Reizen met een kleuter: de essentials!

gc2_5

Onze vakantie met Neckermann naar Gran Canaria was meteen ook de eerste vliegreis voor Dexter. Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik mensen die plannen om aan kinderen te beginnen malle dingen hoor verkondigen als “ik ga mijn leven daar niet voor aanpassen” en “wij blijven nog even vaak op citytrip gaan als vroeger. Wat zeg ik? Meer!“. Ik weet het, er zijn superouders die de Mount Everest beklimmen met een baby op hun rug of een paar maanden door Australië trippen met een roedel peuters in hun kielzog, en waarlijks duizend maal respect daarvoor, maar sinds Dexter er is weet ik dat de road trips waar ik vroeger zo van hield nog even moeten wachten tot hij en zijn zus een jaar of zes zijn. En autonoom zelf hun koffers kunnen pakken en een deftige spaghettisaus kunnen maken. Minstens. En heb ik dus de geneugten van de op comfort gerichte gezinsvakanties die mij vroeger vreselijk leken weten te appreciëren. Steek in hetzelfde vakje als Plopsaland, de binnenspeeltuin en films van Pixar over vliegtuigen en auto’s.

Dit is geen blogpost over praktische essentials als vochtige doekjes en plooibuggy’s, om de simpele reden dat we de leeftijd bereikt hebben waarop je met Dexter kunt vertrekken zonder een half huishouden mee te sleuren in de luiertas. We moesten zelfs niet eens een buggy meenemen, want daar doet hij al heel lang niet meer aan. Stappen, jongen, altijd maar stappen. En aangezien onze man al zo lang overdag en ’s nachts pamperloos is dat ik me niet eens kan herinneren hoe lang al ook geen luiertas, neen. Een gemak.

gc2_8

Deze zaken maakten van onze trip naar Gran Canaria met Neckermann een gemak:

de combinatie vliegtuig + iPad.

Voor je met een kind op een vliegtuig hebt gezeten weet je niet hoe dat kind zal reageren als het op een vliegtuig zit. En of het daardoor vier uur en half van puur comfort met slapend kind gaan worden, of vier uur en half hel op aarde, maar dan in de lucht. Elk kent daarin zijn eigen kind wel wat, natuurlijk, en dus hebben wij Dexter zijn hoofd op voorhand niet te zot gemaakt. Hij wist dat we met het vliegtuig gingen, en zijn enige vereiste leek te zijn dat we “niet te hoog zouden vliegen”. Faire deal. Ik was op voorhand een beetje bang voor een Dexter die of doodsangsten zou uitstaan of zich kapot zou vervelen, maar het viel allemaal al bij al wel mee. De terugvlucht zelfs nog beter dan de heenvlucht. Blijkt dat de tactiek “het kind thuis beperkt op de iPad laten spelen, en dan op het vliegtuig veel langer dan normaal” behoorlijk geniaal gevonden was. We hebben hem bijna niet gehoord, behalve toen hij ontdekte dat er een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd achter ons zat en hij een beetje show moest verkopen. Hoe zoudt ge zelf zijn? #player

de all in formule.

Ja, wij zijn van die mensen die op vakantie liefst op zoek gaan naar gezellige restaurantjes en culinaire toptoestanden waarmee we kunnen uitpakken op Instagram, maar met een kleuter die zijn neus durft ophalen bij alles waar geen kaas of tomatensaus op ligt valt dat niet altijd mee. Ik vond het vooral een gemak dat er bij zo’n all in formule elke dag allerhande kindvriendelijke bereidingen waren als fishsticks, appelmoes, macaroni met kaassaus, pizza en pasta, en hij toch ook van de gerechten van volwassenen kon proeven zonder dat we het risico liepen dat hij een bord van 17 euro met een neusfrons weer richting keuken stuurde. Dexter vond het ook de max dat hij in ons hotel elke keer zelf zijn bord mocht samenstellen, en als hij flink had gegeten ook nog kon afsluiten met een ijsje. Man toch! Meestal aten wij ’s middags toch wel nog op restaurant omdat we op uitstap waren, trouwens, maar ook dat lukte wonderwel.

