lilith heeft een leeskind (en is zo blij, zo blij)

IMG_5331Het begon voorzichtig, toen we op woensdagnamiddag langs de bakker wandelden en hij van B-R-O-O-D naar het besef ging dat de dingen zowaar sense maakten, want aja, brood, en dat was daar een bakker.

Toch een opsteker na de frustratie van de eerste schooldag, toen hij teleurgesteld thuiskwam omdat hij “nu nog altijd niet kon lezen”. Nog even, dacht ik toen. Stiekem zit ik al jaren te hopen dat het gevoel dat ik ooit had, toen ik voor het eerst losse letters voor mijn ogen in verhalen zag veranderen en zo mijn wereld voor altijd open zag gaan, dat hij dat gevoel ook zou hebben.

Maar natuurlijk weet je dat nooit zeker.
Er was alleen hoop.

En toen hoorde ik mezelf vorige week- toen hij maar niet toekwam aan het aantrekken van zijn jas, omdat hij zo verzonken was in het eerste boek van de Nachtwacht dat hij helemaal zelf kan lezen- zeggen dat hij nu toch echt even moest stoppen met lezen. Natuurlijk meende ik dat niet echt, ook niet toen hij op straat bleef lezen, en het regende nochtans. En toen hij in de auto stapte en zijn blik niet van zijn boek af kreeg om te zeggen dat hij wou dat de school veel verder van zijn huis was, zodat hij langer kon lezen, toen meende ik het ook niet, al vreesde ik wel dat hij net als ik autoziek zou worden van al dat lezen.

Maar dan nog.
“Lees maar”, dacht ik.
Ik kan niet ontkennen dat mijn hart zevenendertig sprongen maakte van jolijt.

(voor al wie eerste lezers heeft die fans zijn van de Nachtwacht: De Draak is zo hard de max)

Reacties

 1. Gwendoline

  boekjes van de nachtwacht? al doenbaar voor begin eerste leerjaar?
  hier vlot het ook wonderwel, waar ik ook alleen maar super blij om ben :D

  1. De draak is het makkelijkste, dat gaat al heel goed, met hier en daar wat extra hulp als hij een bepaalde letter nog niet heeft geleerd. De weerwolf is de volgende op zijn verlanglijst, die is nog een slagje moeilijker. :)

 2. Evelien

  Zalig! Mijn jongste lijkt er ook wat van te hebben. En als ze in de auto zitten verslinden ze strips. Maar hoewel mijn oudste zichzelf op haar 5e al leerde lezen, is ze toch niet echt een boekenwurm. Als in: ze neemt er niet spontaan naar, maar eens ze bezig is kan ze haar boek ook niet wegleggen… Ik was dus al vrij teleurgesteld… Hopelijk maakt de jongste dat dus goed :)

 3. Lewis

  De oudste helaas geen boekenwurm (die doet liever de maaltafels), maar ik heb nog 2 kinderen die hopelijk wel mijn lees-genen hebben geërfd! ;)
  Nog 4 en 5 jaar wachten voor we dat te weten komen, want die zitten nog in de fase van voelboekjes en boekjes-met-flapjes

 4. Cool hé! ( ik mag hier niet over de Nachtwacht spreken, ilja heeft daar een gruwel van, geen idee waar hij die opliep want ik heb het nog nooit opgezet.) ik heb wel wat boekjes die je mag lenen ter afwisseling als je dat interesseert.

 5. Nele

  Ik herinner me nog mijn grote verbazing toen ik boven de winkel “APOTHEEK” zag staan, en het dus helemaal geen appelteek was. Sindsdien ook nooit meer zonder een boek in de buurt geleefd.

 6. Zalig! Ik heb geen kinderen en waarschijnlijk gaan die er ook niet komen, maar áls, dan hoop ik zo hard dat het leeskinderen worden. Ik ben nog steeds zoals Dexter. Kom ik uit de trein, maar is mijn hoofdstuk nog niet uit, dan ga ik op het station op een bankje zitten om verder te lezen. Ook als ik daardoor te laat kom. Ik wens heel vaak dat mijn bestemming verder weg zou zijn.

