You need a budget. Yes you do.

youneedabudget

Ik zit de laatste tijd steeds vaker na te denken over geld. Moolah. Rosse en minder rosse klutters. En geloof me: dat is niet van mijn gewoonte. Mijn relatie met centen is er zeker geen van dubbele regenbogen en rozenblaadjes. Toen ik opgroeide hadden we het niet breed, en dat heeft me opgezadeld met een angst voor vensterenveloppen en alles dat met cijfers te maken heeft. Tot mijn gigantische opluchting ontmoette ik een man die mij het hele financiële gebeuren en het buitenzetten van de vuilnisbakken uit handen wilde nemen, in ruil voor mijn aangename gezelschap, het opstellen van een weekmenu en de zorg voor de was en de plas. Ik vond dat een dikke vette topdeal, en betrok sneller een appartement met die kerel dan ik schuldsaldoverzekering kon zeggen.

Bij nader inzien bleek dat een verkeerde inschatting. Niet dat samenwonen, wel alles uit handen geven. Ergens rond 2004 besliste ik immers dat de beste manier om met geld om te gaan was om te doen alsof het niet bestond. Ik werkte, en ik werkte bepaalde jaren zelfs als een halve zot, maar al de rest liet ik met plezier aan Youri over. Dat nam heel veel stress weg, dacht ik in het begin, maar later besefte ik dat het ook voor heel veel stress zorgde. Doordat ik geen benul had van wat we hadden en waar dat allemaal naartoe moest voelde ik me of ambetant als ik een uitgave deed, of niet ambetant genoeg.

Dan zat Youri peentjes te zweten omdat er vanalles en nog een rekening betaald moest worden, en kwam ik doodleuk aangewaaid met twee paar schoenen (hoe? Ik heb toch hard gewerkt? Wat is het probleem dan wel?), of ik wilde graag een paar schoenen maar wist niet of dat wel gepermitteerd was en dus deed ik het maar niet. Ik was clueless. Leefde de ene maand alsof ik een alleenstaande moeder met drie kinderen was, constant paniekerig over financieel onheil dat de fundamenten van onder mijn gat kon wegslaan, en de maand erop dankzij een meevaller alsof ik de lotto had gewonnen. Tot er een overwachte rekening in de bus viel, en ik helemaal de lotto niet bleek gewonnen te hebben. Het verkakte mijn schoenenshopplezier mateloos. Er waren goede maanden, en hele slechte. En er was vooral veel gefrons over hoe het kwam dat we nooit geweldig zot konden doen voor het problematisch werd.

In het verleden deed ik al eens een poging om te doorgronden waaraan al ons geld in godsnaam opging, door middel van het bijhouden van een huishoudboekje. Dat ging een tijd goed, en ik vond het razend interessant, maar toen vloog er plots een vogeltje voorbij en vergat ik het bij te houden. Terug naar af. Niet dat dat zo erg was, want het was niet meer dan dat: vaststellen. Bijhouden. Vaststellen zonder dat je aanpast maakt eigenlijk helemaal niets uit, en is alleen maar meer werk dan niet vaststellen.

Maar toen! Toen las ik voor het eerst over YNAB (spreek uit: waaineb), kort voor You Need A Budget. Ik deed er niks mee, omdat ik toen nog (foutief, kan ik u nu al vertellen) veronderstelde dat budgetteren niks voor mij en geweldig moeilijk was. Zeker in mijn geval: ik ben een freelancer, ik weet niet eens of er geld binnen komt, laat staan wanneer, want elke maand ziet er anders uit. Sommige opdrachtgevers betalen mij immers bij publicatie, en er kan al eens wat tijd zitten tussen het schrijven van het stuk en het factureren. Om maar iets te noemen.

Blijkt dat dat er dus echt compleet niet toe doet. Ik gebruik YNAB ondertussen een goede maand (het was een enthousiaste post van Kathleen die me de gratis trialversie deed installeren, en daarna heel snel de echte versie, omdat ik zelf na even zoeken hoe het werkte ook zo enthousiast werd), en ik ben zeer blij dat ik dat doe.

