lilith aanbidt de portobello

portobello

Dit najaar mag ondertussen best bestempeld worden als het najaar van de portobello, toch in onze crib. Zoals jullie weten zijn wij hier door Youri zijn moeilijke relatie met voedsel aangewezen op recepten met tomaten of champigons, of op echt zotte dagen: op recepten met tomaten én champignons. I know, the madness. En een portobello mag dan wel klinken als iets dat het midden houdt tussen een bagagedrager en een Italiaanse charmezanger, het is eigenlijk niet veel meer dan een serieus uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. En neem dat uit de kluiten gewassen maar serieus, want ze kunnen meer dan tien centimeter in doorsnede worden.

Ik ben er helemaal fan van sinds ik ontdekt heb dat ze gegrild een heerlijke vleesachtige structuur krijgen (hoe langer onder de grill hoe beter, het schijnt), waardoor je ze kunt gebruiken tussen een hamburgerbroodje. Ze zijn heerlijk als je ze marineert, maar kunnen ook opgevuld worden met vanalles en nog wat en in de oven. En je kan ze natuurlijk ook gewoon aanstoven zoals kleinere champignons, ze zijn altijd even lekker.

Onlangs maakte ik een versie uit het mij wel tien keer aangeraden nieuwe kookboek van Pascale Naessens, en ook die was heerlijk. Zo heerlijk dat ik er van pure goesting enkel maar wazige foto’s van heb gemaakt, waarvoor mijn excuses.

portobello

Gevulde portobello’s met mozzarella en tomaat voor twee

 • 2 portobello’s
 • 2 tomaten
 • 1 bosje verse basilicum
 • 1 bolletjes buffelmozzarella
 • zoet paprikapoeder

Verwarm de oven (grill) voor op 180 graden. Snij de tomaten in vier, verwijder het vocht en de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Meng de tomatenblokjes met drie eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout. Hak het basilicum fijn en meng met de tomatenblokjes.
Smeer de portobello’s aan binnen- en buitenkant in met olijfolie. Kruid ze met peper en zout. Snij de mozzarella in blokjes. Vul de portobello’s eerst met het tomatenmengsel, en leg daarop de mozzarella. Bestrooi met wat paprikapoeder. Zet ongeveer twintig minuten onder de grill van de oven. Wij aten dit met ebly.

Portobello’s zijn trouwens niet altijd in elke supermarkt of bij elke groentenboer te vinden, heb ik gemerkt, maar bij Albert Heijn heb ik meestal wel geluk. Iemand nog tips voor mensen die ernaar op zoek zijn?

Reacties

 1. Alleen tomaten en champignons? Dan heb ik heel veel geluk met die van mij blijkbaar :-) Die eet alles. Maar echt àlles. Hij beweert wel dat hij geen venkel lust, maar zelfs dat eet hij zonder morren op wanneer ik het klaarmaak. :-)

  Ik ben nog nooit een portobello tegengekomen, maar sinds vandaag is er in mijn stadje ook een Albert Heijn. Dit geeft me dan meteen een extra reden om daar eens heel dringend binnen te springen! :-)

  Die kookboektip zal ik ook onthouden voor wanneer ik dit weekend naar de Boekenbeurs ga. Al heb ik bij Pascale Naessens altijd zoiets van: geen pasta/rijst/brood/… of wat? :-(

 2. @Dorien: nog niet, maar ik heb onlangs één van die zaakvoerders geinterviewd voor De Standaard Magazine en toen hij het over die burger had kreeg ik zo hard het water in mijn mond dat ik het op mijn lijstje van binnenkort eens bezoeken heb gezet. :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>