Getest: twee boeken tegen kinderverveling (+ een giveaway!)

happykids_mijnkindverveeltzichnooit

Het moederschap heeft mij veel dingen geleerd. Er is belangrijke nieuwe kennis, zoals waar ik in een straal van honderd meter rond de markt van Ieper een ververskussen kan vinden. Er zijn nieuwe skills, zoals een kleuter eenhandig helpen met het dichtritsen van zijn broek terwijl ik ondertussen een tutje in de mond van zijn zus die mijn andere hand bezet houdt pop met mijn eigen mond. Er zijn er al voor minder bij Cirque Du Soleil binnen geraakt, heb ik horen vertellen. En ik ben ook beter geworden in me niet opwinden in situaties waarbij mijn kind “superdringend naar het toilet moet komaan mama ik ga in mijn broek plassen!!” en me dan nog vijf minuten laat wachten aan de trap omdat hij onderweg naar het toilet nog drie keer afgeleid wordt door een speelgoedauto/triceratops/stukje plasticine. Classic Dexter. Tegelijk is het moederschap ook een lange reeks confrontaties met talenten die ik niet bezit, en een daarvan is “spelen met het kind”.

Ik ben niet zo’n speler, geloof ik. Als kind al niet. Van zodra ik drie letters na elkaar kon lezen zat ik te lezen. Ik heb een paar weken in de jeugdbeweging gezeten maar mijn hart lag nooit bij de spelletjes die daar tot in den treure werden gespeeld, waardoor ik me er werkelijk geen enkele meer kan herinneren en een repertoire heb dat bestaat uit tikkertje en verstoppertje. Soms durf ik zelfs daar de spelregels van vergeten. Als Dexter aan mijn been hangt omdat hij niet weet wat gedaan en “niet meer graag met zijn speelgoed speelt“, dan kom ik meestal niet verder dan “Zal ik anders nog eens een kleurplaat van een dinosaurus printen van op tinternet?“. Neen, er is absoluut geen kleuterleidster/chiroleidster/andere vorm van leidster aan mij verloren gegaan.

En toch is het binnen acht weken al weer grote vakantie. Ik ben amper bekomen van het nieuws dat de crèche vier weken sluit op het moment dat ik net weer aan de slag ben als kleine zelfstandige. Allez, bekomen is een groot woord, ik ben ongeveer gestopt met wenen en verkondigen dat ik niet weet hoe we dat weer gaan oplossen. De opvangpuzzel is ondertussen gelegd (en neen, dat is gene gemakkelijken hier, in het verlengde van onze eerste moederdag zonder iemand om iets voor te kopen), en als ik er zo snel naar kijk komen er toch weer flink wat weken aan waarin het oudste kind al eens geëntertaind zal willen worden.

Ik weet het allemaal wel, we moeten ons van Dirk De Wachter met zijn allen meer vervelen want dat is goed voor de creativiteit, maar toen maar liefst twee uitgevers polsten of ze mij een anti-verveelboek mochten opsturen zei ik voor de zekerheid toch maar van yes. Het ene boek, “Happy Kids- Heerlijke echte kinderdingen voor elke week van het jaar” is van de hand van collega-blogster Lobke Gielkens, die qua boekenoutput miljaar niet slecht bezig is.
Het andere, “Mijn kind verveelt zich nooit- 150 topideeën voor saaie momenten” werd geschreven door Sarah Devos, die qua boekenoutput precies ook al niet slecht bezig is. Beide boeken vertrekken vanuit dezelfde gedachte (“Hoe hou ik in godsnaam mijn kind bezig?“) maar verschillen behoorlijk in stijl en uitwerking.

Deze pagina’s komen uit het boek van Lobke:

happykids1 happykids2

En dit is de stijl van het boek van Sarah:

mijnkindverveeltzich2mijnkindverveeltzich1 Ik heb uit beide boeken al best wat leuke ideeën gehaald, en denk dat ze de komende weken nog serieus van pas zullen komen. Bij Lobke zijn dat er wat mij betreft vooral voor tripjes, omdat de focus van haar boek daarnaast eerder op DIY voor gemiddeld handige mama’s ligt en ik erom bekend sta mezelf al in gevaar te brengen als ik nog maar in de buurt van een kinderschaartje kom. Begrijp me niet verkeerd: de projecten zien er echt de max uit, maar zijn niet haalbaar voor mijn extreme linkerhanden. Om u gerust te stellen: ik was die ene vrouw in België die zelfs niks uit wist te vreten met het naar het schijnt ongelooflijk doenbare Allemaal Rokjes van Mme Zsazsa. Het ligt allemaal aan mij. Ik maak altijd alles kapot.

