lilith loves jaaroverzicht 2016 (over fotoboeken en apps als Flic)

2310f19a-60cf-40c5-80a3-9503a7d40bd4Ik ben dus even op een laag pitje met instagram. Dat wil niet zeggen dat mijn liefde voor de fotografie bekoeld is. Integendeel. De laatste weken zit ik iedereen die in mijn buurt komt lastig te vallen met “jaaroverzicht 2016”, het vervolg op het geweldige “jaaroverzicht 2015”.

Weg schuldgevoelens over weinig of niks doen met de foto’s die ik neem.
Enter de nostalgische gevoelens over de doos fotoboeken die wij thuis hadden, en waarin ik als kind uren kon zitten bladeren.
Ik heb al mijn gevoelens van trots en blijdschap te danken aan een namiddag, een jaar of iets geleden, waarop ik de courage vond om eens aan de slag te gaan met de foto’s uit 2015. Het resultaat was een boek van 20 centimeter op 20 met zachte kaft, dat me elke keer als ik het bovenhaal met vreugde vervult. En doet dromen van een kast vol identieke boeken, elk een jaar van mijn leven en dat van mijn gezin in beelden overspannend. Tot in 2000 ofzo. Toen we nog echt jong waren en dachten dat alle computers tilt gingen slaan.

Het bleef echter bij jaaroverzicht 2015, zoals dat dan altijd gaat.
Tot plots!
Er een namiddag in de kerstvakantie was waarop Dexter een vriendje te spelen had. En ik dacht: awel ja. Op goed en wel vier uur maakte ik dit boekje, met teksten en al. Dat was doorperen, maar telkens ik het zie ben ik zo blij, ik kan het niet zeggen. En dat doorperen zorgde er ook voor dat ik niet te lang bleef hangen en treuzelen. Het moest af. Het is af.

dfbac5c1-3f8c-47c8-9856-b4d8d55d2118 3ecde848-470e-4edd-b054-c46cd85bf20b

Ik wil zo snel mogelijk werk maken van 2017.
Lees: het zal al een succes zijn als dat afraakt tegen de volgende kerstvakantie.
Maar toch. Zo blij, altijd. Zo blij.

En makkelijk te maken ook, als je een mac hebt gewoon te bestellen met het standaard fotoprogramma.

Schermafdruk 2018-01-23 12.38.12

Terwijl ik toch bezig ben over foto’s en organisatie. Via de happier podcast leerde ik Flic kennen. Een van de voornaamste redenen waarom ik het mij altijd ontzie om werk te maken van fotoboeken is immers dat ik me een weg door veel te veel brolfoto’s moet ploegen. Ik ben immers zo iemand die tien foto’s moet nemen voor één goede, en die negen slechte dan gewoon laat staan. Of screenshots neemt van de treinregeling. Of een foto neemt van het bord C18 op een grote parking. Mijn telefoon doet wat mijn hoofd soms te weinig doet wegens te vol.

Flic doet wat beter geregeld zou kunnen zijn in de foto-app van mijn telefoon. De app maakt het makkelijk om snel te kiezen tussen wat je wilt houden en wat je wilt weggooien, en is daardoor zijn 2,29 euro voor de premium-versie gigantisch waard.

Installeer het. Ge zult gij het u niet beklagen!

PS: Deze post is niet gesponsord. Ik vind de boeken van Apple echt heel mooi en kan ze alleen maar aanraden. Net als de Flic app. Niet zo mooi, wel zot handig. Als Apple zich niet kan inhouden mogen ze mij evenwel altijd voorstellen om een gratis boek te maken, want goedkoop zijn ze niet. Hun geld waard evenwel wel. 

PPS: ik kreeg al heel wat boeiende tips van jullie op mijn Facebookpagina wat betreft het bijhouden en omgaan met digitale foto’s. Heb jij er nog? Deel ze gerust in de reacties hieronder. 

Reacties

 1. Veerle

  Elk jaar maak ik een fotoboekje van m’n Instagram account bij Blurb. Eveneens niet goedkoop en prijs/kwaliteit heel goed en voor Insta is er een speciaal formaat dat (bijna) alles automatisch laat gaan. Ik wacht tot er couponcodes zijn van -40 of -50% om m’n boekje af te drukken. Acties zijn er meestal in december.

 2. Goh, als ik jou nu zo weer lees, denk ik: ja ik moet dringend iets doen met die massa digitale foto’s die ik steken heb. Ook omdat de dochter laatst wat “echte” foto’s aan het bekijken was, en dat zo leuk vond. Alleen het eraan beginnen, 15 jaar aan foto’s inventariseren en in boeken knallen… dus neen, helaas, hier geen tips, maar ik volg graag mee, in de hoop dat ik er ook wat van opsteek.

