lilith geeft “veggie voor starters” weg

Ik ben altijd op zoek naar lekkere vegetarische gerechten om ons weekmenu wat op te spicen, getuige daarvan mijn overlopende Pinterestbord vol dingen die ik ooit nog eens wil maken. Dus toen ik onlangs een persbericht kreeg over het nieuwe boek van Miki en Kristin van de vegetarische kookstudio was ik direct benieuwd. Ik heb hen namelijk een tijd geleden geïnterviewd op zoek naar tips om overschakelen naar een vegetarisch leven makkelijker te maken, en dat was een bijzonder boeiend gesprek.

veggievoorstarters.jpg

En het moet gezegd: “Veggie voor starters” is leuk. Mooi vormgegeven, met heel wat interessante gerechten zonder vlees, maar volgens mij wel met veel smaak. Ik probeerde dit weekend hun Provençaalse tomaten uit op mijn vent, en ik citeer hem: “Dit is echt echt heel lekker”, en “Je mag dit nog maken”, maal een keer of zeven. Aangezien ik nog wat vulling over had at hij er de dag erna nog eens drie. Met net zoveel smaak. Jullie weten ondertussen dat dat iets wil zeggen.

Provençaals gevulde tomaten

* 80 gram volkorenbrood
* 1/3 dl olijfolie
* 50 gram ontpitte zwarte olijven
* 1 teentje knoflook
* 60 gram gemalen kaas
* 20 gram kappertjes
* 1 eetlepel provencaalse kruiden
* 4 tomaten
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal het brood tot kruim en sprenkel er de olijfolie over. Snijd de olijven in stukjes. Pel en snipper de knoflook.
Vermeng het broodkruim met de gemalen kaas, de olijven, de kappertjes, de knoflook, peper en zout en de provençaalse kruiden.
Snijd het hoedje van de tomaten, haal het vruchtvlees eruit en vul ze met het broodmengsel. Zet de hoedjes er weer op.
Bak de tomaten dertig minuten in de oven.

provencaals2.jpg

Yummers!

Daarna heb ik trouwens een hoop groenten geroosterd, zodat ik de rest van de week maar te scheppen heb bij rijst, pasta, tomatensaus en ander eten.

groensels1.jpg

Verse groenten, zonder veel werk, just a quick lifehack from me to you and your loved ones.

groensels2.jpg

Zij die een boek willen winnen mogen in de comments hun geliefde lifehack meegeven. Welke makkelijke, slimme, goedgevonden actie maakt jouw leven gemakkelijker, en het onze misschien binnenkort ook? Please share, en dan kies ik er woensdag samen met de hubster de leukste uit, en wint die een exemplaar van “Veggie voor starters”. Lang geen slechte deal, dunkt mij.

Reacties

 1. Het is een ouwe en het is een vreselijk simpele. Maar sinds ik een waterkan (met filter) op kantoor heb staan, moet ik niet meer sleuren met plastic flessen of plastic bekertjes, en ben ik gehydrateerd als geen ander. Raar genoeg ben ik de enige op kantoor die het zo doet. En toch ben ik er honderd procent zeker van dat het een geweldig idee is.

 2. Inge

  De beste actie die wij konden doen heeft niet zozeer met het vegetarische te maken maar maakt mijn leven wel veel makkelijker! Wij maken tesamen met de drie kids op zondagavond een weekmenu. Zo weet ik perfect welke boodschappen ik moet doen, zit ik elke dag geen tijd te verliezen met wat we nu weer gaan eten, mag iedereen meekiezen zodat hun eerst vraag na school niet is : ‘wat eten we vandaag’ of ‘eeh nee dat toch niet’.

  En verder maak ik in het weekend 2 grote ketels verse soep die ik dan invries in porties zodat ik snel iets gezonds heb als ik thuis kom na het werk voor de eerste honger!

  Groetjes
  Inge

 3. Ik weet dat het alom gekend is, maar er is niks dat mijn huishouden zo heeft verlicht als het weekmenu. Gedaan met de hele dag door twijfelen, dagelijks naar de winkel gaan en een hoop eten in de vuilbak kieperen.

 4. Mijn persoonlijke favoriete lifehack is toch wel een houten lepel of spatel ofzo op een pot leggen waarin je water (pasta/rijst/eitjes..) kookt om het overkoken tegen te gaan! Zo moet ik niet spelen met het vuur of het constant in de gaten houden. De max!

