YNAB voor beginners: what a ride! (en een nieuwe datum, omgyes)

Photo by Fabian Blank on Unsplash

Disclaimer: dit is een oude post. De data kloppen niet meer. Wil je je inschrijven voor de online cursus “YNAB voor beginners”, dan kan dat hier

Een goede maand geleden lanceerde ik mijn eerste online cursus, “YNAB voor beginners”.

Daar ging een hoop werk aan vooraf. Een onderwerp bepalen. Een structuur uittekenen. Video’s opnemen. Screenshots maken. Teksten schrijven. Leren hoe nieuwsbrieven werken. The works.

Ik wist niet waar ik aan begon. Er waren eigenlijk maar een paar dingen die ik wel wist. Dat ik zelf gered ben door YNAB. Dat het gebruiken van een budget en de methodiek en regels die de basis van het programma vormen ervoor hebben gezorgd dat ik kon blijven freelancen toen ik zwanger was, dat we durfden beginnen aan de bouw van ons huis, dat ik niet hele dagen wakker hoef te liggen over geld, ook als de geldkraan een paar maanden alleen maar wil druppen in plaats van stromen.

Dat ik heel veel vragen kreeg van mensen die met YNAB en budgetteren wilden beginnen, omdat ze er niet weg mee raakten. Doordat het in het Engels was. Doordat ze niet wisten hoe ze moesten beginnen. Wat ze daar concreet voor moesten doen. Omdat ze zich afvragen hoe ze in godsnaam hun toekomst konden voorspellen, of dat niet gewoon hetzelfde was als een huishoudboekje in excel, of wat ze moesten doen als hun partner niet meewilde. Of ik het hen niet eens wilde uitleggen. Wat ik dan probeerde, maar ik heb ook maar 24 uur in een dag, en dan voelde ik me ambetant omdat ik niet kon ingaan op de vraag om het eens bij mensen thuis te gaan expliceren.

volkan-olmez-73767

Allemaal dingen die volgens mij verholpen konden worden door een online cursus te maken, die mensen op hun eigen tempo konden volgen zonder dat ik naast hen moest staan.

Youri vreesde dat niemand geïnteresseerd zou zijn, laat staan zou willen betalen. Youri kreeg geen gelijk, maar dat weten we maar omdat het ondertussen achteraf is. Het was allemaal best onzeker, maar de respons was super en ik ben nog altijd aan het nagenieten van de eerste lancering en alles dat erbij hoorde.

kai-oberhauser-224745

Toen koos ik heel bewust voor een systeem met open cart en closed cart. 

In gewone mensentaal: een cursus die open ging voor inschrijvingen op een bepaalde datum en een week later alweer dicht ging. Wie niet was ingeschreven had de boot gemist, wie wel was ingeschreven kon op zijn eigen tempo beginnen, de cursus blijft onbeperkt beschikbaar.
Waarom ik dat deed? Om verschillende redenen. Mensen zijn uitstellers, aan jezelf ken je een ander, en ik dacht dat niemand zich zou inschrijven als ik er geen einddatum op zou plakken. Daarnaast had het voor mij als begeleider voordelen dat iedereen in dezelfde periode startte en verder evolueerde doorheen de cursus. Mijn cursisten zullen waarschijnlijk bevestigen dat ik erop sta om mensen zo snel mogelijk te voorzien van antwoorden, zowel via mail, onder de verschillende cursusmodules en in de Facebookgroep waartoe je als cursist toegang krijgt.

De eerste week was ik daar de enige expert wat YNAB betreft. Nu zit het daar vol mensen die de cursus hebben gevolgd en zelf expert level bereikt hebben. Nu helpen mensen elkaar, en spring ik nog af en toe bij. Maar het grootste begeleidingswerk is ondertussen weer achter de rug, waardoor ik heb beslist dat ik klaar ben voor een nieuwe launch. Die was eigenlijk maar weer gepland voor april, maar mensen maken reclame (wat de max is), en ik krijg zoveel mails dat ik het jammer vind dat die mensen nog zo lang zouden moeten wachten. Allez, zie die daar nu staan.

shutterstock_494580952

Ik heb hard nagedacht over de datum van de nieuwe launch, want zo’n week is behoorlijk intens.

Ik mik op dinsdag 6 februari om de cursus opnieuw open te zetten. Op 13 februari sluit ik weer af. (dit is een oude post: de volgende lancering is rond 20 juni) Wil je beginnen met werk te maken van je financiële gemoedsrust en eens eindelijk leuke dingen doen met je geld, dan is dat de week waarin je moet inschrijven. Dat wil niet zeggen dat je de cursus die week moet kunnen bekijken. Dat maakt niet uit. Van zodra je ingeschreven bent blijf je overal toegang toe hebben.

Ik heb ondertussen ook een enquete verstuurd naar mijn huidige cursisten, die anoniem kon ingevuld worden, zodat mensen geen druk voelden om te zeggen dat ze de cursus goed vonden als dat niet het geval zou zijn. En kijk, dit zijn enkele dingen die ik ondertussen doorkreeg.

