Help, ik krijg mijn man niet mee en 4 andere vragen over [YNAB voor beginners]

ynab_manwilnietmeeDisclaimer: dit is een oude post. De cursus “YNAB voor beginners” kun je hier volgen.

Het is ongelooflijk fijn om al jullie enthousiaste reacties te lezen sinds ik de online cursus “YNAB voor beginners” heb aangekondigd.

Heel wat mensen hebben me al hun vragen gemaild, wat super is, want zo weet ik zeker dat ik ze tot in de details kan aanpakken in de cursus.

Deze vragen kreeg ik de afgelopen weken het vaakste:

 1. Help, ik krijg mijn man niet mee. Kan ik dan wel zelf aan de slag met een budget?
  Zoals met de meeste dingen behalve een zak chips eten is met twee leuker dan alleen. Ik zou iedereen die wil gaan budgetteren dus zeker aanraden om het minstens eens te proberen verkopen aan diegene waarmee hij of zij het bed of de financiën deelt. Er is meestal iemand die de grote trekker en enthousiasteling is, en iemand die bereid is om erin mee te gaan. Bij ons is dat net zo: Youri raakte al snel overtuigd van de voordelen (dat alleen al wil heel veel zeggen, Youri staat doorgaans nogal weigerachtig tegenover iets moeten doen dat hij eerder niet moest doen, en dat is een understatement) en dat zorgt ervoor dat hij bereid is om zijn uitgaven systematisch in te geven in de mobiele app. Veel verder gaat het niet. Ik plan het budget en trek dingen recht als dat nodig is. Ik schuif met bedragen in categorieën en blus brandjes. En dat werkt perfect.Als je een partner hebt die niet meteen staat te springen, dan zijn er volgens mij twee mogelijkheden:-geef het tijd. Youri was eerst sceptisch maar toen hij zag dat er plots meer gemoedsrust en minder stress was, gevolgd door meer geld op onze rekeningen en meer marge om eens iets leuks te doen was hij toch ineens mee. Het hangt ook af van de manier waarop je het verkoopt: er is een fundamenteel verschil tussen “wij gaan moeten stoppen met geld uitgeven en vanaf nu hebben we een budget” en “ik heb hier iets op mijn computer staan waarmee we meer geld zouden moeten overhouden zonder dat we meer moeten werken. Misschien kunnen we zo eindelijk eens die trip naar Barcelona maken in 2018. Of stoppen met vechten elke keer ik thuiskom met een paar schoenen”.

  doe het alleen. Je kunt een paard wel naar het water leiden, maar als het niet wil drinken, dan wil het niet drinken. Hoe je dat oplost hangt van jullie situatie af. Als er geld van een gezamenlijke rekening gaat dan kun je overeen komen dat jij alles ingeeft, en hij je de briefjes bezorgt, of gewoon kan zeggen wat een uitgave van 58 euro juist was zodat jij ze in de juiste categorie kunt stoppen.Stel dat het aan cocaïne was, en hij dat niet wil toegeven, dan kun je altijd nog een categorie “onbekend, waarschijnlijk cocaïne” toevoegen en gewoon doen van “Stay calm and carry on with the budget“. Werken jullie met een rekening waarop jullie vanop jullie persoonlijke rekeningen storten om bijvoorbeeld de huur te betalen, dan kun je zijn rekeningstanden laten voor wat ze zijn en zijn stortingen voor jou als een vorm van inkomsten zien.Er zijn mogelijkheden. Maar geef vooral niet op: wat vandaag niet is kan morgen nog komen. In de cursus geef ik nog meer tips om mensen warm te maken om samen te werken aan hun financiële doelen.

  – Ik heb geen benul wat ik op een maand uitgeef. Hoe kan ik dat dan juist voorspellen in zo’n budget zonder constant alles te moeten aanpassen?
  Je hebt helemaal geen glazen bol nodig om een degelijk budget op te stellen.
  Budgetteren gaat niet over voorspellen, maar over prioriteiten stellen.
  Je budget is een ruw overzicht van wat je wilt dat je geld gaat doen. Een soort schets.
  De bedoeling is niet: op 1 december perfect voorspellen wat je gedurende de hele maand gaat uitgeven, en daar zeker niet vanaf stappen.
  Dat is absurd, niemand kan dat.
  De bedoeling is niet: kwaad zijn op jezelf telkens je je budget aanpast.
  Dat is al even absurd.
  Er zijn maar vier regels in YNAB, en een van die vier is: roll with the punches.
  Pas aan waar nodig.Stel dat je 400 euro had voorzien voor boodschappen, en plots besef je dat je aan het eind van de maand een etentje organiseert voor acht vrienden. Een etentje dat je niet had gebudgetteerd.
  Wat doe je dan? Bellen naar je vrienden om het af te zeggen, omdat er niet meer genoeg geld in je boodschappencategorie zit? Natuurlijk niet. Je past aan, door wat geld te gaan zoeken in categorieën als “restaurantbezoek”, “nieuwe schoenen” of “onderhoud auto”.
  Als je het volgende maand wat breder hebt vul je die dan wel weer eens aan.
  Zo gaat dat in het leven: een euro die je uitgeeft aan champagne kun je niet ook uitgeven aan een distributieriem. Dat heeft niks met voorspellen te maken. Alleen maar met prioriteiten, en die kunnen aangepast worden waar dat nodig is.