Dit is een voorbeeldbudget, ge zijt niet naar mijn persoonlijke rekeningstand aan het kijken.

Dit is een voorbeeldbudget, ge zijt niet naar mijn persoonlijke rekeningstand aan het kijken.

De tijd die ik steek in bijhouden wat we uitgeven (iets dat keihard meevalt dankzij het superhandige mobiele appje van YNAB) betaalt zich dubbel en dik terug in een grote dosis gemoedsrust. Want het is niet dat ik per se ongelooflijk rijk wil worden, ik wil vooral geen slaaf zijn van geld en alles dat het al dan niet hebben ervan impliceert. Kennis blijkt in dit geval echt wel macht: afgelopen week heb ik de tijd genomen om eindelijk eens te bekijken wat we elke maand, om de drie maanden of jaarlijks uitgeven. Wanneer de brandverzekering betaald moet worden, hoeveel dat is, en hoeveel dat bedrag gedeeld is door twaalf zodat ik elke maand een klein bedrag kan budgetteren in plaats van plots en onverwacht een paar honderd euro te moeten ophoesten die ik niet had zien komen.
Ik weet daardoor ook eindelijk hoeveel ik als freelancer met een variabel inkomen moet verdienen om in al onze basisbehoeften te voorzien, en vanaf wanneer er ruimte is voor extraatjes als kleren en schoenen en restaurantbezoek. Doordat ik dat weet kan ik -naar analogie met Opgeruimd van Marie Kondo- een belangrijke vraag stellen: “Does this spark joy?“. En die opdrachtjes die ik doe voor het geld en niet voor de fun opschorten, vanuit de wetenschap dat ik ze niet eens nodig heb om toch rond te komen. Zolang ik budgetteer wat binnen komt en elke euro een taak geef (een van de vier basisregels van YNAB) dan weet ik dat ik er kom. En maat, dat is een zalig gegeven dat ik de komende tijd wil uitmelken tot ik zo zen ben als Lao Tzu. Toch wat geld betreft.

Boeiende links:

Ik schreef ondertussen een blogpost met meer uitleg over YNAB.
Hier vertel ik hoe ik erin ben geslaagd om als kleine zelfstandige meer zwangerschapsverlof te nemen dan ik ooit voor mogelijk hield. 
Hier lees je hoe ik de kosten van onze bouw overleef zonder dood te gaan van de stress, en ook doelen voor de toekomst blijf stellen.
Wil je meer weten over de online cursus die ik heb gemaakt om makkelijk te starten met YNAB? Klik dan hier, en lees ineens hoe de cursisten hun leven zien veranderen.

Heb je nog vragen? De kans is groot dat ik die beantwoord in een van deze blogposts: “Help, ik krijg mijn man niet mee en andere vragen“, of “Is dat dan niet hetzelfde als Excel, maar betalend?“.

(de titel heb ik trouwens van de bijzonder interessante Whiteboard Wednesdays filmpjes van YNAB, die altijd met dat zinnetje beginnen. Ik ben niet honderd procent zeker dat jij een budget nodig hebt, maar ik denk wel dat de kans groot is dat het voor gemoedsrust kan zorgen. En gemoedsrust is da bomb.)

Wil je zelf ook testen of het iets voor jou is? Via deze link krijg je een maand gratis, en ik ook. :)

Wil je op de hoogte gehouden worden over de volgende datum van mijn online cursus “YNAB voor beginners”? Geef je hier op om daarvan op de hoogte gehouden te worden! Je inschrijven op de wachtlijst houdt geen enkele verplichting in. 