Schermafdruk 2018-01-24 15.52.20

Jep, met mijn accent moet je wel kunnen omgaan. De meeste mensen vonden het niet zo storend, heb ik de indruk, maar ik kan niet garanderen dat dat ook voor jou zo zal zijn. En “beste centjes investering ooit!!“, ge hebt het niet van mij.

Ik was trouwens ook heel blij om lezen dat mensen die in het begin lieten weten dat ze het gek vonden om te betalen voor iets om geld te sparen plots wel mee waren.

Schermafdruk 2018-01-24 12.06.49

Allez ja, ge kunt een beetje gaan peinzen hoe blij ik hiervan word.
Wil je intekenen op de online cursus “YNAB voor beginners”, waarmee je op twee uur je eerste budget opstelt? Dat kan hier!

Meer lezen over YNAB?

Kathleen kon dankzij YNAB voltijds ouderschapsverlof nemen.
Sofie, Bram en hun vijf kinderen gebruiken YNAB om rond te komen met één inkomen. 
Michel is ondertussen ook mee. <3
Liese volgde mijn cursus als tester.
Op deze pagina van “YNAB voor beginners” vind je extra info over de cursus, wat anderen zeggen, en hoe het mij heeft geholpen.
Dit is de officiële pagina van YNAB, met heel veel extra info.

Wil je je inschrijven om YNAB te testen, volg dan mijn link. Schrijf je je dan in voor YNAB na de 34 gratis dagen die je altijd krijgt, dan krijg je dertien maanden YNAB voor de prijs van twaalf. Ik krijg ook een gratis maand als jij je registreert. Kan ook perfect als je de cursus niet wilt volgen, trouwens. Wacht je liever tot de cursus live gaat, dan kan dat ook. Van zodra je registreert beginnen je 34 gratis dagen te lopen. 

Reacties

 1. Ik ben vorige keer superdom geweest om mij wel al te registreren bij YNAB (waardoor mijn proefmaand begon te lopen) maar me dan toch niet in te schrijven voor je cursus (geen tijd, uitstelgedrag, you name it). Dus nu heb ik een maand YNAB gehad voor niks, haha :D Maar bon, ik zie dat je ook per maand kan betalen, dus dan kan ik het alsnog ’testen’ voor ik er veel geld aan uitgeef. Het geeft wel goesting, al die fijne reacties!

 2. Gwen

  Claire, je kan gerust nog eens een maand testen, gewoon een ander mailadres voor ynab maken, en dan via de link v Kelly werken, je kan niet per maand betalen dacht ik, dus ik zou gaan voor gewoon een nieuwe free month ;-)

 3. Ik kijk nog altijd dwaas rond als ik zie hoeveel ik reeds bespaarde in die maand dat ik ermee bezig ben. Gewoon al veel gerichter bezig zijn met geld! De cursus zou ik nog steeds aanraden voor wie twijfelt!

 4. Hilde

  Ik ben ook zo dom geweest om me de vorige keer niet in te schrijven. Ik heb het gevoel dat ik al redelijk goed met de tool overweg kan, maar ik loop toch nog elke maand tegen een paar dingen aan te hikken… Deze keer schrijf ik me dus wel in!

 5. Gwen

  Ik schreef me nog net op de valreep in eind december, na lang lang twijfelen…nu dus mega content dat ik al een maandje bezig ben, gewoon DOEN als ze open gaat op 6 februari! beste investering ever!

  1. Hey Zara, ik vind van wel. Volgens mij heb ik dat bedrag er de eerste maand al uitgehaald, en ondertussen in veelvoud. :)

 6. Kimberly

  Ik twijfel zo enorm hard om ook eens een kijkje te nemen.
  In november komt baby nr2 en in augustus trouwen we (met ringen die al besteld zijn).
  De trouw wordt een koud plaatje met de dichtste familie, maar om voor 20 man aan eten te voorzien loopt de rekening ook al vlug op. Dus allemaal kosten de komende maanden die mij doen betwijfelen of er nog potjes gemaakt zullen kunnen worden tegen dat baby nr 2 daar eidelijk is :o.
  Het zou natuurlijk erg mooi zijn om een kleine buffer te hebben aangezien ik graag voltijds thuis zou blijven tot baby nr2 een half jaar is (en ik dus ook voor grote zus nog wat quality time kan inbouwen met die grote verandering).
  Denk je dat we hier grote veranderingen op korte termijn mee kunnen doorvoeren ?

  1. Hey Kimberly, YNAB maakt het in elk geval erg makkelijk om doelen te stellen en eraan te werken, en vooral: om te zien wat mogelijk is. Dus ik zou het zeker eens bekijken. En je op de wachtlijst zetten, want anders kun je je donderdag niet inschrijven voor de cursus. Succes! :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>