#zwedemarken 2019 in cijfers

Excuseer het stomme woordgrapje, maar het is mijn meest valabele poging om met een hoofd dat nog niet uit vakantiestemming geraakt is te benoemen dat wij een week naar Denemarken en Zweden zijn geweest.

Geen roadtrip, wel een trip die ik boekte vlak nadat we op Netflix deze documentaire zagen over Lego House. Bleek dat dat niet eens zo ver van Zuid-Zweden ligt, en daar wilde ik nog liever heen. Tijd voor een compromis.

Onze trip viel zo mee dat ik er drie blogposts over plan te schrijven, en dit is de eerste. 

Onze trip in cijfers:

80: het aantal minuten vliegen vanuit Charleroi naar de luchthaven van Kopenhagen. Belachelijk kort, maar naar het noorden rijden met onze gastjes die hun zaag al beginnen spannen als we naar Kortrijk moeten, zagen wij -neen, echt niet- niet zitten.

8: het aantal dagen dat we in Scandinavië verbleven.

3: het aantal dagen dat we daarvan in Denemarken spendeerden. De eerste dag reden we naar Billund, home of Legoland (waarover meer in de volgende blogpost). We sliepen in een hotel aan de luchthaven van Billund, en gingen de volgende dag naar Lego House (waarover ook nog veel meer, want oehoehoehoe! <3). Na de middag reden we dan door naar ons vakantiehuisje in Rydebäck, bij Landskrona. 

25: het aantal keer dat ik in mijn ogen wreef toen we aan dat vakantiehuisje kwamen en het even geweldig bleek als op de foto’s op Airbnb. Privéstrandje, verdikke. En wat een belachelijk proper uitzicht.  

20: het aantal minuten dat het duurde voor ik besliste dat je kansen moet grijpen als ze zich aandienen, we onze zwemkleren aanschoten en gingen zwemmen in zee. Telt de Øresund voor u als zee?

Ik vind van wel, voor mijn #19voor2019. En heerlijk, echt, dat vooral. 

1500: het aantal kilometer dat we aflegden met de huurauto. Ook al hebben we daarmee amper een speldenprik van Zweden gezien. Zweden is namelijk effenaf gigantisch. Ik vind dat goed nieuws.

4: het aantal keer dat wij over de Øresundbrug reden, die Denemarken verbindt met Zweden en een belangrijke rol speelt in The Bridge. Wij hadden The Bridge nog niet eerder gezien, en dus maakte naar de serie kijken deel uit van onze voorbereiding. Geloof ons, over The Bridge rijden terwijl de bluetooth van de huurauto zorgt voor de soundtrack van The Bridge én het ook nog eens regent, is wreed nordic noir.

1000: het aantal soorten smeerkaas in de gemiddelde Zweedse supermarkt. Zo goed als allemaal in tubes, met smaken als garnaal en makreel, en zeer te genieten op knäckebröd. 


2: het aantal lessen start to run op Zweedse bodem. Ik had flink mijn sportkleren bij, en kwam tot het besef dat gaan lopen op vakantie juist leuk is, niet iets waar je dan beter mee stopt omdat alle remmen zo snel mogelijk los moeten. Ik deed het zelfs twee keer in de regen, echt zeg, wat moet een anders eerder onsportieve blogger hier meer doen om een medaille op de borst te krijgen? (ik ontdekte zo trouwens ook dat een van mijn favoriete songfestivalnummers ooit, van de ravissante Carola, de perfecte loopschijf is. En ging er dus ook al mee lopen in Ieper)

Ik heb behoorlijk gezond gegeten, los van de ijsjes, en was bij thuiskomst afgevallen in plaats van een paar kilo bij. Ik plan een blogpost over hoe het ondertussen zit met mijn gewicht en gewoontes, maar die is dus voor iets later. Even geduld voor zij die het vroegen.
 
4,5: het tijdstip waarop de zon elke dag opkwam. De eerste ochtend was het alsof ze een vuurtoren aanlegden in onze slaapkamer. Al een chance dat ik aan de midzomer had gedacht, en zwarte vuilniszakken op onze bagagelijst had staan. Zwarte vuilniszakken zijn de slaapmaskers van minder gesofisticeerde mensen. 

