The TFTC Guide to making stoofvlees for the first time in your life!

Na enige navraag bleek het de schrik van Vlaamse huismoeders te zijn. ‘Oe! Stoofvlees, dat is wel niet simpel hoor’, zei mijn moeder. Youri’s moeder kon zich ook een boel makkelijkere dingen voorstellen om te koken. Maar wij lieten ons niet afschrikken en serveren u:

The Tales from the Crib Guide to making stoofvlees for the first time in your life!

Met behulp van ons beider moeders en ‘Ons Kookboek’ stelden wij volgend boodschappenlijstje samen:

* 500 gram stoofvlees
* 1 flesje bruin bier naar keuze
* bindmiddel voor bruine saus
* een boterham met mosterd
* een ui
* een beetje peper en zout
* boter van Solo (ook wel Soloboter genoemd in het kookmilieu)

Vol trots kwamen we thuis, en omdat mijn moeder in de buurt moest zijn kwam ze ons even bijstaan tijdens onze stoofvleesdoop. ‘Oei, jullie hebben varkensstoofvlees mee’, sprak ze. Ik zag mijn leven aan me voorbijflitsen. ‘Is dat niet goed?’ vroeg ik beteuterd. Het was niet slecht, maar normaal moet het rundstoofvlees zijn. Maar het zou zo ook wel lukken.

Tijd om eraan te beginnen, dat was het. Als een volleerde Naked Chef knalde Youri een klontje boter in de van zijn moeder geleende oranje pot, die niet alleen duur is, maar volgens de overlevering ook goed om stoofvlees in te maken. De boter moest de tijd krijgen om bruin te worden, dus die tijd gaven we haar ook. Onderwijl werd een ui in kleine stukjes gesneden, maar daarover later meer! Moeilijkheidsgraad tot nu toe: geen.

De bruinheid van de boter werd goed bevonden, en dus mocht het vlees erbij. En pas daarna de uien. Want anders zouden de uien te zwart worden, en dat wilden we zoveel mogelijk vermijden want zwarte uien hebben mij al meer dan eens afschuwelijke nachtmerries bezorgd.
Moeilijkheidsgraad tot nu toe: ** (omwille van de zwarte uiendreiging)

 

Tijd voor het ontkurken van de Piedboeuf, tijdens AA-meetings ook wel eens ‘The beverage of the gods’ genoemd. Ik slaagde erin om geen enkele noemenswaardige verwonding op te lopen tijdens dit ritueel, wat mijn gevoel van euforie enkel maar deed stijgen. ‘Mmmm, bruin bier’, spraken we elkaar bemoedigend toe. Diep vanbinnen wisten we dat het al niet meer verkeerd kon lopen.
Moeilijkheidsgraad tot nu toe: *** (wegens net op tijd afgewende open wonde)

Het varkensvlees was ondertussen al mooi bruin geworden, en dus kon het gieten beginnen. Ik was van plan om er meer dan ÈÈn flesje in te kappen, waarschijnlijk een overblijfsel uit mijn alcoholisch geÔnspireerde jeugd, maar mijn moeder vond dat ik het beter bij een halve fles kon laten. Ik wilde nog ‘Ga je nu al beginnen plooien?’ roepen, maar in deze situatie was dat bij nader inzien niet bijster gepast. ‘Gieten en zwijgen, lilith..’ zette ik mezelf op mijn plaats.
Moeilijkheidsgraad tot nu toe: ** (gevaar voor verslaving)

Ik had me al heel de dag afgevraagd waarom je in godsnaam een boterham met mosterd nodig hebt voor het bereiden van stoofvlees. Om de honger te stillen tijdens het lange sudderen van het vlees? Om geen blaren te kweken tijdens het lange rechtstaan? Niks was zoals gewoonlijk minder waar. De precieze reden laat ik nog even in het midden, maar ik kan jullie alvast verklappen dat de boterham eerst ontkorst moest worden. Neen, ik zeg nog niet waarom, zwijg en lees verder!
Moeilijkheidsgraad tot nu toe: ** (het ontkorsten van een brood met een mes is al jaren doodsoorzaak nummer 1 in instellingen voor mentaal gehandicapten)

