De leesclub tipt: de selectie van Sarah

sarahvanhetkasteel1

Ik had het beloofd: elke maand de ultieme boekentips van een van de fantastische leden van Reading Between The Wines. Deze maand mag ik de fantastische Sarah aan het woord laten, en daar kunnen we met zijn allen alleen maar erg blij mee zijn.

Ik ontmoette Sarah (voor altijd 29, maar eigenlijk 33) op de eerste leesclub, al bleek na een paar glazen wijn dat ik haar eigenlijk al een paar keer had ontmoet en zelfs al bij haar thuis was geweest, maar dat niet meer wist. Dat had gênant kunnen zijn, maar dan ken je Sarah nog niet. Sarah is diegene van wie ik de dag na de eerste leesclub zei: “Youri! Er zit iemand in mijn leesclub, en haar zoon heet Zappa! HOE COOL IS DAT?!”.

Als Sarah niet leest spendeert ze tijd met die geweldige Zappa (7) en zijn al even geweldige broer Odiel (6). Ze waagde zich tijdens haar studies zowel aan vrije grafiek als aan kunstgeschiedenis en archeologie, en sjeest ook regelmatig het land door om naar festivals en optredens te gaan. Onlangs nog Beck, The Idiots en Massive Attack.

Andere wetenswaardigheden: Sarah leest nooit science-fiction, en las lang de laatste pagina van een boek om te beslissen of ze de rest wilde lezen. Ze leest al heel haar leven om haar hoofd te doe stoppen met malen en binnen te kijken in andere werelden, en haar inspiratie haalt ze zowel uit de boekenbijlage van De Morgen als op cutting edge, de boekenrubriek van Cobra en de Facebookgroep iedereen leest. Naast haar vriendjes van #readingbetweenthewines. Haar liefde voor lezen is naar eigen zeggen extreem ontploft toen haar leraar Jan (“mijn eerste en laatste lerarencrush”) in het vierde leerjaar begon met voorlezen uit de boeken van Roald Dahl.

sarahvanhetkasteel2

Dit moet je volgens Sarah lezen

* Madame Bovary van Gustave Flaubert: “Mijn absolute lievelingsboek, en meteen een serieuze klassieker. Ik moest het lezen tijdens mijn studies kunstgeschiedenis, en hoewel het even duurde voor ik echt in het verhaal zat was ik daarna volledig verkocht. Ik hou van de melancholie, de romantiek en het lijden van een vrouw die in een preuts tijdperk wil ontsnappen aan haar leven en het ook tot twee maal toe doet. En hoewel het verhaal uit dat tijdperk dateert leest het wel erg vlot. Ik heb het al meer dan een keer gelezen, en ik denk niet dat het de laatste keer was.”

* L’Etranger van Albert Camus: “Op mijn zestiende moeten lezen voor de Franse les, en mij altijd bijgebleven. Niet alleen omdat ik toen leerde dat Killing an Arab van The Cure verwijst naar dit verhaal, al vond ik dat toen wel behoorlijk cool. Het boek- dat geschreven werd in 1942- vertelt een soort diepgaand moordverhaal met verschillende lagen, over een personage dat zo weinig gevoelens toont dat je je afvraagt of hij er wel heeft. Ik las het in het Frans, en als ik dat op mijn zestiende goed te doen vond dan kan dat voor weinig mensen een groot probleem opleveren.”

* Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote: “Toen ik net samen was met mijn lief had ik de keuze uit vier boeken op zijn plank om mee te nemen op de trein, en dit was er een van. Het gaat -net als in Madame Bovary- over een vrouw die meer wil in het leven. (lacht) Ik ga er altijd van uit dat hoe goed je een boek vindt te maken heeft met de fase waarin je je in je leven bevindt, en dit boek sprak me toen aan omdat het op de een of andere manier herkenbaar was.”

* De ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch: “Dit boek handelt over alles en niets, en toch is het fantastisch. Voor mij is een boek goed als het me doet nadenken over thema’s en inzichten verschaft die ik nog niet had. Het is een eerder filosofisch werk, en best een uitdaging om doorheen te raken, maar het is echt de moeite waard.”

* 27 Gedichten & Geen Lied van Ramsey Nasr: “In 2000 ben ik in de Vooruit naar zijn theatermonoloog gaan kijken, en daar was ik zo van onder de indruk dat ik zat te wenen in de zaal. Hij alleen op het podium, over de zoektocht naar die ene liefde die hij dan weer verliest. Deze bundel is de neerslag van die monoloog.”

boekensarah

Deze auteurs vindt Sarah ook meer dan de moeite:

Bart Moeyaert: “Ik lees hem al graag sinds Duet met valse noten, een boek dat ik nog altijd erg mooi vind. De Melkweg vond ik ook erg goed, over drie kinderen die op een muurtje van hun clubhuis over hun dag vertellen. Ook fantastisch: zijn poëziebundel Verzamel de Liefde.”

