lilith deelt haar vijf favoriete peuterboeken van het moment

Dexter in boekhandel Theoria in Kortrijk, niet toevallig een van onze favoriete plekken om peuterboeken te kopen. En koffietjes te drinken.

Dexter in boekhandel Theoria in Kortrijk, niet toevallig een van onze favoriete plekken om peuterboeken te kopen. En koffietjes te drinken.

Als ik zie hoe hard mijn zoon al kan genieten van in een hoekje zitten met een boekje dan blink is als een paling. Omdat ik me mijn eigen kindertijd nog zo voor de geest kan halen en hoe ik bij de plaatselijke bibliotheek boekjes insloeg als was ik bang dat er ineens een grote schaarste in de letteren zou uitbreken. Maar zes exemplaren per week? Maar allez meneer de bibliothecaris, welk kind komt daar in vredesnaam mee toe?!

De wereld van de peuterboeken is mij compleet nieuw, en ik vind het een fantastische ontdekking. Sommige boeken van Dexter zijn zo mooi dat ik ernaar kan blijven kijken. Dit zijn onze grote favorieten van dit moment:

het circusschip van chris van dusen

1. Het circusschip van Chris Van Dusen.

Dit boek, elke keer weer ben ik over mijn oren verliefd als ik het opensla. Om de prachtige tekeningen, de mooie kleuren, het verhaal en de leuke ontdekkingen voor peuters en hun vaders en moeders. Dexter vergaapt zich elke keer weer aan het verhaal van de boot vol circusdieren die tegen een klif op vaart, waardoor de dieren naar een nabijgelegen dorp moeten zwemmen waar de inwoners dan weer hun ogen uitkijken. De tekeningen en het verhaal hebben iets heerlijk ouderwets. Chris Van Dusen blijkt ook een boek gemaakt te hebben over een soort fantasy auto. Waardoor ik direct weet wat ik op het kerstideeënlijstje voor volgend jaar moet zetten.

Klik hier voor meer info over het boek!

Het grote taartenboek

2. Het grote taartenboek van Thé Tjong-Khing

Ook al zo’n meesterwerkje. In dit boek volg je niet enkel de taart en wat ermee gebeurt, maar ook de gekke slang, die altijd ergens anders verstopt zit, en het verplegende varkentje, en het konijntje dat plots moet huilen en waarom toch. Op elke pagina ontspint zich een volgend deel van het verhaal, en Dexter vindt het nu al fantastisch om elke keer één personage te kiezen en op de volgende pagina te zoeken wat ermee aan de hand is. Dit boek is heerlijk omdat het je fantasie aan het werk zet, en je als ouder evenveel ontdekt als als kind. Thé Tjong-Khing heeft trouwens nog meer fantastische boeken getekend en geschreven die ik dringend nog eens moet ontdekken. En hij woont in Nederland. Who knew?

Klik hier voor meer info over het boek!

sprookjes zoals we ze nog nooit hebben bekeken

3. Sprookjes zoals we ze nog nooit hebben bekeken van Mayana Itoïz.

Ik was op zoek naar een leuk sprookjesboek, maar dat ik een gigantisch leuk sprookjesboek zou vinden was tegen alle verwachtingen in. Dit is een zoekboek met fantastisch mooi geïllustreerde dubbele pagina’s per sprookje. Op elke tekening zit een indringer uit een ander sprookje verstopt, en door de dikke pagina’s is het perfect voor peuters die soms iets te enthousiast zijn bij het doorbladeren. Een superleuk boek, vinden wij.

Klik hier voor meer info over het boek!

een dag met de dierengarage

4. Een dag met de dierengarage van Sharon Rentta.

Het was pas nadat ik dit boek kocht voor Dexter dat ik doorkreeg dat het mij al een hele tijd geleden werd aangeraden door een lezeres. Het is toen niet tot bij mij geraakt (ik moet nog eens checken hoe het daarmee zit, dierbare lezeres!), maar het is dus perfect voor Dexter. Niet alleen omdat het over garages en auto’s en dieren gaat (de beste drie snaren die je bij mijn kind kunt aanslaan), maar ook omdat het hoofdpersonage Dex heet. Dit boek komt trouwens uit een reeks vol andere leuke boekjes. I like!

