lilith houdt van een deftige ochtendroutine

Hoera, hoera, hoera, vandaag ging de eerste aflevering van het nagelnieuwe seizoen van Werk & Leven live. Die eerste aflevering gaat over een onderwerp dat zowel Anouck als mij na aan het hart ligt, en waar we ook best veel vragen over krijgen: routines en waarom die essentieel zijn als je bewuster om wilt springen met je tijd.

Over ochtendroutines en hun nut bestaan veel misverstanden. Weer iets dat moet, denken mensen dan snel. Weer een to do op die al te lange lijst. Terwijl wij er allebei van overtuigd zijn dat een goede ochtendroutine er net voor zorgt dat je uitkijkt naar je ochtenden, omdat het de momenten zijn waarop je bewust kunt kiezen om dingen te doen die jij essentieel vindt. Wat zo’n ideale routine inhoudt is voor iedereen anders, en er komt soms wat trial and error aan te pas om hem op punt te stellen.

Mensen denken vaak dat je er om vijf uur uitmoet om een goede ochtendroutine te hebben. Dat is helemaal niet zo. Een ochtendroutine draait om wat je doet in het eerste uur van je dag, of dat uur nu start om vier uur of om elf uur maakt volgens mij weinig uit. Ja, ik ben zelf een ochtendmens die niet vies is van de vroege ochtend (vandaag was ik voor acht uur al klaar met lopen, en had ik al een hoop werk verzet), maar dat is zeker geen vereiste. In de eerste aflevering van de podcast drukken we trouwens ook op het belang van die slaap: ik laat geen slaap voor mijn ochtendroutine. Ik ga vroeg slapen, omdat ik het niet allemaal kan hebben. Ben je een avondmens, dan leg je je zwaartepunt misschien beter daar.

Mijn ochtendroutine draait boven al om mij, en heeft als voornaamste doel ervoor zorgen dat ik voor het krieken van de dag dingen gedaan krijg die ik belangrijk vind. Voor mijn mentale gezondheid, vooral, als ik het zo bekijk.

Het is een moment waarop ik vroeger opsta dan de andere leden van mijn gezin (al vertrekt Youri minstens een keer per week om vijf uur naar zijn werk en staan we samen op), en waarop ik ongestoord kan opstarten en zo het gevoel heb dat ik voorsprong neem.

Dit zijn de vier zaken die voor mij bij een goed begin van de dag horen:

 • stilte: ik probeer heel bewust niet vlak na het openen van mijn ogen naar mijn gsm te grijpen. Ik lees het eerste uur geen nieuws (doorheen de dag ook zo min mogelijk, trouwens) en ik check geen sociale media. Zo weinig mogelijk invloed van buitenaf werkt voor mij het beste.
 • koffie: ik kan zo genieten van mijn eerste kop koffie van de dag, in volledige stilte. Na een tas of vier schakel ik over op thee. Een grote kan thee maken om mee te nemen naar mijn bureau boven en mijn Dopper vullen met water hoort dus ook bij mijn ochtendritueel. Een vorm van nudging waarover ik binnenkort trouwens een blogpost heb gepland.
 • pen en papier: ik doe ze niet elke dag, maar als ik ze doe, dan heb ik zoveel deugd van mijn Morning Pages. Hoe vaker, hoe liever dus. Ik plan ook mijn dag uit van uur tot uur en stel een eetplanning op. En ik studeer een halfuurtje. Yes. Moet ik misschien ook nog eens over bloggen, als daar interesse voor is.
 • meditatie: ik probeer ook weer elke dag minstens tien minuten aan Headspace te doen. Doet me deugd, ik ben nu bijvoorbeeld een reeks rond mindful eten aan het volgen, en meer moet dat niet zijn.

Als ik het allemaal achter de rug heb, word ik al eens beloond met dit soort momenten bij het openschuiven van de gordijnen.

Ook dat is alleen maar meegenomen.

Wil je graag veel meer horen over zo’n routines en wat je ermee kunt doen? En over hoe ik ervoor zorg dat ik aan het einde van de week niet instort van het slaaptekort? Luister dan zeker naar deze podcastaflevering.

