De 19 dingen die ik in 2019 wil doen

shutterstock_1224527056En raar maar waar: duizend lijstjes maken is er geen van, al weten we allemaal dat ik dat natuurlijk zoals elk jaar wel veelvuldig zal doen. Ik ben een planner. Ik ben ervan overtuigd dat wat je niet plant er gewoon vaak niet van komt. Zeker als de jaren zo snel gaan als ze plots doen. 2018, where have you gone, zeg? 

Om dus wat intentioneel om te springen met mijn volgende 365 dagen, en omdat ik het ook gewoon een hele leuke oefening vind, heb ik een lijstje gemaakt met 19 dingen erop die ik in 2019 wil doen. Geïnspireerd door Gretchen Rubin, die daar ook elk jaar werk van maakt.

Nogal random, ik geef het toe, maar wat is er mis met random?

Ik ben van plan om hier elk kwartaal eens een update te posten. Kwestie van de druk op te voeren.

 1. Een massage @ home boeken
  Beetje gek dat ik deze op de eerste plaats zet, want ik heb nog nooit een full body massage van een professional gekregen. Niks voor mij, denk ik dan, ik hou niet van mensen die aan mij komen als die mensen mijn lief niet zijn, al die dingen. Ik heb er wel een klein beetje stress voor, maar de afspraak met Manutine is geboekt voor de niet eens zo verre toekomst. Dus als ik geen koudwatervrees krijg wordt dit een van de eerste puntjes die ik ga kunnen afvinken.
 2. Twee dagen met mezelf naar Londen
  Ik moet het niet ontkennen: sinds ik kinderen heb kom ik nergens meer. Een trip naar Kortrijk lijkt hier soms al een onderneming. Ik kan zwaar genieten van wat tijd met mezelf, maar ook dat komt er zelden of nooit nog van. Dringend tijd om daar verandering in te brengen, en dus wil ik dit jaar naar een van mijn favoriete Europese steden om wat cultuur op te snuiven, lekker te gaan eten met mezelf, te winkelen en eens op mijn gemak een koffie te drinken en een boek te lezen.
 3. De akoestiek van de crib aanpakken
  Die laat nogal te wensen over, namelijk. Zeker met twee kinderen die nogal veel lawaai maken. We zijn eraan begonnen, zou moeten lukken.
 4. Deelnemen aan de Dodentocht
  The word is out. Net als de zweetpollekes. Liefst zou ik het tegen niemand zeggen zodat niemand het hoeft te weten als ik gefaald heb, maar ik vind dat de verkeerde ingesteldheid, so there. Ik doe mee, met mijn beste vriendin, ik ga mijn best doen. En hopen op het beste. En zo weinig mogelijk uitvallende teennagels.
 5. Wandelen met een hond uit het asiel
  Onze kinderen willen een beest, wij niet bepaald, en dit is dus een beetje een compromis. Ik denk al lang dat ik dat eens wil doen, maar krijg niet direct uitgevogeld hoe en wanneer, dus wil ik daar dit jaar eens werk van maken. En dan hopen dat we niet collectief verliefd worden op een hond (lees: de kindjes en ik, de papa is daar meer immuun voor) en die stante pede mee naar huis willen nemen. Dat puntje gaat hier eindigen in traantjes, ge voelt dat al van hier he, lezers.
 6. In zee zwemmen
  Er is een vliegtuigreis geboekt naar een locatie met een zee en genadige temperaturen (de eerste keer voor Flo, keispannend), dus ik zie deze wel goed komen.
 7. Vuurwerk zien met de kindjes
  Nog nooit gelukt, behalve dan het vuurwerk van Bellewaerde door Dexter zijn kamerraam. Meestal zitten de kindjes hier al volle bak in bed als er ergens vuurwerk is, maar ik zou ze toch graag eens meenemen.
 8. 40 boeken lezen, waarvan de helft fictie
  Los van de fictie is het me vorig jaar gelukt, en ik ben ondertussen aan mijn vierde boek bezig, dus de sterren staan in elk geval gunstig voor dit puntje.
 9. De tuin laten aanleggen
  Een tuin. Een echte! Waarin we kunnen zitten en ontbijten en spelen. Stel je voor. Ze beginnen dit weekend voor echt, als alles goed gaat.
 10. Meegaan met een luchtballon
  Staat al jaaaaaaren op mijn lijstje van dingen die ik wil doen. Zou 2019 eindelijk het jaar worden waarin het daadwerkelijk gebeurt?
 11. Een boek schrijven
  Ik doe dat graag. Ik heb wat ideetjes. Wie weet.
 12. Eten bij Hof van Cleve
  Ook al een droom van jaren ver. Mijn YNAB zegt dat ik het na een periode van sparen kan betalen. Er is gereserveerd. YAAAASSSSSS.
 13. Regelmatig date nights en dagjes vrij met Youri
  Het eerste weekend kinderloos samen komt eraan, er zijn plannen om een keer per maand te gaan eten en om de twee maand een dag congé samen te nemen. Goede intenties, minstens.
 14. Opleiding hulpkok starten in avondonderwijs
  Ik zit over de helft van “soepen en sauzen”, en als ik hiermee klaar ben ga ik even pauze nemen, om me dan in september in te schrijven voor een jaaropleiding hulpkok. Gewoon, omdat het kan.
 15. Fotoboeken 2017 en 2018 af en geprint
  Zoals hier. Duidelijk.
 16. Mijn bureau inrichten
  Mijn bureau boven is nog helemaal niet klaar, waardoor ik weer standaard aan de eettafel werk, iets dat ik niet meer wilde doen na de verhuis. Ik hoop dus dat dit ervan komt.
 17. “Vrijdag Movienight” invoeren
  Is gebeurd, maar ik zal pas binnen 51 weken kunnen zeggen of het een succes is geworden. Elke vrijdagavond kijken we een film, de ene keer kies ik, de andere keer Youri. Ik kijk tegenwoordig misschien naar twee films op een jaar, dus dat kan in elk geval alleen maar beter. Zeker omdat ik al in de helft zit, door vorige week te kijken naar het te smaken Nebraska op Netflix.
 18. Een halve dag educatie per week invoeren
  Zodat ik wat meer werk kan maken van online cursussen en dergelijke. Ik ga dus wat sleutelen aan mijn themadagen.
 19. Kinderdates, afgewisseld per maand
  We merken dat de kindjes er deugd van hebben om eens dingen los van elkaar te doen, zeker nu ze ook overdag op dezelfde school zitten en ’s avonds constant in malkanders haar. (serieus zeg, sibling rivalry is a thing) Het plan: Youri en ik gaan elke maand iets leuks doen met één kind. Een keer naar een museum, een keer winkelen, gaan ontbijten, whatever. 

