As we speak #8

IMG_5839Meer dan zes maanden. Zo lang is het geleden dat ik dit fijne rubriekje nog eens van onder het stof haalde. Een en ander heeft te maken met krakende hersentjes en opzettende twijfels als het over mijn blog en wat erop posten aankomt, een jaarlijks terugkerende fase waarin ik vind dat alles anders moet of misschien toch ook weer niet. Ik wil graag weer wat meer persoonlijke posts en verslagen uit mijn dagelijks bestaan, naast de how to’s en rubriekjes en praktische jibber jabber, maar ik wil jullie ook niet overladen met een hoop miserie, want die is er ook al genoeg in de wereld nietwaar. Het blijft, ook na tien jaar en tellende, altijd zoeken naar een goede mix, van niet te veel dit maar ook niet te veel dat. En dus nog eens een As we speak, omdat ik daar zin in had. Want zin is altijd een goed begin. Dat is waar want het rijmt.

Lezen: veel! Ik ben bezig aan mijn elfde boek van 2015 (say WHUT?), wat wil zeggen dat ik ernstig op schema zit om tegen het einde van het jaar aan mijn vooropgestelde 25 boeken te geraken. Voor de leesclub van komende donderdag lazen we “De zes levens van Sophie“, ons vriendelijk aangeboden door uitgeverij Lebowski omdat ze hard geloven in dit debuut. En ik mag nog niet alles verklappen omdat ik anders donderdag niks meer te vertellen zal hebben, maar het heeft mij en nog een hoop anderen al aangenaam verrast. Op dit moment ben ik bezig in “The World According To Garp“, een boek dat ik ooit begon te lezen toen ik op kot zat, maar mijn attention span was toen te short om een boek dikker dan de Humo uit te lezen. Nu, duizend jaar later, geniet ik er in uitgesteld relais wel van alsof het het laatste boek is dat ik ooit mag lezen.

IMG_5908

Op de sukkel met: mijn rug. Om van te janken is het, wat ik dan ook op regelmatige basis doe. Wat bijna drie jaar geleden na de bevalling begon met bekkenproblemen is ondertussen na ik wil niet weten hoeveel behandelingen bij verschillende specialisten uitgegroeid tot een probleem van dag in dag uit pijn aan rug, schouders, nek, heup en zowat overal. Ik wens het niemand toe. Ondertussen zit ik in hetzelfde straatje als toen met de huilbaby: ik zou elk ergonomisch ding op de markt kopen als het me maar zou helpen, maar so far, no good. Binnen een week start ik nog maar eens bij een nieuwe specialiste, en ik ga vanavond voor het eerst in meer dan twee jaar weer lopen, deze keer op de piste, nadat ik de vorige keer na een rondje op asfalt een hele dag wenend in mijn zetel heb gelegen. Duim voor mij en mijn gewrichten, lieve lezers.

IMG_5924

Eten: slaatjes dus. Miljoenen slaatjes. Ik wil er dringend weer wat kilo’s af nadat de weegschaal traag maar zeker in de verkeerde richting begon te creepen. Lifesum om bij te houden wat ik in mijn mond steek, en weer twee keer per week sporten dus. En binnenkort bloggen over die slaatjes, ook dat zal me vast wel een paar af te trekken calorieën opleveren als ik hard genoeg mijn best doe.

Geobsedeerd door: kasten en lades uitmesten. Allemaal te danken aan batshit crazy Marie Kondo, een Japanse die een hypeboek over opruimen heeft geschreven en tegen haar sokken praat. Schuldgevoelens heeft tegenover haar kasten, ook. En me het ene WTF-moment na het andere bezorgde tijdens het lezen van dit boek. Maar er ook voor zorgde dat ik eindelijk weet hoe ik mijn kleding moet opplooien en er hopelijk voor verantwoordelijk zal zijn dat ik binnen een maand of zes kan zeggen dat mijn huis zo vrij van brol en nog meer brol is dankzij Marie Kondo. Indien niet was het weggesmeten geld. Of toch niet, want het geniet dat ik heb van de instagramtag #mariekondo te doorscrollen terwijl ik eigenlijk beter zou opruimen is ook geld waard.

