Heerlijk herfsteten: vegetarische hete bliksem

vegetarische hete bliksem

Toen ik een paar jaar geleden verkondigde dat ik een ingenieus nieuw systeem had gevonden om veel minder vlees te eten dacht ik alles en iedereen voor te zijn. Het systeem -thuis veggie en op een ander niet- zou er immers voor zorgen dat ik nog alles mocht eten, maar wel veel minder. Het werkt nog altijd fantastisch, en ik pak er nog altijd graag mee uit, alleen had ik één ding over het hoofd gezien: dat ik nog zelden of nooit gehakt zou eten. Dat er een koude kille plaats zou achterblijven waar ooit een berg overheerlijk gekruid gehakt lag. Eventueel rauw, met pickles. Boy, do I love gehakt.

Het ding is: als ik vlees eet, dan doe ik dat meestal op restaurant. Sinds ik een kind heb eet ik ook nog eens nog veel minder vlees dan vroeger, want ik ga niet meer zo vaak op restaurant. En als ik het wel doe, dan is de kans klein dat ik kies voor een plaats waar je een braadworst met stoemp kan eten. Of balletjes in tomatensaus. Of vleesbrood. :aah:

Gelukkig bestaat er zoiets als vegetarisch gehakt. Zag ik u net uw neus ophalen omdat ge gedegouteerd zijt? Het is inderdaad zo dat niet elk vegetarisch gehakt even lekker is, en dat is een understatement. Beloof me dus bij deze plechtig dat als je dit recept uitprobeert je eerst op zoek gaat naar seitangehakt. Liefst nog van De Hobbit. Dat is volgens mij te krijgen in de meeste vestigingen van Colruyt en Delhaize, en in biowinkels. Beloof het, dat ge die moeite neemt. Als je het maakt met ander veggie gehakt zoals Quorn dan hebben we het immers niet over hetzelfde. Ik heb altijd pakjes seitangehakt van De Hobbit in mijn diepvries zitten, en gooi het ook soms door mijn vegetarische spaghettisaus. Heerlijk! Ik meen het.

Onderstaand recept maakte ik al toen ik nog vlees at thuis, maar omdat iedereen het zo hard miste heb ik er een vegetarische bewerking van gemaakt. Je moet in dit leven immers voor je eigen amusement zorgen. En ook deze vorm van amusement is heerlijk en geweldig makkelijk klaar te maken. Probeer het, en laat me weten in de comments of het wat was.

Vegetarische hete bliksem voor vier

– 2 pakjes seitangehakt (liefst van De Hobbit)
– 1 bokaal appelmoes van 400 gram, of zelfgemaakte
– 750 gram aardappelen voor puree, geschild
– een paar scheutjes tapatío of andere hot sauce
– peper en zout
– een ei
– een groentebouillonblokje
– wat water
– een teentje look
– 50 gram boter voor de puree, en een extra klontje om het gehakt in te bakken
– een half chilipepertje, in dunne ringen
– wat geraspte kaas

Zo doe je het:

Zet je aardappelen op voor de puree. Doe wat boter in een pan met een dikke bodem. Voeg de chiliringetjes toe, en een minuutje of drie later het veggie gehakt. Voeg een klein beetje water toe met het blokje groentebouillon en kruid met peper en zout. Roer af en toe zodat de smaken goed worden opgenomen, en doe er een paar scheutjes tapatio in. Tabasco kan eventueel ook, al prefereer ik de eerste omdat die minder zuur is. Doe het gehakt in een ovenschotel als het water voldoende is weggetrokken en het er ongeveer zo uitziet.

veggiehetebliksem

Giet er een bokaal appelmoes overheen zodat al het gehakt is bedekt. Ondertussen zijn je aardappelen gaar. Stamp ze tot puree, doe er de boter en een ei door en een fijngesneden teentje look, werk af met peper en zout. Verdeel de puree over de appelmoes, werk af met geraspte kaas en zet 40 minuten in een oven van 200 graden.

Als het klaar is mag je het opeten.

Reacties

 1. Die gaat per direct op mijn lijstje. Ik ga op zoek naar gehakt, beloofd, en ga je recept uitproberen, klinkt heerlijk en kan wel wat nieuwe recepten gebruiken :-)

 2. Kan niet anders dan lekker zijn! Het seitangehakt van de Hobbit is inderdaad een aanrader. Net als jij ben ik ook een ‘flexitariër’. Zolang er bij alles wat met voeding te maken heeft flexi voor staat, voelt het bij mij minder drukkend en lukt het beter om vol te houden, of zo iets :-)

 3. Is het goeie van quorngehakt niet net dat het de smaak van de rest van je eten aanneemt? Wij kappen er elke week bij onze spaghettisaus (véééél groentjes, saus en een beetje gehakt) en smullen ervan. Zelfs mijn papa proefde het verschil niet met de vroegere saus-met-vlees (alhoewel hij er zijn neus voor optrekt sinds hij weet dat hij geen vlees krijgt).
  Merci voor de seitantip, hopelijk denk ik eraan als we nog eens iets willen eten waar het gehakt op zich smaak moet hebben!

  1. Ik vind vooral de structuur van Quorn niet zo fijn, seitan is zachter en minder droog. In seitan zit ook zo goed als geen smaak, hoor, maar ik vind dat het de smaak nog beter opneemt dan Quorn. Zeker eens proberen. :)

 4. Sir Botex

  mag ik als rasechte vleeseter vragen wat het verschil is met de vlees-versie? Gewoon de 2 pakjes Seitangehakt vervangen door een halve kg gemengd gehakt?

  1. Ik vind dat ook rasechte vleeseters zich ervan moeten vergewissen dat dit ook heel lekker is, maar als je je niet kunt inhouden: jep, en met rundsbouillon, dan. ;)

 5. Ook lekker: rode kool tussen het (vegetarisch) gehakt en de appelmoes – maar dan wel zonder hot sauce en chili’s. Maar dit ga ik ook eens proberen! :)

 6. Sandrien

  Jup, seitangehakt van de hobbit staat hier ook op nr 1. Ik ga je recept dit weekend eens uitproberen en maak voor de kindjes de niet zo hete variant :-)

 7. Dat ziet er lekker uit, doet me echt denken aan vroeger. Nog nooit zelfgemaakt. Misschien binnenkort maar eens proberen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>