lilith ontwerpt haar zomer (+ een leeslijstje voor de vakantie)

Er zijn twee soorten mensen: zij die graag plannen, en zij die dat niet zo graag doen. Ik schat geen enkele groep hoger in, ik weet alleen dat ik tot de eerste groep behoor omdat het ervoor zorgt dat ik minder snel in default modus ga.

Default modus, you say?

Awel ja, zonder plan ben ik iemand die constant zaagt dat ze nergens tijd voor heeft. Als er dan toch een blok tijd uit de lucht valt, dan ben ik zo verbouwereerd dat ik ermee doe waar ik goed in ben: tijd verkakken op sociale media of zitten zuchten boven mijn inbox. Ik ben er nochtans rotsvast van overtuigd dat dat niet de dingen zijn waarvan ik op mijn sterfbed ga zeggen: awel ja, best moments of my life.

Een plan zorgt ervoor dat ik weet wat ik moet doen om te geraken waar ik wil geraken. “Oké oké lilith, dat snap ik wel”, hoor ik je zeggen, “MAAR TOCH NIET VOOR DE ZOMER?! ZOTIN!”. Oh yes, wel voor de zomer.

Het zit zo. Enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst over het concept van je zomer ontwerpen in een podcast van Gretchen Rubin. Gretchen was toen geïnspireerd door dit citaat van de schrijver Robertson Davies:

“Every man makes his own summer. The season has no character of its own, unless one is a farmer with a professional concern for the weather. Circumstances have not allowed me to make a good summer for myself this year…My summer has been overcast by my own heaviness of spirit. I have not had any adventures, and adventures are what make a summer.”

Het idee is om je seizoenen een aparte draai te geven en er dingen in te doen die je anders niet doet, sprak mij onmiddellijk aan. Een gewoonte ontwikkelen die je enkel in de zomer doet, om ervoor te zorgen dat de zomer niet zomaar passeert.

De afgelopen drie zomers ging ik ermee aan de slag, wat er bijvoorbeeld voor zorgde dat ik een zomer lang elke week ging zwemmen met Dexter, en elke week minstens een lange avondwandeling ging maken. Er was ook een zomer waarin ik 3/5 ging werken.

Vorige zomer deed ik een “summer of fiction“, waarin ik twee maanden lang enkel fictie las. Ook wel de max, en iets dat ik absoluut kan aanraden.

Deze zomer wil ik een paar dingen doen waar ik meer van wil.
Lezen doe ik sowieso elke dag, maar aangezien ik goed gevorderd ben met mijn voornemen om de helft fictie te lezen dit jaar, sta ik mezelf een zomer toe met meer focus op non-fictie. Er zijn ook enkele online cursussen die nog staan te blinken en die ik eens wil doornemen, dus doop ik de zomer die komt tot die van de zelfontwikkeling.

(ben je op zoek naar leestips voor vakantieboeken om van te smullen, scroll dan even naar beneden, want ik heb een lijstje gemaakt dat je makkelijk kunt downloaden met mijn acht persoonlijke favorieten voor in je reiskoffer (of misschien nog handiger: op je e-reader))

Ik wil ook graag wat meer koken, dus is het plan om elke week van de grote vakantie een nieuw recept te proberen. En ik heb beslist dat ik heel de zomer wil blijven sporten, dus dat impliceert dat ik elke zondag minstens twee groepslessen inplan voor de week die komt. Rode hoofden ftw!

Los daarvan maakte ik afgelopen weekend ook een lijstje met de kindjes van dingen die we deze zomer graag willen doen. Let wel: geen stress, het is een lijstje ter inspiratie, die vakjes moeten niet afgevinkt worden.

Het plannen alleen al zorgt ervoor dat ik geweldig uitkijk naar onze zomer.
Ook omdat ik deze zomer bijna niet ga werken.
What?!
I know.

De blogpost daarover staat op mijn planning voor binnenkort (want die heb ik, of wat peinsde je?!).

Heb jij al zomerplannen?
Of iets waarop je wilt focussen?
Deel het zeker in de reacties ter inspiratie.

En vergeet je lijstje met mijn zes ultieme zomerboeken niet te downloaden, terwijl je hier toch bent.

Het is de moeite!

Reacties

 1. Marijke

  Naar de markt gaan en daar het picknicketen kopen. Enkel een mes en een picknickdeken meenemen. Dat vinden mijn kinderen ook leuk

 2. Kat

  De commandobunker in Kemmel is de max! Zeker als je een geleid bezoek kan meepikken (al is het dan misschien te lang voor jonge kinderen, de mijnen waren toen al 12 en 9). In dat opzicht is ook La Coupole in de buurt van St Omar een aanrader.
  En Haary Malter, dat is… een beetje vergane glorie, maar op een sympathieke manier. Erg leuk met jonge kinderen.