 2. Is dat allemaal in het Engels? Ik snap geen Engels.
  YNAB is een Amerikaans programma, en de tutorials zijn dus in het Engels, net als de interface van het programma dat je gebruikt om te budgetteren. Ik merk dat heel wat mensen hun tanden stukbijten op wat een checking account is, wat het betekent om in overdraft te gaan, en wat ze in godsnaam bedoelen met een reconciliation. Mijn cursus is in het Nederlands, met een West-Vlaams accent in de video’s. Ik leer je hoe je je categorieën in het Nederlands zet, zodat je eens je de methode snapt eigenlijk nog weinig last zult hebben van een taalbarrière.
 3. Is dat dan gekoppeld aan je bank?
  Wel, neen. In Amerika hebben ze de mogelijkheid om transacties automatisch binnen te halen in YNAB, maar bij ons lukt dat niet, en maar goed ook. YNAB werkt veel beter als je elke uitgave en elke euro die binnenkomt zelf bijhoudt. Op die manier ga je bewuster om met je geld, en dat heeft alleen maar voordelen, geloof me.
 4. Say what? MOET IK DAN ELKE UITGAVE INGEVEN?!
  Jep, dat is de bedoeling.Of dat dan niet vreselijk veel werk is? Dat valt mee, en hoe langer je het doet, hoe minder tijd erin kruipt. Na een tijdje ben je het gewend om je uitgaven al in de winkel in je mobiele app te droppen dat je niet meer nadenkt over de seconden dat het in beslag neemt. Ben je het toch vergeten, dan doe je zoals ik, en werk je een keer per week je budget bij. De ene keer gaat dat vlot, de andere keer voelt het als puzzelen met honderd stukjes terwijl er een peuter in de buurt is. Maar het lukt. En het helpt me elke dag opnieuw zo hard dat ik het er keihard voor over heb.
  Zelfs mijn meest kritische echtgenoot van het universum houdt het al een paar jaar vol.
  Niet voor mijn mooie ogen, maar omdat ook hij elke dag de voordelen plukt van ons budget: meer rust, minder onzekerheid, en meer geld op onze rekening.

Binnen enkele dagen beantwoord ik nog wat meer vragen. Hier gaf ik al wat uitleg over het systeem, hier over wat het voor me deed. Hier kun je toegang krijgen tot de online cursus “YNAB voor beginners”

Reacties

 1. Awel, ik heb onlangs de testversie van YNAB genomen en ik ben daar tot de conclusie gekomen dat ik het zelf kon namaken in google spreadsheets … en nu heb ik YNAB volledig nagebouwd en geïmplementeerd. Ik moet er nog soms een kleine bug uithalen, maar het werkt goed.

  Ik heb ook gemerkt dat het wel besmettelijk is, mijn man stond er héél sceptisch tegenover, maar tegenwoordig geeft hij zelfs een uitgave van €0,8 voor een wafel uit de snoepautomaat in.

  Ik vind het toch wel een meerwaarde om het budget wat in het oog te houden, zo ben ik ervan verschoten dat we minder geven aan boodschappen dan ik dacht, maar een pak meer aan horeca !!! Niet dat ik direct mijn levensstijl volledig ga omgooien, maar het is wel tof om een zicht te hebben op je uitgaven. Ik kijk er al naar uit als ik een jaar verder ben, want pas na een jaar kan je echt deftige conclusies trekken.

 2. Wij hebben zelf een systeem uitgewerkt in Google docs maar geven niet elke cent uit. Cash geld komt automatisch bij voeding want ik zie het echt niet zitten om telkens ik 60 cent voor een soepje betaal dat ook te noteren

 3. Annick

  Ik ben zo benieuwd naar jouw uitleg i.v.m. YNAB. Ik denk dat het mij deugd gaat doen: veel plannen (citytrips + renovaties in huis) en weinig geld zorgen voor frustraties…

 4. Wij werken nu al een paar jaar met ynab, en hoewel ik de aansteker was, is mijn echtgenoot degene die het helemaal onderhoudt en het meest enthousiast is! En voor ons werkt het. Wat ik het fijnste vind is dat we grote uitgaven (al die verzekeringspremies in 1 maand enzo) kunnen splitsen over 12 maanden en dat dat nooit meer aanvoelt als een gigantisch stressmoment.
  Blij dat ik toen de echtgenoot kon overtuigen (en nog blijer dat hij al die bedragen telkens nakijkt voor ons)

 5. Ellen

  Mijn wederhelft wil er niet mee werken omdat alle onze financiele gegevens dan online staan.
  Terug naar de goede oude Excel dus. Waar we gewoon alle uitgaven en inkomsten ingeven en verder niks mee doen eigenlijk.
  Ik zou YNAB graag eens ‘in werking’ zien want ik snap nog steeds niet hoe het kan helpen om beter te budgeteren.

