5 beelden, 5 dingen

IMG_2734 IMG_2769 IMG_2787 IMG_2798 IMG_2807

1. De kerstboom staat. Dexter heeft flink geholpen met versieren en moet er maar zeventien keer per dag aan herinnerd worden dat hij de ballen echt niet uit de boom mag halen. Ik ben blij dat we er weer een hebben, na jaren van niet meedoen. Het voelt toch een beetje als opnieuw beginnen, al helemaal omdat onze boom zo mooi en gezellig is geworden. Omdat we er zoveel jaar geen hadden mag hij wat mij betreft blijven staan tot in februari.

2. Ook dit jaar gaan we weer aftellen naar kerstmis met cadeautjes op deze blog. Ik had de indruk dat jullie dat vorig jaar best aangenaam vonden, en dus gaan we er nog eens voor. Vier keer geef ik iets weg, en we beginnen eraan op maandag 15 december. Hou het hier dus goed in de gaten.

3. Ondertussen beginnen we hier te voelen dat we in de laatste rechte lijn richting kerstverlof zitten. De dagen lijken allemaal drie uur te weinig in zich te hebben, er zijn heel veel opdrachten die nog af moeten waardoor de lijstjes ons om de oren vliegen, en ondertussen dringt het besef door dat Dexter nu echt bijna klaar is met de crèche en er toch heel wat gaat veranderen. In het Engels zouden ze dat het einde van een seizoen noemen. Ik vind dat mooi, dat ze dat doen in het Engels. Spannend spannend spannend, wel. En het komt vast allemaal goed met tijd en boterhammen.

4. Ik ben nog altijd zo blij met mijn zelfbedachte traditie van boeken kopen voor Dexter zijn kerst. Gisteren heb ik mijn selectie gemaakt bij boekhandel Theoria, en ik ben erg tevreden. Hopelijk hij ook. (ik kocht Otto in de Stad van Tom Schamp, Een dag met de dierengarage van Sharon Rentta, Het circusschip van Chris van Dusen en Sprookjes zoals we ze nog nooit hebben bekeken van Mayana Itoiz.)

5. Goodreads vertelt me dat ik dit jaar 22 boeken heb gelezen. Ik denk dat ik ga stranden op 23 in totaal, met het laatste boek voor de leesclub erbij, terwijl ik aan het begin had gehoopt op tien. Dat helpt dus serieus, zo’n leesclub. Mijn leesgoesting is volledig terug, en dus ga ik mezelf challengen om er volgend jaar weer twintig te lezen. Dankzij alle eindejaarslijstjes staat mijn to read lijstje vol genoeg voor jaren ver, dus ook daar zie ik geen enorme problemen.

Reacties

 1. Saskaya

  Hah, ik heb dit jaar beslist dat ik mijn metekindje voor haar nieuwjaarsbrief voortaan altijd een boek ga geven. Voor de dochter is dat niet nodig, wij lopen de plaatselijke bib plat voor boekjes allerhande.

 2. Torill

  Schitterend idee van die boeken, heb voor de dochter ook nog wat kerstcadeautjes nodig.
  ze heeft op haar 10 jaar al een boekenkastje vol , en nog heb ik ze niet kunnen aan het lezen krijgen maar elk jaar hoop ik van wel.
  misschien dit jaar!!!

 3. Ik kreeg ook steeds boeken voor kerst. Lezen was altijd heel belangrijk in ons gezin en er waren geen vooroordelen over wat we precies graag lazen. Dat heeft mij gestimuleerd om een echte boekenwurm te worden. Een heel goede traditie heb je daar dus met Dexter :) Good mom-points!

 4. Zonen + Boeken = <3! En wowie, wat een lieve foto van Dexter die mee mag versieren. Wij zetten onze boom morgen. En het wordt geen kerst zoals ik het gehoopt heb, maar gewoon al het plezier van de kerstballen boven halen en het menu plannen, brengt me al in de sfeer.

 5. Hier liggen boekjes van Anna (van Kathleen Amant) en Kleine Leon (van Linne Bie) klaar. Niet toevallig omdat mijn kindjes ook zo heten :) Al zijn deze boekjes ook aan te raden aan kindjes die niet zo heten! Ik ga er ook maar eens een traditie van maken, denk ik, boekjes onder de kerstboom.

