lilith is een mooimaker (en haar kinderen ook)

Ik was al een mooimaker voor ik werd gevraagd om er een te zijn. Ooit werd ik namelijk door Ruth op de rooster gelegd rond mijn passies en interesses, en toen viel dat woord al. Dat ik graag mooie dingen zie, en ook dingen graag mooi maak. Dat klopt. Tegelijk ben ik bij momenten ook een slordige chaoot, dus alles is wel in balans.

Mijn nieuwe buurt is een van de dingen die ik graag proper zie.

Het is hier rustig en mooi, maar het is ook een grote bouwwerf, en dat trekt blijkbaar aan als het gaat om rommel achterlaten.

Niet enkel bouwafval (gasten, volgens mij zijn jullie jullie ijzeren trappen, zakken vol steenpuin en palletten vergeten mee te nemen), maar ook hamburgerdozen, blikjes, flessen, noem het op en je vindt het hier in veelvoud.

Als het mooi weer is doen wij al eens de toer van de wijk met de kindjes, gewapend met een vuilniszak of twee en een vuilnisgrijper die we kregen van de stad. Een van de eerste vrije teksten die Flo in de klas maakte ging over afval en stoute mensen die blikjes op straat gooien. Om maar te zeggen: het is nogal blijven hangen.

Onlangs stuurden de mensen van Mooimakers ons een tof pakket op om onze stoep nog eens extra goed schoon te maken voor de lente. Het was maar een woord, en dus mochten ze nog eens op pad, iets dat zowel Flo als Dexter altijd weer geweldig vinden. Als ik ze liet doen, ze raapten afval tot morgenochtend. Iets dat in onze wijk eigenlijk zelfs doenbaar zou zijn, want er ligt echt wel genoeg. Dit was het resultaat van een dik halfuur opruimen.

Vielen hier ook in de smaak: de stoepverfset (van Ses), de krijtstempels voor aan de voeten (waar je gekleurd krijt indoet, wreed tof), en de set om mandala’s te maken met krijt.

Onze nieuwe tegels zijn direct ingewijd, bij gebrek aan stoep voor de deur die nog moet worden aangelegd.

Via de site van Mooimakers kun je trouwens je eigen stoep claimen, proper maken en houden.

Geen slecht idee, volgens mij.
Doen jullie soms de toer in eigen omgeving?

Reacties

 1. Goed bezig! Ik wil altijd heel naïef blijven denken dat als je kinderen aanleert om de boel proper te maken, dat zij, de volwassenen van morgen, dan wat bewuster gaan omspringen met afval.
  Wat er in mijn ogen nooit zal veranderen, dat zijn bierblikken in bermen. Er mag al statiegeld komen, iemand die drinkt achter het stuur wil die blikken niet in zijn wagen bewaren. Hoe erg ook!

 2. Silke

  Op eender welk speelplein waar mijn jongens ravotten, zit ik blikjes en snoep/koekpapieren op te rapen en in de vuilbak (hoogstens 5 meter verder) te gooien. De kindjes doen meestal (nog) niet mee, want druk aan het spelen. En nog wat te klein ook (2 en 4)

 3. Ik ben er ook alert voor. Doe het ook soms met het werk op de vestingen. De laatste keer twee paar witte f-ckmebotjes gevonden. Iemand wou ze duidelijk kwijt!

 4. Stefanie Inghelbrecht

  Hier ook 2 enthousiaste kinderen die graag met hun grijper op stap gaan! Het is eigenlijk echt erg dat er zoveel te vinden is…

 5. Ohja hier ook, de kinderen rapen uit zichzelf best vaak blikjes en andere rommel buitenshuis op en dan lopen we daar een halve blok mee rond zoekend naar een vuilnisbak. Jammer genoeg hebben ze die zelfde attitude niet altijd in huis ;)

