Update: hoe zou het eigenlijk met YNAB zijn?

ynab_6

Weten jullie nog, enkele maanden geleden, toen ik zo enthousiast was over YNAB en vond dat iedereen er gebruik van zou moeten maken? Heel veel mensen hebben mij toen gevraagd naar een kortingscode, ik heb er geweldig veel uitgedeeld en gezien dat er ook zeer veel verzilverd werden. Erg benieuwd of jullie er nog mee zijn doorgegaan en vooral: of het iets veranderd heeft in hoofd, hart of beiden. Laat het zeker weten in de reacties hieronder, ik vind dat zeer tof om lezen.

Bij ons gaat het nog steeds geweldig. Nog geweldiger dan toen ik de vorige blogpost schreef. Niet alleen hebben we ondertussen -veel eerder dan ik had gedacht- het heilige puntje vier bereikt (waarover straks meer), ik heb ook voor het eerst in mijn volwassen bestaan een zomervakantie gehad zonder stress over centen. Niks. Normaal verlopen zomervakanties bij mij volgens het stramien “Damn, ik verdien als freelancer echt wel veel minder dan anders als ik congé wil nemen“. “Dju, congé nemen en uitstapjes maken kost echt wel veel geld.” “Aaarghl, ik verdien veel minder en ik geef veel meer uit dan anders, dat komt hier niet goed.” “IS DAT EEN FACTUUR VAN ZESHONDERD EURO DIE IK NIET HAD VOORZIEN? *hot flashes afgewisseld met huilbuien for days*. En dan moet de afrekening van de VISA nog komen, die ik ook nooit had voorzien, ook al weet ik dat hij komt.

Maar deze zomer, met een week vakantie in het Zuiden van Frankrijk en het feit dat ik vakantieopvang moest betalen en drie weken verlof heb moeten nemen om Dexter in opvang te voorzien: niks van dat. En dat komt allemaal omdat ik dankzij YNAB genoeg geld aan de kant had gezet en wist wat er op me af zou komen. Serieus, ik vind dat niet minder dan lifechanging, om het op zijn Amerikaanders te stellen.

En dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat we er dus ook al zijn in geslaagd om niet meer van maand tot maand te leven, maar een buffer van een maand te voorzien. Echt hastn, dat living on last month’s income bleek dus veel makkelijker dan toen ik er de eerste keer over las en dacht: “dat lukt bij ons nooit, met mijn variabel en compleet onvoorspelbaar freelancersinkomen“. Maar toch, het is eind augustus en ik heb al voldoende geld kunnen budgetteren naar september om in al onze vaste kosten en andere uitgaven te voorzien. Wat een complete geruststelling is dat, dat zelfs als ik nu mijn wijsvinger breek en ik een maand niet kan typen ik wat inkomsten betreft toch pas miserie heb vanaf oktober. Daarnaast is het een verademing om niet zo gestresseerd over geld aan een nieuw werkseizoen te beginnen dat ik om het even welke job zou aannemen om die stresslevels te doen zakken, al was het de tekstjes schrijven voor de broodzakken van de lokale bakker, in ruil voor wat boterkoeken. Dit najaar doe ik de leuke opdrachten die ik verdien, en het komt allemaal goed.

Ik kan het u gerust verklappen: dat programma heeft een zeer fijne draai gegeven aan een geweldig stresserend gegeven in mijn leven, en ik ben daar zo ongelooflijk blij mee. Ondertussen heb ik al categorieën om kind 2 te voorzien in pampers, kinderopvang, meubels en vochtige doekjes, en het feit dat ik daar de komende maanden af en toe eens wat euro’s in kan droppen zorgt voor zeer veel gemoedsrust bij deze hormonaal nochtans al eens zwalpende vrouw. Alleen al dat, eigenlijk.

Wil je zelf ook testen of het iets voor jou is? Via deze link krijg je een maand gratis, en ik ook. :)

Omdat ik zoveel vragen kreeg, ontwikkelde ik een cursus “YNAB voor beginners”. Wil je op de hoogte gehouden te worden, zodat je je op tijd kunt inschrijven? Hier vind je alle info!

