lilith leest veel (en zo doet ze dat!)

veellezer

In het jaar waarin Dexter geboren werd las ik welgeteld vier boeken. Drie over huilbaby’s, zeg ik daar dan altijd bij, en het zal niet ver van de waarheid zitten. Als het mensen met pasgeborenen gerust kan stellen: sinds 1 januari van dit jaar las ik al tweeëndertig boeken. Hele goede, onwaarschijnlijk boeiende, boeken die me deden nadenken en boeken die nog weken door mijn hoofd bleven spelen. Een ongelooflijke rijkdom, vind ik dat, dat ik weer boeken kan lezen en mezelf zo kan verplaatsen in het hoofd van andere mensen in andere levens dan dat van mij. Maar hoe doe jij dat, vragen mensen soms, en vooral: wanneer?

Awel, zo.

 1. Ik kijk bijna geen tv.

Als het van mij afhang had ik die van ons waarschijnlijk al buiten gestoken (de tv, niet die van ons), maar daar zou mijn man des huizes dan weer niet voor te porren zijn. Als Dexter in bed zit haal ik mijn boek boven, en het is maar zelden dat iets op tv boeiender lijkt dan mijn boek. Laat staan dat ik plots zin krijg om te strijken of op te ruimen, dat is voor een ander moment. Oké, of niet. Ik lees ook vaak nog in bed, dus vanaf een uur of acht is het aan mij en de literatuur.

2. Ik weet altijd wat gelezen.

Dankzij websites als Goodreads, die mij altijd weer veel te veel inspiratie opleveren bij een besef dat ik nooit genoeg tijd zal hebben om alles te kunnen lezen dat ik wil lezen, maar ook dankzij geweldig aanstekelijke podcasts als All the Books, tips van de mensen van mijn leesclub of websites als The Millions. Ik heb altijd een grote stapel to read liggen, samples op mijn Kindle staan en lijstjes in mijn hoofd van boeken waar ik zeker eens tijd voor wil maken. En ik ben ook nog eens vaste klant bij de plaatselijke bib, waar ik op regelmatige basis door de nieuwe aanwinsten ga.

3. Ik heb een Kindle.

Ik weet het ik weet het, die geur van papier en dat gevoel van een echt boek, heel wat mensen vinden dat onbetaalbaar, maar weet je wat ik pas echt onbetaalbaar vind? Altijd een berg boeken in mijn tas hebben zitten van 206 gram, zodat ik op elk leeg moment leesvoer bij heb en dus ook lees. Nog altijd supercontent van mijn Kindle Paperwhite met leeslampje, wat een geweldige uitvinding is me dat?

4. Ik heb een leesclub.

Toch nog steeds een extra motivatie om te blijven lezen, want naast wat er op mijn to read-lijstje staat heb ik dus ook nog een boek dat ik om de zes weken gelezen moet hebben. Dat zorgt er wel voor dat ik in een soort constante leesflow blijf.

5. Ik wissel af.

Na een zware turf een motiverend boek dat ver van fictie wegblijft, na iets grappigs iets dat dieper graaft. Ik merk dat ik anders vast kom te zitten in een sleur, en ik wil lezen en sleur liever niet met elkaar associëren. Daarom zit ik er niet mee in om plots een Sophie Kinsella te lezen na een paar klassiekers, bijvoorbeeld. Het moet wel leuk blijven.

6. Ik hou me niet bezig met speed reading of andere trucjes.

Boeken enkel scannen om er zoveel mogelijk door te draaien op een jaar boeit mij dan weer minder. Ik lees ook graag een hoofdstuk opnieuw, laat het even bezinken voor ik me aan een review of een nieuw boek waag, maar zorg er gewoon voor dat lezen een plek heeft in mijn dagelijks leven, zodat het een gewoonte is geworden. Gaan slapen zonder dat ik een paar pagina’s heb gelezen voelt na al die jaren raar. Al besef ik dat er binnenkort mogelijks weer een grote leesdroogte aanbreekt, ik ben ervan overtuigd dat ook dat weer goedkomt.

Lees jij veel? Of zou je willen dat je er meer tijd voor had?
Wanneer en hoe doe jij het? Tips zijn welkom in de reacties!

Reacties

 1. Ik verbaas me er ook over hoeveel mensen lezen, ik lees ook graag maar ik ben in vergelijking met anderen zo’n trage lezer. Ik lees slecht 100 blz per week in een roman. Maar ik lees ook nog de flow, soms eens de happinez, daphne’s diary en ik lees ook elke dag 10 blz in een ‘zelfhulpboek’. Ik lees enkel op de trein/tram en dat is in totaal 26 min per dag. En een paar blz in mijn bed. Ik ben soms teveel met mijn smartphone bezig. Maar ik heb precies die afleiding nodig, ik kan geen uuuuren aan een stuk lezen.

