lilith deelt haar favoriete foto’s uit Zuid-Frankrijk (en wat tips voor uw Instagramfoto’s)

draguignan_1

Ieper-Draguignan (FR), dat is een slordige 1135 km rijden. Ieper-Disneyland Parijs (FR) is 286 km, en wat ik me vooral herinner van die laatste trip is dat Dexter op de terugweg ongeveer 276 km lang achter mij heeft zitten brullen alsof iemand net had gezegd dat Bumba niet bestaat. Ziedaar: de reden dat ik er niet helemaal gerust in was, vorige zaterdag, toen we bij het krieken van de dag de tocht aanvatten die ons naar onze vakantiebestemming moest brengen.

Maar echt, los van een uur waanzinnige hysterie waarbij onze gloednieuwe iPadhouder eraan moest geloven viel het geweldig mee. Zelfs toen we er drie uur extra tijd moesten tegenaan knallen in de file op de autoroute du soleil.
En dus herinner ik me vooral een fijne week met veel zon, leuke uitstapjes, elke maaltijd buiten kunnen eten en elke nacht zelf opgegeten worden door killer muggen en andere vreselijke insecten.

Dat, en het feit dat mijn iPhonecamera niet stil heeft gestaan. Nieuwe omgevingen geven mij vaak een geweldige fotoboost, en dat was deze vakantie niet anders. Het resultaat is een reeks foto’s waar ik content van ben, en die perfect passen bij de herinneringen aan onze zonovergoten reis. Verre van perfect, en ook niet te vergelijken met die van een professional, maar wel geschoten met mijn telefoon, en dus helemaal goed voor mij.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Mijn favoriete tips voor leukere instagramfoto’s, speciaal voor u:

hoe meer foto’s je neemt, hoe meer kans op een goede:
De foto hierboven was geen lucky shot, maar de enige goede uit een reeks van zeven waarin of Dexter of Youri wegkeken. Hij is technisch en fotografisch niet perfect, want ik had gewild dat die tabac er volledig opstond en ik er wat meer achtergrond uit had kunnen croppen, maar hij is wel perfect om weer te geven wat ik wilde tonen: hoe goed Dexter zich bij Youri voelt.

probeersel

licht boven alles.
Ik ben zot van goed licht. Vaak is een moment van geweldig licht voor mij een grotere aanzet om mijn camera boven te halen dan het feit dat ik voor de Mona Lisa sta. Omdat het verschil tussen een goede foto en een fantastische foto vaak net dat licht is. Natuurlijk licht is het beste om mee te werken, en dan nog best ’s ochtends of een paar uur voor de zon ondergaat, omdat de schaduwen dan minder hard zijn. Deze foto nam ik knal op de loeihete middag in het centrum van Draguignan, en dat werkte dus niet omdat alles veel te hard is. Licht kan dus ook tegen je werken.

draguignan3

Croppen is geen schande.
Integendeel zelfs. Ik crop me een ongeluk voor ik een beeld online gooi. Omdat het zelden zo is dat mijn kadrage van de eerste keer goed is. Soms geraak ik gewoon niet dicht genoeg met mijn camera, soms ligt er iets in beeld dat heel de foto verknalt, soms wil ik achteraf focussen op iets dat me het moment zelf niet zo was opgevallen.

Op de foto bovenaan dit stuk lijkt het alsof ik mee in het zwembad stond, maar ik lag gewoon een stuk verder in een ligstoel te vegeteren en heb achteraf alle afleiding eraf gesneden, en vierkant gemaakt voor Instagram. Check het origineel:

draguignan1_ongecropt

Je moet niet alles op Instagram zetten. En ook niet direct.
Dat is helemaal niet nodig, en vaak zelfs niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je posts. Soms moet het licht nog beter, of wil ik er een filter overheen gooien, of wat trekken en sleuren aan de kleurwaarden. Dat doe ik tegenwoordig liefst in de app VSCO, maar er zijn er honderden die vast even goed zijn. En soms is een foto gewoon niet goed of interessant genoeg. Dat mag ook.