Reacties

 1. Sir Botex

  ik ben vol goede moed begonnen, maar de draad verloren… Hoog tijd om die draad weer op te pakken, alleen nog tijd vinden…

 2. Sir Botex

  ah, en ik heb nog een vraagje: vult Y de uitgaven die hij doet zelf in, of doe jij dat obv de verrichtingen op de bankrekening(en) en VISA-kaart(en)?

  1. Youri heeft de app op zijn telefoon, net als ik, en ik verplicht hem om al zijn uitgaven bij te houden, ook cash. Dus ook de bakker, ergens een belegd broodje, alles. :)

   In het begin vond hij dat een beetje waanzin, maar ondertussen is hij zo overtuigd van de voordelen ervan dat hij het gewoon doet. Uiteindelijk is dat elke keer maar een halve minuut werk, en als we al eens iets vergeten trekken we het recht met een “onbekende uitgave” en is het gepasseerd. Maar het lukt verbazingwekkend goed, nooit gedacht. ;)

 3. Michele

  Super om dat te horen! Ik heb het eindelijk ook net geïnstalleerd, dus een kortingscodes (als he die nog hebt) zou ook welkom zijn!

 4. Lang leve YNAB! Hier gebruiken we het nu anderhalf jaar. Ik ga er nu ietsje minder intensief mee om dan helemaal in het begin omdat nu alles op poten staat. Als ik twee keer per maand er een blik op werp dan is het al genoeg en de rest wordt geautomatiseerd.

 5. Ik gebruik dat niet, maar ik spaar op de volgende manier. Alles wat plus binnenkomt deel ik door vier en dat vierde deel zet ik op de spaarrekening. Dat doe ik zelfs met terugstortingen van de mutualiteit :-). Of met waarborgen die terug gestort worden.
  Ik geef wel nog altijd teveel geld uit ;-) vind ik. Het spaargeld gebruik ik om de hoge belastingen te betalen of zeer grote aankopen. En in nood om eens iets aan te vullen.

 6. Ik struggle nog steeds met mijn visa. Wanneer ingeven, onder wat. Vorige maand de boel eens omgegooid in YNAB en zien wat het geeft.

  Ik zoek nu enkel nog een makkelijke manier om mijn buitenlandse uitgaven bij te houden in de locale munt om het nadien te converteren :)

  1. Ha, ik ook. Ik had een systeem, maar plots vond ik het toch niet zo goed, en nu gooi ik het allemaal onder een grote hoop “VISA”. Zonder categorieën. Ik weet dat het zo niet echt klopt, want ik geef met VISA dingen uit die je dan niet ziet onder kleding, bijvoorbeeld, maar ik vond het te moeilijk. En dus budgetteer ik gewoon de maand waarin ik moet betalen een bedrag waar van alles onder valt. So be it, niet perfect, maar goed genoeg voor mij.

 7. Ik geloof dat ik het ook maar eens moet gaan proberen, want soms zijn die onverwachte uitgaven echt een rampenplan! Wel geweldig dat het bij jullie zo goed werkt!

 8. Marloes

  Ik heb exact dezelfde ervaring en na 4 maand nog steeds zeer grote fan van YNAB! baby op komst: budget voor maanden met minder inkomen is al voorzien! Verlof: geen enkele stress over ‘kan ik dit geld wel uitgeven’ want alle ‘onverwachte’ rekeningen zoals verzekering zijn mooi gebudgetteerd! Enkel dat einde van de maand, als al mijn categorietjes leeg beginnen te geraken en ik iets te veel met eurootjes moet gaan schuiven vind ik niet zo tof.

 9. Ik ga het precies ook eens moeten proberen… Wij vragen ons oprecht af waar ons geeld naartoe gaat. Het is precies of we gooien het langs ramen en deuren naar buiten! Geen idee wat we doen…

 10. Ik volgde je blog nog niet bij de vorige post, maar ben nu gaan lezen want het lijkt me echt interessant. Vroeger hield ik alles goed bij in Excel en consoorten, maar heb het opgegeven na een tijd.
  Nu moet ik wel zeggen dat ik eigenlijk zelden geldproblemen heb, goed opgeleerd daarin door mijn ouders denk ik, maar het lijkt me toch interessant om hier nog eens mee aan de slag te gaan. Dat geeft misschien de doorslag in de twijfel of ik een nieuwe zetel koop of niet.

