Ieper city guide: 16 tips om je bezoek nog fijner te maken

Ieper city guide

Jullie willen graag eens afkomen naar Ieper. Dat merk ik aan de vele vragen en mails die ik krijg rond het thema. Ik heb mijn Ieperse hotspots al eens gedeeld, en ik post al eens een review van een leuk restaurant, maar er zijn meer vragen dan dat. Gelukkig heb ik ook antwoorden, ik woon hier namelijk. Aan de hand van die antwoorden: mijn hoogst persoonlijke compleet subjectieve en dus niet voor iedereen even waardevolle Ieper city guide. Yeah! Of zoals ze in Ieper zeggen: “Mo ja vint!”.

 • er zijn een paar dingen die je moet zien als je Ieper bezoekt. Als je maar één dag in de stad bent, dan raad ik aan: de Last Post, elke avond om 20 uur aan de Menenpoort, en nog steeds een moment dat mij geen enkele keer koud laat. Het In Flanders Fields Museum. Het geweldige en nieuwe Yper Museum. Fietsen huren (bij Chez Marie aan de markt of hotel Ambrosia, bijvoorbeeld) en op een kaart die je op de toeristische dienst in de Lakenhalle hebt gehaald uitvogelen waar je heen wilt. Of een tour boeken die je naar het zeer indrukwekkende Tyne Cot Cemetery in Passendale brengt. Bij helder weer heb je van daaruit een prachtig zicht over Ieper, maar ook bij minder helder weer is dit een plek die je niet snel vergeet. Bij het zeer fijne Chez Marie verhuren ze ook een tuk tuk. Zelf nog niet gedaan, maar al vaak zien rijden en het ziet er geweldig leutig uit.
 • in het stadscentrum zijn er maar twee militaire begraafplaatsen. Eén ervan is wel meteen het mooiste plekje van de hele stad, wat mij betreft. Vanop de markt een klein kwartier stappen, maar wel adembenemend mooi: het Ramparts Cemetery aan de Rijselpoort.

  ieper city guide: ramparts cemetery

  Ramparts Cemetery.

 • ik word wel eens aangeklampt door toeristen op zoek naar de loopgraven. Ze kunnen lang zoeken, want die zijn er niet, binnen de stadsmuren. Wel op de industriezone, in de vorm van de Yorkshire Trench. Volgens kenners is Bayernwald in Wijtschate evenwel interessanter om te bezoeken.
 • de Lakenhalle is niet authentiek, maar werd heropgebouwd nadat het centrum van de stad gehavend uit de oorlog kwam. Vanop de belforttoren heb je een indrukwekkend uitzicht over Ieper. De beklimming kan je enkel doen in combinatie met een bezoek aan het museum.
  ieper city guide: de lakenhalle
 • wie graag over de oorlog leest moet in het winkeltje van het In Flanders Fields Museum zijn. Veel keuze, daar.
 • het kan aan mij liggen, maar ik loop ook graag eens de kathedraal binnen. Nog zo’n adembenemend plekje is de Saint Georges Memorial Church, een Anglicaans kerkje waar vooral de kussens op de stoelen erg speciaal zijn.
 • winkelen in Ieper kan dan weer ernstig tegenvallen. Toch als je de grote ketens verwacht, want die zijn er niet. Obelisk, De Balans en Skin Clinic zijn zowat de enige plaatsen waar ik in Ieper mijn geld uitgeef. Maar dan wel enthousiast.

  Ieper city guide: rose rouge

  Froy & Dind bij Rose Rouge.