 6. Tiny

  Ik deed het vroeger ook in Excel, onze uitgaven bijhouden, en dit pas op het eind van de maand. Om dan te zien dat we soms te veel hadden uitgegeven, grote oeps. Ik budgetteerde er ook niet in; het was pure registratie/bijhouden van uitgaven. Ynab is anders: geld komt binnen en je geeft het een functie. Zo budgetteren we elke maand een stukje van grote rekeningen die pas een hele tijd later zullen komen, maar ook geld voor schoenen en kleren voor de kindjes, voor doktersuitgaven, voor fietsherstellingen, voor te vernieuwen elektro…. De categorieën heb ik overgenomen uit mijn oude Excel-systeem, wat inderdaad wel handig was om al van te kunnen vertrekken (ik wil dat lijstje gerust ’te leen’ geven, want ik vermoed dat dat voor iedereen wel een beetje hetzelfde is). Dat geld is dan ‘gereserveerd’ voor dat bepaald doel, en kan je dus niet voor iets anders gebruiken, zodat je niet schrikt als die rekening of noodzakelijke uitgave dan opeens komt, ah neen, want de centjes staan gewoon klaar. En je weet: als ik het daarvoor gebruik, kan ik het niet voor iets anders gebruiken. Maar als je de voor een bepaald doel opzij gezette centjes plots toch voor iets anders nodig hebt, dan verschuif je dat budget gewoon en vul je in de maanden daarna het potje voor die andere ‘leeggeplukte’ uitgavenpost weer aan. Je kan m.a.w. ook gerust schuiven met budgetten, dus het is zeker geen rigide systeem dat je blokkeert… Sinds we ynab gebruiken, hebben we ons spaargeld niet meer moeten aanspreken, nauwelijks nog visa gebruikt, en hebben we altijd een mooi overzicht van wat er waarvoor klaar staat voor welke uitgave… Hoe heerlijk zeg… Het geeft heel veel rust. Ik was er eerst ook wat bang van, en het was mijn man die het idee aanbracht, maar ik ben er nu zelf ook zo blij om dat we dit gebruiken ipv mijn oude zelf gebricoleerde Excelleke. Dat registreerde gewoon onze uitgaven, maar niet meer dan dat. Ynab brengt overzicht én gemoedsrust (ik klink hier bijna gelijk een reclamefilmpje zeg ;) – en nee, ik heb geen ynab-aandelen, ik ben gewoon héél content ermee). En ja, het begin is misschien een beetje moeilijk. Mijn man stelde alles al in hier, dus ik moest van meet af aan gewoon invullen. Maar Kelly gaat dat ongetwijfeld keigoed uitleggen allemaal, zodat iedereen er meteen mee weg kan ;)

 7. na de trialversie zijn we afgehaakt omdat het te omslachtig was. Toch wil ik de cursus volgen, omdat ik het systeem wel heel goed vind en deels toepas in de praktijk met letterlijk verschillende bankrekeningen.

 8. Lewis

  een tijd geleden een eerste keer geprobeerd en afgehaakt wegens te omslachtig. Maar nu al bijna een maand keigoed bezig! En het zorgt echt wel voor gemoedsrust, niet normaal! Hahaha en zalig dat er nog mensen zijn die worstelen met dat Engels. Ik durf het nu eindelijk ook toegeven :D

 9. Elien

  Ondertussen een dik jaar consequente gebruiker en YNAB lijkt onmisbaar te zijn geworden. De eerste maanden was het soms op de tanden bijten, voornamelijk omdat je dan geconfronteerd wordt met jaarlijks terugkomende rekeningen waarvoor je binnen enkele maanden de centjes voor bij elkaar gespaard wilt hebben. Maar nu alles mooi over een jaar gespreid is heb ik het gevoel dat we terug kunnen ademhalen. Geen schuldgevoel meer bij elk extraatje, maar de zekerheid alles onder controle te hebben. YNAB wordt hier overigens stilletjes gedoogd door de wederhelft. Maar wij hebben onlangs in onderlinge overeenstemming de subscription vernieuwd, dus ik geloof dat hij er ook stilaan voor gewonnen is :-)

 10. Ik hou ondertussen al zo’n 15 jaar een huishoudboek bij. Een echt budget gebruik ik niet maar ik weet wel perfect wat we kunnen uitgeven én aan wat het uitgegeven wordt. Volgens mijn creatieve boekhouding geef ik ook geen geld uit aan boek vermits ik die betaal met verjaardags- en kersgeld + waardebonnen. Geen schuldgevoelens dus wanneer er nieuw leesvoer aan de collectie wordt toegevoegd.

 11. Ik heb ooit ook gefoefeld met excels, maar dat hield ik nooit lang vol. Nu helemaal verslaafd aan YNAB, haha!

  Manlief geeft zelf niets in, maar ik geef de uitgaven in met hem naast mij in de zetel, zodat alles toch in de juiste categorie terecht komt. Nog geen categorie “onbekend, waarschijnlijk cocaïne” moeten aanmaken dus ;-)

 12. Ook al eens geprobeerd met de trial versie en er was toen veel error bij. Hopelijk kan de cursus mij wat meer wegwijs maken in de app.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>