IMG_5852

Genieten van: weer naar buiten kunnen, soms compleet overmoedig zonder jas. Het Dextertje uitlaten dat met een serieuze combinatie van cabin fever en peuterpuberteit kampt, en ondertussen mezelf ook. Zalig maat, al die krokussen en paasbloemen, en vogels die volle bak van jetje geven.

Mij aan het verdiepen in: YNAB (ofte You Need A Budget). Na het zeer succesvolle experiment met het huishoudboekje dat ondertussen al weer uit een ver verleden lijkt en een paar enthousiaste blogposts zoals bij ons Kathleentje heb ik een trialversie gedownload. Die ik nu probeer te doorgronden. Ik heb nog dertig dagen, als ik er dan nog altijd meer dingen niet aan snap dan wel zal het YNASAAS worden (You Need A Schriftje And A Stylo).

IMG_5930

(Zin om mee te doen? Link dan jouw As We Speak in de comments, en dan komen we allemaal lezen!)

Reacties

 1. een giechel bij het lezen van YNASAAS!
  en een hele dikke duim voor jou en je gewrichten, rugpijn kan hel zijn. Ik had het geluk om als 12jarige een heel goede kinesist/manuele therapeut om de hoek te hebben, maar heb na 12 jaar in gent nog geen even goede opvolger gevonden. Intussen speel ik ’s avonds superwoman om mijn rug te versterken -op handen en knieën zitten, 1 been en 1 arm strekken, dus 4 verschillende “zie mij nu door de lucht vliegen om de slechteriken te vangen” poses, allemaal even elegant ;-)

 2. Lopen is voor mijn rug een absolute no-go. Mijn wervels weigeren schokdemper te spelen. Alternatief van coach in fitness ooit was: snelwandelen op een loopband in hellingsgraad: inspanning gegarandeerd. Helaas geraak ik niet meer in de fitness en voorlopig staat er hier nog geen loopband thuis :(

  1. Ik ben op de loopband geweest zoals jij zegt, maar ook dat deed pijn. Volgens mijn huisarts is lopen op een piste dan eigenlijk beter voor de schokken. Ik zal je morgen kunnen vertellen of hij gelijk had. :)

 3. YNASAAS: heerlijk! Ik zou ook beter wat meer slaatjes eten (of wat minder troep in mijn mond schuiven, het is maar hoe je het bekijkt). Succes met je rug, hopelijk snel beterschap!

 4. Annelies

  The world according to Garp is één van mijn favoriete boeken! Net zoals een hele hoop andere van John Irving trouwens, maar Garp is een van de besten.
  Als je nog een boekentip kan gebruiken: Big little lies van Liane Moriarty heb ik onlangs in twee dagen uitgelezen. Het is niet te zwaar, maar met leuke personages en grote thema’s en een moordmysterie dat je niet loslaat.
  Veel succes met de rug en met het lopen!

 5. Ben je ook altijd heel stijf als je opstaat? En voel je je alsof er een trein over je heeft geraasd?? Ik hoop in elk geval van niet. Want dat zijn de symptomen die ik heb, naast die van jou.

  1. Het woord fibro is hier al een paar keer gevallen, ook omdat ik stijf opsta en het beter wordt met bewegen. Maar er zijn een hoop dingen die erop wijzen dat het dat niet is. Ik heb ook artrose in mijn heup, dat kunnen ze wel zien. Volgens mij heb ik een beetje vanalles door elkaar. :/

 6. Maja

  Heb je je benen al eens laten nameten? Bij mij is het probleem dat één been korter is dan het andere waardoor ik scheef sta en pijn krijg in mijn heup. Ik heb er nooit last van gehad tot na de bevalling. Steunzolen helpen wel een deel.