 2. Marlies

  Ik kijk sinds bijna een half jaar geen televisie meer, en lees veel. Onder meer jouw blog heeft mij weer aan het lezen gezet: random boeken uitkiezen in de bib was niet zo succesvol gebleken. Ik heb dankzij jouw blog ‘waarvan wij droomden’ gelezen en ben nu bezig met ‘het hout’. Het is waar wat je schrijft: er is maar erg zelden een programma op de televisie dat interessanter lijkt dan mijn boek… Ik hoop het nog lang zo te houden!

 3. Yoko

  Is die kindle niet slecht voor de ogen? Ik kijk al zoveel op mijn gsm en tabletschermpje dat ik vrees dat als ik mijn boeken ook nog eens vervang mijn ogen helemaal kapot gaan zijn…

  1. Neen, helemaal niet. Een Kindle is gemaakt van een ander scherm dan een tablet, daarom heb ik daarvoor gekozen. De uitleg is iets als dit:

   “Paperwhite guides light toward the surface of the display with its built-in front light—unlike back-lit tablets that shine in your eyes—so you can read comfortably without eyestrain. Adjust your screen’s brightness for great reading in any light.”

 4. Goh… ik vroeg mij inderdaad al af hoe anderen dat doen, al dat lezen. Meer lezen staat bij mij ook al maanden op de planning, en het lukt maar niet. Er is altijd wel iets dat de leesplannen doorfietst. Die TV-tip lijkt mij de gouden tip. Nu de rest van het gezin daar nog van zien te overuigen. :-)
  (en op mijn cadeaulijstje voor de feesten komt “e-reader” te staan… )
  Iets zegt mij dat 2016 een goed leesjaar belooft te worden! ;-)

 5. Sinds ik Goodreads ontdekt heb, heb ik ook mijn liefde voor lezen herontdekt. Ik heb inmiddels ook een e-reader en alhoewel het inderdaad niet hetzelfde gevoel geeft als een echt boek in je hand, vind ik het toch een heel gemakkelijk ding. Ik kies er sinds kort steeds vaker voor om te lezen i.p.v. doelloos te zappen en ook ’s avonds lees ik nog graag even in bed en dat brengt mij enorm tot rust. Leuk dat er hier zoveel gelijkgestemde zielen zijn!

 6. ste

  Ik moet mij inhouden om niet constant te lezen – lezen is zoveel interessanter dan het huishouden te doen bvb en dat moet daar soms (vaker wel dan niet) wel voor wijken (ik woon wel alleen dus dat scheelt gezaag daarover :p ) Ik heb ook geen televisie, was ook een bewuste keuze omdat ik dan inderdaad maar gemakkelijkheidshalve voor de tv zit te zappen terwijl er niet echt iets interessant te zien is (al heeft de laptop die rol wel een beetje vervangen). En ik lees altijd nog in bed, soms is dat een paar bladzijden vooraleer ik wegsuf, maar soms kan het ook zodanig spannend zijn dat ik er de helft van mijn nachtrust voor opoffer (wat zich wel altijd laat wreken de volgende dag maar kom). Ik haal enkel mijn boeken in de bib (ik ben afgestapt van ze te kopen, tenzij het echt een boek is dat ik absoluut moet hebben, want ik heb er gewoon geen plaats meer voor…) Heel af en toe lees ik op mijn tablet maar om een of andere reden vind ik het toch moeilijker om me er door mee te laten slepen dus meestal wint het boek het toch :)

 7. Mijn vriend leest niet. Maar echt niet. Hij kijkt liever tv, en dat vind ik prima. Het enige probleem is dat ik echt moeite heb om me te focussen op mijn boek als die tv opstaat. We hebben maar 1 zetel dus ik ‘zie’ het scherm ook, en alleen in de slaapkamer gaan zitten is wel heel ongezellig. Ik heb al oordopjes geprobeerd maar dan voel ik me zo’n aso en hoewel het helpt tegen het geluid blijf ik met een half oog meekijken met de tv. Toch toevallig daar geen tips voor? Oogkleppen? :-)

  1. Ik heb een beetje hetzelfde probleem, en ga dus wel asociaal in bed lezen als het me echt niet lukt. Ik heb al geprobeerd om hem een koptelefoon te verkopen, maar dat ziet hij ook niet zitten. In ons volgend huis wil ik een leeshoekje weg van de tv maar wel nog in de living. I feel your pain!

