lilith en de magische tomatensaus die ook uw leven zal vergemakkelijken

Ik ben er jaren van overtuigd geweest dat koken moeilijk was. Dat je tientallen recepten en gerechten moest zien te masteren met honderd ingrediënten die je natuurlijk helemaal niet had, waarop je ze kocht, één keer gebruikte en ze dan een tijd later in de vuilnisbak gooide.

Wat betreft koken heb ik me heel lang behoorlijk mislukt gevoeld. Ook toen ik de fase van de zwartgeblakerde vleesjes die vanbinnen koud en rauw waren al even doorsparteld had bleef het in mijn ogen gesukkel. En toen ik ook nog eens op het geniale idee kwam om mijn echtgenoot die niks lust te melden dat wij thuis voortaan volledig vegetarisch zouden gaan leven, toen was het eigenlijk pas helemaal huilen met de pet op.

Tot ik tot een paar inzichten kwam:

organisatie is alles

Veel staat of valt met het samenstellen van een weekmenu, en daar een wekelijkse gewoonte van te maken. Ik maak het mijne op vrijdag, samen met mijn boodschappenlijst, om dan op zaterdag boodschappen te gaan doen. Het voordeel: ik moet maar één keer per week nadenken, en ik moet maar één keer per week naar de winkel. Alle andere tijd en energie hou ik over om naar Game of Thrones te kijken en te doen alsof ik er nog iets van snap. Ha!

het einde van het eerste gerecht is vaak het begin van het tweede

Een inzicht dat tot mij kwam na het lezen van An Everlasting Meal, het boek waar ik in het verleden al eens melding van maakte. Sinds ik het heb gelezen besef ik dat een restje pasta (waar je wat olijfolie en kruiden hebt opgegoten tegen het uitdrogen en aan elkaar kleven) de perfecte basis is voor een frittata de dag erna. Dat een klein overschotje pastasaus een soep kan opfleuren, dat oud brood de max is voor bruschetta en pittabroodjes zowel gevuld als belegd met passata en kaas dienst kunnen doen als pizzabroodjes. Sinds ik het las staat mijn koelkast vol bakjes met restjes, en gooi ik niks meer weg, maar wel samen. And loving it, ook nog.

het warm water moet heus niet elke week uitgevonden worden

Zelfs niet elke maand. In mijn Evernote heb ik een lijst met alle gerechten die in onze crib gesmaakt worden. Omdat ik sommige maaltijden na een tijd gewoon weer vergeet, ook al waren ze lekker, zoals die pompoenpuree met paprika die ik vorige winter vaak klaarmaakte, of de heerlijke Spaanse rijst die een paar jaar geleden supervaak op tafel kwam en dan in de vergetelheid verdween. No more, met mijn lijstje, dat het ook makkelijker maakt om te bedenken wat ik kan doen met restjes in mijn koelkast.

een goede tomatensaus is altijd een geweldig begin

Ik heb altijd kerstomaatjes in huis. Die voer ik aan in emmers van een halve kilo, en die geraken hier altijd op. Omdat ik ze zelf constant in mijn mond steek, maar ook omdat ik ze voeder aan mijn kind, voorschotel als bijgerecht met azijn aan mijn man, en omdat ze de perfecte basis zijn voor elke frittata of voor de tomatensaus waarover ik het al heel de tijd met uw wil hebben.

Mijn leven veranderde toen ik besefte dat je met tien kerstomaten, een teentje look en peper en zout een superlekkere vegetarische saus kan maken, waarop je zo hard kunt voortborduren als je zelf wilt.

For reals. Gooi er een chilipeper bij en het wordt spicy. Heb je nog lenteui of sjalotjes over, dan doe je ze er ook bij. Ligt er nog een stronkje selder in je groentenmandje, wel hoera daarvoor! Met een restje tomatenpuree of passata wordt het meer saus, met honing of suiker is het plots zoet, heb je een pot yoghurt over dan onstaat er ineens een roomsaus en als je er een zakje geraspte kaas die geen toekomst meer leek te hebben doorroert heb je een tomatenkaassaus.

Maar ook. Roer daar eens champignons door, of veggie gehakt. Een zak wokgroenten die over is. Smijt een handvol verse kruiden in de mix. Een blik rode chilibonen, ook de max. En dan heb ik het nog niet gehad over versies met geroosterde groenten, eitjes of gebakken halloumi. Gaan en blijven gaan, en niet vergeten te kruiden met peper en zout. Of zoals een chef mij ooit zei: “zit er niet genoeg smaak in? Dan ligt het 9 keer op 10 aan te weinig zout.” Geloof me: één van de beste keukentips ooit.

een goede basisvoorraad is eigenlijk ook altijd een geweldig begin

Kerstomaten dus, maar er zijn nog een paar producten die ik altijd inkoop, zodat ik erop kan voortborduren. Passata. Pittabroodjes. Kappers. Harissa. Geraspte kaas. Dingen die lang meegaan en die je pasta, pizza of restjesomelet een level naar omhoog kunnen tillen. Niet elke maaltijd moet een staaltje van zotte creativiteit zijn, soms is een toast champignon met een slaatje of een geroosterde boterham die je inwrijft met look en tomaat al een hemelse maaltijd.