 5. Plantaardig(er) eten heeft mijn leven toch nog wat extra versimpeld. Soms hoef ik weken niet naar de winkel te gaan, behalve 1 keer per week om groenten en fruit en brood. Vroeger gingen we veel vaker winkelen, want verse melk, verse kaas, verse yoghurt, …

  Recentere aanpassing: een aparte Google-agenda voor het weekmenu. Vroeger schreef ik het enkel op papier, nu komt het in de digitale agenda. En ik noteer het dan ook bijvoorbeeld als ik iets vroeger op de dag moet doen (bijvoorbeeld ’s morgens al aardappelen koken voor koude patatjes ’s avonds). Vroeger schreef ik dat ook wel ergens op het weekmenu, maar werden zo’n dingen toch vaker vergeten, want ja, dat zwiert dan ergens in het rond … Maar mijn agenda, die check ik wel regelmatig :-).

  Bon, zo leuk zijn ze misschien niet, maar allez, ik waag toch een poging. Dan heb ik al meteen een cadeautje voor mijn mama, die wat meer vegetarisch zou willen eten ;-)

 6. Filosophietje

  ik L.O.V.E smoothies, maar heb s’ochtends niet zo veel tijd om alles te liggen snijden etc. , en eerlijk gezegd ook gewoon geen goesting, dus snijd ik wat ik nodig heb per smoothie op voorhand, (x20 ofzo). Steek alles in individule zakjes in de diepvriezer (yay ziplock!) en nu hoef ik s’ochtends gewoon een zakje uit de vriezer halen, de blender in, beetje appelsiensap erbij et voila! het hoeft niet te ontdooien, gewoon bevrozen erin en je hebt een lekkere frisse smootie.

 7. Inge

  Mijn leven wordt deze week vergemakkelijkt door een voorstel van mijn mama: zij komt een uurtje per dag strijken (beikes strijken) terwijl ik voor haar en mijn papa elke dag eten maak (wat zij dan weer niet graag doet). Rotklusjes uitgewisseld: check!

 8. Barbara*

  Weekmenuten, of course :-) En een beetje vergelijkbaar met Dorien: mijn bobble die ik overal mee naartoe neem. Zo heb ik werkelijk overal onmiddellijk drinkbaar water bij me. En een laatste: Als ik tegen de dag erop mijn krant niet gelezen heb, gooi ik hem weg. Very mindful: zo voel ik me niet langer schuldig over al het nieuws dat ik nog niet gelezen heb!

 9. Weekmenuten moet ik niet meer zeggen, dat staat hier al voldoende. Wel: koken voor 2-3 dagen. Het is evenveel werk als de kleinere hoeveelheid bereiden en ge zijt direct een paar dagen van uw kookplicht ontslagen. Ik doe vaak op zondag op mijn gemak de voorbereidingen (bv bolognesesaus maken, wordt er ook alleen maar beter op: win!) zodat we op maandag en dinsdag quasi geen werk hebben. Als het iets lekkers is heb ik daar geen probleem mee om vaak hetzelfde te eten, maar ge kunt het natuurlijk ook invriezen als ge dat niet zo fijn vindt…

  Verder: leer uitstellen af, dat helpt mij ook al enorm. De was direct gooien waar hij thuishoort, dingen uitpakken voor ik ze in de berging zet, dingen direct afwassen ipv te laten opstapelen… Perfect loopt dat zeker niet, maar sinds ik daarop let verloopt alles wel vlotter. (Moest mijn lief dat nu ook nog doen, dan zijn we er.)

  Ah, en dat ik een vegetarische starter ben moge bewezen worden door het feit dat ik zowel jouw mozzarellapuree al heb klaargemaakt als de ovenschotel met macaroni en soep ;), beiden voor herhaling vatbaar trouwens :)

 10. Op maandagmorgen kan ik niet echt origineel en leuk uit de hoek komen, dus ik zal em zelf maar kopen peis ik.

  Ik ga trouwens een driedelige workshop doen bij die madammen, ik zie daar al vreed naar uit. Want hun andere kookboek is ook zo goed.

 11. grietdm

  behalve weekmenuten is zelf broodbakken (met broodmachine) hetgeen wat het drukke leven makkelijker, lekker en gevarieerd maakt. in plaats van na het werk (en het ophalen van de kroost) moeten zoeken naar een goede bakker die om 17u nog niet uitverkocht is, ’s avonds alle ingrediënten (en lekkere granen en pitten) in het machine en ’s morgen heb je een heel lekker en vers brood!

 12. marjolein

  Een bokaal lekkere krieken op sap kopen. Zoon krieken laten eten tot haar-hoofd-bloes-broek rood zien. Resterende krieken opsmullen en blij zijn dat je weeral veel gezond fruit hebt gegeten. Kriekensap bij elk glas water gieten en elke keer weer verheugd zijn dat water echt lekkerder is met kriekensap erbij. Nog nooit zo fruitig gehydrateerd geweest zijn – moet schitterend zijn in combinatie met de filterende waterkan !

