As we speak #9

aswespeak9_1Is het belachelijk om een rubriek op te diepen die je ondertussen reeds meer dan een jaar hebt laten verpieteren in de diepste krochten van deze website? Misschien, maar ik ga het om verschillende redenen toch doen. De ‘As we speak‘ was een wendbaar en daardoor leutig rubriekje, al zeg ik het zelf. Het soort rubriekje waarin ik zaken kwijt kon die geen volledige blogpost waard zijn, maar het ook niet verdienen om hier stiefmoederlijk behandeld te worden. In deze drukke tijden waarin ik soms een week totaal niet aan bloggen toekom (en daar bij momenten best ambetant van word, ik geef het toe) zijn dat soort posts van goud. Ik ga er dus weer mee starten en een poging doen om er wat regelmaat in te steken. We zien wel waar we komen. Wie zin heeft om mee te doen op zijn eigen blog, dat mag nog altijd en ik juich dat zelfs toe.

 • Bezig met: zorgen voor Flo en Dexter, proberen te zorgen voor mezelf, en terwijl ik daarmee bezig ben inmiddels in mijn laatste anderhalve maand zwangerschapsverlof zitten. Ten tijde van Dexter was ik nu al zo zwaar aan het crashen dat ik me niet kon inbeelden hoe ik het nog een week of vijf zou volhouden. Dat is nu niet het geval, al moet ik wel weer toegeven dat ik niet gemaakt ben voor langdurig thuisblijven met een baby. Ik doe mijn job veel te graag, denk ik. Ik mis het schrijven, en het onderzoeken, en het rondkijken naar de wereld en me afvragen wat ik kan doen met wat ik zie. Ik mis de inspiratie en het maken van dingen die er eerder nog niet waren, ik mis de volwassen gesprekken en de zuurstof die ik krijg van nieuwe opdrachten en ideeën. Tegelijk zie ik best weer op tegen de week waarin Flo in de crèche start, ook al weet ik dat ze daar goed zal zitten en zie ik dat allemaal vlotter gaan dan bij haar broer. Dubbel, dat ouderschap. Dat wist ik al, en dat weet ik nu opnieuw. Omdat ik ondertussen twee kindjes heb. Ik ga dat vorige zinnetje nog eens herlezen om het te geloven, want soms overvalt die gedachte me en kan ik het bijna niet bevatten.
 • Genieten van: de momenten waarop ik tijd heb om iets te doen waarvoor ik anders nooit de tijd maak. Een documentaire over Janis Joplin onder mijn vel laten kruipen, bijvoorbeeld. (en nu pas ontdekken dat je vanalles moois kunt herbekijken op de site van Canvas) Eindelijk de tijd nemen om te beginnen aan de meer dan twintig afleveringen Alleen Elvis Blijft Bestaan die ik nog op de digicorder bleek te hebben staan. Eens door de tv-gids bladeren en ontdekken dat er series zijn als Five Star Babies, over The Portland, een Londense materniteit waar de rijksten van de hele wereld komen om te bevallen. Zo veel goede dingen, zo weinig tijd. Behalve als er een baby even op je arm in slaap wil vallen en je dus niet anders kunt dan in je zetel blijven zitten. Een beetje zoals in de magistrale nieuwe clip van Kenji Minogue, dus eigenlijk.
aswespeak9_2
 • Lezen: het geweldige boek dat ik aan het lezen was toen ik deze post over zelfzorg schreef is ondertussen uit. Meer dan zevenhonderd pagina’s, en ik was er niet goed van. Nog steeds niet, eigenlijk. Een goed boek kan een fantastisch cadeau voor de ziel zijn, en dit was zo’n fantastisch cadeau.
 • Een beetje gefrustreerd over: mijn kleren die een maat te klein zijn. Of mijn lichaam een maat te groot. Niet beginnen roepen, ik weet dat ik zwanger ben geweest, ik weet dat zes kilo boven mijn startgewicht zitten geweldig goed meevalt, ik weet dat ge uw lichaam negen maanden moet geven om weer op zijn plooi te komen. Maar het steekt tegen dat mijn jas met moeite dicht kan, en ik ben mijn zwangerschapskledij echt wel vreselijk beu, al is het omdat er al twee mensen gevraagd hebben of ik al bevallen ben. Dat moet toch aan mijn jas liggen? HE?! HE?! Ik ben ondertussen wel weer begonnen met gezond eten, maar ik ben dit weekend tot het besef gekomen dat ik ook weer minder zal moeten eten. En dat is minder, vlinder. Ik eet namelijk niet graag minder en heb de neiging om daar geweldig hangry van te worden. Maar goed, van spannende broeken en jassen word ik ook geen blije burger, dus something has got to give. (en ik vrees dat het de kast vol koeken en paaseitjes van Dexter zal zijn, wegens dat die dezelfde uitwerking op mij heeft als de sirenen op een arme zeebonk)
aswespeak9_3
 • Blij met: de start van een Buurderij in Ieper. Een buurderij is een vereniging buren die rechtstreeks aankoopt bij boeren uit de streek, en sinds vorige week kan dat in Ieper. Ik ben daar zo blij mee, dat ik tegelijk melk en boter van de zuivelboer kan gaan ophalen en terwijl een mand groenten van deze fantastische boerderij in de koffer van mijn auto kan laden en ondertussen ook superlekker volkorenbrood mee kan nemen van een bakker in Poperinge waar ik anders door mijn eeuwige tijdsgebrek nooit kom. Echt zo content als een klein katje, ik.
 • Ook blij met: het feit dat het kleuterschooltje van Dexter vanaf 1 september een Freinetschool wordt, en Dexter en Flo ook hun lagere school in het Freinetonderwijs zullen kunnen doen. Mensen die mij kennen weten dat ik geen grote fan van het traditionele zit stil en luister naar de juf-onderwijs ben, en dus kon ik niet contenter zijn.
aswespeak9_4