Klik hier voor meer info over het boek!

het grote boek van woorden en plaatjes

5. Het grote boek van Woorden en Plaatjes van Ole Könnecke.

Dit boek is heel lang de grote favoriet van Dexter geweest, maar ondertussen kent hij bijna alle woordjes (op de pagina van de muziekinstrumenten na) en is hij er misschien net iets te oud voor. Maar wel een fantastisch boek voor kindjes die dingen willen aanwijzen en woordjes willen leren. Ook weer op dik karton, en dus perfect voor al uw scheurgrage kinders.

Klik hier voor meer info over het boek!

(ik heb de sites van de illustratoren gelinkt omdat ook die vaak complete eyecandy zijn. Kinderboekenillustrator, hoe fantastisch fijn, eigenlijk)

Hebben jullie favoriete boeken of tekenaars? Deel ze zeker in de comments.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Lore

  Ohneeeeee, de post die ‘k echt niet mocht zien…
  ZL heeft op dit moment twee verslavingen: puzzels en jawel boeken (zeker van mama geërfd :-) )

 2. De seizoensboeken van Rotraut Susanne Berner vonden mijn peuters vroeger geweldig. Grote zoekplaten in een stadje dat er altijd anders uitziet. Zelf ben ik verliefd op de boeken van Tom Schamp (Otto! het leukste alfabet van de wereld!) en de boeken van Pieter Gaudesaboos (boek van mannetje koek met stip op één)
  De voorleesboeken die nu nog altijd blijven plakken (dus ze moeten wel heel goed zijn) zijn Zoeperman (Tine Mortier) en zo goed als alles van Oliver Jeffers (en dan zeker de achterkant van de ongelofelijke boekeneter).

  1. Oh ja, die seizoensboeken haalde ik al eens in de bib, echt iets voor Dexter. Als er maar veel te ontdekken valt. En Tom Schamp vind ik ook fantastisch. :) Merci voor de andere tips!

 3. annelies

  Mama Kwijt (Chris Haughton), diepzeedokter Diederik (Leo Timmers) en goede oude disney verhalen uit de kringloopwinkel. Elke dag een feest!

  1. Leo Timmers maakt hele leuke dingen, ik hou ook van zijn stijl maar ken Diepzeedokter Diederik nog niet. Klinkt goed allemaal :)

 4. Het boek over het kuiken dat niet uit het Ei wil komen (ondanks alles wat de mama doet/flappenboek en is een oudje), het boek over van wie de drol is, Kapitein Winnokio is ook favoriet hier, Ridder Florian is ook populair sinds kort en zoveel meer. Er zijn zoooooo veel toffe kinderboeken.

 5. Simona

  Tof! Haal je de boekjes in de bib of koop je die? Onlangs vroeg ik me af of er eigenlijk ook cursussen kinderboeken zouden bestaan… Niet om te schrijven of te illustreren, maar gewoon om te zien wat er al allemaal is, qua stroming ;)

  1. We gaan elke maand naar de bib, en één keer per jaar koop ik een pakketje boeken voor Dexter, met kerst. De boeken hierboven hebben we allemaal gekocht. :)

 6. Innie

  Wij zijn beginnen voorlezen toen de zoon 4 maand oud was. We hebben enkele maanden ‘Wie hoort bij wie in de jungle?’ gelezen, tot moeder het toch wel een beetje beu begon te worden. Dan zijn we stilaan wat beginnen afwisselen, maar de zoon blijft een grote fan van steeds dezelfde boeken.