 13. Wij hebben altijd brood in de diepvries zitten, maar als dat er wat langer inzit en je ontvriest een paar boterhammen, dan zijn die vaak wat uitgedroogd.
  Hiervoor heb ik een goed trucje gevonden:
  je neemt het aantal bevroren boterhammen dat je nodig hebt, legt ze op een bordje, daarbovenop leg je een vochtig stuk keukenpapier en dan steek je het zo in de microgolfoven. Eventueel kan je halfweg in het opwarmingsproces de stapel boterhammen eens omdraaien (leg het vochtig papiertje dan wel weer bovenaan).
  en voilà: geen uitgedroogde boterhammen meer!
  (tenzij het brood al echt heel lang in de diepvries zat, dan zijn de randjes vaak niet meer te redden :p)

 14. Sonja

  Ik ben ook een planner, maar niet enkel met het eten. Aangezien er in ons gezin met 2 kinderen verschillende agenda’s naast elkaar bestaan (de smartphones, de huishoudagenda, de school, de hobby’s, veel kinesitherapie etc), zet ik mij om de 14 dagen neer om alles op één plan over te schrijven dat in de keuken uitgehangen wordt: wanneer heb ik permanentie op mijn werk, wie moet naar welk feestje en wanneer gaan we om kadootjes, wanneer moeten we vroeg eten, wie moet wanneer een zwem- of turnzak meehebben, naar de opvang of niet, …. Daar komt ook meestal ons menu op. Dit wordt een beetje bepaald door het biopakket (tweewekelijks, ik vond dat we anders te weinig flexibel waren) maar ook door blogs of tijdschriften of gewoon ons goesting :-).
  Hier nu mijn 2 feesttips:
  1/ de kadootjeskast: met een kleuter en een kind op de lagere school zijn er zeker maandelijks (maar reken gerust 2x per maand) verjaardagsfeestjes van klasgenootjes. Daarom koop ik altijd kadootjes in op voorhand. Solden na Sinterklaas? Kopen. Aanbieding ergens? Kopen. Ik zorg altijd dat ik iets voor jongens en meisjes van dezelfde leeftijd als mijn kinderen liggen heb. Zo hoeven we niet wekelijks naar Fun of Dreamland. En het kiezen is niet echt moeilijk, want wat je zoon of dochter leuk vindt, zal ook tof gevonden worden door hun vriendjes.
  2/ de verlanglijstjes: in onze familie werken we al jaren met dit systeem en zelf ben ik er een groot voorstander van. Zie je iets in ’t stad dat je wil maar misschien niet past in je budget? Zet het op je lijstje. Hoor je van de kinderen iets wat ze graag willen? Zet het op hun lijstje. Als oma of opa dan vragen wat ze willen voor hun verjaardag en ze niet verder komen dan ‘een trampoline’ of ‘paarse vleugeltjes’ (niet te vinden trouwens…), dan kan je -zonder dat de kinderen het weten – een verlanglijstje doorspelen en zijn ze aangenaam verrast door de leuke kadootjes.
  En de link met jouw blogje hierboven? Veggie voor starters staat op mijn verlanglijstje :-).

 15. Vermits het over kookboeken gaat zal ik het eens hebben over mijn lifehack met betrekking tot kookboeken. Vroeger lagen die op mijn keukenwerkblad en werden die ongelooflijk vuil en lagen ze in de weg. Dan ging ik ze verleggen en dan vond ik ze niet meer, terwijl ik wel nu onmiddelijk moest weten wanneer die tomaten erbij mochten. Frustratie alom. De echtgenoot heeft me toen een kookboekenstandaard gekocht. Zo een belachelijk log ding dat nog veel meer plek innam. Geen goed idee. Ondertussen gebruik ik al twee jaar een kledingshanger. Je kent die hangers wel met van die kneepjes om u broeken aan op te hangen. Je opent u kookboek op het recept dat je nodig hebt en je steekt het kookboek tussen de kneepjes. Nu hang je de kledingshanger aan een van je keukenkastje. De pagina’s slaan niet meer om, het boek ligt niet in de weg, het hangt in de lucht dus het wordt niet vuil door de spetterende saus,….. heerlijk vind ik het. (Hoewel ik er heerlijkheidshalve moet bijzetten dat het niet zo geweldig werkt moet kookboeken van meer dan 600 pagina’s :-) )

 16. Geen lifehacks hier want ik woon net alleen-alleen en heb nu ook een veggie lief terwijl ik een hardnekkige vleeseter ben. Wie durft beweren dat hij/zij dit boek meer verdient dan ik? Wie durft?!

 17. Weetniet

  De dessert in een-koffiekop-in-de-micro recepten. In drie minuten een dessert op tafel! Ik vind nu niet direct de link. #Fail Maar hier alvast 1 recept:
  4 EL bloem
  4 EL suiker
  3 El melk
  3 El plantaardige olie
  3 El choco
  3 El cacoapoeder
  1 ei

  Alles samen klutsen in een koffiekop en 1 minuut op de hoogste stand in de micro.