 8. An

  De tv uit de living gehaald! Gemerkt dat schermen (tv-tablet) mij niet gelukkig maken, behalve heel soms. Om tien uur mijn bed/de slaapkamer in met een boek. Bevordert ook het slapen, en dat is tegenwoordig een gouden goed, dus win-win.

 9. jessie

  Zelfde probleem als Claire hierboven! Soms haalt mijn vriend wel nog eens de hoofdtelefoon boven, maar kan dat natuurlijk niet altijd vragen van hem :/ En het is maar zelden dat ik mij écht kan concentreren als de tv aanstaat.

 10. Amai, zo goed!
  Ik lees elke avond in bed nog enkele hoofdstukken, maar nooit echt heel lang aan een stuk op een ander moment. Ik ben nogal rap afgeleid denk ik.
  De tv staat veel vaker op dan dat ik lees. Heeft al tot zware discussies geleid want mijn vriend wil de tv buitenzwieren. Die snapt niet wat daar nog op te zien in tegenwoordig. Ik wil daar zelf ook vanaf, maar ’t is zo gemakkelijk he, kijken en niks doen. Heb jij ooit vaak tv gekeken, of niet echt? In dat eerste geval kan ik wel wat tips gebruiken om daar van af te geraken. :) Hoewel dat volgens mijn vriend niet moeilijk is: gewoon niet opzetten en andere dingen doen.

  1. Ja, ik keek ooit standaard elke avond tv vanaf 19 uur. Maar toen waren er plots minder dingen die me konden boeien, en ben ik tegelijk meer beginnen lezen, waardoor ik nu echt moeite moet doen om iets te volgen.

   Bevergem, bijvoorbeeld, elke woensdag denk ik “oh neen, Bevergem, ik ga maar kijken, maar dan kan ik wel niet lezen”. Vreemd hoe dat plots zo is gedraaid, misschien had ik op een bepaald moment een overdosis. ;) Het voelt precies ook nuttiger voor mij om te lezen dan om te zappen. :)

 11. Sinds ik ook lid werd bij Goodreads, sinds mijn e-reader en sinds mijn leesclub (geïnspireerd door the one and only ;-) lees ik weer veel meer. Hoewel ik blijkbaar dit jaar nog maar 19 boeken heb gelezen en ik dacht dat het er veel meer gingen zijn. De boosdoener is hier ook vaak de tv en de laptop.

 12. sop.hie.s

  Ik lees ontzettend graag, altijd al gedaan. Als kind (en jongere) kwam ik net een week toe met de maximale uitleenhoeveelheid bij de bib: toen waren dat 6 boeken per week, bijna 1 per dag dus.
  En toen ging ik verder studeren … Een lief (nu mijn man), een huis, een kindje (dat trouwens ook boekenverslaafd is), … En ik weet dat dat in theorie heel goed te combineren valt, vooral omdat TV hier al een hele tijd niet meer zo vaak op wordt gezet, maar het feit is dat ik me verlies in een boek.
  Ik laat eigenlijk alles vallen want ik wil zoooo graag dat boek uitlezen. Ik kan me moeilijk beperken tot die enkele momenten ’s avonds waarop ik er echt tijd voor heb, maw mijn huishouden, mijn andere hobby’s, … lijden er echt onder. (Kunt ge u voorstellen, ik las een tijd geleden een trilogie… man man) Ik lees dus nog wel, maar heel beperkt, tot mijn grote spijt. Dus wie de magische tip heeft om dat wel te kunnen, om mijn nieuwsgierigheid te temperen, ik ben een en al oor.

 13. Ik ga dat ook eens proberen, lezen ipv zappen. :) Gisteravond hadden we tv loze avond omdat ik het plan had opgevat om een grondplan van ons huis te tekenen (en ik ben geen architect ofzo he) . Heel de avond getekend op milimeterpapier, en ik moet zeggen dat dat wel veel plezanter is dan te zappen van het ene naar het andere programma. Dus zijn we nu begonnen met 1 tv loze avond in te lassen, per week. En dan verder afbouwen. Beetje gelijk afbouwen met snoepen of sigaretten :)

 14. Inspirerend. Ik lees veel te weinig en vind dat heel jammer. Ik verlang naar het moment dat ik mijn avonden terugkrijg van mijn kinderen. En dan gooi ik ineens dat Netflix-abonnement buiten, want dat staat tussen mij en mijn boeken. Ik merk dat ik rustiger slaap wanneer ik ’s avonds een boek lees, dan wanneer we the big bang theory zitten te “bingen’. Maar vermoeide mensen maken niet altijd de juiste keuzes, dus zelfs wanneer ik me plechtig voorneem om ’s avonds mijn boek uit te lezen, durf ik me toch al eens te laten verleiden tot K3 zoekt K3 of andere brol waar ik geen beter mens van word.