 6. Nele Ryckeboer

  Hier ook 2 kleine (en 2 grote) mooimakers. We nemen al een hele tijd een zakje mee voor het geval we ergens afval vinden bij het wandelen, maar sinds vorige week hebben we ook de grijpers ontvangen van stad Brugge en nu willen ze elke woensdagmiddag op pad om de straten rond ons huis proper te maken. Jammer dat er zovééééél afval ligt overal, de laatste tijd is het in onze ogen ook echt weer erger geworden.
  Onze jongens zijn vaak heel erg verontwaardigd door de massa aan afval dat ze oprapen waardoor ze ook echt niet beschaamd zijn om luidop verontwaardigd te reageren als ze iemand iets op de grond zien gooien. Nog nooit iemand zo snel rood zien worden als de persoon die onlangs onbewust haar sigarettenpeuk op de grond gooide :-)

 7. sofie

  Top!
  En die blijven met de stoepverf mooi op de tegels en niet op de witte crepi muur ;-)

 8. Delphine

  tijdens een storm enkele weken geleden waaide een dakraam van de buren kapot, ik ging ervan uit dat ze dat glas wel gingen oprapen en laat het liggen om te zien wanneer ze dat gaan doen, tot nu toe nog altijd niet dus…. om maar te zeggen, zelfs het feit dat heel de straat zeker weet van wie het afval is kan sommige mensen niet aanzetten om het op te ruimen
  (ik zou het inderdaad kunnen opruimen en ben dat al van plan geweest maar we vonden met een aantal dat het risico dat wij ons daaraan verwonden maakte dat zij nog meer verantwoordelijk waren)

 9. Fantastisch! Zo’n grijper is wel een coole en broodnodige tool om jezelf ook mooi te houden tijdens de tocht. 😊

 10. Wat een prachtig initiatief! Ik ben meteen op de site van Mooimakers gaan kijken en heb me geregistreerd en het nodige materiaal aangevraagd. Ik heb ook hier bij de stad nagevraagd of ik de nodige vuilzakken kan krijgen en ze gaan me verder helpen want ze vonden het fijn dat ik dit wou doen. Bedankt voor de inspiratie en de informatie Kelly! Doe zo voort zou ik zeggen :-)

 11. Wij wonen niet ver van een ontmoetingscentrum, zeer gegeerd voor babyborrels en dergelijke. Op vrijdag, zaterdag en zondag staan er auto’s langs onze haag geparkeerd. Het aantal sigarettenpeuken dat op onze oprit gegooid worden is gigantisch… “Nog zjere e saffe smoren voordawe bin goan”. Alsook spekkenpapiertjes in alle geuren, kleuren en formaten (want ja, je wil natuurlijk een frisse adem om een kersverse moeder te pieperen). Gisteren las ik deze open brief over sluikstorten onder wielertoeristen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20190401_04294444
  Zeer blij dat een wielertoerist zelf het schreef want als niet-fietser wil je geen boel met wielertoeristen.

 12. Ik durf wel eens een zak mee te nemen wanneer ik ga wandelen in het natuurgebied hier in onze buurt waar jammer genoeg heel veel afval wordt achtergelaten. Iets dat ik niet begrijp want als je gaat wandelen omdat je van de natuur wil genieten dan ga je die plek toch niet vervuilen met blikjes frisdrank en zakjes chips en snoep. Als je die vol mee naar daar kan nemen dan kan je ze ook leeg terug mee naar huis nemen. Of naar de eerste vuilbak die je tegenkomt. Een tijdje terug had een vriendin van me hier in het dorp een opruim-actie gedaan in een nieuwbouwwijk waar de mensen het blijkbaar logisch vonden om bijvoorbeeld hun verfborstels te gaan uitspoelen in een beek.

 13. Zalig! De school hier doet het ook. Zo belangrijk om aan kinderen mee te geven, respect en zorg voor de wereld kunnen ze niet vroeg genoeg hebben. Jammer dat het daar zoveel volwassenen nog aan ontbreekt..

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>