lilith maakt pompoensoep met appelsien en saffraan van Ottolenghi #cookthebook

Soep en mandarijnen sleuren mij de herfst door, denk ik soms. Grote hoeveelheden van beiden van zodra het blad begint te vallen, liefst. Mijn lievelingssoep van de laatste jaren is ribollita, al maak ik tegenwoordig vaker die uit Honger van Mme Zsazsa dan die van Anna Jones.

Los daarvan zit ik al een tijd in een kooksleur van jewelste. Wat jammer is, want ik kook graag en ik ontspan daar geweldig van. Er zijn pogingen om weer eens meer een kookboek ter hand te nemen, en het vaakst is dat Simpel van Yotam Ottolenghi. Dat lijkt vol te staan van doenbare recepten die zelfs mijn man af en toe zou kunnen lusten, alleen loop ik al weken tegen ingrediënten aan als rozenharissa, zwarte knoflook, sumak en andere exoticiteiten die ze niet hebben in de Ieperse supermarkten.

Ik vond het zo jammer. Altijd weer: o, dat wil ik maken. Fuck, ik heb geen rozenharissa. Bij Yotam zijn er zo tien ingrediënten die in 70 procent van zijn recepten voorkomen, dus het is niet dat je die rozenharissa koopt voor één gerecht. Als ik meer wilde koken uit Simpel, dan moest ik het simpel maken. En een keer investeren voor heel veel kookplezier. Dus bestelde ik een doos vol Ottolenghispul bij Pimenton. (de eigenaar blijkt een luisteraar van Werk & Leven, dus allen daarheen en #nospon)

Sinds de doos gearriveerd is, is mijn leven verbeterd. Ik kan het niet anders zeggen. Ik maakte alreeds de overheerlijke pasta met rozenharissa en olijven. Gisteren aten wij de pasta met pecorino en pistachenootjes. (allebei very much Youri-approved, ook) En afgelopen weekend kokkerelde ik een machtig lekkere pompoensoep met appelsien en saffraan waarvan ik het recept graag met jullie deel.

Beetje spicy, beetje romig, echt een hele toffe en verrassende combinatie voor dit moment. #smaakbommetje Mijn pompoen was trouwens wat waterachtig van smaak, en dat kwam toch helemaal goed dankzij het roosteren. Dus dikke vette hoera!

Pompoensoep met saffraan en sinaasappel van Yotam Ottolenghi

Voor vier tot zes personen

Ingrediënten:

 • 60 ml olijfolie
 • 2 uien, in parten van 2-3 cm (350 gram)
 • 1,2 kilogram winter- of flespompoen, geschild, pitten verwijderd, vruchtvlees in blokjes van 3 cm
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 eetlepels rozenharissa
 • 1/4 theelepel saffraandraadjes
 • 1 sinaasappel, rasp er 1 theelepel schil af
 • 180 gram crème fraîche
 • 5 gram korianderblaadjes voor erbij
 • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 220 graden.
Doe de olie, ui en pompoen in een grote kom met 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng goed en verdeel het mengsel in een met bakpapier beklede braadslee. Rooster 25 minuten tot alles gaar en gekaramelliseerd is. Haal uit de oven en zet opzij.

Giet de bouillon in een grote pan met de harissa, saffraan, sinaasappelrasp, 1/2 theelepel zout en flink wat versgemalen peper. Breng alles op hoog vuur aan de kook en voeg als de bouillon rustig kookt de pompoen en uien toe met de olie uit de braadslee. Roer goed, draai het vuur halfhoog en laat de soep 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur, roer de crème fraîche erdoor en pureer de soep glad met een staafmixer. Serveer met wat koriander.

Je ziet van hier dat het hier niet gaat stoppen, met dat kookboek.

Liefhebbers, welke recepten moet ik voornemen?

Reacties

 1. Caroline

  Een aanrader vind ik de mejadra, al weet ik niet in welk boek die staat, ik maak hem alleszins vanavond.
  En rozenharissa, ik zou dat dan vervangen door rozenwater en pili-pili, no?
  Sumac vind je zeker in een Turkse winkel of bij Delhaize.

 2. Klaar

  Alle soepen uit Simpel zijn overheerlijk. En ik ben een heel moeilijke soepeter! Jammer genoeg staan er maar drie in. Ik maak straks de erwtensoep met courgette.

 3. Line

  Probeer de bloemkoolrecepten! Bloemkool was nog nooit zo zalig. Ze moeten dan wel granaatappel verkopen in Ieper

 4. bene

  Fijn te lezen. Dat boek staat hier al twee maand mooi te blinken op het aanrecht; Ik bestelde ook de 10 basics. Rozenharissa zag ik nu afgelopen weekend in AH staan. Ik probeerde de kip met tomaat en paprika, maar toch wel ‘verrie spaaisie’ voor mijn kinderen. Ik wou graag dit weekend aan mijn gasten een SIMPLE-gerecht aanbieden. Wat raad je me aan?

 5. Silke

  Amai, wat een gestoord lekkere soep is dat!

  Ga Simpel toch maar op mijn verlanglijstje zetten…

 6. Dat moet een heerlijk soepje zijn! Ik ga het zeker eens proberen! Eigenlijk nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt…

 7. Het boek ligt hier in de kast, maar heb er nog niks uit klaar gemaakt. Nochtans wordt hier heel veel gekookt (er is daarover zelfs een blogpost in de maak). Ik heb onlangs een abonnement genomen op NYT cooking omdat ze geweldige recepten hebben. Momenteel ben ik al een half jaar lang aan het dwepen met Alison Roman: haar recepten gaan zo viraal als maar kan, maar ze zijn dan ook steengoed. Ik heb zelfs haar nieuwe kookboek drie maanden op voorhand besteld! Say what?!
  ps: merci voor de tip om kruiden te shoppen!

 8. Albert Heijn heeft meestal alles wat je exotisch kokende hartje begeert! (En ook pepernoten met chocolade in deze tijd van het jaar. Is niet relevant, wel lekker.)

 9. Nathalie

  @bene: kip Marbella. Weinig werk, je kan alles op voorhand doen en iedereen vindt het geweldig lekker.

 10. ik vind dit zo’n raar recept dat ik het precies eens ga proberen! (en ik kook geeneens graag!)
  Het lijkt me wel een beetje zonde om zo’n ovenpompoen te moeten pureren.

 11. Sofie

  Het was een beetje koken met Kelly weekend hier :) Super leuke ontdekkingen. Eten ik kan daar intens gelukkig van worden :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>