 • eten op de markt (na Sint-Niklaas trouwens de grootste van het land, uhuh) is niet het beste idee ooit. Toch niet als je het niet hebt voor altijd hetzelfde eten (frieten met stoofvlees, vispannetje, omelet natuur), op een manier klaargemaakt die ervoor zorgt dat je maar één keer wilt gaan. Wil je per se onder de Lakenhalle eten, kies dan voor In ’t Klein Stadhuis of Markt 22. Recent ben ik ook fan geworden van ‘t Appel. Lekkere broodjes met pastrami en verse soep, om maar iets te zeggen, en Jim en Eefje zijn bijzonder fijne mensen.
 • gezellig en leuk eten doe je in Den Olifant of bij Depot Ieper, waar je ook kunt winkelen, en tof. Veggie? Dan zijn dat ook de plekken waar je best gaat als je geen kaaskroket met een blad sla voorgeschoteld wilt krijgen. Depot heeft op dit moment de lekkerste veggie opties als je snel en lekker wilt eten. Wil je het iets klassieker, dan is het restaurant van Hotel Ariane ook een aanrader. Zij hebben ook een erg fijn terras, weg van de drukte van de Grote Markt.
 • de vestingroute is de leukste wandeling in de stad, en brengt je langs de Menenpoort, de Rijselpoort en die mooie begraafplaats waar ik het over had. While you’re at it kun je ook de Kazematten bezoeken, of de IJskelder, al moet dat wel met een gids. Je kunt ook gewoon heel enthousiast over de vestingen lopen. Daar moet niet voor gereserveerd worden of niks.
  ieper city guide: de vestingen
 • ik slaap altijd in mijn eigen crib, maar hoor goede dingen over Main Street en Albion Hotel. Ariane is volgens mij ook geen slechte plek om te overnachten. Wie sjiek wil doen met bubbelbaden moet een eind verder zijn, bij Manoir Ogygia in Poperinge.
 • de lekkerste cappuccino en koffie en drink je bij Depot Ieper. Ze hebben er ook heerlijke dessertjes. Voor ijs moet je bij Gusto d’Italia zijn, voor sapjes en smoothies bij Maona.
 • uitgaan in Ieper is zoeken. Toch als je niet tussen zatte zestienjarigen terecht wilt komen. Mijn favoriete café om tot een stuk in de nacht de wereld te verbeteren is Kaffee Bazaar. Zot veel keuze uit allerhande bieren ook, en de uitbaters zijn geweldig.ieper7
 • Ieper is bereikbaar met de trein, dan sta je op een kwartier te voet op de markt. Met de auto kan ook, al moeten ze hier nog de eerste ondergrondse parking uitvinden. Er rijdt ook een centrumbus tussen de belangrijkste locaties.
 • het Ieperse dialect mag dan compleet onverstaanbaar lijken, de meeste mensen beheersen wel een paar woorden Algemeen Beschaafd. Als je er echt niet aan uitraakt roep je best “wuk?” en hoop je dat het bij een tweede poging wel lukt.
 • het mooiste terras is dat van het Eilandje. Waar je gammele bootjes kunt huren om de vestingen af te roeien. En Sangria kunt drinken terwijl je dat niet doet, maar wel naar het bootjesgeploeter van andere mensen kijkt.
  ieper city guide: het eilandje

Disclaimer: dit is een zeer subjectief en door mij gekleurde mening over Ieper. Alles is dus even hard waar als niet waar. Geniet desalniettemin van uw bezoek, en laat eens weten hoe het is geweest, en of ik nog dingen over het hoofd heb gezien.

Disclaimer 2: het gevoel dat er nog dingen zijn waarover ik tips kan geven? Mail ze naar lilith@talesfromthecrib.be, en ik zet mij eraan.

Noot van de auteur: deze blogpost is aangepast in januari van 2019 om de informatie zo accuraat mogelijk te houden.

Bewaren

Reacties

 1. Wij zakken jaarlijks af naar Ieper en ik denk dat ik je blog te vaak lees. Want mijn vent is al gewoon dat ik zeg ‘Kelly schreef dat we daar koffie moeten drinken.” en van die dingen. :-)
  De meeste van de dingen die je opsomt heb ik dus al gedaan. Hoewel ik volgende keer dus kan zeggen: “Kelly zegt dat we sangria daar sangria moeten gaan drinken.” Tegen dan is onze pruts erbij dus die bootjes zijn best handig.

 2. een goed alternatief voor de vaak dure hotels in het centrum van Ieper , is B&B Oude Houtmarkt! Gelegen vlakbij de markt; uitstekende prijs -kwaliteit. Een echte aanrader.

