lilith mag Mijn Oogst weggeven

Mijn oogst Wim LybaertKleine bekentenis: ik, die al over mijn nek ga bij de gedachte aan aarde onder mijn nagels, ben fan van het moestuinboek. Dat wist ik zelf helemaal niet, tot Mme Zsazsa en Dorien van Jonge Sla er één uitbrachten dat het in geen tijd schopte tot mijn meest gebruikte en uit de kast getrokken kookboek van het jaar. Omdat het niet vertrekt vanuit een gerecht, maar wel vanuit een groente. En de vraag die op vele lippen brandt: wat kun je in godsnaam aanvangen met een savooikool/koolrabi/venkelknol? (Als ik dus een tip mag geven voor de Boekenbeurs, naast mijn Blogboek dat te vinden is op stand 117 bij Uitgeverij Vrijdag, dan is het: check De Moestuin van Mme Zsazsa eens uit. Het is de max)

Wim Lybaert, die ik erg kan smaken als ik hem zie passeren op tv, ploetert ook al eens graag in een moestuin, en hij heeft een boek uitgebracht dat een beetje vanuit hetzelfde principe vertrekt als dat van Zsazsa. Wim loopt door zijn peloeze met een mes of schop in de hand, komt terug in zijn keuken en gaat aan de slag met zijn oogst. Het resultaat is een lijvig, mooi gefotografeerd naslagwerk dat minder focust op het planten en zaaien en meer op het koken. Ik maakte dit weekend de stoemp van pastinaak en wortel, volgde Wims tip om er eens goede olijfolie aan toe te voegen in plaats van boter, en kreeg daardoor zelfs de woorden “moh, dat is echt lekker” uit de mond van mijn man die wortel noch pastinaak lust.

Deze week valt er een exemplaar van Mijn Oogst te winnen. En geloof me: dat is niet alleen een erg mooie, maar ook een behoorlijk zware prijs.

lilithsigneert
Aangezien ik gisteren op mijn signeersessie op de Boekenbeurs (die trouwens zo fijn was dat het nog steeds een beetje unreal lijkt) heel wat vragen kreeg over allerhande onderwerpen heb ik beslist om eens een AMA of AskMeAnything te doen op deze blog. Tijdens zo’n AMA beantwoordt iemand allerhande vragen over allerhande onderwerpen. Barack Obama deed er ooit één, net als Tyrion Lannister, maar er zijn ook AMA’s van gewone mensen die hele vreemde of interessante dingen meemaakten (IamA 21-year-old Girl Who Was Disciplined For Inappropriate Touching At My Job In An Inner-city Elementary School. AMA). Geweldig boeiend vaak, die AMA’s. Hier vind je er nog een hoop coole.

Om een boek te winnen van Wim Lybaert laat je hieronder de vraag achter die je mij al lang wilde stellen. Of die nu gaat over hoe je een boek schrijft, waar je kleren kan vinden als je een BMI hebt van meer dan 45, of over iets anders dat je je al lang afvraagt: go! Ik trek donderdagochtend een winnaar en maak die bekend op mijn Facebookpagina. Ik kan niet garanderen dat ik op elke vraag ga antwoorden, maar ik doe wel mijn best voor zoveel mogelijk. Ga maar eens goed los!

Reacties

 1. Mijn vraag komt uit één van de 73 questions waar ik zo van hou; mocht je leven een liedje zijn, wat zou de titel zijn?

 2. ktrijn

  Op welke beslissing kijk je met heel veel trots terug?
  En welke beslissing zou je nooit opnieuw nemen?

 3. Kat

  Zit je vantijd in Bar Marie? Zou leuk zijn je daar is tegen te komen, al smoothiedrinkend en magazines lezend.

 4. Hoe reageer jij onder druk? Ben je eerder een stresskieken of toch redelijk zen? En wat doe je precies wanneer deadlines zich lijken op te hopen? (Plus nog een hele hoop opvolgvragen ;-)

 5. Marjolijn

  Je bent zot van de States, ik ook! volgend najaar plan ik terug een tripje heading west, maar als je een weekje mag gaan, waar ga je dan voor: NY of California?
  En eens in California, welke steden/regio’s wel en welke niet?

  Tips hierover misschien nog wel toffer dan het boek winnen, alhoewel…

 6. Als er één eigenschap was waar je van hoopt dat Dexter ze van jou geërfd heeft, welke zou dat dan zijn? En Natuurlijk ook, welke eigenschap hoop je niet doorgegeven te hebben aan Dexter?