  1. Jep, en ze hebben ook al zo’n stapfilmpje gemaakt en vanalles geanalyseerd. Er is een verschil, maar niet groot genoeg voor steunzolen. Dus dat was ook geen oplossing. :)

 7. Oh ik zit ook weer efkes met een hoopje twijfels over mijn blog. Ik vermoed dat het te maken heeft met lenteschoonmaakgevoelens, die ik ook op mijn blog zou willen uitwerken. En qua budget en financieel weten waar ge staat, gebruik ik gewoon een excelleken. Wreed handig, al kan ik niet vergelijken met YNAB.

 8. Dat boek van Marie Kondo klinkt best interessant, maar ik vrees eens een sloddervos altijd een sloddervos. Oeps. Ik wil de proef wel eens op de som nemen. Eens zien of ik dat boek ergens te pakken krijg.

  En tsss… Kathleentje. Kathleentje?! Serieus? Ik zal het voor deze ene keer door de vingers zien omdat je zo mooi naar mijn site linkt. ;)

 9. Juultje

  Bekkenprobleem: ooit ook gehad na 2 zwangerschappen. Zo erg dat men op e bepaald moment dacht dat ik fybromialgie had wegens overal pijn. Tig specialisten later was er eentje die zei dat ik Infraligne moest doen, het rugprogramma. 6 weken later pijnvrij en weer in staat om te lopen zonder pijn! Die eetdagboeken, daar deed ik nt a mee en goedkoop was het niet, maar elke euro waard!!

  1. Echt waar? Het is inderdaad duur, maar als het helpt wil ik het ook wel eens bekijken. Hier denken ze ook aan vanalles doordat alles doortrekt, maar er zijn ook een hoop tegenindicaties waardoor fibro en dergelijke minder waarschijnlijk zijn dan gewoon te veel zitten in een slechte houding.

 10. Katelijne

  Geniet van Garp! Ik wou dat ik het nog eens voor de eerste keer kon lezen. Ik denk dat ik ondertussen al aan de 20ste keer zit. Weduwe voor een jaar is ook een dikke aanrader!

 11. Veerle

  Veel beterschap met je rug … Klinkt verschrikkelijk.

  O, en als je de slaatjes beu bent: Dexter is nog altijd om op te eten! ;-)

 12. Altijd leuk om je posts te lezen dus, don’t worry! Pas een beetje op met dat lopen he! Ik sukkel er al bijna vijf jaar mee. Lopen, springen, voetballen met mijn petekind, stofzuigen en dweilen is bij mij gegarandeerde miserie voor de rest van de week. ( nee, het is niet vettig bij mij thuis, ik probeer het werk te spreiden en zo mijn rug te sparen ;) ) Heb al een operatie gehad aan de heup die na een tweede opinie onnodig bleek te zijn… Informeer je dus goed!! Lifesum heb ik ook gebruikt! Goede app! En euh, ik zal me ook eens moeten verdiepen in die YNAB. :)

  1. Hey Karen, ik ga lopen op aanraden van mijn dokter, en als het niet blijkt te lukken ga ik weer stoppen. Volgens hem zouden de schokken op een piste veel minder moeten zijn, dus ik hoop dat hij gelijk heeft.:)

 13. sophie

  zelfde beroep, zelfde klachten. Mijn oplossing: pokkedure ergonomische stoel, afgesteld op maat, extra toestenbord en muis, scherm op ooghoogte en altijd een sjaal in mijn nek en driemaal per week gaan lopen in het bos. En weg schouder-nek-rugklachten….. Succes! En John Irving rules! Bidden wij voor Owen Meany is mss nog beter!

  1. Hey Sophie, ik ben bang om erop gelegd te worden wat dat betreft, maar besef ook meer en meer dat het met mijn zithouding te maken heeft. Dus ga ik toch eens vragen aan de kinesiste wat ze me aanraadt van stoel en zo’n ergonomische laptopstaander. Wel heel fijn om lezen dat het bij jou opgelost is geraakt, dat geeft toch hoop.