 15. Tine

  Ik lees ook heel graag, maar de tv roept vaak hard he :-)
  Een leesclub zou wel helpen. Iemand tips voor een leuke leesclub in het leuvense?

 16. Caro

  Dankzij jouw blog zit ik sinds vorig jaar in een leesclub, ideaal om de leeshoeveelheid weer wat omhoog te krijgen. Verder hebben wij sinds januari geen tv-abonnement meer. Wel nog een tv dus, maar geen digicorder of toestand. Wij kijken dus af en toe Netflix, maar meestal wordt er hier ’s avonds iets anders gedaan dan tv kijken. Dat is vaak wel opruimen of koken voor de dag erna, maar ook lezen of blogs lezen of webshops kijken of … Ik vind het ongelooflijk wat een rust het met zich mee heeft gebracht, die tv wegdoen. Het grappige is dat ik nu over tv-programma’s (zoals Lookalikes of het huis) lees op de krantenwebsites en zo dus toch nog een beetje mee ben. En sinds de komst van kleine broer eind september wordt er hier gelezen tijdens het voeden, met de kindle, kei handig. Dus, als dat meisje van jou niet erg op haar broer lijkt dan krijg jij misschien binnenkort die extra tijd ook nog om te lezen :-)

 17. Sara

  Mhh, klinkt erg interessant die kindle :-) Koop je dan ook al je boeken online?
  Nu haal ik mijn boeken (gratis) in de bib. Maar heb niet altijd iets in huis als ik plots zin heb om te lezen (omdat er weer niets leuks op TV is).

  1. Ik wissel af. De laatste maanden heb ik niet zo veel online gekocht omdat ik nog een hoop echte boeken had liggen, en ik ga ook nog steeds naar de bib, waar je naar het schijnt ook e-books kunt lenen. Ik koop die van mij altijd op Amazon, dus ik weet niet hoe dat systeem juist werkt.

 18. Op die Kindle en een online i.p.v. offline leesclub na kan ik vooral veel check zeggen :-)
  En toch was het hier de laatste maand wat om zeep: ik moet zoveel lezen voor mijn studie dat mijn 2,5u pendeltijd en mijn avonduurtjes lezen van ontspannend lezen omgevormd zijn tot studielezen. Interessant allemaal he, daar niet van, maar echt plezant en ontspannend is dat toch ook niet. En het onnozele is: juist omdat ik dan al zoveel las voor die studie, was ik het ontspannend lezen ook wat beu (zo’n gevoel van “wéér een boek pfff”). Maar bon, na een drietal weken vooral seriekijken ’s avonds ben ik dat weer beu en heb ik mijn vriend maar laten weten dat hij seizoen 2 alleen mag bekijken; ik ga weer lezen :-)

 19. An

  Misschien een tip: de app Verborgen parels van de bib. Een 10-tal boeken, gekozen door lezers, die tot ergens in januari 2016 gratis te lezen zijn via deze app.
  Ik heb er eentje in één ruk uitgelezen: Hard Hart van Ish.

 20. Heel herkenbaar, ik lees ook graag en veel en heb al vaak dezelfde vraag gekregen. Zeker omdat tv het (bijna, lees Bevergem) nooit wint van een goed boek is een reden waardoor ik veel gelezen krijg. Dat en de dagelijkse treinrit van en naar het werk.

 21. Toen ik in Spanje woonde, las ik ook voornamelijk op mijn tablet. Nu ik weer thuis ben, verkies ik toch weer echte boeken, hoewel ik dus het gemak van een e-reader volledig begrijp. Het laatste jaar is mijn leesflow véél verbeterd, ik heb mijn hobby van in mijn kinder- en tienertijd eindelijk weer opgenomen. Vaak blijft het beperkt tot een paar pagina’s per dag, want na een werkdag is hersenloos entertainment op tv soms aantrekkelijker dan een inspanning moeten doen. Ik lig namelijk liefst languit in de zetel bij het lezen, maar mijn familie kijkt graag tv en dan kijk je bijna automatisch mee. Dus lees ik nog wat in bed, maar na een paar pagina’s val ik dan al bijna om van de slaap. Om een lang verhaal kort te maken: ik lees dus wel regelmatig, maar het gaat maar traag vooruit. Ach, beter een boek of 15 op een jaar dan helemaal geen, nietwaar?