  Hij is een paar maand jonger dan Dexter, en zelf boekjes nemen om te lezen zal hij niet gauw doen. Ja, aanwijzen en woordjes leren, dat wel. Maar zoals ik Dexter daar in de boekenwinkel zie zitten… Het zou hier geen waar zijn.
  Grote voorleesfavoriet van het moment is hier de überklassieker ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’. Maar we wisselen ook graag eens af met ‘Mama kwijt’ (zag ik hier ook al in de comments voorbijkomen) of een boekje uit de reeks van Jules.
  Of een peuterboekje over zindelijkheid, in de hoop dat…

 7. Bedankt voor de tips!! Joanna is dol op boeken! Ik blijf denken dat ze nog wat te klein is voor echte verhaaltjes (ze is nu 22 maanden), maar misschien moet ik het nog eens een kans geven :-)

 8. Saar

  Aangezien ik lesgeef als taallector in de opleiding Kleuteronderwijs én voor Clavis uitgeverij werk, zijn prentenboeken hélémaal mijn ding! Dus, Simona van hierboven, er bestaan cursussen over!
  Een favoriet kiezen is wat mij betreft quasi onmogelijk! Op dit moment ligt’De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer’ van William Joyce in een iets hoger schuifje dan mijn andere prentenboeken. Heel concreet betekent dat dat hij in het zicht staat, OP de kast en niet erin.
  Dit prentenboek is ook héél geschikt om cadeau te doen aan volwassenen die graag lezen aangezien het gaat over de kracht van boeken. Het prentenboek is gebaseerd op de gelijknamige kortfilm die een Oscar won
  https://www.youtube.com/watch?v=VljJIQuPDSE

  Ik moet elke keer bleiten…

 9. Alles van Richard Scarry vinden Ilja en ik geweldig. Hij weet ook perfect op welke pagina ergens een auto botst of iemand over een bananenschil uitglijdt.

 10. Ine

  Ik heb toch ook een aantal absolute toppers.
  ‘Wij gaan op berenjacht’ van Michael Rosen en Helen Oxenbury, geweldig grappig om mee te zeggen, gemakkelijk om vanbuiten te kennen omdat het zo repetitief is, dolle pret!
  ‘Monkie’ van Dieter Schubert, omdat het zo ontroerend mooi is van verhaal én tekeningen. Helemaal mijn ding, die illustraties.
  ‘Eefje Donkerblauw’ van Geert De Kockere, misschien voor de iets oudere kindjes, maar echt een prachtig verhaal dat altijd aan me blijven ‘kleven’ is.
  ‘Welterusten, kleine beer’ van Martin Waddell, een van de terugkerende verhaaltjes voor het slapengaan vroeger, ik herinner me nog altijd die knusse momenten bij het voorlezen…

  Leuk om eens over na te denken :)

 11. Charlotte

  Peuterboeken die hier echte toppers zijn, zijn de boeken van Pip en Posy. Voorleesboeken op het niveau van twee- à drie-jarigen. Moet je echt (voor)gelezen hebben! Auteur is Axl Scheffler.

 12. Saskaya

  Lees je dan echt al verhalen voor? Mijn dochter is enkele maanden jonger, maar kijkt vooral graag naar plaatjes en wijst dan alles aan en wil weten hoe het heet. Echt voorlezen, daar komen we hier nog niet aan toe. En ik vind dat zo jammer :-(

  1. Ik denk dat het nog wat vroeg is, bij Dexter begint het nu te komen dat hij liever luistert, maar hij onderbreekt ook wel met duizend vragen waardoor de kadans er toch niet altijd in zit. ;)

 13. Veerle

  Toen ik de titel las, dacht ik: ik moet zeker het taartenboek vermelden in de reacties! Maar ’t is dus al niet meer nodig. Er zijn trouwens korte filmpjes van gemaakt, telkens vanuit een andere invalshoek. Die moet je zeker eens zoeken, ze zijn hilarisch.

  Mijn zoon (3) is ook dol op zoekboeken. Die van de seizoenen doen het hier ook goed.

  Wat ik ook soms koop of leen in de bib, zijn boeken met veel foto’s van dieren. Bij de afdeling non-fictie van de jeugdliteratuur vind je die.

  En verder de reeks van Kaatje of Anna, eenvoudige en herkenbare verhalen waar zowel de dochter als de zoon graag naar luisterden.