gc2_9 gc2_7

het kinderzwembad en hotelspeeltuintje:

Ooit plekken die ik systematisch meed alsof de duivel in eigen persoon er rondwaarde, nu een zaligheid omdat ik Dexter op zijn gemak kan laten doen terwijl ik zelf een boekje lees. Al helemaal als je ook nog eens zorgt voor een zak klein speelgoed van thuis, en het de kleuter zelf met de nodige ceremonie laat uitkiezen. Blijkt trouwens dat je je uren kunt bezig houden met een speelgoedschepkraantje om de aarde van tussen palmbomen te scheppen. Who knew?

gc2_6 gc2_1

de hotelkamer met muurtje/afscheiding

Dexter is een goede slaper, maar hij hangt wel vast aan ritueeltjes. Ritueeltjes die je niet altijd kunt uitvoeren op een hotelkamer, zeker niet als de kleuter in dezelfde kamer dient te slapen als de mama en papa. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat zijn bedje ergens staat waar hij ons niet kan zien, anders zit het spel op de wagen en duurt het minstens een uur voor hij stopt met entertainen en gekke geluidjes maken en begint na te denken over zijn ogen sluiten. In ons hotel hadden we geluk dat zijn bed achter een muurtje stond. Tv kijken was ons niet gegund, want dan kon hij niet slapen, maar we hebben dan maar veel gelezen op ons bed met een lichtje aan. Lukte ook. Oh, en die iPad waarvan sprake is ook een gemak om het kind nog even te laten bekomen van een drukke dag zonder daarbij Spaanse hysterische kanalen te moeten opzetten waarvan het hele gezin een schrik pakt.

gc2_10 gc2_2

de strategisch uitgekozen locaties:

Ondertussen hebben we geleerd dat je niet van een kleuter kunt verwachten dat hij een hele dag gedwee meegaat naar musea en koffiebars waar hij stil moet blijven zitten. Wij kozen in Gran Canaria dus voor kindvriendelijke uitstapjes naar de stranden en parken als Palmitos Park, dingen waarvan we weten dat ze Dexter kunnen boeien. De vakantie staat niet helemaal in het teken van zijn koninklijke hoogheid van drie, maar ik hou er toch graag rekening mee dat ik hem wat tevreden hou, al was het omdat ik anders op pad ben met een hysterische koninklijke hoogheid en de fun er dan ook snel af is. Al heb ik geluk dat zijne majesteit ook best geboeid kan zijn door activiteiten die niet op zijn leeftijd gericht zijn, en ik dus niet alleen maar de binnenkant van de speeltuin heb moeten aanschouwen. Dankbaar tot de derde.

Heb jij nog tips of essentials die voor jou onmisbaar zijn voor een vakantie met jonge kinderen? Ik lees ze graag in de reacties! (deel 1 van onze trip vind je hier)

Wij reisden met Neckermann naar Gran Canaria en verbleven in IFA Interclub Atlantic in San Agustin. Zin om nog meer beelden van onze vakantie te zien? Deze week neem ik de instagramaccount van Neckermann over. Allen daarheen!

Reacties

 1. SnottebELLIE

  Altijd al een afkeer gehad van zulke vakanties en dus nog nooit een kans gegeven. Maar nu met de kinderen, lijkt dit echt aantrekkelijk. Zot hoe dat allemaal kan veranderen. En door uw blogpost kei hard zin gekregen in zo’n vakantie seg!

 2. In het pre-iPad tijdperk nam ik een hele zak boekjes mee die hij nog niet had gezien en een hoop van die speeltjes in ballen, die hij nooit kreeg als we die bakken passeerden bij het warenhuis. Elke dag eentje, en hij was weer content voor een uur. Mijn kleuter had blijkbaar last van reisziekte, dat hebben we de volgende keer opgelost met zo’n armbandje met drukpunt, Seaband. Nooit meer overgegeven in de auto/touringcar.
  En toen hij tien was, gingen we op die roadtrip. Met een iPod vol leuke muziekjes, hij zat toen al in het André Van Duin en Urbanus-repertoire, dat hielp de lange autoritten goed vooruit!

