Dexter spreekt, III

Processed with Rookie

Dat praten, dat gaat hier steeds beter en indrukwekkender, hoewel Dexter op dit moment vooral in een fase zit waarin hij negentig procent van de keren “NEEEEEN!” en “NEEENENEENEEEENEEEN” zegt. Een greep uit de rest van het kind zijn repertoire dringt zich op, al was het om die eindeloze en vooral hersenverlammende fase wat te vergeten. #piehoew Ondertussen is hij twee en ergens tussen twee en drie maanden in.

 • Mama, niet doewen!“, als ik lief over zijn rug wrijf.
 • Het is een mooie, mooie mama“, terwijl hij op mijn schoot zijn fles zit te drinken.
 • Kijk! Een mutsje voor de brommer!“. *wijst naar een helm*
 • Een zandkasteel, mama!“. *wijst naar een dobbelsteen*
 • De bijtring moet in de disco“. Hij bedoelt de diepvries.
 • Bumbabeloe, wie is die kleine klaan?“.
 • Ik heb pijn aan mijn haar“. Duidelijk een kind van zijn moeder.
 • “Detter kan niet kiezen”, als antwoord op de vraagWelke sticker wil je?” nadat hij op het potje is geweest.
 • Wel smijten“, als antwoord op de zin “Dexter, je mag niet gooien!“.
 • De zon moet wegschijnen“, als de zon in zijn ogen zit.
 • Ik ben een prot aan het laten.”
 • Detter is Tapa“. Dexter noemt zichzelf al een paar weken Tapa, en ik heb geen idee waarom.
 • Ikke wil wenen“.
 • Mama’s armpjes zijn zo zacht“, volledig vertederd.
 • De garnaal is een mooie spin“. Waarop de vader: “Dat zal de garnaal graag horen“.
 • Mama heeft een dikke buik“. *wijst naar mijn borsten*
 • Maar noe niet!“. Als antwoord op zo goed als alles. “We gaan dan naar de crèche“. “Maar noe niet!“.
 • Lucy!“, op de vraag: “Hoe gaan we jouw brandweermanpoppetje noemen?“.
 • Kijk, mama heeft een staartje!“. Aan de achterkant van mijn nieuwe trui hangt een rits, namelijk.

Koddig toch he, tweejarigen, als ze u niet zodanig tot waanzin drijven dat je het liefst zou lopen tot je geen land meer ziet?

Meer Dexter spreekt?
Dit is deel 1, en dit deel 2.

Reacties

 1. Isolde

  Zalig om te lezen. Hier gaat het spreken ook steeds beter. Op nummer 1 staat: Akke, akke, tuut tuut, weg zijn weg, daaaaaaaaaaa. Blijkbaar staat het woordje ‘wij’ nog niet in het woordenboek bij Pauline.

 2. marlies

  hier bij ons intussen een 3.5j versie:
  een kleine kruipslang = een regenworm ;o)
  goddelijk toch die uitspraken hé, zeker goed bijhouden, ineens gaat het voorbij!

 3. Ik onthoud vooral de laatste zin “Koddig toch he, tweejarigen, als ze u niet zodanig tot waanzin drijven dat je het liefst zou lopen tot je geen land meer ziet?”
  Amai, wat heb je dat even goed verwoord zeg!

 4. Mooi! Mijn bijna één-jarige zegt nog niets, behalve ‘bah’ en ‘ehhhbah!’. Heb ik alvast iets om me op te verheugen. En ik kan je ook vertellen dat de taal van een vierjarige ook grappig is, al is dat dan omdat hij volwassenen imiteert zonder goed te weten wat hij zegt, zoals: ‘ik heb daar nu geen tijd voor’, en ‘jij bent hopeloos!’.

 5. Ingstje

  Een mutsje voor de brommer, hoe kom je erop :-).
  Ah maar Detter is Tapa.. Tuurlijk is Dexter dapper ;-)

 6. Bij tapa dacht ik ook aan dapper, net als Ingstje.
  Hier nog een klassiek geval van bijna twee: “Nee-te-papa, dàt mag niet!” (vingertje erbij en op een toon van “dat had je gedacht, maar ik zal er eens een stokje voor steken”). Ik probeer hem het verschil uit te leggen tussen “dat wil ik (nu) niet” en “dat mag niet”, maar het maakt geen indruk.
  O, en een motorhelm is hier een hoedje.

 7. Eva

  Hier is het net zo

  “Denk et nieT” met de nadruk op nieT , als ik net heb gezegd dat ik toch echt wel denk dat ze moet gaan slapen.
  “Dada, Wie gaat wekke, volgende kee.” ” Aah mama, kus not”. En daar gaat ze de deur uit, werken, met mijn handtas, nadat ze toch wel bijna een kus vergeten te geven was.

  Zalig he.

 8. Hahahaha, zo grappig :-)
  Ik ben 22, maar ik moet nog te pas en te onpas volgend verhaal over mezelf horen:
  Ik was anderhalf en we zaten met het hele gezin in de auto. Plots begon ik luid te roepen ‘Kijk daar, een ‘pootieloo’.’ Niemand begreep mij, dus ik werd bozer en bozer. Ik bleef maar ‘pootieloo, pootieloo’ herhalen. Later bleek dat ik een mobilhome bedoelde.
  Leuk dat je Dexters grappige uitspraken bijhoudt, het zal later nog voor héél veel hilariteit zorgen :-)

 9. Lie

  Allei, post hier eens iets over zijn kuren zodat de moeders van minder praatvaardige kinders het gevoel krijgen dat Dexter voor de rest helemaal op diene-van-ons lijkt :D

 10. Caroline Paulussen

  Zalig,
  Mijn tweejarige spreekt over een kabamer (badkamer), eet nogal graag pasghetti (spaghetti), gaat niet graag naar de kapper en als dat ter sprake komt zegt hij onmiddellijk: we blijven thuis. Gisteren speelde hij met zijn boerderij en ik vroeg: ‘Wat is dat’, repliek: ‘Een riek’, ‘en wat kan je daar mee doen?’, zalig antwoord: ‘rieken’… kinderlogica!

 11. oooh ik zit hier met zo’n smile tot achter mijn oren. Zo schattig. Meteen ook deel I en II herlezen …mijn humeur is helemaal goed. ‘k Kan al niet wachten tot wij thuis ook meer te horen krijgen dan tataaaa dada iee .

  ‘k zal aan Dexter denken volgende keer dat ik bijtring uit de disco haal ;)

 12. Reactie op Caroline: “rieken” (voor harken) is algemeen Limburgs. :-)
  (Het wordt dan wel uitgesproken als ‘raeke’.)

 13. Tom

  ik moest van de 4-jarige dochter de toiletdeur op “een kwartiertje” laten staan, anders kon iedereen haar zien zitten. ik heb ze dan maar op een kiertje gezet ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>