 14. Oh, prentenboeken…Zelfs met mijn vier “grote” jongens in huis kan ik er moeilijk aan weerstaan. Afhankelijk van de leeftijd waren de toppers hier altijd iets anders. Nijntje was echt het allerbegin, Welterusten Kleine Beer was hier het lievelingsboek van zoon 2, en kleine beer is een muurschildering op zijn slaapkamer geworden. Ook “Raad eens hoeveel ik van je hou” is een schilderij waard geweest. Verder zijn de boeken van Lieve Baeten (oa de Lotje-reeks) echt supermooi. De verhalen zijn misschien nog wat te lang voor Dexter, maar op de prenten ontdek je elke keer weer iets dat er vorige keer nog niet was. Ook Rikkie, over een konijntje, is een heel mooie aanwinst in elke boekenkast. Tip voor gratis kwaliteitsboeken: bij JBC kan je de verjaardagen van je kinderen doorgeven, en ze krijgen dan (zonder aankoopverpliching) een boek, afgestemd op hun leeftijd. (tot 12 jaar denk ik) Prinses Prot, Juffrouw Verdorie, Ina wil streepjes, … allemaal pareltjes.

 15. Oh ik had dit niet moeten lezen. Ik ben te gek op kinderboeken. Mijn kindjes zijn helemaal wild van de boeken van richard scary. Oude boeken uit de tijd van hun vader maar erg leuk. Als ik zo jullie selectie zie vast ook wat voor jullie mannetje!

 16. Lobke

  Misschien ook een leuke tip voor wie verslingerd is aan mooie kinderboeken: een kinderboekenavond aan huis met tamboek (tamboek.be).
  Een soort Tupperware avond maar dan voor kinderboeken. Er wordt voorgelezen, veel tips gegeven, en ze brengen een heel aanbod mooie boeken mee die je kan inkijken. Heb hier een tijdje terug eens aan meegedaan bij een vriendin, leuke avond gehad en een paar goeie ontdekkingen gedaan.

 17. Son

  Hier zijn een aantal nostalgische Gouden Boekjes toppers. Maar eh, on another level… vandaag belandde ik toevallig in Kortrijk (ik woon bij Brussel) in een fijn restaurant, en aan het tafeltje net achter me zie ik een bekend gezicht. “Ken ik die nu van tv? Maar nee begot, het is de vent van Lilith :-))” Ik had effe goesting om hem te zeggen, uw vrouw heeft toch zo’n topblog, ge moogt er fier op zijn, maar ge raadt het al, ik heb het alleen maar stilletjes gedacht… Fijne avond nog…

  1. Zo grappig! Het schijnt dat het inderdaad een heel goed restaurant was, ik was een beetje jaloers dat het een business lunch was. ;)

 18. Maria

  Heerlijk, boekentips, dankjewel! Onze 4 jarige zoon vindt Waar is de taart? van Thé Tjong-Khing geweldig. Ook de boeken van Aadje Piraatje vallen in de smaak, net als al heel lang het boekje ‘Een giraf kan niet dansen.’ Ongeacht de tijd van het jaar blijft Sinterklaas zeer boeiend, zeker ook vanwege het prachtige kijkboek van Charlotte Dematons. Een heel mooi prentenboek Lindberg van Torben Kuhlmann hebben we pas kado gegeven aan een 6 jarige.

 19. Kato

  Oh ik kan niet wàchten tot ik mag voorlezen als ik deze blogpost en al die reacties lees :-))

 20. We zitten nu al wat verder, met een 9 en 6 jarige, maar voorlezen blijft een vaste waarde. De boeken van Jop de Giraffe waren populair, Nijntje ook, Rupsje nooit genoeg (ooit gehuil in de kinderboekenwinkel gehad omdat ik de braille versie niet wou kopen). Nu lezen we de “Hoe tem ik een draak” reeks. Ook een aanrader!

 21. Ik ben een beetje jaloers, want die van mij luistert niet graag naar een verhaal. Hij bladert af en toe wel zelf in een boek, maar maakt er liever een verhaal bij. Het echte verhaal, dat interesseert hem niet. En ik doe nochtans mijn gigantische best he, compleet met stemmetjes en zo. Als mijn babysitkindjes vroeger mijn kop zagen, dan moest ik een boekje voorlezen. Mijn eigen zoon heeft liever dat ik zwijg :). Maar hij is grote fan van Spongebob (schuld van de papa) en heeft voor kerst een gepersonaliseerd verhaal gekregen waar hij zelf in mee speelt. Dat is wel een hit :)!