  1. Hey Lotte,

   ik vind lezen op een tablet dan weer vreselijk. :) Ik zie dat behoorlijk wat mensen denken dat een Kindle en een tablet hetzelfde zijn, terwijl de leeservaring niet harder van elkaar kan verschillen. Misschien moet ik daar eens een blogpost over schrijven.

 22. Ik lees nu vaak (op e-reader) terwijl mijn baby van de borst drinkt. Toch telkens een paar bladzijden. De smartphone wint soms nog natuurlijk, zoals op dit eigenste moment.

 23. Charlotte

  Ja kijk, ik heb een misschien domme vraag. Ik heb al dikwijls met het idee gespeeld een Kindle te bestellen maar twijfel telkens. Ik lees overwegend Engelse boeken, maar er sluipt hier en daar eens ne Nederlandsen in. Kunt ge via de Kindle ook Nederlandse boeken downloaden? (gezien dat spul nog niet verkrijgbaar hier langs ons kanten).

  1. Dat kan, ja. Volgens mij kan je bijvoorbeeld op bol.com e-books kopen en omzetten naar het juiste Kindleformaat. Ik lees er enkel Engels op, maar ik weet van anderen dat het kan.

 24. Ilse

  Tip voor wie weinig tijd heeft doordeweeks of wie last heeft van TV-kijkende echtgenoten: ik sta zaterdag of zondag bewust vroeg op tegen 7u (mama’s met baby’s en peuters die doen dat natuurlijk al) maar dan slaapt mijn zoon en man nog een uur of 2, slaapt de rest van de wereld nog en heb je 2u quality-time met koffie en je boeken.

 25. Net als jij kijk ik al jaren geen TV, maar lees ik. Ik lees best veel. Niet altijd boeken, maar ik lees wel elke dag al was het maar de krant of een verhaaltje in een tijdschrift.
  Mijn lezen is erg afhankelijk van mijn situatie op dat moment. In den tijd dat mijn eerste man zelfdoding deed las ik uitsluitend boeken over dit ’thema’. Ook heb ik een tijd enkel boeken over ecologie gelezen zie Low Impact man en NO impact man.
  In vermoeiende maanden lees ik minder of boeken waar ik niet teveel moet bij nadenken. Tijdens vakanties lees ik dan weer ontzettend veel. Vorige zomer in één maand 13 boeken.
  Ik wissel ook dikke turf af met iets minder dik boekje. De 2 laatste boeken waren Schrijver van Karl Ove en daarna Hotel zonder sterren van Lara Taveirne (in een wip uitgelezen).
  Boeken beïnvloeden mijn leven ook. Dat zegt mijn moeder al mijn hele leven.

  Van mijn tien kinderen is er één kind dat mijn leesmicrobe overgenomen heeft. Ze is nog erger dan ik zelfs. Maar met veel liefde koop ik haar alle boeken die ze wil. Mijn zoon heeft maar pech dat ik niet van gamen hou :).
  Dit weekend gaan we naar Boek& koek in Aalst. Absoluut een bezoek waard met je zoontje.
  En voor de rest ben ik wekelijks te vinden in de boekhandel in mijn dorp. Misschien ben ik wel de beste klant.

  Momenteel lees ik iets van Luc De Vos.
  Maar ik lees net zo graag een horror of thriller of waargebeurd (zie Into the wild).

  Zonder lezen kan ik echt niet.
  Boeken koester ik erg.
  Als er iets is waar ik kwaad om kan worden is dat iemand (een kind meestal)aan mijn boeken geraakt heeft. Knippen bijvoorbeeld of erin tekenen vind ik het verschrikkelijk. Zelfs toen mijn 3 jarige zijn eigen boekje kapot geknipt had was ik bijna in tranen. Terwijl er zoveel speelgoed is waarvan ik zelfs blij ben wanneer dit stuk is ook al kostte dit zelfs meer.
  Maar ook toen er een paar graphic novels (van The Walking Dead)verspreid lagen over de vloer in de woonkamer omdat er iemand niet goed had opgepast was ik om te ontploffen.

  Ik zou 24 uur per dag kunnen lezen had ik de tijd gehad :-).
  Ik maak tijd, maar nog altijd niet genoeg naar mijn zin.

 26. Oja. Wanneer ik het doe? Dat lezen!
  Ik ben a desperate housewife dus ik lees meestal kort na de middag zo tussen half 2 en drie uur en soms ook na acht uur tot tien uur (maar niet altijd want als de man al thuis is dan krijgt hij mijn aandacht ;-)).
  En de weekendkranten lees ik het hele weekend tussen alle bedrijven door. Maar dat is dan weer iets anders.