45: het aantal keer dat Youri of ik lieten vallen dat dit niet onze laatste trip naar het Noorden was. Want waw zeg, wat is het er geweldig, en daar vertel ik nog veel meer over in de volgende twee blogposts.

Jullie al op verlof geweest, ondertussen, of plannen?
Benieuwd hoe dat meeviel!

Reacties

 1. Celine

  Aaaaah maar dat zijn al die tubes, en ik maar denken dat die Zweden echt gore broodjes mayonnaise aan het maken waren 😂. Het noorden is de max!

 2. Dagmar

  Zweden staat hier, na Denemarken vorig jaar, ook hoog op ons lijstje, laat maar komen die blogposts!

 3. Weetniet

  Volgend jaar rondreis DK gepland. Maar tussen jouw foto’s en de instastories van Anouck moet ik blijkbaar dringend eens naar Zweden ook!

 4. Kathleen

  Al in Finland en Noorwegen geweest wat ik fantastisch vond!! En nu ook goesting gekregen om nog eens af te zakken naar Zweden!!

 5. Annick

  Wij vertrekken volgende week naar Denemarken: 2 dagen Legoland, 1 dag Lego House, 7 dagen Landal Ebeltoft en 3 dagen Kopenhagen. We kijken er zo hard naar uit! Zeer benieuwd naar jullie ervaring met Lego House; dat hebben we nog niet gedaan.

 6. Marijke

  Wij zijn 9 nachten gaan kamperen in Bretagne. Heel fijne vakantie met mooi weer. De kinderen 14, 12 en 5 jaar hebben een zalige zee en zwemvakantie gehad.

 7. Nele

  wij vertrekken vrijdag naar Zweden …
  benieuwd dus naar je volgende blogposts :) mss nog wat tips voor daar ?!
  alleszins veelbelovend, wat je schrijft …

 8. Toen wij van Zweden terugkwamen begon de man Zweeds te studeren en hadden we emigratieplannen ;) Zweden of bij uitbreiding heel Scandinavië doet wat met een mens denk ik. De bridge vond ik trouwens echt een van de beste series ooit temeer omdat ze op een goed moment is gestopt!
  Wij hebben er nu een roadtrip door Wales op zitten, helemaal andere sfeer dan Zweden maar absoluut ook een aanrader, Welsh gaan we niet onmiddellijk studeren wegens echt veel te moeilijk ;) en emigrerzn zie ik on s ook niet onmiddellijk doen door de brexit maar terugkeren doen zeker!

 9. An

  Wij hebben deze vakantie 2 weken met een mobilhome rondgetrokken in Zweden. Ik was als kind al veel in Scandinavië geweest maar de man is nu ook 100% fan. Prachtige natuur gemengd met leuke stadjes, zee/meren overal om in te zwemmen, zalig gewoon. Commentaar die ik meestal krijg is dat Zweden een duur land is, maar zolang je ‘s avonds niet uit eten gaat, en geen alcohol koopt, is het leven daar echt niet duurder dan in België (lunchen valt wel heel goed mee van prijs, en is voor ons met kleine kindjes toch handiger)

 10. Wij laden vrijdagmorgen onze 5-koppige kroost is voor een reis naar Tsjechië, met eerst een tussenstop in Heidelberg. Wij hebben kinders, maar geen iPads. De husband opperde om er 1 te kopen voor onderweg. Ik heb het pleit gewonnen, we kochten er geen. Benieuwd wanneer ik spijt zal beginnen krijgen van de gewonnen gevechtje:)

 11. Hier ook ooit verliefd geworden op het noorden, meerbepaald Noorwegen… maar erg benieuwd naar Denemarken en Zweden en jouw postjes daarover!

 12. sofie

  Dat van die vuilniszakken ga ik onthouden! Ik ging een aantal jaren geleden heeeeeel vroeg lopen in Kopenhagen, omdat ik er wakker werd om half 5 van het licht :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>