 22. nele

  al even lezer, maar nog nooit gereageerd,
  maar hier ook jongens met een voorliefde voor auto’s en dieren,
  en heel erg populair (naast veel van wat hierboven al genoemd werd) blijft ‘Mijn groot vroemtuigenboek’ van Richard Scarry (ook de andere Scarry boeken zijn leuk !)
  vol met de gekste soorten auto’s ( een tankwagen voor augurken, in de vorm van een lange augurk, bijvoorbeeld), en dan staat er op elke bladzijde een heel klein diertje, wij noemen ‘m Goudkever, die je telkens moet zoeken …
  zus heeft het boek, en telkens er bij ons een jongen ziek is, komt het over, en dan is er uren kijk- en zoekplezier. zoon van 8 was er in december nog zo zoet mee !
  ook een tip, trouwens, af en toe sommige boekjes wegleggen voor een tijdje, en ze dan weer eens bovenhalen, dan lijken ze weer helemaal nieuw en zijn nog zo aantrekkelijk …
  groet , nele

 23. Vanessa

  ‘Wij samen op stap’ van Leo Timmers, Jean Reidy en Bart Moeyaert. Meer argumenten heb je eigenlijk niet nodig om het voor de volgende kerst in huis te halen, lijkt me :-). Toen mijn jongste drie was, hebben we avond na avond uit dat boek verteld aan elkaar. En neen, dat werd ik niet zo snel beu. Naast wat in korte rijmen verteld wordt, ben ik nog nooit zoveel verhaal tegengekomen in de prenten van een kleuterboek. Het leukste is nog dat kinderen dat veel makkelijker lijken op te pikken dan volwassenen, dus laat je maar eens lekker verrrassen door Dexter!
  http://www.bol.com/nl/p/wij-samen-op-stap/9200000016023685/?Referrer=ADVNLBGE0020089200000016023685-9

 24. Gewoon regelmatig mijn blog checken zou ik zo zeggen :) Chris Haughton werd hier al aangehaald, inderdaad geweldig!!! En als we het over eyecandy hebben (maar nog niet voor een peutertje): Oliver Jeffers <3

 25. Heerlijk, al die tips! Ik had voor morgen al een bezoekje aan de bib gepland en ben nu alle titels aan het opschrijven ;)
  Wannes keek/kijkt graag in de zoekboeken van Doro Göbel, op de achterflap staan de personen die je op elke bladzijde kan volgen. Vooral het boek over het circus is hier vele avonden na mekaar gepasseerd!

 26. Wij hebben schappen vol kinderboeken. Hier doet de reeks van Findus of Molletje het goed. De vier seizoenen & het Grote Boek van Woorden & plaatjes is eveneens een voltreffer, om zo overdag eens in te bladeren. Ik ben vooral trots op die van mij wanneer ze een boek boven televisie of spelletjes op de tablet verkiezen. De wereld van boeken is toch zoveel schoner, denk ik dan.

 27. Kristien

  Leuke tips. Wij haalden gisteren ‘Het circusschip’ in de bieb en het was meteen een hit. We stootten daar ook op ‘De vos in het bos’, van Green & Allwright, hét voorleesverhaal hier van enkele jaren geleden (toen de zoon 3 was). Hij was het verhaal zo goed als vergeten, maar ik bleek de tekst nog quasi volledig uit mijn hoofd te kennen :-). Het verhaal is spannend en grappig, het eindigt schattig, de illustraties zijn mooi met leuke details en de tekst is op rijm. Super leuk boek!

 28. Wat een leuke boeken staan op dit lijstje! Ik werk bij een kinderdagverblijf in Amsterdam West, en we zijn bezig om onze boekencollectie uit te breiden. Ik ben er al achter dat het internet een geweldige inspiratiebron is. Ik ga de boeken op deze lijst zeker aanraden, ze zien er prachtig uit! Bedankt voor het delen!

  Lara | http://www.knusthuys.nl

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>