lilith viert Roald Dahl Day

roalddahldag.jpg

Morgen is het Roald Dahl Day, zoals elk jaar op de verjaardag van Roald zelf, en dit jaar toevallig op vrijdag de dertiende, wat wil zeggen dat het nog cooler is dan anders. En ik zeg het u al een dag op voorhand zodat ge nog op tijd zijt om zelf een toffe Roald Dahl blogpost te prepareren voor op uw eigen blog. Zo’n toffe ben ik immers. En ook: morgen heb ik al een weight watcherspost gepland. Sorry Roald, prioriteiten enal.

Wie Roald Dahl niet kent heeft een andere jeugd gehad dan ik. Stond nooit naast de vies ruikende gasverwarming in de piepkleine bibliotheek op het kerkplein van het dorpje V., te hopen dat er weer wat boeken van hem waren teruggekomen van uitlening. Ook in het V. van de jaren tachtig was Roald Dahl een populaire kinderboekenschrijver, zo bleek, en de bibliothecaris van V. had nu ik erop terugkijk best wat meer van zijn boeken mogen indoen in plaats van eindeloos veel exemplaren van Pinkeltje. Just my two cents.

dahl1.jpg

Anyway. I love Roald Dahl. Ik kan met moeite wachten tot Dexter groot genoeg is om hem alle boeken cadeau te doen. Mathilda! De GVR! Sjakie en de chocoladefabriek! <3 <3 <3! En dan kan ik alleen maar hopen dat hij er even hard verliefd op zal worden als ik ooit deed, en dat het hem een even grote en levenslange liefde voor boeken zal opleveren als bij mij. Om zijn verjaardag in stijl te vieren, vijf van mijn favoriete quotes van de meester himself.

And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don’t believe in magic will never find it

***

“When you grow up and have children of your own, do please remember something important: A stodgy parent is not fun at all! What a child wants – and DESERVES – is a parent who is SPARKY!”

***

“A person who has good thoughts cannot ever be ugly. You can have a wonky nose and a crooked mouth and a double chin and stick-out teeth, but if you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely.”

***

“I began to realize how important it was to be an enthusiast in life. He taught me that if you are interested in something, no matter what it is, go at it at full speed ahead. Embrace it with both arms, hug it, love it and above all become passionate about it. Lukewarm is no good. Hot is no good either. White hot and passionate is the only thing to be”

***

“I want an Oompa-Loompa!’ screamed Veruca.”

Hurray, you old chap! Hurray!

Reacties

 1. Opbiechting van de dag: ik heb nooit nen Dahl gelezen. Amaaaaai! Ja, jeugdboeken heb ik maar zelden gelezen, eigenlijk feitelijk. Maar als ik één Dahl moet gelezen hebben voor ik sterf: welke moet dat zijn?

  (nota: kijk, ik dacht zelfs dat die mens alleen kinderboeken schreef, maar Wikipedia hielp mij uit de onwetendheid)

 2. Dan ga ik jou nu héél jaloers maken waarschijnlijk want ik heb Roald Dahl in 1981 (toen was ik 10) ontmoet bij een signeersessie, hij signeerde toen zijn boek Joris en de geheimzinnige toverdrank voor mij. Mijn ouders vonden dat leuk om te doen en zijn daar speciaal met mij naar toe gegaan. Ik heb het boek nog steeds uiteraard, zal het nooit wegdoen.

 3. Evi

  Ooh, ik ook een eeuwige boekenliefde door Roald Dahl (en Marc De Bel) Ik kon niet vaak genoeg naar de bieb gaan!

 4. bedankt voor de reminder.
  of er een blogpost komt, dat weet ik niet. maar ik kan in elk geval uitpakken met een tof weetje tijdens het voorlezen van de GVR (zo blij dat we eindelijk aan dit soort boeken toe zijn)

 5. Sinds ik geld heb om zelf boeken te kopen, koop ik geregeld al boeken die ik ooit zal willen voorlezen aan mijn kindjes. En Roald Dahl is daar uiteráárd bij! Mijn absolute lievelingsboek is Matilda…

 6. Oh, ik was ook zo’n Dahl-fan! En de bibliothecarissen waren in die deed blijkbaar overal hetzelfde… Ik ben nu op rommelmarkten en in kringloops altijd op zoek naar zijn boeken, om dan binnen een paar jaar een mooie collectie te hebben opgebouwd, waar mijn *uiteraard* leesgierige jonkies gretig gaan in lezen.

 7. @la merlette blanche: kan gebeuren. ;) Zijn kortverhalen zijn super voor volwassenen, net als “Boy”. Maar ik zou Charlie and the Chocolate Factory gerust nog een paar keer kunnen herlezen, ook al is het voor kinderen. :)

  @ Wat beleeft Josine: oke, ik ben jaloers. Herinner je je nog of hij lief was?

  @Lies: Matilda was het allereerste dat ik las van hem, zal dus ook altijd wel speciaal blijven :)

  @Alfonsiene: ik zou eigenlijk ook eens moeten beginnen aan het samenstellen van mijn collectie. :)

  @liese: nooit gelezen! Misschien moet ik dat dan toch maar eens doen. :)

 8. Floor

  Ik was dan waarschijnlijk een ander kind uit V. (echt waar), die het boek veels te lang bij hield omdat ik toen nog geen zo’n rappe lezer was, sorry daarvoor :)

 9. Sandrien

  De heksen moet toch echt het griezeligste kinderboek ooit zijn! En Matilda het coolste kleine meisje ooit :) Zijn kortverhalen voor volwassenen zijn inderdaad ook geweldig. The great swicheroo!

 10. Jaaa hij was zeker aardig, hij zat achter een tafel met wat stapels boeken erop en ik weet nog dat ik dacht deze meneer is de echte Roald Dahl, dit is een heel bijzonder moment. Enorme lange wachtrij natuurlijk maar toen ik eenmaal aan de beurt was vroeg hij mijn naam en schreef met blauwe stift op het eerste blad “Josiine, love Roald Dahl”, hij had m’n naam weliswaar verkeerd geschreven maar dat maakte natuurlijk niet uit. Hij was groot, imposant (in mijn tienjarige ogen) en keek vriendelijk over zijn brilletje.

 11. Beuntje

  Daantje de wereldkampioen is ook mijn nummer één… kreeg ik ooit van de Sint en kende ik toen bijna uit het hoofd. Een paar jaar terug heb ik het boek terug gezocht bij mn ouders thuis, maar heb het niet meer teruggevonden :-( … koop ik zeker ooit opnieuw

 12. Supertof! Ik wacht ook tot mijn petekindje June een beetje ouder is… Zou die Roald Dahl boeken zo allemaal driedubbel inslaan. Die mag je niet missen!

 13. Aaaah, Dahl, ik wist niet dat hij ’n feestdag had, maar ’t is wel zeer verdiend. Beste boeken ooit (zeker in combinatie met die geweldige tekeningen van Quentin Blake). Ik las onlangs meer dan 600 pagina’s Dahl-biografie (Storyteller van Donal Sturrock) en dat verveelde geen moment. Moet je dus zeker eens proberen als Dahl-fan (en geen nood, hij was uiteraard knettergek, maar het is niet het soort boek waarbij je held op het einde van die 600+ pagina’s opeens niet meer zo’n held blijkt te zijn).

 14. Matilda is het eerste boek dat indruk op mij maakte als kind. Die enge directrice… brrr! En de GVR vond ik ook prachtig. Ik heb de nieuwe film nog niet gezien, maar dat zal er binnenkort wel eens van komen. :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>