Sinds ik dat allemaal besef vind ik het eigenlijk allemaal veel leuker, dat koken.

Jullie nog belangrijke inzichten om het allemaal iets draaglijker te maken? Feel free to share!

Reacties

 1. Mmmm… kerstomaatjes, idem dito hier, ik ben ook zo’n grootverbruiker! Ideaal om te vermijden dat ik ga snoepen.
  Mijn truc heet sambal oelek. Sinds ik dat ontdekt heb, draai ik het overal in. Ideaal om pastasaus te pimpen als je geen chilipeper in huis hebt. Maar ik meng het ook in zure room of yoghurt. Nog wat groene kruiden, limoensap en eventueel zout/peper erbij en je hebt in no time een pittig dipsausje!

 2. Maja

  je brengt me op een ideetje, ik heb hiet nog oud vijgenbrood liggen, morgen onder de gril met geitenkaas. Dat gaat lekker zijn.

 3. Weekmenu’s rule! Ik maak ook elke week een weekmenu met een boodschappenlijstje en dat werkt echt! Bedankt voor de andere tips!

 4. Ik lees hier nergens olijven? En zongedroogde tomaten? Kerstomaten heb ik zelden in huis (omdat ik ze in de winter niet koop en in de zomer zelf kweek), maar passata des te meer! Oh, en gerookte paprika = de hemel.

 5. Blikken doos

  Make ahead… Arbeidsintensieve gerechten als aubergine parmigiana en lasagne worden hier altijd in veelvouden gemaakt en ingevroren… Handig voor later!

 6. Kim

  Hier ook elke week een weekmenu met boodschappenlijstje!
  In mijn voorraadkast staan altijd blikjes tomatenblokjes, maïs, kidneybonen,… In de diepvries zit er altijd wel een portie gehakt, hespenblokjes, erwtjes,… Op die manier kan ik altijd een chili con carne op tafel toveren, of een pastaslaatje met erwtjes, maïs, hespenblokjes en wat ik nog in de koelkast vind.
  Ik gebruik Paprika Recipe Manager om al mijn recepten in te verzamelen.

 7. Margay

  Yep, simpel eten is ook lekker! Hier is pesto één van die basisingrediënten (en ja, gewoon uit een potteke). Ppasta met pesto en dan eindeloos variëren: met gehaktballekes of met mozarello of met champignons of tomaatjes of stukjes kip of spek of …. En de overschot van het potje draai je in een andere saus of in de soep of op een toast. En als je de gewone groen pesto beu bent, bestaat er nog de rode variant :-)

 8. Hier altijd in huis: cous-cous. Tomaatjes, komkommer, sla, olijven, verse munt, feta en geroosterde pijnboompitjes erdoor, halve citroen er boven uitknijpen, et voila, vurrukkulluk.

 9. Awel, die Spaanse rijst kom hier nog zeer regelmatig voor op het menu. Zo simpel, lekker & snel klaar, ’t is gewoon een topper op alle vlakken!

 10. Ik ben blij dat ik op school kooklessen heb gehad waardoor ik de belangrijkste basics heb geleerd. Ik voel me alle geluk wel goed in de keuken. Vriendlief hecht nogal waarde aan lekker eten en ik eet ook heel graag.

  Maar idd, ik maak niet elke dag iets nieuw. Ik heb mij recepten die ik vaker maak, en af en toe probeer ik iets nieuw. Soms slaagt dat tegen, soms is het heel lekker en dan heb ik weer een recept bij dat ik vaker eens kan klaarmaken :-)

 11. Veerle

  Een paar dingen die hier regelmatig op ons (mijn) bord verschijnen:
  – In de winter: stoofpotjes. Pasta of aardappelen koken, iets van groenten (spruitjes, wortels) en dan tofureepjes of nog beter: verse seitan. alles bij elkaar kieperen in goed veel (soja)boter en kruiden toevoegen.
  – Bij brood: een avocado (geschild en geplet met wat olie en peper en zout), met daarin of daarop: zeekraal (lekkerrrrrr), een hardgekookt ei in stukjes, kerstomaten.
  – Slaatje: verbrokkelde feta, tomaten, komkommer, sla. Gewoon door elkaar mengen, olijolie en kruiden erbij.
  – Ook lekker en je hebt geen tijd: stukken meloen met feta.
  – Op geroosterd brood: dun laagje tomatenpuree, wat mozarella, verse basilicum.
  – Restje couscous: gegrilde courgette, verse koriander, rozijnen, zout. Jummie.

 12. T.

  Alles wat meer dan een half uur duurt om klaar te maken (lasagne, risotto, stoofpotjes,…) worden in minstens dubbele portie gemaakt: een keer voor die dag, een keer voor later op de week of in de diepvries.

 13. dat het einde van het ene altijd het begin van het andere is, dat vind ik een schone, bijna ontroerende gedachte. dat neem ik mee.
  voor de rest ben ik het overigens behoorlijk eens met uw vaststellingen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>