Bewaren

Reacties

 1. Wel, ik snap er eigenlijk nog steeds niet veel van. Ik ben ook superslecht in geldzaken al weet ik wel wat ik elke maand verdien. Maar ik schrik me altijd te pletter van die verzekeringen en onverwachte rekeningen. Meer uitleg zou dus welkom zijn, en dan eens zien of het iets voor mij is.

 2. Zoals ik op Instagram al zei ben ik een enorme ynab fangirl! Dat is echt een geweldig programma, met een geweldige uitleg op de site ook, hielp me zeer goed op gang. Ik liet tijdens mijn huwelijk ook de financiën over aan de man, nooit nooit meer kan ik zeggen nu ik gescheiden ben en nog steeds de gevolgen ervan afbetaal in mijn eentje omdat hij emigreerde. Nee, financiën doe je of zelf als het over de jouwe alleen gaat of samen als je een huishouden deelt, echt x 10000. En met ynab is dat echt heel goed doenbaar, ook als je niet veel hebt en angst hebt (had) voor die zaken zoals ik :)

 3. Ik ben ook vragende partij voor die 2e post. Heb het al een tijd geïnstalleerd en zelfs al maandelijkse en jaarlijkse te betalen bedragen op ingevuld maar raak er toch niet wijs uit. Doen dus, die hoe werk je ermee post!

 4. mijn lief nam deze maand voor het eerst eens de budgetten onder de loep (voorheen mijn taak). Hij schrok zich een accident van alle uitgaven. Budgetteren is tijdens verbouwingsmaanden sowieso lastig, in combinatie met ziekte-uitkering en van die toestanden… Dusja, ik heb ook interesse in meer info!

 5. Saar

  Zeer geïnteresseerd! Ik ben niet slecht met geldzaken, wij komen redelijk rond en mijn vriend en ik doen dat grotendeels samen. Maar ben onlangs serieus begonnen als zelfstandige in bijberoep in combinatie met een viervijfde job. Dat maakt alles toch net iets spannender. Zou graag beter zicht hebben op wat we uitgeven en slimmer grote uitgaven kunnen plannen zoals verdere inrichting van ons huis.

 6. Hier ook benieuwd naar meer. Ik heb dat ook al eens willen bijhouden. Wat mij tegenhoudt zijn al onze verschillende rekeningen die ik dan moet controleren en bijhouden.
  Vroeger hield ik alles bij in een excelleke maar daar moest ik toch gedisciplineerd voor zijn om bij te houden, waardoor ik het niet volhield.
  ik vraag me trouwens ook af hoeveel geld je aan dat programma uitgeeft.

  1. Met de kortingscode die ik heb eenmalig iets van 49 euro om het voor eeuwig en altijd op al je toestellen te gebruiken. :) Je kunt wel 34 dagen gratis testen voor je dat doet.

   En oke, ik ga die tweede post dus inplannen, komt in orde!

 7. Hilde

  Wat ik mij afvraag als ik lees dat je totaal niet bezig was met financiële aangelegenheden: hebben jullie dan enkel maar gemeenschappelijke rekeningen?
  Hier hebben we een gemeenschappelijke rekening EN elk ook een prive-rekening. Persoonlijke aankopen zoals schoenen gaan altijd van de prive-rekening. Daardoor kan er ook nooit onenigheid ontstaan over dat soort aankopen.
  Ik ben er dus echt tevreden over; mijn lief is de meest spaarzame mens ter wereld, anders durfde ik echt helemaal niets meer aanschaffen omdat het ook deels zijn geld zou zijn. :) Wij communiceren daar ook vaak over en hebben zeer transparante regels over welke rekening wat voor uitgaven covert. Dat klinkt misschien niet romantisch, maar we hebben al die jaren wel nog nooit een discussie over geld gehad.