Processed with VSCOcam with c1 preset

– maak gebruik van de mogelijkheden van je telefoon:
Als ik een zotte zonsondergang zie, zoals op een avond in Draguignan, dan weet ik gewoon dat mijn standaard camera er geen weg mee zal kunnen. Tijd voor een app als Pro HDR, die twee foto’s neemt met dezelfde belichting in plaats van één waarop iets onderbelicht is en een ander deel misschien te veel. Het samengesmolten resultaat is zoveel psychedelischer dan ik ooit had kunnen bereiken zonder LSD.

Processed with VSCOcam with c1 preset

durf jezelf in bochten wringen:
Een beeld dat genomen is vanuit een onverwachte hoek is vaak veel leuker en verrassender dan vanop ooghoogte. Het ziet er vaak niet uit, zo’n fotograaf die op zijn buik ligt of vanuit kikvorsperspectief schiet, maar er is wel een reden voor. Probeer eens wat dingen uit, doorbreek wat regels (soms is tegenlicht net heel cool in plaats van slecht), en verbaas je over de mogelijkheden. Wees extra blij als je er in geslaagd bent om een meeuw in beeld te krijgen.Processed with VSCOcam with g3 presetJullie nog leuke tips voor betere beelden of apps of andere zaken die kunnen helpen? Ik lees ze erg graag in de comments!

Reacties

 1. Alweer allemaal leuke foto’s. Goeie tips ook, ik moet dringend eens checken of VSCO ook bestaat voor Windowsphones.

 2. Ik ben nu begonnen met het afprinten van mijn foto’s die op mijn gsm staan. Slechts één keer haalde de foto de selectie van Smartphoto niet. Soms trek ik met de gsm betere foto’s dan met mijn spiegelreflex, net omdat die soms teveel “nadenkt” (het klinkt misschien absurd maar het is niet altijd zo hoor, meestal is de grote kodac stukken beter!)

  1. Hey Silke,

   in een huisje op een berg in Draguignan, maar doordat het de hele zomer verhuurd is staat het ondertussen niet meer online. Wel heel goed meegevallen. :)

 3. oon

  Ik trok onze reis met de Nikon en de iPhone en stond elke dag verbaasd over het verschil in licht en kleur tussen beide. Met de Nikon schiet ik normaal nooit op Auto, maar deze keer wel (en ook manueel, natuurlijk). Een heel gedocumenteerde vakantie is het geworden. Best interessant.
  Verder niet direct tips, al kan ik wel zeggen dat ik ook degene bent die op haar buik gaat liggen, natte knieën heeft van te knielen in doorweekt gras of nog snel even een hellinkje opklautert om de rest van het gezelschap vanuit een andere hoek te kunnen fotograferen.
  Of toch: ik probeer af en toe ook details te fotograferen. Een oud hekje, een mooie bloem, wat schapenwol aan de prikkeldraad, schelpen of de zee die over de rots stroomt… Mijn gezin verbaast zich daar altijd over, want zij hebben dat vaak niet gezien.
  En met de iPhone: selfies, anders ben ik precies nooit mee op reis en zo ben ik er – voor de analen – toch ook geweest.

 4. Ik moest onlangs aan je denken, had nog nooit van Draguignan gehoord en plots las ik erover in een Var-reportage in Grande (ja, ik lees nog papieren reismagazines :-)
  Zelf heb ik soms een beetje moeite om niet te oversharen op reis…anderzijds geniet ik altijd van andermans vakantiekiekjes dus zo erg zal het wel niet zijn zeker, denk ik dan.
  Mooie foto’s alleszins en welkom terug :-)

 5. Dat ziet er een gezellige vakantie uit! Wij moeten zeer binnenkort ook 1350km doen met een 4-jarige en een 1-jarige op de achterbank. Ik heb stillekes toch ook wat schrik ;)
  Maar we zien wel!!
  Leuke foto’s by the way!

 6. mooie foto’s en goede tips!
  ik maak om de paar maanden eens een album dat ik laat afdrukken, en de Instagramfoto’s zijn altijd automatisch geselecteerd :) de kwaliteit van iphonefoto’s is beter dan van ons eerste digitale cameraatje, 4 megapixel had dat bakske geloof ik.
  the future, we are in it!