 11. Ik heb de code uiteindelijk niet verzilverd, geloof ik. Maar eigenlijk hebben wij gewoon al een best goed systeem in een goeie, oude excelsheet. Alle mogelijke rekeningen staan erop en om de zoveel weken dicteer ik aan mijn man hoeveel daar nog op staat. Alle grote facturen die we maandelijks/jaarlijks verwachten, staan er ook al tussen. Nooit plots onverwachts een megafactuur dus. Als we een reis boeken of iets anders zots doen via VISA, dan trekken we dat al meteen af van ons ‘beschikbaar budget’. Er is ook een lijn voor ‘vastgezet spaargeld’ (dient voor een nieuw huis, ooit eens, of een nieuwe auto die ergens in 2018 ofzo hopelijk pas gekocht dient te worden), er is een lijn ‘geblokkeerd’ omdat deze paniekerige neuroot een budget wilt hebben staan voor noodgevallen (zoals daar zijn; kapotte wasmachine, herstellingen aan de auto, etc etc). Wij doen dat nu niet met categoriëen etc, maar het feit dat alle vaste kosten al ingecalculeerd zijn en dat we een duidelijk overzicht hebben van hoeveel geld we in totaal in ons bezit hebben, doet al ontzettend veel. Leve de echtgenoot met zijn excelsheet dus. (En ja, die heeft hij speciaal voor mij uitgewerkt, want ik ben degene die anders altijd maar dacht dat wij geen geld hadden, terwijl dat nogal meevalt.)

 12. Ik vind het ongelofelijk hoe jullie dat zo nauwgezet bijhouden. Vaak erger ik mij wel eens dat het geld gewoon lijkt te verdwijnen en ik niet weet naar wat, maar zo’n heel systeem…ik vrees echt dat ik daar te chaotisch voor ben…

 13. Ik vond ynab een te grote puzzel. N.a.v. je post wel een extra spaarrekeing geopend. Ik heb al onze grote jaarlijkse kosten opgeteld. Dat bedrag dan gedeeld door 12. Dat bedrag stationeren we maandelijks op die spaarrekening. Zullen we blijven doen. Vanaf januari kunnen we dan systematisch alle rekeningen onmiddellijk met dat geld betalen en de rekening maandelijks blijcen aanvullen. Al de rest van het geld is dus echt spaargeld of reisgeld of kleergeld of gewoonweg eigenlijk “leukedingengeld”. :)

 14. Ik heb hem niet, die app. Ik heb een man die daar een excell-file van heeft gemaakt om U tegen te zeggen. Maar die app lijkt me wel handig voor mensen die niet met een boekhouder getrouwd zijn :-)

 15. Had jouw enthousiaste vorige posts al gelezen, maar nooit YNAB (of de duidelijke instructievideo’s!) bekeken tot nu toe. De filosofie erachter is dezelfde die ik eigenlijk al gebruikte (categorieën in een Excelsheet, grote jaarlijkse facturen door 12 delen en dit budgetteren per maand,…), maar regel nummer 4, dat is me nooit gelukt. Nochtans, dat zou wel mega geweldig zijn om dat te kunnen, leven van het inkomen van vorige maand!

  Ik ga eens een poging wagen met YNAB, maar het wordt moeilijk. De grootste uitdaging hier is dat wij een NSG (nieuw samengesteld gezin) zijn en dus geen gemeenschappelijk budget hebben. Bijvoorbeeld, als we boodschappen gaan doen, betaalt één van ons beiden en nadien proberen we de dingen die we echt voor onszelf persoonlijk kochten, een beetje te verrekenen. Enfin, mijn lief doet meestal de verrekeningen. Daardoor is mijn zicht op mijn budget en uitgaven wel wat vertroebeld geworden, dus ik moet nog bedenken hoe ik dat kan oplossen in mijn YNAB categorieën…

 16. ik deed het net als Josfien (hier boven mij). Maandelijks een bepaald bedrag dat alle grote facturen zou moeten dekken die gedurende het jaar komen. (Nadat ik eerst twee uur heb zitten uitpuzzelen welke dat juist zijn en hoe hoog die zijn!)