 3. vliene

  Volledig mee eens! Leuke cadeautjes shoppen kan ook bij papyro in de Boterstraat. Pastabar Spirelli heeft lekkere take away pasta en de lekkerste patisserie koop je bij bakker Henk in de Sint-Jacobsstraat. Het Astridpark is ook tof vertoeven om even te genieten van het zonnetje.

 4. Veerle

  We zijn in het najaar in de buurt geweest en aten toen in Boergondie, in Westouter. Ligt een beetje in de buurt (wat mij betreft toch) en was echt verschrikkelijk lekker.

 5. En gemaakt met veel liefde en een goed doel steunend: giftshop “het steengoed idee”, nabij de menenpoort in de kauwekijnstraat. En de kans om mij te spotten ergens in de straten van deze geweldige maar intieme stad! Bahaha

 6. karl

  Het Onderwijsmuseum in de voormalige Sint-Niklaaskerk, ook leuk met kinderen.
  Qua restauranten vind ik ook de Zilveren Hoofd/Ecurie in de Rijselstraat op te merken.

 7. G.

  Goeie tips!
  Ik denk dat ik het al eens vroeg onder je hotspot-post, maar voorlopig nog niet gevonden: een lekker ontbijtadresje in Ieper. Moest je (of iemand anders) er eentje kennen, dan hoor ik het graag!

  1. Bij Allegria Food Bar kun je dat sinds kort, op het Vandenpeereboomplein. Of een buffet van een van de hotels, kan ook.

 8. Marleen

  ’t Is alsof je mijn gedachten kunt lezen, want ik wilde je al vragen om tips voor onze citytrip naar Ieper (nog nooit zelfs maar in de buurt geweest) in augustus. You mindreader, you!

 9. Diederik

  Fris geschreven! knap. en als ‘heboren en hetohen’ ieperling weet ik : een mooi overzicht ! (ik zou er als eetgelegen “weg van de markt” nog de fonderie, de waterpoort en découverte bij zetten. – en aan de kaai vind je een paar antiekzaken – en uiteraard zijn er de vele lokale rommelmarkten – wat een bepaald segment van de toeristen ook wel aanspreekt… Nog eens gefeliciteerd ! – Al eens gedacht om dit in een boekje uit te geven..? Ypres as seen by locals…

 10. Een gezellige en rustige B&B op 2 km van het centrum is Villa Vanilla
  Niet enkel een kamer ,ook een woonkamer,tuin,parking en bar zijn er beschikbaar

  Gratis fietsen om in het mooie Ieper rond te toeren;

 11. Rudy

  tof om te lezen , zelf echt geboren en getogen ieperling ;-) preus up mn stad ;-) maar een vraagje , afgelopen weekend was ik op zoek naar plaats in ieper waar men gewoon kan binnenstappen voor lekker uitgebreid ontbijt …iemand suggestie ?

  1. Hey Rudy, Foodbar Allegria op het Vandenpeerenboomplein doet dat sinds kort, vanaf zeven uur ’s ochtends zelfs als ik me niet vergis.

 12. Storm

  Ik woon ook in Ieper (nog 3 weken) en ik vind je lijstje ook echt goed. Ik lees hier ergens bij de reacties dat Boergondië in Westouter heerlijk is, maar is failliet ondertussen. Nog een aanvulling: ijsje of wafel eten in ’t Hemelryck in de Menenstraat. Beter dan die grote aan de markt en hele vriendelijke mensen. En de frietjes van De Leet zijn de beste.

 13. Ieper. De stad waar ik ooit heen ging met de trein vanuit Leeuwarden (DAT IS HEEL VER!) voor een concert van Clouseau. Die ik toch al gemiddeld 2 of 3 keer per week zag dus achteraf bekeken was het lichtjes overdreven, die wereldreis ;)

 14. AnneliezewiesKE

  WAUW dit is de eerste keer dat ik op je blog kom en nogmaals WAUW.
  Alleen je naam al, LILITH! De max, onze dochter heet ook Lilith!