 3. Wij hebben intussen twee mini-mensjes rondlopen, en kiezen steevast voor een extra afgesloten slaapkamer. Hielp al enorm als de kleinste nog middagdutjes deed, en nu nog kan ik wel genieten van de privacy.
  Intussen kiezen we meestal voor een vakantie in een gehuurd huisje: ideaal met kleine kinderen. De lange autorit overbruggen we door hen elk uur een klein “cadeautje” te geven, soms een prulletje, soms zl eens wat mooiers zoals een werkboek.
  Jullie reis klinkt alvast erg leuk!

 4. Wij reden vorig jaar 1250km met een driejarige. Een dvdspeler en wat speelgoed. Meer had hij niet achteraan. Ik begrijp nog altijd niet hoe dat gelukt is eigenlijk.

 5. Wij hebben nog nooit zo’n vakantie gedaan, maar moest zich dat nu op een schoteltje komen aandienen: ik zou niet weigeren. En al helemaal niet voor die all-in formule. Het lijkt me heerlijk om die kleine koters zelf te laten kiezen zonder verliezen. Als ze een ijsje willen aan het zwembad: “ga maar halen jongen”. Lijkt me zo cool om is te mogen zeggen! (Ooit ooit… Als we heel veel centjes hebben…)

 6. Wolf

  Ook zot van roadtrips hier, dus leek het ons een goed idee om afgelopen zomer met een 10 weken oude baby al roadtrippend naar het zuiden van Frankrijk te trekken, waar we een huisje hadden gehuurd (“Want zo’n kleine baby kan je toch overal mee naartoe nemen”). Long story short: dat waren de 3 langste dagen van mijn leven, nog nooit zo content geweest om op de eindbestemming aan te komen!

 7. Jullie hebben echt een super flinke zoon eh zeg!

  Ik wil deze zomer terug met het vliegtuig, ga ook eens een kijkje nemen naar dat hotel, merci voor de tips!

 8. Voor mij lijken een all in-vakantie en het kinderbadje op dit moment echt nog vre-se-lijk, maar ik kan er ook wel inkomen dat het ferm gemakkelijk kan zijn. Wat is Dexter cool met zijn zonnebril! :)

 9. Inge

  Als je wil wandelen: tictacs! De kinderen zoeken de weg en bij ieder gevonden pijl of merkteken krijgt de eerste ( of de eerste 2) een tictac. Uitstapjes doen in de voormiddag, met de belofte van zwembad in de namiddag. Grotten, kastelen, dieren, riviertjes, … En minstens een kwartiertje stoppen bij iedere speeltuin die je onderweg tegenkomt. Een fles wijn en een goed boek op het terras als de kleine mormels uitgeteld in hun bed liggen.

 10. Dat hierboven met die tictacs is een goede. Dat wil ik weleens uitproberen.
  Verder zijn wij al heel veel op vakantie geweest. En gaan waar andere kinderen zijn is ook een goede.
  Een vliegreis deed ik nog maar één keer met een kind en de vliegreis was een grote ramp. Toen was er nog geen Ipad :-).
  Zwembad of water, speeltuin en ijsjes zijn toch het allervoornaamste. Ook op vakantie dus.

 11. Wij zijn in de herfstvakantie naar Center Parcs geweest. CENTER. PARCS. To boldly go where no sane person has ever gone before. En toch hebben we het overleefd, met name omdat onze drie jarige de tijd van haar leven had.

 12. Klinkt als een perfecte locatie… misschien eens overwegen volgend jaar met dochterlief die al ietsje ouder is als Dexter. Leuke foto’s! Krijg meteen zin om direct de koffers te pakken en te vertrekken… dus sfeer is overgekomen hihi…

 13. Maar zo goed dat hij nu ook helemaal droog is, ik was daar gelijk nog niet mee mee :). Dat is inderdaad wel een gemak! Al was het vorige week toch ook spannend toen we naar huis wandelden na de Sint (konden niet fietsen want moeder was haar lichtjes vergeten) en hij riep: “Ik moet kaka doen!”. Ik ga ook eens nadenken over vakanties met kinderen, want zo zot veel hebben wij dat ook nog niet gedaan eigenlijk.