 14. Dorien

  Bij een goede winkel van ergonomisch materiaal ( in Leuven Sit & Sleep, maar dat is wat ver voor jou) kan je een ergonomische bureaustoel en zo lenen om te proberen of het effectief iets voor jou is. Ik ben zelf erg geholpen met een Kinnarps bureaustoel (zitting en leuning los zetten, is even wennen, maar zoveel beter om rug en buikspieren onder controle te houden), het Sissel kussen voor onderweg, om de 20′ even rechtstaan en al is het maar 30″ stappen, en veel wandelen aan een rustig tempo. Goede moed!

 15. Ann

  Ik geef Karen gelijk, om je blog moet je je geen zorgen maken. Je trekt nog altijd nieuw volk aan, want ik ben je pas sinds vorige maand actief aan het volgen ;-)
  Veel succes met de rug en het lopen!
  Leuke rubriek btw, ik doe mee! :-)
  Maar het zal voor morgen zijn, want nu ga ik als een blokje in slaap vallen.

 16. YNAB is even zoeken in het begin, maar het geeft zoveel rust te weten dat elke uitgave (nu ja, bijna elke uitgave, maar ruimte voor impulsaankopen kan je ook creëren ;-)) mooi gepland is en dat er in elk ‘mandje’ een budget zit. Ik gebruik het nu bijna anderhalf jaar en zou niet meer zonder willen.

 17. Mijn halve trouwboek sukkelt ook al lang met zijn rug. Wat hier hielp (let wel hielp als in klachten verminderen, niet wegtoveren) was zo’n speciaal inzetstoeltje dat je kan kopen bij de thuiszorgwinkel. Dat helpt om in een goede houding te zitten. Daarnaast gaat hij twee keer per week naar de rugschool voor spierversterkende oefeningen. Zijn rug zal altijd zijn zwakke plek blijven, maar de pijn is drastisch verminderd.

 18. isabel deweerdt

  Hallo Kelly,
  Ja rugpijnen , idd ik kan er van meespreken het is een HEL .
  Als net nog juist niet bijna 40 jarige heb ik de eer een rug te hebben als iemand van 75
  jihaaaaa , was ik blij toen ik dit hoorde uit de specialist zijn mond.
  Maar ik moet zeggen ik ben gestart met de rugschool en al bij al gaat het best wel goed.
  Heel lastig wel vooral in het begin.Voel spieren waarvan ik het bestaan niet afwist .Maar naar het schijnt helpt het wel bij sommige mensen.Bij anderen dan weer niet .Misschien is dit een optie om eens te overwegen .Wel wetende dat het 2x per week 2 u is en dit niet zo simpel als iemand met een drukke agenda.
  Veel beterschap en hopelijk lukt het lopen je

 19. steven

  Zalig: GARP! (en alle andere boeken van Irving, Bidden wij voor Owen Meany is mijn topper)
  Hou je goed!

 20. Hier ook een ruggenmens zoekende naar de beste beweegmanier zonder pijn (hier schreef ik een paar opties – maar heb ze nog lang niet allemaal uitgeprobeerd: http://appelstien.blogspot.be/2015/01/sporten-met-een-peuter-in-huis.html).
  En eveneens KonMari-geïnspireerd en kei hard aan’t opruimen, ik heb haar boek hier enigszins samengevat: http://appelstien.blogspot.be/2015/03/opruimen-met-marie-kondo.html .
  Eens de lente er echt is, komt dat allemaal goed joh, sporten, slaatjes, opruimen: als vanzelve! Ben ik van overtuigd :)!

 21. Door scoliose, hyperlaxe gewrichten en nog andere problemen kan ik me maar al te goed vinden in jouw verhaal van rugklachten en geen oplossing vinden. Ik heb uiteindelijk heil gevonden in de rugschool met het David Back principe. Het is inderdaad tamelijk intensief: 2x 2u/week gedurende 36 weken en daarna “onderhoudsbeurten” 1x/week tot 2 jaar lang. Ik heb het kunnen doen tot de 6e maand van mijn zwangerschap en het heeft ook hierbij serieus geholpen. Je wordt zeer goed begeleid door kinesisten en een dokter en ik zou het iedereen met rugklachten aanraden! En het wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door je ziekenfonds ;) Lopen werd mij ten zeerste afgeraden, zwemmen en fietsen daarentegen zijn ideaal! Veel succes ermee!