  En #kookzondag heeft mijn week ook al deftig vergemakkelijkt. :)

 18. MissCherie

  Mijn tip is : smijt uw dunschiller in de vuilbak! Groenten schillen is tijdsverlies en echt nutteloos. Uw eten zal vanaf nu dubbel zo rap gereed zijn sie.

  Kort maar krachtig. :)

  ik ben overtuigd vegetariër en zo een kookboek zou hier zeker van pas komen!

  (En plies, kaptchas zijn zo 2008)

 19. Dé lifehack bij ons:
  een lijstje aan de muur met de openingstijden van de dichtsbijzijnde frituur, pizzadinges, chinees, japanner, italiaan, … ;)

 20. Doris

  Tja, mijn leven is een heel stuk simpeler geworden sinds ik vrijwel niets meer strijk. En van belangrijke dingen altijd een potje op voorraad (afgekeken van mijn vader, al had die er liever twee of drie op voorraad). Nooit misgrijpen, heerlijk.

 21. Veerle

  Ok, koken is één iets, en eten ook, maar opkuisen achteraf: bah bah bah. Daarom ga ik het daarover hebben. Ik zou nu gekende tips kunnen geven zoals: ruim op terwijl je kookt. Of: kook uw patatten en uw wortels in één en dezelfde pot als je wortelstoemp maakt. Maar dat doet iedereen natuurlijk al lang.

  Daarom: opruimen met kinderen. Een kind van een jaar is een plezier in huis, heel vaak toch, maar wat een verschrikking als het gegeten heeft. Je hele keukenvloer ligt vol natte kruimels, brokken aardappel, kleverige rijst of klodders yoghurt. Die glijden gewoon van die slabbers naar beneden.

  Maar niet als je een ordinaire keukenhanddoek gebruikt! Koop er meteen veel, van die goedkope die niet goed drogen. Bind je kind zo’n keukenhanddoek om, het is geen zicht maar wat geeft dat als je keuken achteraf wél gezien mag worden. Zet het bord OP de slab, waar de slab over de tafel hangt. Dat kind mag behoorlijk knoeien nu, alles valt gewoon op de slab. Slab uitschudden boven de gootsteen en goedgemutst een blik werpen op je propere kind én keuken. De maaltijden worden er meteen een stuk relaxter van.

 22. Griet

  Wat mijn leven gemakkelijker maakt is mijn stoomkokertje/ speltbrood maken en geen koemelk meer (stoom fruit voor uw baby –> geen krampen meer —> baby slaapt —-> ik gelukkig

 23. Lizzie

  Nooit meer strijken: kleren laten drogen aan de draad en dan 20 minuutjes in de droogkast met 4 tennisballen erbij – proper opvouwen terwijl alles nog lekker warm is en zo de kast in!

 24. Elke

  Twee aparte dekbedden! Je slaapt beter (want geen tochtgat in het midden als je allebei op je zij kruipt) en makkelijker om te vervangen.
  Voor onze kiddo is zo’n stoombakje voor in de micro een geschenk uit de hemel (snel klaar, weinig afwas), zeker als ie nog niet mee-eet uit de pot.

 25. Plannen! En niet zo zeer je weekmenu maar wel, en ik spreek hier als single, bij of met wie je die week gaat eten.
  Neem nu deze week:
  – maandagvoormiddag moet ik niet werken en kook ik voor 2 dagen
  – woensdag, verlofdag, shoppen met vriendinnen en dan gaan we zeker iets eten
  – vrijdag hadden we met collega’s afgesproken om nog eens te gaan chinezen
  DUSSSSS: telefoontje naar de mama of ik donderdag kan komen eten (want koken voor 1 dag is zonde)

  Resultaat: 1 keer koken in vijf dagen.

 26. PippiPebbles

  Ik koop altijd dubbele porties, en steek de helft in de diepvries, zodanig dat als je eens een keertje geen zin of tijd hebt om uitgebreid te koken, je toch nog iets versgemaakt kunt bovenhalen! Ook als er iemand onverwachts langskomt, kan je die zonder problemen een bord aanbieden, en voor moeilijke eters ook een ideale oplossing, want je hebt altijd iets wat je zeker lust in huis!

 27. wat ik altijd doe: mijn kleren en die van de kleine (bijna 2 jaar) op voorhand klaarleggen. ’s morgens enkels douchen en hup klaar. Handtas, sleutels, crechetas allemaal samen op één plek. Dus niet onnodig rondlopen achter vanalles. En als ik was doe probeer ik veel tijd te stoppen in het deftig ophangen van t-shirtjes, truien en bloesjes. Zo moet ik minder strijken. Jeansbroeken strijk ik niet, die sla ik na de wasmachine uit en strijk ik met mijn handen terwijl ze nat zijn.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>