 27. Eindelijk, eindelijk slaag ik er weer in te lezen. Na een zware burn-out die me meer dan een jaar verhinderde te lezen wegens concentratiestoornissen kan ik nu weer lezen, en dat is zalig. Het zijn nog geen diepgaande romans maar eerder een goeie detective. Maar ik ben er blij mee.

 28. De bib in ieper is echt een krak. Altijd de nieuwste boeken en als ik ze reserveer dan heb ik ze toch binnen de drie maanden. Tenzij jij hier iets post over een boek, dan lijkt het langer te duren! Ps: mijn broer zijn boek is ook uit ;-) “val” van roderik six just sayin’ ;-)

 29. Mijn kindle paperwhite was het beste dat me overkwam in de afgelopen twee jaar! (naast yoga, yoga is het allerbeste) Ik ben opgegroeid zonder tv en was altijd een “leeskindje”, ik stond wekelijks of vaker in de bib. Op kot kwam de tv erbij en toen ik alleen ging wonen kocht ik er dan ook maar één uit gewoonte. Boeken lezen beperkte zich tot 10-15 minuten voor ik ging slapen. Sinds de kindle ben ik weer een leeskindje (of een leesvrouw). Ik heb ondertussen het kabelabonnement stopgezet en die tv vliegt ook nog wel eens buiten. Goodreads is inderdaad een hele goeie tip! En verder praat ik ook wel vaak met collega’s en vriendinnen over wat zij aan het lezen zijn en doen we van goodreads-in-real-life :-). Jouw leestips neem ik ook altijd mee! En na vorig jaar te verhuizen ben ik een treinpendelaar geworden, waardoor ik ook een uur leestijd win per dag!

 30. Caro

  Je kan via Amazon.nl ook heel veel Nederlandstalige boeken kopen. Je hebt zelfs de ‘one click buy’ optie, zo komen de boeken rechtstreeks op je kindle. Ze zitten heel veel titels tussen van rond de 5 euro.

 31. Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik heel veel gelezen. Toen ik uitkwam bij een boek dat me niet kon blijven boeien, heb ik dat aan de kant gelegd en ben ik ook niet meer aan een nieuw boek begonnen. Ik had er anders een goede routine in: ik maakte er een gewoonte van om elke dag minstens 1 hoofdstuk te lezen.

 32. Sinds we uit de koekenstad verhuisden naar een dorp, moet ik met de bus naar mijn werk pendelen. Terwijl ik daar eerst enorm tegenop keek, is dat nu gewonnen tijd voor mezelf geworden want zo kan ik elke werkdag een uur lezen! Hoera! Thuis lees ik niet want ik ben een beetje schandalig verslaafd geworden aan bloggen en andere blogs lezen.

 33. Wat goed zeg, al 32 boeken! Ik less deze maand weer meer, dankzij het initiatief Boektober. Ik ben nu bezig in mijn derde boek van deze maand en duik zo in bed om verder te lezen! Ook ben ik weer lid geworden van de Bieb, omdat ik naast de ereader soms een papieren boek ook zo fijn vind. Ik ga mijn doel van 3 boeken per maand na 31 okotber ook nastreven! :)

 34. Lezen is een van mijn passies. Alhoewel ik er de laatste jaren niet zoveel tijd voor had wegens het op de wereld zetten van een kind of vier. Via de moedermelk kregen ze een flinke geut boekenliefde binnen. Zelfs de baby bladert al verwoed onalledaagse mogelijke boekjes.
  Zelfs nu mijn leesrendement spectaculair gezakt is, heb ik nog altijd en overal een boek mee. De gedachte om geen lectuur/literatuur bij de hand te hebben is ondraaglijk. Toch wel zot hoe die lettertjes zo belangrijk kunnen zijn. Niet?

 35. Punt 2 tot 6 kan ik me helemaal in vinden, behalve de Kindle dan (ik hou toch zo van papier).

  Echter… punt 1 en al die talloze andere hobby’s (denk maar het internet an sich, mijn blog, etc..) hebben er voor gezorgd dat ik de laatste jaren welgeteld 2 boeken per jaar lees.

  Ik weet dus de reden en ik probeer er gewoon tijd voor vrij te maken. Daar komt het uiteindelijk allemaal op neer. Even die smartphone aan de kant. Even die computer niet open.
  Dat het een leerproces is, moet ik je er niet bij vertellen, zeker?

 36. Ik verbaas me er altijd over hoe weinig mensen lezen.
  Ik heb een zoontje van 18 maanden en las dit jaar reeds 63 boeken. (er daar zit de outlander serie bij…. gigantische kleffers van boeken.)
  TV kijk ik af en toe, maar ik denk maar twee keer per week.
  Lezen is gewoon mijn passie….