 22. Sir Botex

  Hey,
  ik heb indertijd met Dexter osteopaat Christophe Tylleman in Nieuwkerke al eens aangeraden. Osteo’s hebben natuurlijk niet voor elk probleem een oplossing, maar ik ben er toch meestal mee geholpen…
  Misschien eens ’t proberen waard? (Of heb je’t al geprobeerd? :-) )

 23. Wat een prachtige foto’s. Ik word er blij van :-)
  Héél veel sterkte met en beterschap voor je rug. Ik woon samen met een vent die al twee keer door zijn rug is gegaan. Hij heeft er zelfs een vakantie met zijn broer door moeten annuleren. Bij hem is het probleem -volgens de fysio- grotendeels te wijten aan zijn overgewicht en is afvallen dus het grootste deel van de oplossing. Waar hij zich tot nu toe helaas weinig van aantrekt… In mijn omgeving hoor ik vooral dat ergonomische werkplekken en manuele therapie (kraken) de klachten verminderen.

 24. Pieter Supply…osteopaat uit Boezinge…en als je niet geholpen bent, dan ben je toch wel helemaal zen geworden van zijn volledige manier van zijn :-)
  De opruimgekte heb ik momenteel ook. Ik profiteer ervan, want ik vermoed dat het weer een jaar of vijf zal wegblijven na deze periode.

 25. Acupunctuur & Rado Salil doen hier wonderen als ik weer maar eens amper kan bewegen van de pijn! Dat laatste lijkt op een Pritt-stift maar dan dus met straf spul in dat heel diep in je spieren doordringt en ze opwarmt. Gewoon te verkrijgen bij de apotheek en nee ik heb daar (voorlopig) geen aandelen in :-) Wel opletten en in het begin heel weinig gebruiken want dat brandt als je overdrijft.

 26. Ingrid

  Stoppen met lopen, lieve schat ! Wandelen is even goed. En tijdig de rem erop. Want veel stress geeft ook veel pijn. Als je niet tijdig naar je geest luistert, zet je lichaam er wel een punt achter. Na een rugoperatie en pijndepressie is mijn rug veel beter maar ik probeer op tijd te rusten en goed te luisteren naar mijn lichaam zodat het nooit meer zover moet komen. Veel succes en beterschap en geniet van het lezen !

 27. Hey Kelly, ik ben ook een ruglijder (hyperflexe gewrichten en een rugletsel sinds mijn 14de door competitieturnen) en mijn eerste reflex is toch ook: opletten met dat lopen :-) Bij mij lukt dat alleen met steunzolen en zonder overdrijven (max. 2 keer per week). Wandelen, fietsen en zwemmen zijn idea(a)l(er). Ik ben ook erg gebaat bij osteopaatbezoekjes, beter preventief dan curatief. Ik heb ook een heel slechte werkhouding (weet ik van mezelf) maar heb het geluk dat ik per week aan gemiddeld 3 verschillende bureaus zit op verschillende stoelen en voldoende beweeg tussendoor, wat de schade aanzienlijk beperkt… Ik hoop dat je snel wat verlossing vindt!!

 28. Ik had het al gepost op mijn FB-pagina, maar ook nog eens hier: heel erg bedankt, iedereen, ik ga wat van jullie suggesties proberen.

  Dat lopen is mij aangeraden door mijn huisarts die weet wat ik wel en niet kan, trouwens, en er is afgesproken dat ik probeer en stop als ik meer pijn krijg. Dat is na de eerste les niet zo, dus ga ik vanavond weer, altijd op de piste om de schokken te vermijden. Maar ik ben voorzichtig, beloofd! :)

 29. isabel

  Dag Kelly,
  Hier ook een rugpatient, zoals zovelen hierboven.
  Ik ben erg gebaat bij mijn infraroodcabine.
  Als je wilt, mag je gerust komen proberen.
  (We wonen in Roeselare)
  Groetjes