 3. Ik heb hier ook jaarboeken van 2015 en 2016 en geniet er zo van om er door te bladeren! Ik ging in de week tussen kerst en nieuw dat van 2017 maken maar inderdaad, de fotoselectie moest nog beginnen en het is er dus nog niet van gekomen! (ook omdat er iets niet lukt bij het overzetten van foto’s van mijn iPhone naar mijn computer, da’s een heel ander probleem). Ik vind de Facebook-post met reacties en tips van anderen niet terug op je pagina (er is geen zoekfunctie denk ik?), vind je misschien nog ergens de rechtstreekse link ernaar terug? Zou ik heel graag nog eens herlezen!

 4. Kat

  Eerst en vooral, ik ben zot op fotograferen en daarna foto albums maken. Ik was er al mee bezig in het lager (mijn eerste album was van de bosklassen, met brieven, entree-ticketjes en blaadjes erbij gekleefd) en ben er nooit mee gestopt. Per jaar maak ik een 4 boeken (1 Per trimester ongeveer) en aparte boeken per reis (meestal 2 boeken van de zomervakantie). Ik sorteer mijn foto’s per maand met submappen voor speciale dingen zoals een feest waar ik ook nog foto’s van andere mensen krijg. De vakantiefoto’ s sorteer ik per dag. Ik maak al mijn pagina’s in een fotobewerkingspakket en zwier die dan in een album (van smartphoto. Supercontent van hun kwaliteit, service,… ). We kunnen er dan ook hard van genieten om wat albums uit de kast te halen en terug te bekijken…. zalig

 5. Grappig, ik ben as we speak ernstig aan het nadenken om via Blurb een boek te maken met mijn Instagram-foto’s van vijf jaar ver, goed voor een whopping 2.500 foto’s. Zo’n reeksje boeken lijkt me dus ook heel geestig. Zal een huzarenwerkje worden, maar ongetwijfeld ook de moeite lonen, denk ik.

 6. Ik maak ook elk jaar een overzicht. Meestal begin ik vol goede moed al in het begin van het jaar en zet ik de hele boel in concept, zodat ik telkens nieuwe foto’s kan toevoegen à la minute. Zo moet ik in december niet ineens alles bij elkaar beginnen zoeken. Helaas verdwijnen mijn goede voornemens steevast met de zomerzon en voor 2017 zit ik dus nog maar aan juli en moet ik al de rest nog samenrapen. Maar we werken eraan ;-). Net als jij ben ik achteraf heel blij met het resultaat en kijk ik er vaak nog in.

 7. Liesbet

  Hihi, hier net het eerste trimester van 2015 afgewerkt … ik heb een beetje achterstand opgelopen.

 8. Els

  Zo mooi gemaakt! Ik zwoeg elk jaar over de vakantiefoto’s, maar jaaroverzichten maak ik (nog) niet. Mss toch eens die Flic app proberen…

 9. Ellen

  Ik heb net Faststone Image viewer geinstalleerd en ben het aan het uitproberen.
  Het heeft alvast twee functies die ik miste:
  – je kan je foto’s in een zelf gekozen volgorde zetten door ze te verslepen binnen een map. Sorteren op datum geeft niet altijd het goede resultaat als ik foto’s gedownloaded heb van familie.
  – je kan foto’s taggen om een selectie te maken. Gaat veel sneller dan zelf copy-pasten naar een andere map. Je kan dan ook kiezen om enkel de getagde foto’s te tonen om je selectie dan nog eens te verfijnen.
  Ik ga nu zo mijn selectie maken voor ons album 2017.
  Ik zie het terug zitten want de moed zonk me telkens in de schoenen als ik die massa foto’s bekeek.

 10. Charlotte

  Ik probeer tegenwoordig van reizen op z’n minst een vakantieboek te maken, en ik loop maar een reis achter ;-) Het plan is wel om, eens er kindjes zijn, ook een jaarlijks fotoboek te maken.
  Dank voor de tip van Flic, dat ga ‘k zeker es bekijken want ik ben ook zo. Af en toe denk ik dat ik eens wat foto’s moet verwijderen, maar dan bedenk ik hoeveel ik er heb, en zie ik het al niet meer zitten. Benieuwd of dat met Flic beter zal gaan!

 11. Hannelore Bombay

  Heb een heel mooi jaarboek van 2017 gemaakt bij Albelli, omdat ze dit jaar een interessante promotie deden : alle extra pagina’s gratis (tot max 96). Basisprijs van mijn boek (large) was 25€ + 5€ verzendkosten. Dus 30€ voor een boek van 68 pagina’s. Echt wel een koopje. Ik ga nu 2016 aanpakken (enz) zodra ze opnieuw zo’ actie doen. Goeie kwaliteit ook. Misschien zelfs nog mooier dan smartphoto waar ik gewoonlijk mee werk.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>