  1. Enkel gemeenschappelijke, ja, behalve een spaarrekening van mezelf waar ik nooit aankom. Ook al discussies over gehad, omdat ik dus wel elke aankoop moet verantwoorden. Maar het alternatief van altijd moeten zien wie wat betaalt zagen wij dan ook weer niet zitten. Ik blijf het een interessante discussie vinden, misschien ook wel een blogpost waard. :)

 8. Lang leve YNAB! Ik ben zeer blij dat het je nu al wat gemoedsrust brengt. Het gaat alleen maar beteren de komende maanden en over een jaar weet je zelfs niet meer wat dat is, zo panikeren over een onverwachte rekening.

 9. Lore

  Yes ook geinteresseerd. Mijn verzekeringen worden hier per maand betaald, dat geeft ook wel wat zielerust dat er in 1 maand geen higachunk afgaat!

 10. Gisèle

  Lijkt me het proberen waard…het huishoudboekje ligt hier al jaren werkloos in de la :) Dus…toch maar doen, dat bloggen!

 11. Loes

  ik heb nog 9 dagen te gaan in de trial, een kortingscode zou welkom zijn, budgetgewijs :) Ik ben ook verkocht. En ook wat rustiger precies.

 12. Zéér interessante post én zeker geïnteresseerd hier. Hier niet meteen nodig, ik ben al een uiterst zuinig iemand, maar zoals je al aangaf, kennis is macht.

 13. Nele

  Yes please! Na enkele keren met hangende pootjes bij de ouders aangeklopt te hebben, zoek ik dringend een handig budgetsysteem.

 14. Kim

  Ben ik de enige die vind dat 49 EUR wel heeeeel veel geld is voor een programma/app dat u geld zou moeten besparen, terwijl er ook bijzonder veel eenvoudige (bijna-)gratis “huishoudboekjes”-apps te vinden zijn? Wat maakt dit programma zo bijzonder dat die 49 EUR te verantwoorden valt? Dus gaan met die tweede blogpost, en overtuig mij, zou ik zeggen, want momenteel zie ik het nog niet meteen…

  1. Ik vind het een fantastisch uitgewerkt programma, en die zijn zelden gratis. ;) Ik post er snel wat meer over, om te laten zien waarom het zo handig is en ook waarom ik 49 euro (eenmalig, voor op al je toestellen) een redelijke prijs vind.

   Tegelijk heb ik het ook moeten budgetteren en verantwoorden aan mezelf, en daarom is die trialversie zo handig. Vierendertig dagen gratis, zonder aankoopverplichting, om jezelf van het nut te overtuigen, en met exact dezelfde mogelijkheden als de betalende versie. Ik zou die dus zeker al eens installeren. :)

 15. Ik ben ook curieus naar tips hoe je dat als zelfstandige toepast, dat lijkt me toch anders dan wanneer je elke maand op hetzelfde moment een vast bedrag krijgt. Heb al een tijdje YNAB maar slaag er niet in om het consequent te gebruiken en ik wil ook wel die magische gemoedsrust ;-)

 16. Jasmin

  Ik vraag me ook af of er gratis alternatieven bestaan… Hier momenteel heel erg krap dus “slechts” 49 euro vind ik toch nog veel… Geen idee waar ik nog op zou kunnen besparen maar het overzicht hebben lijkt me wel rustgevend.

  1. Hey Jasmin,

   eens je het systeem snapt kun je het volgens mij net zo goed in een excelbestand doen, of met envelopjes werken. Voor mij werkt dit handiger, maar budgetteren voor de toekomst is natuurlijk niks nieuws. De mannen van YNAB hebben er gewoon een zeer handig programma voor uitgewerkt, maar volgens mij kun je je er ook in verdiepen zonder ervoor te betalen, en het zelf in elkaar steken.

   Hun fora zijn op dat vlak ook handig. Ik post er snel meer over. :)

 17. Iris

  Het is alsof jouw blog in mijn hoofd kan kijken!! Ik was hier net ook (weer) over aan het nadenken. Over dat (huishoud)budget. En of ik nu wel kan shoppen bij Snapstore deze maand

 18. Hier ook veel interesse! Zowel voor de verdere uitleg, als voor de kortingscode…
  Maar ondertussen eerst eens die trialversie installeren en uitproberen!