 7. Stel je voor: je was net bezig met een nieuwe blogpost te herlezen alvorens die op het wereldwijde web zetten. Plots valt de stroom uit. Daar sta je dan. Wat is het eerste wat je zal zeggen? :-)

 8. Natalie

  Ik lees je blog al heel lang.
  Ik heb wel nog niet veel gereageerd.
  Maar nu het mag, toch een vraagje: Hoeveel kinderen zou je graag hebben ? In je dromen en in de realiteit ?

  Succes nog met het bloggen. Je doet het super !

 9. Marjan

  Ik zou wreed graag dat boek winnen, maar om nu zo een vraag te stellen hier, daar moet ik toch ne keer op peizen… Of wacht, het moet niet altijd moeilijk zijn, eigenlijk he, wat is uw lievelingskleur?? :-)

 10. Vrouw Holle

  Hoe komt het toch dat een dag bij jou meer dan 24 uren lijkt te bevatten en een week minstens negen dagen telt?

 11. Stel dat je de tijd en middelen had om een jaar of langer elders te wonen, waar zou je dan wonen? (Land, streek of stad/dorp) En waarom natuurlijk. :-)

 12. Els

  Eentje waar je het vroeger wel al over gehad hebt (je moet er dus niet op antwoorden, maar ik blijf het me wel nog steeds afvragen / me erover verwonderen). Hoe doe jij dat toch allemaal wat je doet? Ik word al moe bij de idee alleen al van zoveel activiteit en interesses. :-) Misschien kan je eens lilith-energiepilletjes op de markt brengen. En aja. Het eerste moestuinboek heb ik zelf gekocht. Maar aangezien ik eigenlijk quasi geen plaats (+geen zon op die weinige plaats) heb voor een moestuin, dacht ik dat investeren in het vervolgboek mss een beetje stom was. Nu ik echter lees dat het vooral recepten zijn, wil ik het wél héél graag hebben. Dus please… Pick me !!! :-)

 13. Linda

  Wat is het boek dat je in je tienerjaren het meest geraakt heeft/ het meest voor je betekent heeft?

 14. Naar welke tijd of plek zou je graag eens geteleporteerd willen kunnen worden mocht de teletijdmachine van professor Barabas echt bestaan?

 15. SnottebELLIE

  Heb jij eigenlijk een beste vriend(in)? Of ben jij eerder een persoon die verschillende vriendinnen/een grote vriendengroep heeft? Of is de man van je leven tevens je allerbeste kameraad? Heel benieuwd hiernaar!

 16. Noémie

  Van plan om je blogboek te kopen, maar bij deze dus volgende vraag (met schaamrood op de wangen mocht het antwoord in je boek staan): ‘Hoe weet je eigenlijk of je goed genoeg kan schrijven om een blog te beginnen?’
  Ik vermoed dat goed scoren op je oude schoolopstellen niet het juiste antwoord is? :-)

 17. Wegens ‘hey, ik wil dat boek ook en als ik het hier niet win, dan koop ik het wel gewoon’: hoe staat Youri tegenover al het bloggen? Gaat hij daar vlotjes mee om of heeft hij af en toe ook eens een ‘stop daar nu eens mee’-momentje?

 18. Els

  Ik wil nog zoveel leuke citytrips maken, ik wil alles hebben gezien. Helaas is ‘alles’ niet zo budgetvriendelijk. Where do I start? Wat is de meest geweldige citytrip die je al hebt gemaakt?

 19. Judith

  PS: met uitzondering van Het Blogboek wel te verstaan, dat sowieso al het beste boek ter wereld is ;-)

 20. Anne Marie Janssens

  Als je gedurende 30 seconden lang de aandacht zou krijgen van de gehele wereld, wat zou jij dan doen of zeggen?

 21. is er iets waarvan je nu denkt: dat had nog in het blogboek moeten staan, of dat had er anders in moeten staan? (het lijkt me vrij volledig, maar je weet maar nooit :-))

 22. Marianne

  Je bent super-open op je blog. Althans zo lijkt het toch en dat is allicht een van de redenen waarom we je allemaal zo graag lezen. Maar is Kelly = Lilith voor 100% of is er toch een stukje roos- of anderskleuriger? Maw als ik je morgen IRL tegen kom, zal het dan lijken of ik je al jaren ken (voor mij althans), of toch niet?

 23. Saartje

  Euh, zelfs als dat boek maar 1 recept bevat als de radijzenspaghetti van Dorien, dan is het de moeite om daarvoor een vraag te bedenken. Stel nu dat de tomaat/champignon beperking in je huishouden niet bestond, wat zou je dan het vaakst kiezen van groente? En aja, welk baby-spulletje dat nu overbodig lijkt moet ik toch absoluut aanschaffen voor ik beval?