Ahaa! Nu komt de aap uit de casserol! De boterham die zoveel oninteressante vragen had opgeroepen dient om de saus aan te dikken. Ik ben er nog niet helemaal uit waarvoor de mosterd nodig was, maar het zal wel iets te maken hebben met een kookterm die ik niet ken en die we voor het gemak moutarde marie noemen. Als de boterham in de pot zit zit er maar ÈÈn ding meer op: deksel erop en een uur laten sudderen op een zacht vuurtje. Vlak voor het opdienen doe je er nog wat bindmiddel bij en tadaa! Je hebt net je eerste stoofvlees gemaakt! Samen met die mensen van Tales from the Crib, die het wel heel goed met je voor moeten hebben. Vanaf nu hou je heel veel van hen en je begint na te denken over een wederdienst.

TFTC stoofvlees wordt best geserveerd met frietjes en sla.

eindresultaat.jpg

Reacties

 1. mamie

  de saus lijkt me een beetje te bruin en te dik waarschijnlijk te veel bisto in te weinig water,
  mijn fout!
  mosterd geeft een speciaal smaakje vermoed ik
  hopelijk heeft het gesmaakt jamie!!!!

 2. Ik vond dat juist uitermate jummerz! En misschien heb ik gewoon overdreven met het bier toen je weg was. *bloost*

 3. Oehh!

  Tips van grootmoeder (en ook een beetje van Nigella):

  Zout bijdoen als je uitjes braadt: uitjes worden niet bruin/zwart.

  En stoofvlees: ‘stoven’ houdt meestal in dat je het vlees (met wat laurier en 3 kruidnagels) zeker 2 a 3 uur (jaja :), echt) laat staan op ’n zacht vuur (tot ’t draderig geworden is) en dan pas bier bij te doen en te binden (’t boterhammetje dient trouwens ook om te binden).

 4. Tom

  Fijne smaakmakers:

  * een paar blaadjes laurier (jummie!)
  * rozijnen (voor zoetekauwen en kindjes.. ook jummie)

  (enne.. Piedboeuf heb je ook in flessen met een schroefdop, kwestie van de moeilijkheidsgraad nog wat naar beneden te trekken..)

  Smakelijk!

 5. Een blokje bouilon en een bekertje slagroom erbij en het vervolgens op vrij hoog vuur laten stoven om het vocht goed te verdampen kan ook heel lekker zijn, dan hoeft er op het einde geen bindmiddel meer bij

 6. Niemand zal me geloven natuurlijk maar ik zal hier mijn goed bewaarde stoofvleesgeheim eens prijsgeven. Wie het probeert zal er geen spijt van hebben, laat gerust een berichtje na op kattebellen om te vertellen hoe het smaakte…

  In het laatste half uur dat je stoofvlees op het vuur staat… doe je er een glaasje porto bij….en een reep chocolade….
  smakelijk !

  Janne

 7. Sharon

  Opeens krijg ik zin om stoverij te maken… MMMMMM, stoverij…
  Superguide, meer van dat alsjeblieft! Mijn suggestie: vol-au-vent (lekker maar afschrikkend voor een kotstudent)

 8. Marc Verschueren

  Thanks guys, I forgot all about it
  Its fantastic!!!!!!!!!!
  Keep it up

  Marc Verschueren
  Toronto, Ontario
  Canada

 9. Talitha

  Ik gebruik dit exacte recept van deze blog echt al jaaaaaren om er indruk mee te maken (ik kan nl. totaal niet koken, dus verbazing alom verzekerd). Vandaag is weer zo’n dag! Dus bij deze nog even mijn eeuwige dankbaarheid voor uw overheerlijk stoofvlees.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>