 14. wij hebben een roadtrip gedaan westcoast USA toen Elias 16 maanden was, ging prima. Nu we twee kleintjes hebben volg ik je wel en staat dat soort reizen even on hold. All in vakanties lijken me wel nog altijd vreselijk ;) huisje huren ergens met een zwembad in de buurt kan ik wel pruimen.
  Aparte slaapkamer is idd wel een dikke plus en de iPad ook.

 15. Els Braekman

  Zo’n vakanties lijken inderdaad heerlijk , maar ik denk eerlijk gezegd dat je het fijn vond omdat je er geen cent hebt moeten voor betalen. Laat ons eerlijk zijn, all-in-vliegvakanties met kinderen kosten handenvol geld. En als je zoveel centen moet neertellen om een weekje aan een zwembad te spenderen samen met een hele hoop andere mensen,en daar een boek te lezen, dan denk je vooraf wel 2 keer na. Wij hebben het een paar keer overwogen, maar konden het toch nooit over ons hart krijgen. Daarom hebben we het gehouden bij kortbij-vakanties en hebben we gewacht tot de kinderen iets groter waren om dan die centen te spenderen aan vakanties waar iedereen iets aan had.

 16. How zeg, ik ben mijn reisblogs achter de schermen keihard aan het klaarstomen voor een 2.0: Reizen met kinderen en dan komt dat hier ineens voorbij. ’t Is toch iets anders he…

 17. Net terug van Gran Canaria zoals ik al eerder zei. Omdat wij geen actieve vakantie wilden was het kinderbadje van het hotel een doorslaggevend argument om hotel te kiezen. We kiezen ook wel voor suite kamers waar je , zoals je zei, kinderbedje apart kan zetten uit het zicht en zelf beweegruimte blijft hebt tijdens het slapen van je kind zonder het wakker te maken. Daar hebben we bewust meer voor betaald.

  ipad en buffetten in restaurants blijken ook een belangrijke troef.

  Mijn ervaringen met lange afstandsreizen en roadtrips schreef ik eerder hier al neer: http://goofballsworld.blogspot.be/2015/07/travelling-long-distance-with-toddler.html. Wij zijn van die mensen die de laatste 2 jaar een pak meer citytrips gedaan hebben dan vroeger. Het lukt echt wel….maar je reist uiteraard anders dan zonder een kind. Je kan de noden van een kind niet negeren eh en die zijn niet hetzelfde als van een volwassene. Maar ‘k heb nog steeds evenveel fun bij het reizen.

 18. toch mijn reactie “ik ben jaloers” van twee dagen geleden even aanvullen: ik ben jaloers op een ikwilzograagookopvakantie manier, niet op de ikgunhetjullieniet manier. Vond ik opeens toch belangrijk aan te vullen!

 19. Evi

  Zeer herkenbare tips! Ik kan nu ook intenst genieten van plaatsen à la Landal of Centerparcs, waar alles voorhanden is om de kleine mens te verzorgen en te entertainen. Pas als je een kind hebt, besef je hoe kindonvriendelijk de meeste etablissementen zijn waar je vroeger graag kwam (geen luiertafel of erger, geen kinderstoel voor een peuter die graag – maar roekeloos – op verkenning wil gaan). Op vakantie proberen wij ook een aparte slaapkamer te voorzien voor de kleine man zodat je zelf nog wat aan je avond hebt (of een appartementje huren, nog beter!). Verder er idd wat kindvriendelijke locaties tussen smijten die je liefst zelf ook nog leuk vindt (Playmobilland in Duitsland bv!) en vooral niet teveel plannen op één dag en alles op het ritme van de peuter/kleuter.

 20. Evi

  Wij hebben onze peuter van anderhalf jaar oud trouwens deze zomer wél meegenomen op road trip door Duitsland. Dat was vermoeiend en op het moment zelf extréém vermoeiend . Voordeel is wel dat je de slechte dingen na een paar maanden bent vergeten, terwijl enkel de goede herinneringen over blijven. Dus hoera voor het selectieve geheugen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>