Zin om mee te doen? Post dan een linkje in de comments, en dan komen we lezen wat jij momenteel aan het uitvreten bent. (de andere as we speaks staan hier)

Reacties

 1. in mijn thuisdagen neem ik soms wel eens de tijd om een artiest in te geven in YouTube en het ding zijn ding laten doen, om dan pareltjes te ontdekken!

 2. Ik ben voor het eerste in mijn leven ongelooflijk enthousiast over iets wat ik zelfs niet “dieet” zou durven noemen, het is een levenswijze. 5:2 for the win. Seriously.

 3. Ook ik was geen thuis-zit-mama, ik was altijd blij als ik weer kon gaan werken, al was het dan deeltijds.

  Mooie foto van twee schattige kindjes en een mama die er tevreden uitziet!

 4. Catherine

  Ook heel blij met de buurderij! Super gezellig initiatief dat de afstand tussen boer en burger weer kleiner maakt. Zo leuk om die fiere producenten hun producten te zien etaleren!

 5. Maar echt, zo’n koddig kindje, die Flo!
  En ik heb vandaag nog gedacht ‘wanneer zou Kelly nog eens een “as we speak” schrijven?’! Dus ha, zo’n toffe rubriek dat ik hem begon te missen!

 6. Laat me raden… De bakkerij in Poperinge… Warlop?
  Ik werk op de school die in de straat parallel aan de straat van Warlops ligt en ik geraak er zelfs niet om brood (en andere lekkernijen) te halen… Shame on me…
  Ga zeker es een kijkje nemen op de site!
  Wat thuisblijven & baby’s betreft: ik had altijd gezworen dat ik m’n klas NOOIT met iemand zou kunnen delen. Tot Ferre er was, samen met het besef dat dit de laatste babytijd is dat ik meemaak. Zonder enige twijfel daarom parttime ouderschapsverlof opgenomen (ook om verder borstvoeding te blijven geven) en dat bevalt me ENORM! Heb het beste van de twee werelden, maar dan allemaal ferm op’t gemak!

 7. Ik ga meedoen, denk ik. Want ik wil babbelen over de baby die haar tenen enthousiast aflikt, de verbouwingen die opschieten en dat die nagellak van Essence echt wel goed is, maar volledige posts komen er niet van omdat ik dat niet volgetypt krijg over een puntje alleen. Donderdag of vrijdag! Merci, dat we mogen meespelen :-)

 8. heel leuk rubriekje, ik heb af en toe ook het gevoel dat ik iets wil vertellen, maar niet genoeg voor een hele blogpost… misschien ook eens een ‘As we speak’ maken

 9. Wat een leuke rubriek en ik doe graag mee! Altijd spannend om je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf te brengen. Het eerste jaar vond ik dat soms best lastig. Ik ga aan de slag met schrijven voor de as we speak!