Bij Sarah vond ik heel wat leuke en originele ideeën voor spelletjes, al dan niet voor onderweg. Het inspireerde me afgelopen weekend tot iets met water en gooien en de papa moet maar even meedoen terwijl ik met Flo in de zon lig, oké? IK NEEM WEL FOTO’S.

mijnkindverveeltzichnooit meisjemetzonnehoed

Ik kan uit beide boeken direct een omvangrijk lijstje samenstellen met allemaal dingen die ik nog wil doen, zien en spelen, dus volgens mij geen slecht idee om er als ouder van jonge kindertjes minstens één van in uw bibliotheek te hebben staan. Of het zou moeten zijn dat jullie zelf ontploffen van de goede spelideetjes, natuurlijk. Dan hef ik het zonnehoedje van mijn dochter voor u op en zeg ik respect en tabee!

Fijn nieuws zo met de hete adem van de zomervakantie in onze nek: ik mag twee exemplaren van Happy Kids weggeven. Het enige dat je hoeft te doen is hieronder posten met welk spelletje jij je als kind het beste kon amuseren, en dan trek ik donderdagmiddag om twaalf uur de twee winnaars. Zij worden gemaild met het heuglijke nieuws. Veel succes!

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Geloof het of niet, en niet eens een echt ‘spelletje’, maar ik en mijn broers konden onszelf uuuuuuren bezig houden met ‘postzegels afweken’. Telkens als ik er aan terugdenk (en dat doe ik vaak, omdat ik onlangs pijn postzegelalbums hier kreeg en maar geen plaatsje kan bedenken om ze te leggen), vraag ik mij af: hoe stom was dat wel niet!!!! en hoe komt het dat wij dat zo leuk vonden????? Maar vooral: waarom willen mijn Rhode en Flo dat niet doen en uren braaf en zoet zijn terwijl mama/kleine zelfstandige rustig kan verder werken,…..

 2. Innie

  Zo van die houten tennispaletjes met velcro aan één kant. En dan een velcro tennisbal.
  Uren mee versleten, samen met broerlief in de tuin.

  Die boeken zouden trouwens enorm goed van pas komen hier.
  Het is onze eerste zomervakantie met een schoolgaand kind, manlief is 6 weken thuis met de zoon, waarvan vier weken alleen. Ochottekes, nu al compassie…

 3. Ik was (toen al) kampioen in het oprichten van (ultra geheime) clubjes, inclusief coole naam en lidkaarten. Eén van de meer memorabele was de Turtle Club. Die van die ninja-achtige groene schildpadden die pizza’s aten ja. Het enige doel was trouwens dien snellen van het zesde lid te maken van het clubje en hem mega te imponeren met mijn eigen ninja moves. Cowabunga, dude.

 4. Tineke Van Iseghem

  Bij ons vormde de verkleedkoffer een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij en mijn twee broers. Nu eens waren we prinsen en prinsessen, dan weer leeuwen en papegaaien. En dat allemaal met de -soms nogal foute- garderobe van mijn moeder uit de jaren ’70 en ’80 ;)

 5. Inge

  ‘Soldaatje’. Met de buurjongens en -meisjes.
  Tegen dat beslist was, wie in wiens team mocht zitten (ik wilde bij de jó-ooo-ngens), was het dikwijls al weer tijd om weer naar huis te gaan, maar kom.

 6. Stijn

  Wij mochten af en toe keukenzout kleuren met krijt. In verschillende kleuren en dan laagjes maken in een leeg glazen potje. Ferm ondergewaardeerd!

 7. Thomas

  Mijn broer en mijzelf hebben ons urenlang bezig gehouden met een spelletje die we zelf gedoopt hadden tot ‘zo-en-zo’ (ja, creativeit enzo )
  Het kwam erop neer dat je de bal de hele tijd naar elkaar moest rollen en vangen tussen je open benen, maar steeds op een moeilijker parcours of met meer obstakels.
  Het klinkt saai als ik het zo neerschrijf, maar wij hadden volop variaties ook; waterballonnen/natte mousse bal in de zomer, gooien ipv rollen, niveauverschillen etc
  Hier heb ik toch goeie herinneringen aan, naast het kampen bouwen en straten maken met planken en dergelijke :)

 8. Buitenmus

  De zandbak, en in de zomer het opblaasbadje in de veranda, waar we uren dolfijn in hebben gespeeld.

 9. Lien Desmedt

  Als enig kind speelde ik vaak met de “Jokari” wanneer de buurkindjes of neefjes/nichtjes niet konden! ‘k denk uit nostalgie zoiets ook al te zoeken op een rommelmarkt voor m’n kereltje van 9 weken!

 10. Aline Vanraes

  Proevertje! Geblinddoekt de keuken in en maar hopen dat je vriendinnetje het beste met je voor had en haar aan de regels (geen kappertjes en witloof!) hield.