 19. Petra

  Ik ben ook een grote ynabfan. Ik ben vorig jaar in augustus gestart omdat we toen al een jaar in grote huis verkoop stress zaten. Voordien hield ik alles al 2 jaar bij in een excellsheet maar daarmee kon ik niet vooruit plannen zoals ik met ynab kan. Het heeft ons hier door een financieel erg stressvolle periode gehaald. Er kruipt een klein beetje tijd in, maar al bij al valt dat wel mee vind ik. Je moet het gewoon wat bijhouden. En het alternatief (paniekeren bij grote rekeningen en dan het geld gaan “zoeken”) kost ook tijd. Enfin, grote fan dus :)

 20. Ik doe het nu in een excelbestand maar dit lijkt me ook wel heel interessant. We zitten midden in een bouw en zo van die toestanden dus gemoedsrust is ook hier welkom. :-) Zeer benieuwd dus naar wat meer uitleg.

 21. 10a

  Ik kijk uit naar de blogpost met wat meer uitleg. Heb de trial versie gedownload.
  Het zal zeker aan mijn gebrek aan boekhoudskills liggen of mijn nog groter gebrek aan geduld maar ik geraak er niet echt wijs uit.

 22. Cindy

  ook zeer geïnteresseerd in de tweede post en de kortingscode. Ik budgetteer nu in een Excelfille wat ik als alleenstaande zeker moet doen. Maar het is vervelend om dan ook niet vanaf mijn ipad in die Excelfille te kunnen.

 23. @Kim; het gaat niet zozeer om besparen, dat kan als dat een persoonlijk doel voor je is, maar budgetteren doe je niet enkel om te besparen natuurlijk. Dat doe je zodat alles goed verdeeld is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over rekeningen die alleen jaarlijks komen, over kerskadootjes en kinderverjaardagen. Ik krijg zelf ook vaak te horen ‘Waarom geef je 60 dollar uit als je wil besparen?!’, wat me dan een beetje verbaast. Budgetteren =/= besparen, al is het wel een heel handig iets als je wél wil besparen (en mijn ervaring is dat je bijna automatisch minder uitgeeft, dat ook).

  En dit; ik heb lang alleen maar gratis software gebruikt. Dat is om te beginnen nooit echt gratis, ze gebruiken je gegevens in plaats van je centen. Het wordt slecht onderhouden of ineens opgeheven want failliet of het stikt van de reclame. In het geval van software vind ik gratis maar zeer zelden beter dan betaalde, goed in elkaar gezette, fraai vormgegeven, goed onderhouden software.

 24. Grappig.

  Ik test YNAB ook al een kleine zes maand en dat valt reuze mee. Grappig omdat ik kenniswerkers hetzelfde leer maar dan met tijd.

  Ironie oh ironie.

 25. Ik heb al tig systemen geprobeerd, maar als zelfstandige met een ongekend inkomen voor de vlgnde maand is budgetteren vaak natte vingerwerk ….dus graag meer uitleg, die 49€ kan ik wel inbrengen zeker

 26. Hier grote interesse in een kortingscode. We vlooiden het hier ook al eens uit naar aanleiding van die post van Kathleen en zin enthousiast.

 27. katrien

  Ook hier interesse in de 2e post en de kortingscode (heel graag!). Alvast bedankt om me die wondere wereld binnen te leiden…