  Ieper is idd triestig van winkels!
  binnenkort gaat er een nieuwe zaak open in ieper “Captain Cook Restaurant”
  (dit waar de vroegere EXPO was)

 15. Martin Vermeire

  Heel leuk geschreven, mijn stijl…
  Zo’n dingen moeten (zouden) eigenlijk meer gebeuren; hou vol! ’t Is noooooodig, eni…
  Ik heb 40 jaar in Ieper gewerkt (als aangespoelde)…
  Eens Ieper, altijd Ieper!

 16. Isabelle

  Ik herinner me dat we wel eens gingen wandelen naar Zillebeke vijver, toen ik als kind op familiebezoek ging bij mn (van Brugge naar Ieper uitgeweken) nichtjes.

 17. Els

  Bij Capella kun je ook zeer lekker eten. Ook zeer lekkere dagschotels :-)
  Wie loopgraven zoekt: Hill 62

 18. Heel goed artikel! Ik herken Ieper meteen! Vooral wat eten betreft hebben we nog veel te leren! En zeker als vegetariër! Dus, Ieperse restaurants, doe er wat aan!
  P.S. Super leuke blog!

 19. Geert

  ik kan steeds eens genieten van de leuke binnentuin en de dito gerechtjes van Musa in Pizzeria Babilonia in de meensestraat. een aanrader

 20. Johan Dewilde

  Mooi overzicht, zelfs voor iemand die al bijna 10 jaar Ieper verlaten heeft. Mij blijven vooral de vestingen en de nocturnes bij. Ook de torens van de stad die bij het naderen opdoemen geven me steeds weer dat….ik blijf toch een Ieperling- gevoel

 21. Hallo

  Mooie website! In restaurant/ steakhouse de wijngaard is zeker ook een aanrader. Ligt aan de voet van de Ieperse vestingen en er is veel parking in de onmiddelijke omgeving vlak aan het station waar ook het nieuwe cultureel centrum ligt. Parking ongeveer 500 plaatsen ideaal als vertekpunt na een lekker maaltijd voor een fikse wandeling in en rond Ieper.
  vriendelijke groetjes.

 22. turck johan

  hotel Ariane is ook een zeer goeie aanrader prys ,kwaliteit ,eten zeer goei en zeer goeie infobalie enz…

 23. Annelies

  Deze link(en die vorige ook) net nog eens bovengehaald. op 18 juni brengen we nog eens een bezoekje aan Ieper, dus bedankt voor de leuke tips! :-)

 24. Els Guelinckx

  Tof om te lezen allemaal,en ook fijn om te zien hoe enthousiast jullie allemaal zijn over Ieper!
  Het maakt de sprong toch iets minder groot voor ons want wij verhuizen namelijk met het ganse gezin (3 kids,mijn man en ik) begin volgende maand van Hoegaarden naar Ieper!…
  Spannend hoor :-/

  Bedankt voor alle tips en info!

  Groetjes,
  Els

  1. Oe, spannend! Voor het werk dan? Ieper is een heel fijne stad om te wonen, mocht je nieuwe mensen willen leren kennen en graag lezen: we hebben een leesclub. (y)

 25. Titeca

  Er zijn wel enkele grote ketens in het centrum van de stad, maar de meeste liggen een paar km buiten de stad, aan de Rijselsepoort heb je er een 12 tal en over het station nog een 3 tal, dus zijn er feitelijk wel !

 26. Lie

  Afgelopen zondag/maandag in Ieper rondgelopen en veel gehad aan de tips. markt 22 was inderdaad heel erg lekker, maar de halve trouwboek vond de porties wat te klein waardoor hij dan nog 2 (lekkere!) desserts naar binnen gespeeld heeft. En ik ben de enige Belg die In Flanders Fields niet zo leuk vindt: teveel video’s…. Ik ben daar niet zo aan. Dan liever het museum in Zonnebeke/Passendale (?)
  Verblijf in Hotel O. Volledig in WO I-stijl. Dàt had ik dus niet kunnen afleiden op booking.com want ik schrok me rot toen ik de kamer zag. Al bij al snel mee verzoend en een goeie nacht gehad. Ontbijt was dan weer een erg flauw beestje.
  Wandeling op de vestingen was zalig, Last Post beklijvend.
  Spijtige was dat op maandag zowat alles wat je kon aanraden om te eten dicht was, maar aller, we kregen wel een vuurwerk in de plaats ;)