 30. Heidi

  Hier ook vaak rugpijn. Het enige wat helpt is ervoor zorgen dat de spieren in mijn rug sterk genoeg zijn. Als ik het een paar weken laat slabakken komt de pijn terug. Maar dat gaat ook gewoon in de sportschool… Ook afwisselen tussen zitten en staan, laptop op de strijkplank of een hoge kast en zo werken. Kwartiertje staan, halfuurtje zitten, een stretchoefeningetje met je armen of nek, enz.
  En hoe is het met je buik? Na mijn zwangerschappen waren de spieren van mijn buik zo opgerokken dat ze permanent uiteen bleven staan. Was begonnen bij de eerste, maar na de derde zag ik er uit alsof ik 7 maand zwanger was. Ook nog na twee jaar en 20 kilo af. Sinds mijn buik geopereerd is, is het veel beter. Maar ik moet toch altijd zien dat mijn rugspieren goed onderhouden worden.
  groeten

 31. Hoi, via via hier beland en wat rondgeneusd! Zo’n soortgelijke rubriek heb ik onder de noemen At the moment, blijft leuk om in te vullen en op die manier informatie te delen. Net wat je zegt, niet te vaak maar zo af en toe werkt het prima! Ben benieuwd naar dat boek, dus kom binnenkort weer even lezen!

 32. Hannes

  Ik ben niet zo’n fan van YNAB.
  Ondertussen ben ik er een paar maand mee bezig, maar ik mis het een beetje dat je niet kan zien wanneer welke kosten komen.
  Je kan wel je autoverzekering bvb als doel zetten, maar dan moet je zelf berekenen hoeveel je daar per maand voor moet sparen. Ik zou liever ergens een betalingskalender zien ofzo.
  En de “4 regels” vind ik ook maar quatsch. Elke euro die binnenkomt een doel geven, dat is niet wat ik wil, ik wil op voorhand weten wat ik volgende maand nodig heb, mijn budget op voorhand invullen en dan controleren dat ik het budget ongeveer volg.
  De regel dat je moet proberen om op het inkomen van vorige maand te leven is, denk ik, voor de meeste gebruikers van YNAB toch ook maar semantiek.
  Ik weet best dat er mensen zijn die van loonbrief naar loonbrief leven, maar de meestemensen hebben toch meer dan 1 maandloon op een spaarrekening staan neem ik aan?
  Enfin, ik ben dus niet wild enthousiast, mogelijks omdat ik de basisideeën niet volg.

 33. Annelies

  Hallo,

  Ik reageer niet snel, maar aangezien ik mijn “oplossing” nog niet tussen de comments zag staan, wil ik het toch even meegeven. Pilates doet echt wonderen voor heup- en rugproblemen. Verstevigen van de “core”, daar draait het om. Een vrijblijvende tip :-)
  Succes alvast.

 34. Ik ben ondertussen ook al een paar maanden op de sukkel met lage rugpijn… Het begint eindelijk een klein beetje te beteren dankzij mijn fantastische specialist (die tevens chiropractor is) en duizend soorten medicatie. Ik duim vanuit hetzelfde schuitje mee voor jouw gewrichten dus!

 35. Ik ben een boekenmadam. Moet bijgevolg toegeven dat ik meer tijd spendeerde met mijn neus in je blogboek dan hier op je blog. Desondanks ontdekte ik je rubriek “As we speak”. Omgedoopt maar volledig gestolen komt hier mijn nieuwe rubriek: “Op dit eigenste moment”. http://www.touchofsweden.se/op-dit-eigenste-moment/
  Groetjes en bij deze weet je wie de schuldige is voor de views vanuit Zweden.
  Katrien – Touch of Sweden

 36. Khadetjes

  Vreetkonijn als ik ben gaat die weegschaal voor mij ook behoorlijk de foute kant op… ik probeerde -alweer- vanalles, maar installeerde deze morgen lifesum om gewoon een te verschieten van wat ik allemaal in mijn mond prop. Merci voor de tip! -en over een maand of twee voor de kilo’s die er zullen afgaan ;)-

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>