Het recept voor limoen-ricottacake to die for

Vorige week besliste ik redelijk op den bots om nog eens aan kooklessen te beginnen. Aan de start van 2019 had ik plannen om de jaaropleiding hulpkok te volgen, maar toen het bijna zover was, bleek dat wat te ambitieus in combinatie met mijn andere plannen.

Ik volgde al eens tien lessen “klassieke keuken voor beginners”, en daarna tien lessen “soepen en sauzen”. Als ik de derde reeks af heb (binnen negen weken dus), dan komt dat blijkbaar overeen met het niveau na een eerste jaar hulpkok. Ik koos voor “Italië op je bord”, en zo stond ik afgelopen woensdagavond weer met mijn kookschort aan boven de potten. We maakten drie gerechten, en ze waren alle drie zo lekker dat ik ze direct thuis wilde maken. Risotto met boschampignons, pollo alla cacciatora, en deze heerlijke cake met limoen en ricotta, die ik ondertussen ook al thuis heb gebakken.

Speciaal voor de liefhebbers: het recept.

Limoen-ricottacake to die for

Ingrediënten:

  • 75 gram boter + extra om in te vetten
  • 170 gram suiker
  • 250 gram ricotta
  • de geraspte schil van twee limoenen + het sap
  • 3 eieren, gesplitst
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • een cakevorm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Vet de cakevorm in. Meng de boter en suiker en spatel de ricotta, de geraspte schil en het sap erdoorheen.

Klop de eierdooiers een voor een door het mengsel.

Meng de bloem erdoorheen.
Klop het eiwit stijf en meng door het beslag.
Giet in de cakevorm.

Bak 45 minuten tot goudbruin en check met een naald of de cake gaar is.

Naar het schijnt ook heel lekker met wat mascarpone erop.
Zijt content dat ik me heb ingeschreven, jongens.

Reacties

  1. Eef

    Gemaakt met 1 citroen (want geen limoen) en o zo lekker!! Merci!! Ook een simpel recept, gaat zeker nog gemaakt worden :)

  2. Dat lijkt me eentje om op te slagen. Zelf heb ik de voorbije week per ongeluk een nieuw receptje bedacht nadat ik tijdens het maken van fudge het foute blik had geopend. Vermits ik die dulce de leche niet verloren wilde laten gaan (ik hou niet van verspilling) bedacht ik een cake die het best te omschrijven is als Kaneelbroodjes met karamel en pecannoten. Maar dan in cake-vorm. Echt iets voor in het najaar.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>