 7. Mooie foto’s en leuke tips! Dat het daar zalig was: die foto’s spreken voor zich! :)

  Zelf neem ik gigantisch veel foto’s op reis en ik share ook heel veel. Soms komt daar kritiek op, maar ik doe het gewoon voor mezelf. Heerlijk vind ik het om door mijn Instagramfeed te scrollen. Melancholisch much? :)

  En ja, ook ik durf wel eens op dat heuveltje gaan staan of mijn man fotoshootsgewijze instructies te geven.. als het maar het perfecte vakantiekiekje oplevert (de fotograaf in mij zeker?).

  En leve de iPhone! Echt wel een topcamera en tegenwoordig durf ik de DSLR al eens een avondje in het appartement laten. Leve ook die front-camera: zo was ik er ook bij! ;)

 8. Ik liet onlangs Instagram-foto’s afdrukken bij de Hema. Nu hangt er een poster van 36 Instagram-foto’s in onze zithoek en heb ik kleine vierkante foto’s (5cm op 5cm) inclusief de leuke Instagram-kaders die ik uitdeel aan de oma’s en zelf in mijn portefeuille steek.

 9. Heel interessante tips. Ik zweer voorlopig nog altijd bij mijn Canon, maar dat komt misschien omdat ik een Samsung heb en geen iPhone ;-). En ja, veeeeel foto’s trekken. En de mislukte er meteen uitzwieren ;-)

 10. Ann

  Tips heb ik zo meteen niet. Maar ik bewerk mijn foto’s ook altijd voor ik ze online zwier en trek er liever te veel dan te weinig.
  Ik ben vooral fan van die laatste foto en Dexter zijn haar :-)

 11. Ik ben niet zo’n fan van de filters in Instagram (het komt zelden voor dat een filter de foto beter maakt), maar ik speel wel heel vaak met brightness, contrast en eventueel nog wat settings in Instagram. Dat geeft je foto’s vaak een natuurlijkere look.

 12. Ik gebruik zelf de app ‘afterlight’ om mijn instagramfoto’s te bewerken. Dat kan je rustig doen op een momentje dat je tijd hebt om ze dan later, wanneer je terug wifi hebt op het net te gooien.

 13. Dag Kelly
  Bedankt voor de instagram-foto-tips…
  Want met ’t één & ’t ander hebben we zopas onze eerste stappen op instagram gezet. (teenentanderieper). Natuurlijk gaat het bij ons vooral om onze handgemaakte producten en kunnen we omwille van privacy redenen onze patiënten niet fotograferen… Maar we onthouden vooral: veel foto’s nemen om één goede over te houden en croppen, veel croppen ;-)
  Bedankt!

 14. Ohhh genieten!!! Oh ja, geen verdere tips, want bijna niet te geloven ik heb geen iPhone dus ook geen instagram … er zijn zo nog mensen … :-)

 15. Ach, waar is de tijd dat je nog geduldig moest wachten op het fotorolletje dat ontwikkeld werd door de fotograaf en maar hopen dat de vakantiefoto’s überhaupt gelukt waren… :-)

 16. Ik neem meestal te weinig foto’s omdat ik het vergeet tijdens de leuke momenten. Vooral leren hoe anderen graag gefotografeerd worden. Bij mijn dochter weet ik dat ze zijprofielen het mooiste vindt en mijn moeder vindt zichzelf het mooist wanneer ik niet inzoom, mijn vader moet ik te pakken krijgen tijdens een brede glimlach. Verder gewoon vaak je eigen foto’s bekijken en onthouden wat je mooi vindt.

 17. Mijn tip is: kijk omhoog! Ik fotografeer graag gebouwen vanuit schots en scheve hoeken. Als je omhoog kijkt, mis je die architectuur niet. :-)

 18. Ik ontdekte sinds kort de app Relook. Daar kan je profielfotos zo makkelijk en snel verbeteren. Ze lijken zo echt door een professional gemaakt. Vooral de functies waarbij je je ogen kunt doen blinken, je lippen net 1 tint roder maakt, je tanden wat witter, … Nu lijkt het alsof ik niet tevreden ben met mezelf zeker?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>