 24. marlies

  Leuk! Is de winterefteling een aanrader of niet? Ik heb precies de revieuw ervan gemist vorig jaar en op mijn eigen verlanglijstje. .. vandaar. Ik win dus sowieso als je hierover antwoord hoera :-D

 25. ruth

  Je mag vier mensen -beroemd, onbekend, overleden,…- uitnodigen voor een Komen Eten op Liliths wijze. Wie zou dan zeker bij je aan tafel mogen schuiven?

 26. kathy

  Wat koop je vaak in de hema ?
  reuzegraag zou ik dit boek winnen…
  Supertoffe blog heb jij !

 27. Gettie

  Amai, als je de vorige vragen allemaal gaat beantwoorden dan blijft er toch niks meer
  voor jezelf over. Je zit dan wel in een leesclub maar daarom moet je toch zelf geen open boek zijn niewaar? :-)
  Ik zal dan ook maar iets triviaals vragen zekers : ben je een bad – of douche persoon?
  Wintergroensels zijn hier welkom !

 28. Lize

  Een week met de liefde van je leven, pure passie, zo het soort liefde waar ze jank-films over maken, of 40 jaar getrouwd met een lieve, aangename man, die je wel graag ziet, en die goed voor je is, maar waarvan je weet dat het niet dé man is?

 29. Ha, een heel vanzelfsprekende vraag eigenlijk: ik weet dat je behoorlijk kookt, maar heb je zelf groene vingers? Wroet je wel eens in de aarde? Ik heb het geprobeerd, maar als je zoals ik geen spontaan geheugen hebt voor zaaitijden, het verschillende uitzicht van scheuten versus onkruid, de manier van oogsten,… Ik vraag het maar even, in de hoop dat er nog groene klunzen zijn zoals ik, die wel willen maar niet kunnen. ;-)

 30. Cindy

  Ik ben een grote fan van jouw blog en kijk uit naar elke post. Maar van welke blog wil jij helemaal niets missen?

 31. Ilse

  Welke Belgische stad vind jij mooi om te bezoeken en wat zijn daar je favoriete adresjes?

 32. Eline

  Wat ik nu al 2jaar wil is een weekmenu opstellen. Maar ik hou dit niet lang vol. We hebben nu een kindje die straks naar de opvang moet. Ik begin dan ook terug met werken. Hoe begin je eraan en vooral hoe hou je het vol? Heb je tips?

 33. Amai, jij gaat werk hebben hiermee! Niet alles beantwoorden hoor ;-)
  Let’s make this easy for you: als je zou moeten kiezen, wat is je aller aller favorietste boek aller aller tijden? Je mag écht maar eentje kiezen!

 34. Pascale Van Hulle

  een boek winnen lijkt me super, zeker nu ik sinds vorig jaar een moestuintje heb en er eigenlijk niet zo veel uit geoogst heb, op een massa courgettes na. Wat zou jij doen met een massa courgettes?

 35. Jij hebt weer blog-stof voor de komende jaren ;). Mijn vraag was hoe huishoudwerk past in hoe jij werkt, dus in de systemen. En misschien ook hoe jullie die dingen samen doen, daar in the Crib.

 36. 10a

  Een heel persoonlijke vraag waarop je uiteraard niet moet antwoorden als je dat niet wil.
  Welke vraag zou jij heel graag aan je mama stellen moest je de kans krijgen?

 37. Saar

  Wanneer heb je besloten dat je journalist wilde worden? En hoe kijk je intussen terug op je carrière tot nu toe? Wat zijn je ambities of toekomstplannen?

 38. Heb je jouw zwangerschap als een leuke of minder leuke periode ervaren? Liep je op roze wolkjes of keek je er eerder naar uit dat het voorbij zou zijn? Vraag van een momenteel zwangere vrouw :-)

 39. Wat is jouw ‘guilty pleasure’? Bij mij is het kijken naar ‘Komen eten’. En ‘Grey’s Anatomy’. En chocolade. Veeeel chocolade. En regelmatig een zak chips…

 40. Aurélie

  Wat zou je willen doen als je meer tijd had? Is er iets dat je graag zou willen leren (oeps, 2 vragen!)

 41. Torill

  Welke kleding maat heb jij ondertussen, na alle dieeten etc…
  en waar koop jij je kleren, want jij ziet er altijd zo Cool uit ?
  (btw Dexter natuurlijk ook, dat Cool uitzien hé )

 42. Annick

  Ik heb net – als 35-weken zwangere – zowat je hele blog gelezen, en dan vooral je heel woelige jaar 2012 … Je noemde het een trauma, voelde je een belabberde moeder. Ik vroeg me af of je dat volledig hebt kunnen verwerken en van je af hebt kunnen schudden? Of zijn er hier en daar – misschien zelfs ongemerkt – toch kleine dingetjes blijven plakken? In elk geval bedankt om die periode zo openhartig te delen!