Wil je nog meer weten over mijn plannen? Rep je dan naar de laatste aflevering van Werk & Leven, waarin ik het samen met Anouck niet alleen over dit lijstje heb, maar ook nog over andere manieren van je jaar plannen. 

En jij? Wat wil jij graag doen in 2019?

Reacties

 1. Camille

  Hof van cleve staat ook op mijn lijstje voor dit jaar! Ze hebben een menu met aangepaste niet-alcoholische drankjes! Ik heb wel nog niet gereserveerd 😕

 2. Wat een leuke lijst.

  Ik heb veel dingen gezien bij jou die ook op mijn bucket list staan. Bij mij staat er ook nog een opleiding EHBO bij en leren naaien. En als ik echt hoop, dan wil ik ook nog een cursus loodgieterij volgen haha. Ijdele hoop.

  Succes met alle 19!

 3. Amai, de Dodentocht. :O Succes! Mijn broer heeft die twee… of was het drie?… keer gelopen. Als hij dit jaar weer meedoet, kom ik zeker kijken – en jullie aanmoedigen!

 4. Zalig! Ik heb vandaag ook een lijstje gedeeld met de 30 dingen die ik wil doen voor ik 30 word. Die fotoboeken ben ik vergeten (sinds 2016 eigenlijk), maar dat komt wel goed… toch?!

 5. Lewis

  Er staan toffe dingen op, en ook een aantal die ik zelf op mijn imaginair lijstje had gezet! En zowat alle puntjes zijn verborgen YNAB-categorieën ;)
  Het kinderloze weekend… hebben we ook al zoveel over gezegd, maar nog nooit iets mee gedaan. Doen Vandroemme, doen godverdikke!