Aan het einde zit ook nog een toffe freebie om zelf aan de slag te gaan met een ochtendroutine die bij jouw leven past.

Benieuwd of jullie er zelf een hebben en wat die juist inhoudt.

Reacties

 1. Katrijn

  De grootste hindernis: opstaan zonder dat de kinderen wakker worden. Zij hebben hun slaap nodig, maar het is alsof ze ruiken dat mijn ogen opengaan?!

  1. Ik doe niet elke dag alles, maar als ik om vijf uur opsta ben ik klaar tegen dat mijn man om twintig na zes beneden komt, en de kindjes volgen dan.

  1. Zoals ik zeg in de podcast: in sommige fases van je leven is slaap belangrijker, en moet je het doen met de situatie die er is. Courage! (been there)

 2. Zalig, ik “sneak” altijd uit bed zo stil mogelijk en doe een half uur compleet mijn eigen goesting. Soms is dat blogs lezen (zoals nu), soms gewoon in de zetel zitten met mijn koffie en naar buiten gapen, soms eens wat schrijven of mealpreppen. Zalig toch

 3. Laura

  Ik sukkel al een jaar met serieuze slaapproblemen, waardoor ik nooit energie meer heb als ik s ochtends wakker ben. Ik zou dat keii fijn vinden om er vroeg in te kruipen, maar ik val niet in slaap voor 23u/24u. Ik probeer meestal dan zo lang mogelijk in mijn bed te blijven liggen s ochtends, ook al ben ik al om 5u wakker. Maar het lijkt me zalig om s ochtends rustig uw dingen te kunnen doen 😊.

 4. Morningpages for the win! Ik sta op om 6u45, heb geen kleine kindjes maar veel langer kan ik toch niet blijven liggen. Een uur later ben ik al onderweg naar het werk. Intussen ben ik gedoucht, dronk ik koffie terwijl ik morningpages schreef, heb ik een shake of havermout gemaakt om mee te nemen, en veel meer dan dat hoef ik eigenlijk niet te doen.

 5. Net zoals Katrijn en Elise woont er hier ook ééntje die tien keer mama roept van zodra ik nog maar de deurklink van onze kamer naar beneden duw. Ik kan zó genieten van stille ochtenden alleen: een kop thee drinken, wat lezen, … Maar de dochter laat dat (nog) niet toe. Het is een fase, en ik kijk al uit naar het moment dat ik mijn ochtendlijke rust terug krijg. Want vroeg gaan slapen, dat doe ik wel, en daardoor is vroeg opstaan voor mij niet echt een opgave :-)

 6. amai, een ochtendroutine, dat is iets wat ik niet heb eigenlijk. Ik kan wel erg genieten van het eerste uurtje, maar soms is dat om 10u, of om 11u – nu ik nachten doe is er weinig regelmaat. Maar eigenlijk vind ik dat wel prettig zo.
  Maar koffie is er wel altijd bij. En meestal ook twee geperste citroenen. Met een rietje. Heerlijk!

 7. Gwendoline

  Tijdens mijn strijk gisteren de podcast beluisterd, en deze morgen voor de eerste keer toegepast, wauw, wat een gemak, opstaan, 1 uur geen smartphone, niet snoozen (scheelt op zn minst 20min!!), ik had écht massa tijd over en om 8u waren we al weg naar school en had ik al 100 dingen gedaan die ik anders niet gedaan krijg! ik ben helemaal overtuigd alvast!

 8. Evi

  Hoe laat ga je dan ongeveer slapen? Want daar ben ik wel benieuwd naar. Al hangt dat natuurlijk ook wel van persoon tot persoon af en van hoeveel slaap je nodig hebt. De freebie is hier intussen gedownload want na mijn mislukte 5u avontuur wil ik toch wat meer proberen te halen uit mijn ochtendroutine. En wat een aantal hierboven al eventjes aanhaalden/vroegen: worden je kindjes niet wakker?

 9. Saskia

  Klinkt heerlijk. Ik ben geen ochtendmens, maar net daarom zou ik de dag zo graag consequent beginnen met rust en wat tijd voor mezelf. Helaas laten de kinderen dat niet toe. Ik zie dat nog ouders daar tegenaan lopen :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>