 27. Helena

  Al eens café Bazaar geprobeerd in de Boomgaardstraat? Nieuw sinds 1 mei vorig jaar. Super gezellig vintage kroeg met veel artistiek gebabbel en 100 streekbieren!

 28. Ine

  Voila se, begin maart een weekendje Ieper gepland en gereserveerd. Ben uiteraard al enthousiast bezig met de voorbereidingen :) Al een aantal goeie tips bewaard, waarschijnlijk zal ik alvast reserveren bij Trattorio Alloro, Italiaans gaat er altijd wel in, zeker als ’t goed is! Ben eens benieuwd :)

 29. Kim

  Een vraagje, wij (2 vrouwen met dochtertje) zijn aan het nadenken om ons te vestigen in Ieper maar is dat wel een goed idee? Ik zie bv dat er veel katholieke scholen zijn en dat Ieper toch wel gelovig is.
  Kunnen jullie er iets meer over vertellen? Ik hoor liever gelijk of het wel of niet verstandig is, voordat wij daar naartoe verhuizen.
  Bedankt voor jullie reacties

  1. Hey Kim,

   spannend, waar komen jullie vandaan? Ieper heeft een iets oudere bevolking die voornamelijk op de CD&V stemt, dus als ik het de meest vooruitstrevende stad zou noemen zou ik liegen. Tegelijk denk ik niet dat Ieperlingen wereldvreemd of homofoob zijn, toch niet meer of minder dan de gemiddelde Vlaming. Naast de iets oudere bevolking heb ik ook niet het gevoel dat mijn omgeving of buren erg katholiek zijn, al is dat misschien omdat ik zelf niet naar het katholiek onderwijs ben gegaan. Als je het mij vraagt denk ik niet dat Ieper een slechte plaats is om te wonen, de kans bestaat altijd dat je naast buren terecht komt die last hebben van vooroordelen, maar ik denk niet dat dat meer of minder zal zijn dan om in het even welke andere Vlaamse provinciestad. Volgens mij zal het dus wel meevallen. :)

 30. Kim

  Hoi,

  Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben Nederlandse en mijn vrouw Française dus vinden we België een mooie middenweg en lijkt Ieper ons erg leuk. Ik werk in Lille en mijn vrouw gaat waarschijnlijk in Roncq (FR) voor zichzelf beginnen. Nu was ik vooruit aan het kijken voor scholen voor ons dochtertje en “schrok” dat er veel katholieke scholen zijn en maar 1 openbaar. Bij het lezen van het schoolreglement, zag ik dat er toch veel aandacht wordt besteedt aan Godsdienst.
  Ik respecteer iedereen en zijn geloof en tevens hoef je het niet eens te zijn met onze levenswijze (hoewel die net als 90% van de rest van de bevolking is) maar ik zou het erg vinden als onze dochter zou worden gepest door ons.
  Heb je misschien nog tips wat leuke buurten/wijken zijn.
  Nogmaals bedankt want ik wilde al afzien van Ieper…

  1. Klinkt leuk. Ik heb zelf in het gemeenschapsonderwijs gezeten in Ieper (niet-katholiek), en mijn zoon gaat naar een kleine afdeling van die school. Ik ben erg tevreden over de aanpak daar. Er is ook een Steinerschool in de stad.

   Als je wilt mag je me even een mailtje sturen, dan kan ik je wel wat meer info geven. Ieper is erg leuk om te wonen, vind ik, ik zou me niet te veel laten afschrikken door het katholieke aspect, want ik woon hier elke dag en heb er zo goed als geen last van. :)

 31. Kim

  hai,

  Heb je mijn mailtje ontvangen? Misschien heb je gewoon nog geen tijd te had om te antwoorden, geen probleem hoor, vroeg het me alleen af.

