Mijn tien favoriete boeken van het jaar (+ mijn statistieken)

We moeten er niet onnozel over doen: 2019 is nog niet klaar, en toch is het nu al een topleesjaar.

De cijfers? Ik geef u de cijfers!

Tot op heden:

 • las ik 59 boeken, goed voor 15753 pagina’s.
 • las ik dus niet alleen korte boeken (ha, dat had je gedacht), maar ook hele lange. Het dikste boek dat ik las was Het Achtste Leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili, goed voor 1275 pagina’s. Het dunste boek was De Tovervinger van Roald Dahl dat ik las met Dexter en Flo, goed voor 43 pagina’s. Boekjes als de Gruffalo en Disneysprookjes die ik al tot in het oneindige voorlas heb ik zelfs niet meegeteld, moet keer peinzen.
 • de gemiddelde rating die ik dit jaar gaf was 3,5 sterren. Dat heeft veel te maken met het feit dat ik nog altijd weiger om een slecht boek uit te lezen.

Geen idee waar ik ga stranden, want ik heb nog wel even te gaan, maar die zestig komt zwaar in zicht. Beste leesjaar sinds het begin van de tellingen dus, blij mee, zulle.

Dit waren mijn vijf favoriete boeken in de categorie fictie:

 1. The Great Believers van Rebecca Makkai
  Een favoriet kiezen na zo een leesjaar is allesbehalve simpel, maar dit is hem. Geen enkel ander boek wist me zo te raken en mee te slepen als The Great Believers, een verhaal dat zich afspeelt in Chicago in een periode waarin AIDS een bloedbad aanrichtte in het homo-milieu. Dit boek was zo goed geschreven en kwam bij mij enorm hard binnen.

  Vertaald als “Een stralende toekomst“.
 2. Fleishman is in Trouble van Taffy Brodesser-Akner
  Een boek over relaties en scheiden en de tijd waarin we leven dat me deed lachen en ook een beetje huiveren, zo goed en zo verrassend was het. Het deed me op een bepaalde manier wat denken aan de stijl van Meg Wollitzer, en ja, Taffy Brodesser-Akner, dat is een stevig compliment.
 3. Olive Kitteridge van Elizabeth Strout.
  Vorig jaar las ik “My name is Lucy Barton”, en ik vond het zo goed dat ik graag nog iets van deze auteur wilde lezen. Ook dat viel zeer goed mee. Op de dag dat ik hem uit had, las ik dat er een vervolg is. Op het lijstje voor volgend jaar daarmee, want Olive is mijn ding.

  Vertaald als “Olive Kitteridge“.
 4. Wonder van R.J. Palacio
  Een Young Adult novel, ik ben daar sinds dat met die vampieren wat voorzichtig mee geworden, maar dit verhaal over een jongen met een gelaatsafwijking was recht in mijn feels, ik kan het niet anders zeggen. En verfilmd blijkbaar, al heb ik het altijd wat moeilijk met boeken die verfilmd zijn, dus niet per se op mijn lijstje, maar misschien wel op dat van u.

  Vertaald als “Wonder“.
 5. Eleanor Oliphant is Completely Fine van Gail Honeyman
  Ik heb het voor getormenteerde personages waar iets mis mee is. Ik zat dus helemaal goed met Eleanor Oliphant, een meisje dat het lastig heeft met sociaal contact en om een of andere reden vreselijk eenzaam is. Tot ze bevriend raakt met een wat vreemde IT-er op haar werk. Bevreemdend en mooi boek.

  Vertaald als “Ik ben Eleanor Oliphant- met mij gaat alles goed.”

Dit waren mijn vijf favoriete boeken in de categorie non-fictie:

 1. Digital Minimalism van Cal Newport
  Deze las ik tijdens mijn tweedaags tripje naar Londen in februari, een tweedaags tripje waar ik absoluut een traditie van wil maken, maar dat is een ander verhaal. Ik vond Digital Minimalism zo tof dat ik me heb voorgenomen om het snel te herlezen en er concreet mee aan de slag te gaan. Ik heb de afgelopen jaren al serieus digitaal geminimaliseerd, maar het kan ook nog serieus beter.

  Vertaald als “Digitaal Minimalisme.”
 2. Atomic Habits van James Clear
  Dit is een boek waarnaar ik maar blijf teruggrijpen, omdat het van het boeiendste is dat ik ooit heb gelezen over de kracht van gewoontes en hoe je met kleine aanpassingen tot grote resultaten kunt komen. Boven al heel praktisch en bruikbaar, en zo heb ik ze graag.

 3. #nietaankindengezinverklappen van Hanne Luyten
  Het boek waarvan ik wou dat ik het had geschreven, en waarvan ik toch blij ben dat de geweldige Hanne Luyten het deed. Een feest van herkenbaarheid, dit boek, vol anekdotes van een moeder die ook maar iets doet. Aan druk zes toe, ondertussen, en ik vind dat helemaal terecht.

 4. Maybe you should talk to someone van Lori Gottlieb
  Een boek over therapeuten en therapie, maar dan helemaal niet zwaar. Ik heb hier veel uitgehaald, en het was los daarvan ook gewoon fijn om eens de andere kant van het verhaal te lezen nadat ik zelf een tijd in therapie was.

  Vertaald als “Misschien moet je eens met iemand praten“.

