Lilith en de vrouwtjes

“Je moet het niet persoonlijk nemen, zij is een vrouwenhaatster”, zei de man die tegenover me in een dampende kom bouillon stond te roeren.
“Hij heeft gelijk”, zei de vrouwenhaatster waarvan sprake tot mijn verbazing.
“Ik doe het niet goed met andere vrouwen”.

Ik stond in een leslokaal van de avondschool, en voor mij brachten twee andere cursisten onder woorden waarom ik al enige vijandigheid had gevoeld sinds les 1, minuut 6.

Ik dacht dat het aan mij lag, aan mijn persoonlijkheid of de manier waarop ik mijn jas had weggehangen, maar het lag dus eerder aan mijn geslachtsorganen. Die deur was dicht, en ging de volgende negen lessen nooit meer open.

Het gekke was dat ik op het moment zelf een mix voelde van wtf en herkenbaarheid. Ik ben zelf nooit een vrouwenhaatster geweest, hoogstens een vrouwenvermijdster. Maar wel lang.

Tot mijn vijfentwintigste had ik vooral vrienden, en altijd één beste vriendin. Zeker niet meer. Dat zou te gek geweest zijn. Achteraf gezien was het vooral jammer.

Ik heb veel gemist, door altijd maar one of the guys te willen zijn omdat ik het zaakje van vrouwenvriendschappen niet vertrouwde. Ik vond het veiliger, vriendschappen met jongens. Ook soms frustrerender, maar minder onderhevig aan drama, dacht ik lang.

Omdat ik geen zin had in de slangenkuil, de krabbenmand, wat het in mijn hoofd ook was, hield ik door de jaren heen heel wat boten af.

Ondertussen weet ik beter.
Ondertussen zijn er vriendinnen, en best wat.

Ze maken mijn leven rijker, mooier, leuker, veel minder lastig dan ik ooit kon vermoeden.

Met een ervan maakte ik er een podcast over, die gisteren live ging.

Die kan je hier beluisteren: “Waarom vrouwen krabben en bijten”.

Zeker doen, en laat eens weten of je er iets aan had.

(en schrijf je ondertussen ook in voor onze zalige nieuwsbrief, dan kun je zoals je hier leest een heerlijk pakketje winnen. Even onderaan de pagina je mailadres ingeven en klaar)

Reacties

  1. Samen eens goed lachen onder vrouwen kan zo deugd doen! De goede-moeder-competitie mag de vuilnisbak in. Eens lekker samen onder vrouwen vertellen wat er allemaal op onze lever ligt, en samen lachen met de dagdagelijkse absurditeiten van ons leven, dat is toch helend, neen?

  2. Kleine Atlas

    Wat ik mooi vind aan je blog (en dit bericht bewijst dat weer eens ten overvloede) is dat je zelden veroordeelt, enfin, er toch niet over schrijft. Je schreef niet over wat de ‘vrouwenhater’ met jou deed, of dat je dat niet kunnen vindt, maar ging net kijken wat je herkende in jezelf. Ik vind dat altijd inspirerend en eye openers als ik zo’n zelfonderzoekende, verzoenende invalshoek lees, en het is toevallig vaak bij vrouwen dat ik dat opmerk :)

    En zo schreef ik ongemerkt en ongepland een mini-ode op hoe ik naar de vrouwtjes kijk, niemand vat dat beter samen dan Viriginia Woolf:
    “The truth is, I often like women. I like their unconventionality. I like their completeness. I like their anonymity. ”

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>