 28. Hilde

  Ik heb ook een budget, maar heb niet veel verstand van al die online tools. Ik gebruik een excel bestand en daar kom je ook al heel ver mee. Daarin noteer ik elke maand wat er binnenkomt en buitengaat.
  De grote truc is om je niet te laten verrassen door grote uitgaven zoals verzekeringen. Je neemt daarvoor een map (ja ik heb dat nog zo’n ouderwetse classeur) met alle betalingen van het voorbije jaar (of je kijkt terug in pc banking) die ook dit jaar terug komen. Dat zijn dus alle verzekeringen, belastingen (onroerende voorheffing, auto, …), pensioensparen, Vlaamse zorgverzekering, bijdragen ziekenfonds, hospitalisatieverzekering… Ik tel op hoeveel ik hieraan uitgeef en deel dit bedrag door 12. Elke maand stort ik op een aparte spaarrekening 1/12 van dat bedrag. Op het moment dat een factuur uit die categorie binnenkomt, schrijf ik geld over van die rekening. Nooit meer stress als facturen samenvallen.
  Voor andere onverwachte uitgaven heb ik ook een aparte rekening. Ik kijk wat onmisbaar is in mijn huishouden, vb een wasmachine, een frigo. Ik bekijk de prijs van die toestellen en ga na wanneer ik die zal moeten vervangen. Elke maand reserveer ik daarvoor ook een bedragje. Indien ik een toestel moet vervangen, komt het geld van die rekening. Ik doe dat ook voor de aanschaf van een nieuwe auto.

  1. Et voila, jij bewijst dat je er geen duur programma voor nodig hebt. Zo werkt het dus inderdaad. Dat ze je zo’n dingen niet leren op school, ik snap het niet. :)

 29. Els van der Kaa

  Veel interesse, met een kotstudent nu in zijn derde jaar, die besloten heeft om nog verder te studeren, en de zus die binnen 2 jaar ook aan hogere studies begint, zie ik het budgetgewijs even niet meer zitten… Het geld komt zo traag binnen maar vliegt de deur uit ! Hoe pakken we dat aan, dus zeker ook interesse voor de kortingscode. Ik kijk er naar uit om wat meer gemoedsrust te hebben, en zonder schuldgevoel toch wat extra te kunnen spenderen aan een goedkope vakantie of hobby’s

 30. Katrien

  Wij wachten ook vol ongeduld op de vervolg post! Als je nog kortingscodes hebt, mag je er altijd eentje bezorgen!

 31. Ann Caremans

  Beste Lilith

  Met een (hopelijk tijdelijke) vermindering aan de inkomenzijde en een tot nu toe nog geen gerealiseerde vermindering aan de uitgavenkant wordt het hoogdringend tijd om YNAB te gaan toepassen. Heel benieuwd op de vervolg post en als je nog een kortingscode hebt ben ik uiteraard geïnteresseerd.

 32. Ik heb altijd een goed zicht gehad op mijn uitgaven maar nu we al enkele jaren aan het verbouwen zijn lijkt het me wel interessant om de financiën nog beter op te volgen. Ik ga dus zeker die app ne keer checken want zo een huishoudboekje werkt niet voor mij.

 33. Ik heb een klein truukje waardoor ik ondanks alleenstaand moederschap en dat het de laatste tijd echt wel spannend is om alles betaald te krijgen, controle houd: gewoon één keer een lijstje maken van alle maandelijkse kosten en één keer een lijstje van de jaarlijkse of halfjaarlijkse grote.
  Die eerste moet je dan gewoon incalculeren, en de tweede deel je door twaalf. Per maand schrijf je een twaalfde van bijvoorbeeld je autoverzekering over naar een spaarrekening die daarvoor dient. Als die autoverzekeringrekening dan op de mat valt, staat het geld netjes te wachten op een apart rekeningetje, en heb je er geen schoenen van gekocht.

 34. Evi De Wachter

  Ik wil ook wel een kortingscode voor YNAB! Ik scrollde eerst nog even voorbij, mezelf bedenkend: pfioe, ik ga niet nog eens een extra tool gebruiken die me dan meer stress geeft dan hij zou moeten meegeven, maar ondertussen ben ik fan. Vermoeiend…

 35. Jacomien

  Ik keek dus toch eens een filmpje/webinar.
  Ik wil het, ik wil het, ik wil het!
  Merci voor je blogpost hierover!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>