 3. Evi

  Helemaal geïnspireerd door jouw post ga ik dit weekend ook eens werk maken van dingen die we deze zomer kunnen doen. Want anders gaat er hier niet veel van op stap gaan in huis komen :-)

 4. Mieke De Gryse

  Nu je het schrijft klinkt het zo logisch. Ik moet ook mijn zomer plannen! Zo’n lijstje met activiteiten voor de kinderen maakte ik vroeger al. Dat doen we ook als we op reis gaan.
  Op mijn lijstje komt alvast de mini-cursus ‘Baas over eigen tijd’ doornemen. Ik kreeg alle mails, maar nam nog geen tijd om die door te nemen 😊.

 5. Wow. Ik hoor ook tot de groep die graag plant, alleen lukt het nooit om een goede planning te maken. Misschien moet ik ook al eens met een lijstje beginnen zoals jij.

 6. Ik Ben ook zo een olanner. Misschien op het neurotische af volgens mijn vriend

  Maaaar, ik probeer hier ook al een paar maanden de dagelijkse gastronomische sleur te bekampen met minstens 1/week een nieuw recept uit te testen. Dus zo kleine haalbare dingetjes helpen wel voor wat extra structuur en fierheid op jezelf.

 7. Delphine

  Mijn lijstje voor de zomer met mijn driejarige wervelwind ligt ook al klaar ☺️☺️ Bedankt voor de inspiratie!

 8. Deborah

  Speaking of planning, Kelly… de eerste twee weken van juli gaan mijn kinderen naar het speelplein in de buurt. Dat betekent dat ik gedurende twee weken op een snelle en vlotte manier een warme maaltijd op tafel moet toveren (nadat ik de kinderen – die uiteraard een razende honger hebben – heb afgehaald en met de Kärcher helemaal terug squeaky clean heb gekregen). Tijdens het schooljaar eten ze warm op school en hoef ik mezelf dus niet bloot te stellen aan dit soort stress toestanden ;-) Nu wil ik helemaal voorbereid zijn en die weekmenu’s plannen… Lijstjes, lijstjes, lijstjes, you know :-) Ik herinner me nog dat jij voor je verhuis eens een oproep had geplaatst naar makkelijke en snelle receptjes, en dat daar toen massaal veel reactie is op gekomen. Kan jij deze nog eens reposten oid voor deze ploetermoeder aub? Alvast heel erg bedankt!!!

 9. Saskia

  Een kinderbrouwerij, dat klinkt interessant! Worden daar kindertjes gebrouwen ;-)
  En zelf pizza’s maken, goed plan. Ik zet het op mijn weekendlijst!

 10. Als ik zo’n lijst op de frigo hang, wordt mijn wederhelft wild. Daarom gebruik ik Wunderlist :p
  Veel plezier deze zomer

 11. Klara

  Naar de parachutes @ Moorsele gaan, geweldig! Daar heb ik al meermaals tussen gehangen :o)

 12. Marijke

  Fijne ideeën. Zo een lijstje met activiteiten regio Brussel zou me bekoren.
  (Er staat ZOTIN)

 13. pieke

  ik maakte deze week ook een zomerlijstje in wunderlist.
  wel wat korter dan die van jou :)

  – bootje huren
  – openlucht theater
  – picknick aan het water
  -bbq op het strand
  -voor schooltijd al zwemmen in het openluchtbad (moet het nog wel even wat opwarmen..)

 14. Ik ben tegenwoordig niet meer de planner die ik ben geweest, dus ik dacht eerst efkes ook wel ‘zotteken, zomers moet ge toch niet plannen, komaan zeg!’, maar ik besef nu dat ik dat vorig jaar wel gedaan heb. Ik had het misschien nergens opgeschreven, maar ik weet dat ik me had voorgenomen om zo veel mogelijk te gaan zwemmen en dat heb ik ook gewoon echt gedaan. Na het werk, in het weekend, met mijn lief, met verschillende vrienden, met ex-collega’s, met familie – elke keer dat het weer warm genoeg was, was ik weg. BESTE ZOMER IN TIJDEN. Dit jaar heb ik me dan weer voorgenomen om een paar keer naar een festival te gaan, en kijk, de zomer is nog niet eens goed begonnen maar ik ben wel al naar een festival geweest! Dus ja, je zomer plannen, ik sta daar wel achter, ja.

