampje ligt klaar om te lezen…. Het kleine meisje van MIjnheer Linh (Philippe Claudel), Een bijna volmaakte vriendschap (Milena MIchiko Flasar (op die S moet een tekentje, maar dat vind ik hier niet direct; -)) Las je Caesarion al, van Wieringa? Of Wees onzichtbaar, van Murat Isik, Niemands gek (richard Russo – doet me qua vertelstijl wat denken aan Knausgard of de minder groffe versie van Brusselmans…. allerlei uitweidingen… maar nooit vervelend), De Buitenkant van meneer Jules (Diane Broekhoven).
  Enne.. heb ook heeeeel erg genoten van Noord!

 17. Hannelore

  Ik was ook helemaal stil van Leerschool. Dat is allemaal nog niet zo lang geleden gebeurd en gebeurt waarschijnlijk nog steeds…

 18. Natalie

  Net Noord gelezen op aanraden van jou. Knap. Greep me naar de keel en naar het hart. Echt genoten. Dank je voor de tip. PS Ik ben niet echt een lezer, enkel op vakantie komt het ervan

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>