 10. Noémie

  Nog een ideetje voor een oude blogrubriek: nieuwsbrieven, maar nu aan Flo!
  Alleen al omdat het kind later niet zou zeggen: ‘En ik dan???’ 😊

 11. Ik doe ook mee deze week!
  Zo tof om te lezen dat het supergoed met jou gaat. En je ziet er keigoed uit.
  STOMME JAS!!!!!!!!

 12. Ik schrijf vanavond voor het eerst zo’n ‘as we speak’, want ik heb altijd zo genoten van jouw versies ervan. Dan kom ik hier vanavond terug om de link te posten.
  En het ligt echt sowieso aan de jas, hé!

 13. Ja, die Canvas website… daar kun je uren mee vullen als de omstandigheden het eens toelaten. Grote aanrader is de documentaire “Marina Abramovic : the artist is present” – nog een maand online. Ergens op pagina 3 bij de documentaires (uitgezonden op 18 feb)

 14. Ik dacht er onlangs ook aan dit rubriekje (dat ik van jouw vorige keer had overgenomen) weer van onder het stof te halen.
  Een bezoekje aan onze plaatselijke Buurderij staat bij mij ook al even op de agenda, alleen er geraken is soms moeilijk (het gemak van Collect & Go zit er nog teveel in, vrees ik ;)).

 15. wendy, mama van 2 mini's

  Toch even melden dat het ’traditionele’ onderwijs, van het ‘zit stil’ en co niet meer is wat het vroeger was. Ik werk in het ’traditioneel’ onderwijs en heb de evolutie de afgelopen jaren meegemaakt. Ik ben trots op hoe we ons als school dagdagelijks inzetten om van onze kinderen, gelukkige en zelfstandige burgers te maken :-)

 16. ik ga zwijgen over uw kiloookes … wat ik denk wil je niet horen haha

  over dat onderwijs, ik kreeg onlangs ook de opmerking ja het traditioneel onderwijs is ook niet meer wat het geweest is … maar toch het is en blijft een enorm groot verschil bij freinet ondewijs. fijn dat ze het schooltje gaan omvormen, omvormen gaat natuurlijk geleidelijk aan, je bent niet in 1 of enkele jaren tijd een rasechte freintschool, maar het gaat de goede richting uit … alleja toch wat ik de goede richting vind ;-) de onze zitten in een ervaringsgerichte freinetschool een school die zo opgestart is, we zijn er super super super tevreden over, zeker nu Abel in het eerste leerjaar zit en we nogmaals extra geconfronteerd worden met zijn anders zijn en denken, hij zou het helemaal niet kunnen bolwerken op een traditionele school hoe “anders” die tegenwoordig ook zijn, ahum ja ik ben enthousiast …

 17. Die foto van jullie drietjes is zalig! En ja, natuurlijk ligt het aan de jas! Van te smalle broeken werd ik evenmin happy, maar er lagen verrassend veel rokjes uit rekbare stofjes in mijn kast, waardoor ik mijn buik een hele zomer tijd kon geven om weer op zijn plooi te komen. Ongeveer toch, want zo twee keer een megabolle buik hebben waardoor mensen je vanaf 6 maand vragen of je soms hoogzwanger bent van een tweeling, dat laat toch wel een klein beetje sporen na ;)
  Dank je voor je enthousiasme over je rubriek, ik volgde intussen je voorbeeld: https://trijnewijn.wordpress.com/2016/04/21/as-we-speak-2/

 18. Lotchke

  Waar kan je de serie Five Star Babies bekijken? De link is blijkbaar enkel voor mensen in UK en in de TV-gids van Canvas vind ik het niet terug…? :)

 19. Iris

  Ik ben sinds gisteren ook bezig met die nieuwe levenswijze (die we echt geen dieet gaan noemen), die 5:2. Ik sluit me aan bij Sofinesse want het boek is super overtuigend en ik ben er voorzichtig enthousiast over!
  Aanrader!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>