 37. Ow en als aanvulling op de commentaren hier ivm Kindle en nederlandse boeken. Je kan bijna elk nederlandstalig boek van de laatste jaren kopen via amazon.nl voor je kindle.

 38. Ahhhh lezen, zalig! Al heb ik net een periode van weinig lezen achter de rug (bouwen, tussentijds verhuizen, en nog eens verhuizen).
  In mijn nieuwe huis: een leesnis in de keuken.
  Hoera!
  Gegroet,
  Camilla

 39. Zo veel hartjes voor lezen! Voor mij dé (her)ontdekking van 2015. Dit jaar verhuisden we ook, wat met zich mee bracht dat ik langer onderweg zou zijn naar het werk. Bij gebrek aan auto (en oké, schrik om met de auto te rijden) moet dat dus met de bus of met de fiets. De busritten van en naar het werk zijn voor mij echt ontspanning. Al vaak heb ik een halte (bijna) gemist omdat ik zo in het verhaal zat.
  Soms vraag ik me af waarom ik al die jaren bijna niet gelezen heb, of ‘alleen maar’ chicklits…
  Goodreads is ook een geweldige ontdekking van dit jaar. Over een e-reader twijfel ik nog, omdat ik zo van papieren boeken (en van de bib) hou. Ik heb nu eerst even de ‘Verborgen Parels’-app op mijn iPad gedownload om uit te testen lezen op een tablet wel iets voor mij kan zijn.
  Ik kan nog wel even doorgaan over lezen. Voer voor een blogpostje!

 40. Floor

  Ik ben opgegroeid tussen de boeken en ben mijn moeder daar nog altijd dankbaar voor. Ze nam ons iedere zaterdag mee naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen en dit is nog steeds zo. Iedere week ‘verse’ boeken halen en dan kiezen welke ik het eerst ga lezen, zo’n fijn gevoel. Ik lees voornamelijk in de middagpauze op het werk. Ik ben de enige die op kantoor blijft om te eten en heb dan een uurtje voor mezelf en mijn boek. En als the husband gaan voetballen is, gaat de tv ook nooit aan. Ik ben daar nu al mee bezig van wat als ik een baby heb en niet meer kan lezen. Dit lijkt me echt vreemd, want ik heb nog nooit geen boek gelezen, ben altijd wel bezig met iets.

 41. Bianca

  Ik ben twee jaar geleden ook terug enorm veel beginnen lezen, en daarmee heb ik een lang vervlogen hobby terug in de armen gesloten. Ik ben sowieso ook een zeer grote fan van zowel mijn Kindle als Goodreads!
  Dit jaar is het dan terug wat verminderd, en dan merk je wel dat het wat lastiger is om terug te beginnen lezen. Ik geloof er heilig in dat lezen een skill is die je moet trainen en onderhouden, als je al lang geen boek meer hebt vastgepakt is het sowieso veel moeilijker om er terug in te komen. Maar het kan wel! Ik raad altijd aan om te beginnen met iets dat niet per se hoogstaande literatuur hoeft te zijn maar wel zeer vlot wegleest, kwestie van terug aan het lezen zelf te wennen.
  Mijn grote ‘downfall’ is mijn smartphone, ik heb die vorige week ook bewust vervangen door een oldschool telefoon, aangezien ik vreselijk ben in zelfdiscipline moet ik wel voor ‘drastische’ maatregelen gaan. :-) Sindsdien zijn mijn aantal gelezen boeken ook weer pijlsnel de hoogte in geschoten…

 42. Hier lees ik veel, maar vooral veel studiemateriaal, een boek af en toe en vooral ook veel online, artikels op blendle, blogs etc.

 43. Missus B

  @sop.hie.s : Oh, dat herken ik zo !! Alles laten liggen omdat je per sé verder moet in dat boek. Ik kan mijn huishouden dan echt laten versloffen. Mijn huisgenoten (geen lezers) draaien al met hun ogen als ik met een dikke klepper in mijn zeteltje zit en ook nog eens verzaligd zucht wat een ècht goed boek ik nu weer vast heb :-)
  Als het aan mij lag, sloeg ik het eten gewoon over, maar omdat ik hen dat niet kan aandoen, is mijn tip om het niet uit de hand te laten lopen : hoofdstukje lezen (of 2 of 3, wat je met jezelf afspreekt..), nuttig werkje doen (boodschappen, opruimen, stukje strijken..), hoofdstukje lezen enz… Ik beloon mezelf telkens weer met een paar hoofdstukken voor elk klusje dat ik afwerk. Win-win situatie, maar je moet je daar dan ook echt aan houden, hé ? Succes !