 7. Sig

  Dag Lilith, hoe fijn om een leesbeestje in huis te hebben! Leesbeesten moeten heel regelmatig bijgevoederd worden – zo noem ik het soms ook: het is weer voedertijd: tijd om naar de bibliotheek te gaan. Het is ook fijn om als moeder en kind boekentips uit te wisselen, dat leidt soms tot heerlijke gesprekken. En na verloop van tijd levert dat zoveel mooie verhalen op, dat een eigen kinderboekenblog een uitstekende uitlaatklep vormt…Met Andere Woorden Boekenblog of http://www.metanderewoordenboekenblog.com
  (P.S. Ooit in Ieper mijn middelbare schooltijd beleefd en veel in ’n JOC en De Vage Belofte rondgehangen…)

 8. kleine atlas

  Ach, Lilith, wat leuk voor jullie allebei! Ik was zoals jij. Al op de eerste dag van het eerste leerjaar wist ik dat het tij zich eindelijk (ik vond de kleuterklas redelijk afschuwelijk) begon te keren. Met Kerstmis kon ik lezen. Geweldig dat Dexter er ook zo rap mee weg is. Werd hij ook zo graag voorgelezen? Mijn kleuter hier heeft een gezonde interesse voor boeken, maar ik voel intuïtief aan dat die interesse opgewekt is door mijzelf, en niet per se heel intrinsiek is. Ik verwacht me eerlijk gezegd aan de nodige scènes om te leren lezen en schrijven :-)

 9. marlies

  mijn oudste leerde met meer dan frisse tegenzin lezen. Ze vond het zo moeilijk. En lezen was en is dus niet ontspannend (intussen derde leerjaar). Al betrap ik haar zo’n twee keer per jaar wel met een boek. Het helpt wel dat hier geen tablets voorhanden zijn. Als de verveling dan al eens toeslaat, moeten ze zelf naar een alternatief zoeken. Heel soms is dat een boek. Mijn jongste dochter zit nu in de derde kleuterklas. Zij is gefascineerd door boekjes, ‘leest’ sinds het eerste leerjaar alle boekjes met haar zus mee. Ik hoop zo hard dat zij wel een leeskind wordt…

 10. Veerle

  Hier een dochter die niet vaak leest en een zoon die boeken, maar vooral strips, verslindt. Hij leerde lezen in de tweede kleuterklas en is er niet meer mee gestopt. Doordat hij zo vroeg kon lezen, heeft hij een fikse voorsprong en daardoor zijn de boeken die hij kan lezen ook een stuk interessanter. Hij zit nu in het tweede leerjaar en ik moet de boeken soms van hem afpakken als hij bijvoorbeeld in bad gaat. Ook grappig: hij spreekt soms zoals in boeken. En soms, als hij een woord niet kent, vraagt hij hoe je het spelt en dan kent hij het wel ineens. 😃

 11. Marijke

  Mijn dochter heeft dyslexie en altijd erg moeilijk en met veel tegenzin gelezen. Nu zit ze in het middelbaar en heeft ze leren genieten van het lezen.
  Dit is gegroeid door de mevrouw van de schoolbib. De dochter ontvluchtte de drukke speelplaats (ze heeft ook ass) en kreeg van de mevrouw een rustig plaatsje met een eigen stoel. En zo is het leesplezier gegroeid. Ik ben hier zo gelukkig mee.

 12. Evi

  Bedankt voor de tip! Mijn zoon gaat volgend schooljaar naar het eerste leerjaar EN is fan van de Nachtwacht! Hij kijkt nu al graag in zijn boeken en luistert heel geboeid als we hem voorlezen, dus ik ben mijn vingers blauw aan het knijpen dat hij ook graag zal lezen!

 13. Nu ik opnieuw aan het studeren ben geslagen, lees ik weer veel kinderboeken. Wat een pareltjes zitten daar tussen. Ik hoop maar dat ik later ook leeskindjes heb, dan kan ik mijn liefde voor boeken doorgeven.

 14. Laurence

  Oh, zijn er gemakkelijke boekjes van de Nachtwacht? Super, weet ik direct een kerstcadeau voor ons beginnend lezertje!
  Bedankt :)

 15. Els

  Nachtwacht boek in mijn winkelkarretje van bol.com, kerstcadeau voor onze 6-jarige check! Merci voor de geweldige tip.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>