 5. Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk van Wilfried van Craen
  In de rapte meegenomen uit de bib, en zo graag gelezen. Ik kende de filosofie van Michel de Montaigne niet, maar dit boek neemt je mee langs zijn belangrijkste inzichten, en koppelt dat aan cognitieve gedragstherapie en principes uit de mindfulness. Klinkt saai? Kan goed zijn, maar ik vond het een van de interessantste boeken die ik het afgelopen jaar las.

Wil je op de hoogte blijven van alles dat ik lees? Abonneer je dan op mijn maandelijkse boekennieuwsbrief #nevernotreading.

Niks in deze post is gesponsord, ik krijg wel commissie als jullie iets kopen nadat jullie op een van de links hebben geklikt.

Jullie nog iets tofs gelezen in 2019? Laat je zeker gaan in de reacties!

Reacties

 1. Ik las weinig maar #nietaanmijnkinderenverklappen en verlos ons van Uwe Porters heb ik op een sneltreintempo uitgelezen.

 2. Nike

  In de lijn van The Great Believers qua thema, maar nog totaal onbekend in België is Christodora van Tim Murphy. Het werd mij aanbevolen in Daunt Books in London en het is een ontzettend goed boek! Vijf dikke sterren, wat mij betreft. Ik las het ook in NYC en op locatie lezen geeft altijd wel dat extraatje.

 3. Chloé

  Hier lijkt het erop dat ik ga eindigen rond de 30 boeken. Heel blij mee, ik had er 25 vooropgesteld. Naast Rebecca Makkai (merci voor de tip!) heel erg genoten van “The Testaments” van Margaret Atwood & “Woesten” van Kris Van Steenbergen. En ook van de biografie van Michelle Obama!

 4. Evelien

  Bedankt voor de tips! Ik herinner me dat je nog geslaagde tips voor kinderboeken gaf. Zijn er nog leuke kinderboeken die je zou aanraden?

 5. Leonie

  The Flatshare van Beth O’Leary! Ik heb tijdens het lezen zooooo vaak gedacht: dit boek moet ik Kelly even aanraden, die gaat dat vermoedelijk ook heel goed vinden. Het lijkt luchtige chicklit, maar is wel stukken meer dan dat. Het was mijn lievelingsboek van dit jaar (naast The Lost Man van Jane Harper, en Lampje).

 6. Ellen

  Wonder las ik ook en vond het ook een prachtig boek, staat zeker in mijn top 3 van dit jaar. Daarnaast nog twee jeugdboeken gelezen waar ik erg van genoten heb: “Alles komt goed, altijd” (Kathleen Vereecken) en “Naar het noorden” (Koos Meinderts). Het allerbeste wat ik dit jaar gelezen heb, is Zondagskind (Judith Visser). Een dik boek, maar eentje waar je niet in wil stoppen, echt indrukwekkend. Ik kan niet wachten op het vervolg dat eind 2020 uitkomt. Ook “Iets om voor te leven” (Richard Roper) en “Het meisje zonder naam” (Diney Costeloe) vond ik erg fijne boeken.

 7. Leen

  Alleen maar hartjes voor Eleanor!
  ‘Een man die Ove heet’ is een beetje van hetzelfde slag, en komt even hard binnen, misschien een tip voor 2020?

 8. Ik heb Kristin Hannah ontdekt dit jaar en heb erg genoten van ‘De nachtegaal’ en ‘Aan het einde van de wereld’. Ook de ‘De hemel verslinden’ van Paolo Giordano en ‘Noem me bij jouw naam’ van André Aciman vond ik top. Maar eigenlijk ben ik nog steeds op zoek naar een boek dat zo schitterend geschreven is en zo’n ondraaglijk, verwoestend schoon verhaal vertelt als ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Lees dat boek alsjeblieft als je het nog niet gedaan hebt. Je wordt er een beter, schoner mens van en je doet nog beter je best om een goede vriend te zijn voor je vrienden en een goed mens voor de andere mensen. Ook al helpt het soms niet.

 9. Sofie

  Ik was ook helemaal ondersteboven van a little life. Stad van meisjes heb ik dit jaar ook graag gelezen. Homegoing van Yaa Gyasi is ook een aanrader.

 10. Ellen

  Ik zal eindigen op 52 boeken. Ik wou er 20 halen, maar dat is dus flink uit de hand gelopen :) Ook hier een absoluut topjaar, met een beetje dank aan mijn nieuwe Kobo die ik nog liever ben gaan zien dan mijn Kindle. Vooral erg genoten van Lanny van Max Porter (woordenkunstenaar) en The Nickel Boys van Colson Whitehead (meesterverteller).
  En ook: er staat zeer veel lekkers op het menu voor 2020!!!

 11. Sanne

  Voor mijn verjaardag kreeg ik een Kobo. Vroeger dacht ik dat een boek op papier moest staan. Dankzij jouw blog toch beginnen nadenken over een e-reader. En wat een ontdekking! Ik lees veel meer. Ik kan hem overal meenemen en kan lezen in het donker… vanavond lees ik hopelijk “call me by your name” uit 🙂. Mijn eerste boek van 2020 wordt “het zoutpad”.

 12. Ik las vanalles dit jaar. Een heel fijnzinnig poëtisch verhaal vond ik ‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaard. En gruwelijk donker en spannend ‘Foon’ van Marente de Moor. En gisteren zag ik nog de film (de tweede in 2019 – shame on me :) ) ‘Out Stealing Horses’ over een vader/zoon relatie, over wrok, over de intense relaties op een afgelegen plek in de Noorse bossen. Pakkend!
  Fijn nieuw leesjaar!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>