 44. ik heb altijd de e-reader in m’n handtas zitten voor dode wachtmomenten ten velde. En ik lees elke avond 15 à 20 minuten voor ik ga slapen. En ook zeker wekelijks 1 leesavond ipv tv avond. De eerste jaren dat ik kinderen had, kwam er van lezen niet veel maar de laatste jaren lukt het wel weer redelijk. 24 stuks & counting dit jaar. ik hou een lijstje bij op de blog ter inspiratie van wie wil …

 45. Ik wou tegen het einde van dit jaar 52 boeken gelezen hebben, en ik zit net aan 51… Dus dat komt goed! En het lukt,
  – omdat ik overal goede titels bijeensprokkel en noteer in mijn gsm. Als ik dan in de boek kom, loop ik met mijn gsm in de hand van het ene naar het andere rek om te zien welke buit ik kan rapen. (Want ja, ik lees alleen maar boeken van de bib, en ik reserveer zelden iets… Oh het plezier als een langverwacht boek in het rek staat. Dat is al een groot stuk van het plezier.)
  – omdat de kinderen ondertussen geleerd hebben: “Oei, mama is aan het lezen, het past nu even niet.”
  – omdat ik véél langer nageniet van een boek dan van tv, en dat scherpt de leeshonger aan.
  – omdat ik er overal leesmomenten probeer tussen te smokkelen: als ik alleen ben op het werk ’s middags, als ik de trein neem, in de wachtzaal bij de dokter, …
  – omdat ik redeneer: “ik ontspan en ik geniet als ik lees, en wat heb ik dat niet verdiend zeg!” Dus krijgt lezen soms voorrang op de rest.

 46. Dezelfde puntjes hier, behalve dan dat van de leesclub en hier is het een Kobo i.p.v. een Kindle. Niks is meer ontspannend dan ’s avonds als de kinders in bed liggen in de zetel te liggen met eReader in de hand. Je geraakt ook veel makkelijker in slaap na een avondje lezen dan na een avondje tv kijken vind ik.

  Leesideeën genoeg trouwens, ik heb momenteel voor een paar jaar boeken klaarstaan op de eReader of verlanglijstjes. Wat ik eigenlijk nog mis is een soort boekenwinkel waar je kan snuisteren tussen de boeken en ze dan als eBook kan kopen. Nu ja, in de bib kan je eigenlijk ook op die manier boeken zoeken maar in een winkel zijn ze meestal wat handiger gepresenteerd. Ik heb zo al een paar keer foto’s van covers van interessante boeken getrokken om de eBook versie achteraf te kunnen kopen.

 47. Kim

  Ik lees te weinig naar mijn eigen zin, vroeger had ik er “meer tijd” voor, lees: keek ik minder tv en bestond het internet nog niet. Het is onwaarschijnlijk hoeveel tijd ik steek in het schrijven en lezen op internet, schandelijk bijna. Erg is dat ik bijna alleen in de zomer lees, als ik buiten wil zitten en je daar geen tv kan kijken en met een laptop in de zon werken ook bijna onmogelijk is.

 48. T.

  Ik kijk al uit naar je stukje ivm E-readers,etc…
  Ik lees nu op de ipad, handig want dan kan het zonder bril
  maar na wat gegoogle vind ik het een hel om een goede e-reader te kiezen
  Kindle , toch op de ipad (ik vind kleur wel tof) of eentje van de Standaardboekhandel (kwestie van de Belgische economie te steunen)

  ik had via goodreads mij een doel gesteld maar ik kom er niet, nog te vaak wordt uit vermoeidheid de tv aangezet ipv het boek genomen
  en met zelfhulpboeken wil ik graag aantekeningen maken (kan dat trouwens ook met ebook readers?)

 49. Ik ga je ‘goodreads’ eens plunderen.
  Ik las net al borstvoedend “het meisje in de trein” uit. En heb zin in nog een paar boeken, naast het verliefd naar mijn kleine meisje kijken door! ;-)

 50. Ik lees héél veel. Of dat vind ik toch, want ik heb dit jaar nog wel geen 32 boeken uit. Het doel is 30 tegen ’t eind van het jaar.

  Overweeg momenteel ook om een blog te beginnen over boeken. Gewoon: omdat dat toch eigenlijk hetgene is waar ik het meeste van houd. En hopelijk ook een beetje leuk over kan vertellen. Gelukkig heb ik hier een gewéldig boek liggen met blogtips van… ;-).

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>