 15. Toen ik de titel las, dacht ik: oei neen, niets voor mij. Maar je hebt gewoon 100 % gelijk! Er zijn vorig jaar mogelijkheden aan me voorbij gegaan omdat ik mijn tijd niet beter gepland had. Ik heb er intussen ook al een blogpost over geschreven, check it out! :-)

 16. Jana

  Welke speeltuinen in Ieper zijn aan te raden (vraagt een ingeweken Gentenaar)? Ik heb hier vier kindertjes rondlopen die ik een halve vakantie moet entertainen (andere helft is al opgevuld met vakantie en kamperen aan zee hoera). Mama zijn is een somtijds zwaar beroep, maar niets geeft meer voldoening als je ’s avonds thuiskomt en de kroost begint honderuit te vertellen tegen de papa wat ze allemaal beleefd hebben die dag! Nog een tip: het eerste weekend van juli is het airshow in Koksijde. En grote waterpistolen gaan kopen om de nonkel en de papa nat te spuiten op vakantie staat ook op mijn to do lijstje :-D
  Ik ben dan ook nog benieuwd van je recensie van het buitenzwembad in Kortrijk. Voor zover ik in een filmpje kon zien, was er niet echt veel te doen buiten… Mss is Izegem een betere optie?

 17. Kleine Atlas

  het is straf wat een post kan doen. De laatste tijd op het werk was en is nogal stresserend (ik kijk dan ook uit naar je post over een zomer niet of minder werken), maar door deze post kon ik opeens veel vlotter naar de zomermodus schakelen, omdat ik weer eens besefte dat je die ook zelf maakt. Mijn winterversie is ongelooflijk ongeduldig, spoort voortdurend aan tot haast, vreet zich op van spijt en zouden-moetens allerhande en vindt alles een risico dat liever vermeden wordt. Mijn zomerversie kan veel beter om met tijdverlies, fietst veel vaker, maakt ongelooflijk veel omwegen en reist zo door de hele stad en probeert allerlei kleine dingen die ter plaatse toch niet zo’n risico blijken te zijn. We gingen al straatmuziek luisteren op de trappen naar de Kunstberg, we deden zomaar in de week een terrasje in een park met veel klimbomen , en we nemen opeens de fiets ipv de overvolle tram. Mijn kind vindt de zomerversie fantastisch, denk ik :)

 18. Gwendoline

  dat van lyon king, parachutes en zomerbars staat hier ook alvast op de planning :D verder zal ik voor het verlof ook eens zo’n lijstje maken, het gros van de zomervakantie ben ik helaas aan het werk en is het hier ook speelpleinwerking of op kamp :D

 19. babs

  hoe goed kan je jezelf herkennen in wat iemand schrijft…. soms denk ik dat jij gewoon ik bent ;-). Herkenbaar dat plots tijd hebben en dan niet weten met wat het in te vullen, gewoon omdat het niet gepland is… De tip van een zomerplanning is voor mij dus super, ik ben meteen al beginnen opschrijven. Dankje Kelly, om te schrijven over hoe je bent en om daar heel normaal over te doen. Ik kan mezelf soms zo abnormaal vinden, maar blijkbaar zijn er toch nog mensen zoals ik. Fiew…

 20. Je hebt helemaal gelijk. Alleen al van het samenstellen van zo’n lijstje word je gelukkig. Zelf heb ik geen specifieke zomerplannen. Af en toe afspreken en bijpraten met vriendinnen, samen met manlief er even tussenuit, doen alsof ik toch mijn Hogwarts brief heb gekregen en Wizards Unite spelen (zo kom ik meteen ook wat vaker buiten vermits het om kleine afstanden gaat. Al moet het eerst wel wat minder warm worden want mijn lichaam kan niet tegen de hitte) en lezen. Liefst zo veel mogelijk vermits ik nog steeds tracht om het ongelezen aantal boeken in mijn kasten te laten dalen.

 21. Deze post is weer één van de redenen waarom ik je zo graag volg. Na 10 jaar hard werken, met enkele weekjes vakantie per jaar waarin ik aan zelfzorg nooit toekwam (twee kleine kinderen, ik hoef het je niet te vertellen) heb ik beslist om de boel om te gooien. Niet minder maar anders gaan werken. Meer plannen en spreiden in plaats van alles artificieel te proppen in vaste uren en dan doodmoe aan de vakantie te starten. En voor het eerst heb ik het gevoel dat ik ontspannen de vakantie inga. Ik wens jullie een zalige, mooie en rustige zomer toe!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>