  Fijn weekend!

 32. Ik stuurde vandaag mijn Canadese schoonzus, samen met mijn broer, op pad naar Ieper. Maar toonde ze eerst jouw tips. Benieuwd wat ze ervan zullen vinden…

 33. Hellen

  Leuk al die restauranttips, maar het is wel goed om bijtijds te reserveren, zeker op zaterdag. Inderdaad eten op de Grote Markt is niet aan te raden. Zo leek de spaghetti bij Aumiroir op een authentiek loopgravenrantsoen van 100 jaar geleden, kortom niet te eten, tenzij je een historische smaakbeleving wilt hebben..

 34. vero

  Jammer genoeg zijn er al wat van je links doorstreept.
  Wil dit zeggen dat die cafés / restaurants niet meer bestaan of werkt de link gewoon niet meer?

 35. Diederik

  Nieuw of eigenlijk vernieuwd met nieuwe uitbaters : “Vauban, café met keuken” (en kleine wisselende expo’s.
  En ook nieuw Sint-Arnoldus, speciaal biercafé – met 25 bieren van ’t vat ! ;-)
  Overige, ter ore gekomen, eetgelegenheden (zonder er zelf geweest et zijn) : “De Voerman” en “De Steenen Haene”…

 36. Elza

  Wij hebben vandaag zeer lekker gegeten,op de grote markt 14 central Ieper ,grote porties ook zaterdag steak,frietjes ,salad,en ijsje of koffie voor €12
  Ieper is een mooie stad heel veel te zien,

 37. lisaatjeem

  heyy heeft er iemand tips voor mij voor school ik moet een uitstapje regelen

 38. Jo

  Hey >Lilith, pas je blog ontdekt terwijl ik wat aan ’t googelen was, heel leuk! Ben een Gentenaar reeds 23 jaar nu in Ieper en het voelt goed hier te wonen. over de jaren heen beweegt er wel wat op horecagebied! Altijd welkom in b&b saBBajon, vlakbij de schouwburg op de Leet. Met leuk tuintje om te relaxen met zicht op de kathedraal, je zou het niet verwachten zo pal in het centrum. ik hou van lekker eten en “spot” ze allemaal. de Fonderie blijft absoluut mijn favoriet. Croc’Odiel is in de plaats gekomen van Souvenir, die naar Gent verhuisd zijn :-). Low C salad bar is absoluut een aanrader, lekker vers voor je oog klaargemaakt en weeksuggestie-slaatjes, supervriendelijke mensen. Chez Marie om fietsen te huren en tof winkeltje: top. ’t Olijfe is ook nieuw met absoluut lekkere mediterane keuken: tajines en couscous! en dan de nieuwe koffiebar, … en de Sherlock: apero-bar… tof hé.

 39. Daniëlle

  Hey Lilith, bedankt voor de leuke tips. Wij gaan dit weekend Ieper bezoeken en we zijn al benieuwd naar al die leuke plaatsen die je voorstelt.

 40. Crispian

  Héél overzichtelijk en to the point, bespaart me zo véél opzoekwerk voor ons komend weekendje te Ieper. Super bedankt!

 41. Heidi

  Wauw, zoveel tips !! Wij komen eind oktober een weekendje naar Ieper en heb al een hele lijst gemaakt dankzij jouw blog. Thx! Ben benieuwd … :-)

 42. DeDuitseHerfst

  Als echte geschiedenisfan en dan natuurlijk vooral WOI, heb ik veel gehad aan je restotips.

  Mijn vriend en ik zijn vegetariërs en waren zeer te spreken over de Chilli van het depot en bij De Olifant. Deze vrijdag gaan we nog eens terug voor hopelijk fijne rustmomenten en goede koffie te Ypres.

 43. Rebecca

  Zijn deze tips nog altijd de leukste? Zijn er ook tips voor een 6- en 4-jarige om zich even uit te leven, leuke speelplekjes in de stad? Tot gauw, Ieper!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>