 17. Jozef

  Wij gebruiken sinds een half jaar YNAB. Het heeft ons zeker meer overzicht gegeven over onze financiën, maar de “Pay off your debt, save more money, and break the paycheck to paycheck cycle.”-belofte, zie ik nog niet echt uitkomen. Waarschijnlijk heeft dit echter meer met onze financiële situatie te maken, dan met de YNAB-methode op zich ;-) Als ik naar de 4 regels kijk, dan besef ik nu dat we iedere € wel een job geven, maar met onze effectieve uitgaven nog te weinig rekening houden met ons budget voor die uitgaven, waardoor we achteraf nogal erg veel moet ‘rollen met de dobbelstenen’. Maar na een half jaar krijgen we nu wel meer zicht op wat we moeten budgetteren, wat we kunnen budgetteren en waar er een beetje speling is. Dus hopelijk hoeven we binnenkort niet meer elke maand ons spaargeld te gebruiken om te voorkomen dat die balans onder 0 zakt. En wie weet komt die regel 4 dan toch weer in zicht.

 18. Saskaya

  Wij zijn een van die verzilveraars! En enthousiast, ge kunt dat niet geloven. De wederhelft wel meer dan ik – die zit regelmatig alles bij te werken en te bekijken en had dit jaar dus ook een prachtig vakantiebudget voor ons voorzien. Ik beperk me tot het braafjes invoeren van al mijn uitgaven in de app.

  Enige probleem: maandelijks ambras als blijkt dat onze werkelijke cash-voorraad niet overeenstemt met die in YNAB. Want WIE HEEFT DAT GEDAAN!?!

  1. Haha, herkenbaar, van die cashdiscussies. Gelukkig vergeet ik ook vaak nog iets in te geven, en staan we meestal gelijk. ;)

 19. Ik ga starten, volgende maand heb een budgettering opgemaakt en ik hoop snel te staan waar jij staat,….alleen de praktische kant ontgaat me, werken jullie met meerdere rekeningen of moet het geld enkel visueel apart staan??

  1. Sinds ik YNAB gebruik doet het er voor mij niet meer toe waar mijn geld staat. Ik ga niet meer af op mijn rekeningstand maar op mijn budgettering in YNAB.

   Voor je begint zeker eens goed de site bekijken en eventueel de podcasts of wat filmpjes checken, daarin worden zo’n vragen allemaal beantwoord.

 20. Ik gebruik het sinds februari en ja, nog steeds erg blij mee! Nog geen punt 4 binnengesleept en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren gezien ik 1 bescheiden inkomen heb en daar in mijn eentje 2 dure kinderen mee financier…ben ik nog gaan studeren ook (ynab zei AUW, ik hoorde het echt). Maar dat is okay, you can have anything but not everything :) Ik was en ben tevreden over ynab sinds dag 1 om alle redenen die jij ook noemt!

  1. Zoals je zegt, je kunt niet alles hebben, maar bewustwording is al zo belangrijk, he. Geeft toch minstens wat gevoel van controle. :)

 21. Oh jee. Ik kende het nog niet, moet maar eens gaan kijken hoe dat werkt maar denk echt dat ik er te lui en te chaotisch voor ben omdat allemaal zo bij te houden. Ook teken dat het niet echt nodig is misschien. Voorlopig geen bébé’kes hier dus als wij twee overleven, kunnen reizen en ons huis afbetalen is het al lang goed ;-) Maar ik ga toch eens kijken of het misschien voor mij ook ‘lifechanging’ kan zijn.

 22. Jacomien

  Jazeker, zeer enthousiast gebruiker hier, nu sinds een maand of drie. Waarom dit bij mij werkt en alle excel-bouwsels van daarvoor niet: ik kan zaken direct bijhouden in de app èn ook cash is goed bij te houden. Ik kijk ook nog met name naar mijn situatie in ynab en niet naar mijn rekeningsaldo.
  Dus nogmaals merci voor je aanstekelijk enthousiasme, ik ben om!

 23. Ik ben nu ook al een aantal maanden een enthousiast YNAB gebruiker en ik hou vooral van de rust die het me geeft. Je krijgt er niet meer geld door en ik moet eigenlijk vaker nee zeggen tegen een aankoop dan vroeger, maar toch heb ik er alleen maar een positief gevoel bij. Voor iemand wiens hoofd nooit stil staat, geeft YNAB de nodige gemoedsrust.