 6. Jozefien

  Dat van die akoestiek, daar moet je eens meer over vertellen.
  De tips van mijn schoonmoeder zijn “gordijnen en meer rommel” maar in geen van beiden heb ik zin 😉

 7. Asiel Ieper doet dit alleszins, doen we soms met het werk. Meestal kun je een ‘rustig’ hondje kiezen, van ons heette die basiel, zou hij daar nog zitten ? 🧐

 8. Caroline

  Akoestiek… Ook iets waar onze gang last van heeft… Ik vond ooit eens op Google een goedkope oplossing: van die blanco canvassen die je kan schilderen zoals je wil (zelfde kleur dan de muur of eerder Rothko look-a-like, tisaleender) en waar je aan de achterkant noppenschuim op plakt… Dan bevestigen op een centimetertje van de muur… Zou al heel veel opvangen.
  Verder zijn er wel een stuk of 5 puntjes die ik ook al heel lang wil doen… Alleen op vakantie 🖤Dodentocht 🖤 Meer lezen 🖤

 9. Laura

  Ik moet dringend ook werk maken van YNAB, zeker als ik zie wat jij allemaal in 1 jaar kan doen qua uitgaven 😬😂.

 10. Annemie

  Meedoen aan de Dodentocht, top idee! Na jaren twijfelen heb ik vorig jaar eindelijk eens deelgenomen. Ik ben ‘maar’ 61,5km ver geraakt en toch was het de moeite. Ik was best trots op mezelf dat ik die afstand gehaald heb. Met dank aan goei voetenzalf … En die teennagels zijn alweer teruggegroeid.
  Goed idee om het samen met een vriendin te doen… 100km is écht lang anders 😁

 11. Leuke lijst! Ik heb ook wel zo’n aantal dingen die ik zou willen doen, maar wat mijn fotoboeken betreft is het zodanig erg gesteld dat ik het op voorhand al opgeef ;-).

 12. ‘Dwars door Brugge’ lopen. De korte of de lange versie daar ben ik nog niet uit.
  Me wat meer bekwamen in essentialist zijn.
  Meer de boel de boel laten om mee te spelen met mijn kinders.

 13. Benieuwd naar alle verhalen, maar zeker ook naar het akoestiekverhaal! Hier ook last van in het nieuwe huis met vide. Wat een idee! Schoon, dat wel, maar lawaai!!

 14. Ellen

  Wat een ambitieuze lijst! Ik ben heel benieuwd hoe je de akoestiek gaat aanpakken, want die kan bij ons ook beter. Zeker als we kindjes op bezoek hebben, merken we dat. En de tuin moet bij ons ook dringend aangepakt worden, maar alleen al een houten terras blijkt verschrikkelijk duur, dus ook daar zijn alle tips welkom! Veel succes met je 19!

 15. Elsie

  Wat een toffe lijst! Mag ik vragen naar waar jullie op vakantie trekken met de kindjes? Wij zijn ook plannen aan het maken, maar serieus in twijfel over wat en waar…

  1. Yes, Malaga! Op aanraden van Youri zijn collega, die daar een heel fijne gezinsvakantie had. Ik post hier wel een relaas. :)

 16. Melanie

  Ik heb wel een soort van bucketlist maar die is ietsje te breed; ik ga misschien maar eens een lijstje voor dit jaar daaruit destilleren! Me-time is een belangrijke, hoe dan ook. Als ras-introvert heb ik dat nodig. En voor de mindfulnesscursus heb ik me al aangemeld. Kinderdates (wij noemen ze kinderuitjes) is bij ons al jaren een succesnummer, dat houden we er dus in, omdat het belangrijk is om een kind af en toe ook eens onverdeelde aandacht te geven. Leren delen, samen spelen etc moeten ze de rest van de maand al, 1 dag per maand is de aandacht onverdeeld. En maandelijkse dates met manlief zijn ook al vooruitgebrand voor de rest van het jaar. Dus op dat vlak zitten we vrij goed . En verder? Ik weet het niet; ik zou het al een hele winst vinden als die me-time lukt (dan lukt het lezen, handwerken, naaien vanzelf ook wel :)