Edgar Allen Poe: “Ik hou van zijn creepy toestanden. Horror, maar dan uit de negentiende eeuw. Van de goede soort dus.”

Dimitri Verhulst: “Zijn laatste heb ik nog niet gelezen, maar ik heb zo hard genoten van De Laatkomer, over een man die zijn dementie faket om van zijn vrouw af te raken. Zo goed geschreven.”

Nicci French: “Ontspannend seriewerk voor als ik mijn verstand op nul wil zetten. Nicci French is mijn Thuis, maar dan in boekenvorm. (lacht) Haar serie over de psychotherapeute Frieda Klein is perfect voor als ik maar tien minuutjes tijd heb om te lezen en weinig zin om me te hard te concentreren”.

Hebben jullie al boeken uit de selectie van Sarah gelezen, of plannen? Ik lees het graag hieronder!

(de vorige boekenselectie van Anouck staat nog steeds hier)

Reacties

 1. lore

  Hehe
  We hebben een heel gelijklopende boeken-/auteurvoorkeur. Ik voeg er graag nog de ‘engelenmaker’ aan toe

 2. Nienke

  Jaa, Ontdekking van de hemel is mijn allerlievelingsboek! Zeer zeker de moeite waard, ik raad het altijd aan bij mensen die niet schrikken van de dikte van een boek :).

 3. Leuk om te lezen! Onze leesclub gaat nu echt bijna van start, ik vind het spannend, maar ook erg leuk. Het blijkt wel moeilijk te zijn leden te werven, vreemd genoeg. Veel enthousiasme, maar starten met een concreet engagement lijkt soms een ander paar mouwen (geheel begrijpelijk, hoor). Ben intussen ook aan het overwegen om deel te nemen aan een spirituele leesclub :), waarbij één boek wordt gelezen over een heel jaar tijd, waarover dan gesproken wordt. Weet niet zo goed of ik er geen krommende tenen van ga krijgen, of net kippevel.

 4. Super leuke rubriek, ik hou van lezen en ben altijd blij met tips die wat minder standaard zijn dan de top 10 in de boekenwinkel (al zitten daar ook goede tussen) thanx dus!

 5. Veerle

  L’étranger! Dat vond ik ook als tiener inderdaad een heel fascinerend boek. Later nog teruggelezen en het bleef me boeien.
  Bovary en de ontdekking van de hemel staan hoog op mijn ’to read’-lijstje. Ik ga de andere boeken er ook bij placeren se!
  Verhulst, Moeyaert en French: ook my cup of tea! (en zo ongeveer om dezelfde redenen). Ook de luisterboeken van French (telt dat mee, luisterboeken?) zijn de moeite. Ze blijven boeien. Want gewone, echt puur literaire luisterboeken… daarop kan ik me niet echt concentreren.
  Benieuwd trouwens of deze ‘coole Sarah’ dé Sarah is waarmee ik vriendjes werd op Goodreads (daar ben ik Vero). Omdat haar boekenselectie me boeide. Zou dus wel kunnen!

 6. Freya

  Ooh, duet met valse noten… die heb ik letterlijk stuk gelezen! Prachtige herinneringen aan dat boek.

 7. Misschien moet ik me dan toch opnieuw wagen aan Franse klassiekers. Ik had een bloedhekel aan Frans en vond ‘Le grand Meaulnes’ een draak en veel te moeilijk.
  De ontdekking van de hemel heb ik ooit kado gekregen van een lief die mij duidelijk overschatte: ik heb het nooit uitgekregen en later zelfs weggegeven. (Gaat er mij nu iemand doodschieten?)
  Van Nicci French heb ik dan weer alles. Het leven kan soms zo simpel zijn. En ik ook. :-)

 8. Sarah

  Veerle idd. op goodreads zijn wij vrienden. Zo grappig. En ik maar denken, ken ik iemand met de naam Vero. Lol.

  Lezen moet simpel zijn, anders doe je het niet uit en met plezier.
  Niemand schiet iemand dood omwille van zijn boekenkeuzes. Althans nog niet. :D

 9. Sarah

  @ruth: De kracht van kwetsbaarheid ben ik ook in bezig!
  Maar dat is echt nu en dan eens een hoofdstukje.
  Die andere geluk zonder voorwaarden wil ik wel eens proberen. Merci!!

 10. Lie

  Sarah blijft precies wel bij de klassiekers. Soms zie ik bij mensen die graag lezen titels en auteurs verschijnen waar ik nog nooit van mijn leven van gehoord heb…

  Onlang sprak je over de babysitters club en ik vroeg me af of je er gekocht hebt? :D Die zijn zo slecht dat het goed wordt.

  Hier uit pure nostalgie op een rommelmarkt ‘Splinters’ van Marita De Sterck gekocht. Staat voor mij op dezelfde hoogte als ‘Duet met valse noten’.
  Nu eens starten met ‘Een weeffout in onze sterren’ of zoiets op aanraden van mijn leerlingen en ‘Allemaal willen we de hemel’ werd hier ook verslonden.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>