 24. Ik moet eerlijk zijn: bij je eerste post over YNAB dacht ik alleen maar: bwèkes, niks voor mij. Maar met deze post heb je me door je enthousiasme toch overtuigd om de trial versie eens te proberen want ook ik vraag me elke maand opnieuw af waar ons geld naartoe is en waarom we niet meer kunnen sparen… Twee vraagjes nog: als je ermee start, moet je dan gaan terugkeren in de tijd wat je uitgaves betreft of kun je gewoon vanuit je huidige bankrekening (om het maar zo te zeggen) beginnen? En hoeveel kost de definitieve versie? Ik zag 60 dollar staan maar omvat dat dan ook bijvoorbeeld de apps?

  1. Hey Inge,

   je begint met het eerste bedrag dat binnenkomt, zelfs. Niks teruggaan in de tijd qua verrichtingen, dat vinden ze in YNAB tijdverlies, en terecht. :)

   Je kan via de link in deze post een kortingscode krijgen op de software van 6 dollar, en dan heb je alles. De mobiele app is gratis. Dus je betaalt 47 euro, omgerekend.

 25. Al die enthousiastelingen, hier ! Ik heb er mijn bedenkingen bij, vooral omdat het mij – zelfs na het zien van de “quick tour” – niet evident lijkt. Ook is mijn Engels verre van optimaal. Maar toch, ik ga diene trialversie nkeer installeren en zien wat het geeft.

 26. Ik ga volgende maand eindelijk aan de slag met de trial! Ik zit thuis tijdens mijn laatste maand zwangerschap en heb dan effectief wat tijd om er mij in te verdiepen… Heel benieuwd!

 27. Fred&Wilma

  Wij gebruiken ynab sinds januari en zijn er ook heel tevreden over. Is een goede motivator om binnen elke uitgavepost binnen budget te blijven (bijv 100 euro vr kledij per maand). Voor mij is het een vorm van bewuster omgaan met de uitgaven, man houdt zich met de gesofisticeerdere opties van het systeem bezig. Belangrijk is wel dat je als partners allebei achter dit systeem staat denk ik, anders voelt het misschien teveel aan als ‘controle’.

 28. Iris Christiaens

  Hello,

  Ik kom hopeloos achter en lees nu pas alle blogposts over YNAB.
  Je hebt wellicht geen kortingcodes meer?
  Ik wil het zeker eens proberen en begin alvast met de trialversie.

  groetjes,
  een shopaholic ;-)

 29. Bianca Cardito

  Helemaal weg van YNAB :-) Ik las dat je een tijdje geleden enkele keys hebt weggegeven. Heb je er nog op overschot? Zo ja, mag ik er aub eentje?
  Ik zou zo graag verder willen werken met deze applicatie, is echt de max :-p

 30. Hilde

  Wij hebben naar aanleiding van je blog over YNAB de trialversie geprobeerd in januari. Confronterend! We hebben onmiddellijk na het budgetteren een aantal uitgaven uitgesteld. Geen solden, geen blender, … da’s voor later. Zelfs na een maand merken we al dat onze lopende rekening iets minder rood kleurt. Dit is de max! Als je de moeite doet om een paar van die tutorials te volgen, ben je gelijk vertrokken. Binnen 2 dagen is de trial versie afgelopen, dan is het ‘voor echt’. De link die je had verstopt onder het woord kortingscode leidt enkel naar een informatieve pagina, ik vind daar geen referentie naar een code. Dus heel graag een seintje hoe ik ze bemachtig, want wij gaan er zeker mee door!

  1. Hey Hilde, fijn dat het al iets uitmaakt. :) De code werkt niet meer omdat het er een was voor de vorige versie van YNAB. Sinds begin dit jaar is er een volledig vernieuwde versie, en aangezien ik die zelf niet heb kan ik er ook geen codes meer voor uitdelen. Jammer maar helaas. :)

 31. Anne

  Ben wellicht wat laat met mijn vraag. Ik denk ongeveer te weten hoe YNAB werkt, maar over regel 4: zolang dat niet is, voorzie je dan in je maandelijkse budget een “postje” regel 4?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>