 43. David Knockaert

  Kelly, op de schoolbanken was je, in mijn ogen, een rebel. Ik herinner me jou als iemand die weerstand bood tegen het schoolsysteem waarin we geduwd werden. Leerstof ingepompt krijgen door leerkrachten die (op enkele uitzonderingen na) zelf niet de grootste motivatie aan de dag legden… Ik had het gevoel dat de hogere studies, weg uit de regio, voor jou niet snel genoeg konden beginnen. Nieuwe kennis, een nieuwe stad! Misschien zelfs om nooit meer terug te keren?

  Zoveel jaren later vraag ik me af hoe je terug kijkt op die periode. Rebelleert Kelly nog? Op welke manier? Mist ze soms de prikkels van een grootstad? Wat trok haar toch terug naar de regio waarin alles begon?

  Groetjes!

 44. Inge

  Naar waar moeten we zeker op citytrip gaan tijdens de kerst/oudejaarsperiode om alle jingle bells en het kussen met onbekenden te ontvluchten?

 45. Kristien

  Twee vragen: 1) vegetarisch eten vind ik -mede dankzij jou tips -warme-maaltijd-gewijs niet zo moeilijk, maar heb je ook tips voor boterhammen (zonder kaas) en gemakkelijke lunchpakketten? 2) hoe beslis je of iets al dan niet te persoonlijk is om over te vertellen op je blog? Heb je daar een criterium voor?

 46. eva

  Wat eet je het allerliefste?
  en als amerika-fan vraag ik me af wat jij het mooiste/leukste/meeste de moeite vond in the USA?

 47. Ik wil idd eigenlijk nog wel een boek uitbrengen… had jij die “droom” ook en heeft het het gewenste gevoel/resultaat gegeven? Of zie je het groter?

 48. Hallo Kelly… ik vernam dat je niet meteen de meest groene vingers had, maar is het toch aangewakkerd door het boek ” Mijn oogst”? En zo ja, ga je zelf nog groenten kweken? Zelfs al is het op het balkon :-)

 49. Kim

  Ik vroeg mij af of er eigenlijk ooit iets van onder die Toyota-naaimachine gerold is? Ik herinner mij een blogpost van een ambitieuze start in een of andere naailes met je mama’s machine, maar daarna werd het bijzonder stil omtrent uw nieuwe hobby, precies…

 50. Tje, ik moet ook zo’n ama opzetten, wat een berg inspiratie krijg je daaruit zeg. Toffe vragen zitten ertussen, benieuwd wat je er mee gaat doen. En dat boek, jaaaaa dat wil ik winnen. Die andere staat ook al hoog op mijn lijstje, veel handiger lijkt me dat inderdaad als het uit gaat van een groente die je al hebt. En buiten dat, ik heb geen groene vingers maar zou ze wel graag kweken. En dan nog een vraag. Ik ben heel benieuwd wat je de mooiste eigenschap aan Dexter vindt. En waarmee gaat hij nog ver komen? Succes met beantwoorden, heel veel liefs!

 51. San Meuleman

  Hoe jou je het evenwicht tussen wat je met de hele wereld wil delen (of toch alleszins het Nederlands sprekende deel ervan) en wat je liever privé houdt? Heb je ooit als eens gedacht “shit, daarover had ik beter niet zo openhartig geschreven”?

 52. Hey Kelly! Ik was zaterdag met mijn vriend op de boekenbeurs en natuurlijk kon ik het niet laten naar de bloggersbijeenkomst te komen, waarbij jij ook aanwezig was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ervoor nog niet echt van je had gehoord, maar ik was zo in love met alle blogtips, dat mijn vriend dit door had. Aangezien we die dag 1 jaar samen waren, kreeg hij het fantastische idee om jouw boek als cadeautje voor me te gaan halen. Helaas was het net iets na 17u, dus hij kon het niet meer laten signeren. Maar hij kwam terug met het boek en ik was ZO blij! Ik begon er direct in te lezen en iedere pagina geeft me zin om door te lezen, al vanaf het begin. Ik was er net weer in aan het lezen tot ik me bedacht dat ik hier maar eens een positief berichtje moest plaatsen. Vandaar. Dus ga door met met wat je doet! Ook ik ben aan het binnenkomen in de wereld van het bloggen! Blogs lezen en boeken zoals dat van jou geeft inspiratie. En dit is nodig in een wereld die soms somber lijkt. Het opent een hele nieuwe wereld en het geeft zoveel inspiratie dat ik inwendig loop te schreeuwen van ideeën! Nu nog alles in lijstjes plaatsen, maar dat zal zeker lukken met behulp van jouw boek ;) bedankt om zo een handig en tof boek te delen :)
  Liefs, Jozefien

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>