 17. Amai daar heb jij wel allemaal goed over nagedacht. Ik zou dat precies ook eens moeten doen.
  Tsja die dodentocht. Dat heb ik ook eens gedaan. Als in : 1 keer (uitgelopen) en nu dus nooit meer want ziet dat ik dan de eindmeet niet haal dan moet ik nog een keer en nog een keer…

 18. Veel succes met de Dodentocht!
  Ik heb maar 1 puntje dit jaar: mijn relatie, mijn werk, mijn studie en mijn huishouden allemaal met elkaar combineren zonder minstens 1 mental break down per week, zoals in 2018. Ik had niet gedacht dat fulltime werken en studeren op hetzelfde moment zo zwaar zou zijn. Al een geluk dat ik het graag doe ;)

 19. ann

  Die luchtballon wordt voor mij (eindelijk) realiteit! Kadootje voor m’n verjaardag verleden jaar! Ga je mee? xxx

 20. Mijn doelen zijn nog niet allemaal uitgeschreven, maar het zou vooral rust moeten worden, boeken lezen, ons huis gezelliger maken, …
  Succes met de dodentocht, en met dat boek. Daar ben ik wel benieuwd naar :-)

 21. Leuk lijstje en heel veel succes met de dodentocht. Als je je daarop toelegt, gaat dat zeker lukken. Ik heb op mijn blog een 40 voor 40 lijst staan. Ik heb nog een aantal jaar voor ik die 40 nader en het ene plan is al wat realistischer dan het andere. Het brengt me alleszins veel vreugde om ermee bezig te zijn :-)!

 22. vero

  Wat een heerlijk lijstje! Ik ga ook naar Londen, in februari… Besefte ineens dat ik binnenkort misschien een paspoort nodig heb… dus maar snel geboekt… Op mijn bucketlist (ook in Londen) een etentje bij Ottolenghi. Maar ik ben er nog niet uit of ik dat dan nu dan ga doen (ik ga ook alleen) of ik dat toch niet leuker zou vinden met 2… MOest je toevallig ergens tussen 6 en 9 februari in londen zijn en ook zin hebben in Ottolenghi… geef maar een seintje !
  Veel plezier met je 19 kleingrote dingen ;-)

 23. Hof van Cleve is TOPTOPTOP!! En ik nam het menu met de aangepaste infusies en sapjes. Ongelooflijk lekker en origineel! Een aanrader!!

 24. Je hebt nog een hoop te doen! Als ik niet meer werk ga ik misschien ook wel van die lijstjes maken, maar ik weet nu bij voorbaat al dat dit faliekant zal mislukken. Het is wel iets om je aan vast te klampen.

 25. Ik wil graag duurzamer worden en ik schakel mijn blog mee in hahaha. Ik denk er zelfs over na om het op video te zetten. Om het goede voorbeeld te geven maar ook om gemotiveerd te blijven en het zo dan ook als gewoonte te gaan bekijken….

 26. Schrijf een boek plies! En fotoboeken, damn, ik was ermee begonnen nadat ik door jou geïnspireerd was geraakt, maar ik sta alweer twee jaar achter (of was het drie?).

 27. Gwendoline

  De kinderdates heb ik hier ook al zitten overwegen, en al wat ideeën in mijn hoofd want samen is het ook con-stant geruzie…ligt het aan die ene tiener die zich voor het ogenblik dan ook constant ergert aan de 6-jarige zus…in elk geval lossen we het zo op, en dat van dat weekend alleen weg, moet ik echt echt ook eens inplannen, miss een shop weekend zonder man en kinderen 🤣

 28. Hier niet zoveel ‘grote’ plannen. Het voornaamste plan is gewoon verder doen met wat ik bezig ben, met ‘mijn’ leven te leiden met de man die ik nog altijd dolgraag zie, en vooral te genieten van het leven. En als ik onderweg nog 9,5 kilo kan verliezen, dan is dat leuk meegenomen. O:)

 29. liesbeth

  het vuurwerk / – spektakel tijdens de sinxenfeesten in kortrijk kan ik warm aanbevelen. dan hebben de kinderen nog een paar dagen om te recupereren achteraf :) of tijdens de grote vakantie op de 14.07 ergens in noord-frankrijk? heb ik zelf ook goeie kinderherinneringen aan

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>