  1. Wat grappig, Linne Bie zit bij dezelfde uitgeverij als ik, en zo heb ik Leon in het echt ontmoet (ondertussen is hij al een tiener, geloof ik), met de Boekenbeurs. Dexter heeft het boekje van op het potje gaan, en hij kan zich helemaal vereenzelvigen met Leon. :) En die boekjes van Anna zijn inderdaad ook leuk!

 6. Caro

  Dat zo”n leesclub aanzet tot lezen, kan ik volledig beamen. Wij kwamen op 12 november voor de eerste keer samen met onze club en sindsdien heb ik al drie boeken gelezen. En blijkbaar hebben de andere leden van onze groep het leesvirus ook (weer) te pakken.

 7. Heel leuk! Lang geleden kreeg ik volgende rijmpje mee van een Amerikaanse vriendin voor kerstcadeaus: Something they want, something they need, something to wear and something to read.

 8. Elke

  Bedankt voor de boekentips! Iemand nog suggesties voor jongen van 2,5 en meisje van 5? Deze kan ik alvast aanraden:
  – ‘Welterusten iedereen’ van Edward van de Vendel en Sebastiaan Van Doninck,
  – “Wij samen op stap” bewerkt door Bart Moeyaert en Leo Timmers zorgde voor geweldige illustraties,
  – “Mare en de dingen” van Tine Mortier en Kaatje Vermeire (lekker nostalgisch),
  – de Lotje-boekjes van Lieve Baeten (doen het ook heel goed bij mijn zoontje)
  – “Tien bolle biggetjes” van Carl Cneutt, tekst bewerkt door Joke Van Leeuwen (grappig kartonboekje, met vele zoekdetails).

 9. Hoi! Ik dacht dat ik je dat boek Een dag met de dierengarage via Maartje bezorgd had? Heb je het dan niet gekregen? Ik had erover gemaild, al een hele tijd geleden.

 10. Wat een leuke traditie! Als ik ooit kindjes heb, zou ik die wel eens durven overnemen. :)

  Die top in de laatste foto doet me denken aan mijn wallpaper (die heb ik hier eens zien passeren, is van bij Designlovefest).

 11. Ik gaf als verjaardagsattentie in de klas dit jaar twee voorleesboeken ipv 24 kleine plastic vliegtuigjes/gommen/miniboetseerkleisetjes/andereprutsdieergensineenhoekvliegt….boeken zijn zo leerrijk voor kinderen

 12. Wisse

  Het circusschip van Chris Van Dusen is zot goed, een lees- en zoekboek tegelijk. Echt de moeite!
  Als ik boeken voorlees, zeg ik ook altijd “titel van boek”, door “deze auteur geschreven”, wie weet blijven er ooit enkele schrijversnamen hangen als de kids later groot zijn en beseffen ze mss dat achter elk boek een schrijvende mens schuilt…

 13. Elke

  Hier staan er ook boekjes op het kerstmenu. Ze krijgen hier eigenlijk bij elke gelegenheid boekjes. Een greep uit het lijstje van dit jaar:

  voor onze oudste zoon de boekjes van maan, roos, vis zoals Kip in de war; Aap is een boef …
  voor onze 4-jarige dochter boekjes van Arabella over een prinsesje en Olivia over een gek varkentje (toevallig heet ze ook zo).
  voor onze 2-jarige dochter boekjes van Jules en Gonnie, een grappig eendje.

 14. Ik zeg elk jaar ‘wij hebben veel te weinig plaats voor een kerstboom’, wat ook zo is. Maar toch, ik mis het een beetje. Mijn exemplaar van 20cm doesn’t really do it. Maar er komen ook nog babyspullen bij…brengt de kerstman ook een groter huis :)? Want boeken zijn hier om dezelfde reden tot een minimum beperkt :(. Maar vooral: wat is foto drie? Lekker, maar wat?

 15. Hilde

  Mijn favoriete kinderboek van dit moment is “Curieuzeneuzemosterdpot” van Moniek Vermeulen met mooie illustraties van Maarten Zerrelik. Een leuk en grappig verhaal van een klein nieuwsgierig meisje, een aanrader. Van dit boek kocht ik drie excemplaren op de boekenbeurs als geschenkje voor de kindjes in onze vriendenkring die één jaar worden. Je kunt nooit te vroeg beginnen met hun eigenste bibliotheek :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>