 11. Wij speelden altijd ‘Power Rangers’. Ik was steevast de roze! Heerlijk om radslagen te draaien met het idee in mijn hoofd dat dat even schoon was als de roze dat altijd deed…
  Schooltje speelde ik ook wel graag, maar mijn leerlingen (broer en zus) niet zo… Dus dat was wel een zielige bedoening. :)
  Ohja, de televisiesoep Thuis durfden we ook al eens naspelen, want ik wilde graag Simonneke zijn die aan “de receptie” zat en telefoontjes kreeg… Dat is ondertussen wel een beetje veranderd, hoor…

 12. Sietske

  Zelf als kind: met appelbakken kermissen bouwen, geef toe, dat klinkt indrukwekkend toch? Al had ik daarvoor hulp van een vriendje met een zeer bruisende creativiteit. Als het aan mij lag: gewoon Jommeke lezen in de zon. Een hit bij mijn drie jongens en de vriendjes (zeker dit weekend, dat weer, die temperatuur, die zon!!): zeepglijbaan. Je hebt nodig: een kapot zwembad (lang leve de recyclage), bruine zeep en wat water. Voilà urenlang pret gegarandeerd.

 13. ik speelde als kind plantenkeuken en -kliniek. ik maakte paardenbloemensoep en deed alsof kaardebollen gekwetste egeltjes waren. ja, een echt natuurkind :)

 14. Als het plonsbadje werd buitengezet had je aan mijn broer en ik geen kind meer. Eerst zelf “zwemmen” , dan dingen in het water gooien en opnieuw proberen op te vissen en tenslotte een groot zwembad moddersoep maken.
  Als het daarvoor te koud was bouwde ik het liefst kampen. Dat laatste probeer ik mijn kroost bij te brengen en 1 op de 3 keer koop ik mezelf daar een rustig half uur mee.

 15. Hilde Van Horenbeeck

  Ik heb eigenlijk hele zomers op de schommel doorgebracht of in de hangmat met een goed boek. Als het heel warm was, hadden we ook vaak een sproeier in de tuin waar we door konden lopen (of door schommelen).
  Eén van die boeken zou zeker van pas komen deze zomer, want af en toe is ook mijn inspiratie zoek.

 16. Marloes

  Ik kocht voor mijn dochter (2,5 jaar) op AliExpress een zakje waterparels. Een grote hit! de bak met kleurrijke bolletjes blijven haar entertainen en zijn een goed alternatief voor ‘met water spelen’ wat in ons appartementje zonder terras niet zo haalbaar is.

 17. Iris

  Spijtig, maar net als jij was ik een boekenwurm! Zonnig weer, regen, eender wat, naar de bib voor een voorraad en dan lezen lezen lezen! Dus met drie kids die geen van allen lezers zijn (moohoo) komt zo’n boek wel van pas!

 18. Inge

  Mijn papa maakte ons een kamp van elektriciteitsbuizen en dekens. Zalig vonden mijn broer en ik dit… ons eigen plekje om te lezen, om met ons speelgoed te spelen en ik herinner me een keer dat we er zelfs in overnacht hebben. Later maakten we ook zelf onze kampen in een naburig bosje. In de bomen kruipen en ravotten… er werd wel vaker gezegd dat ik “ne joeng” was.

 19. Tiziana

  Telt uw grote zus ambeteren ook mee? :) Los daarvan, ik deed alles behalve schommelen op ons speeltuintje in de tuin. D.w.z. erop staan, eraan hangen, erover springen, rondjes lopen rond het speeltuig, aapje spelen… Noem maar op, alles heb ik gedaan. Natuurlijk schommelde mijn zus wel netjes zoals een echt meisje hoort te schommelen en vandaag dus ook het ambeteren van de zus :D.
  Hier hebben we nu een zoontje dat 3j wordt in de zomer en babybroertje dat er dan ook aankomt. Alle tips zijn welkom om een hele grote vakantie door te komen met een pasgeboren baby en een wilde stoere jongen. Want ik geef het toe, stiekem wil ik ook wel graag meespelen :D ( als ik niet compleet en volledig uitgeput ga zijn van de baby natuurlijk…)

 20. Marjolijn

  uno!
  met de hond wandelen
  kleuren
  op de stoep krijten en hinkelpaden maken
  springtouwen

  boekjes lezen.

 21. Helen Van De Wiele

  Ik probeerde mijn eigen parfum te maken met de bloemen en planten die ik vond in de tuin. Na een paar dagen ’trekken’ in de zon was er zeker een geurtje aan, maar dat was nu niet bepaald een lekker parfum :-)
  Als kind alleen verzon ik vaak zelf spelletjes, maar een beetje inspiratie om mijn zoontje wat op weg te zetten kan zeker geen kwaad!

 22. Ik was net zoals jij vooral een lezer. Mijn broers zijn respectievelijk 9 en 5 jaar ouder en ook allebei jongens en dus totaal ongeïnteresseerd in kookeneteken spelen tenzij er ook bloed of vechten aan te pas mocht komen. Dat mocht, maar niet altijd en dus speelden we het maar soms. Ik speelde soms hotel met mijn broer wat er vooral op neerkwam dat hij overal op bed ging liggen en ik moest gaan halen wat hij nodig had. Verder herinner ik mij nog die éne keer dat mama met mij ‘Raad je plaatje’ wou spelen en niét in slaap viel telkens wanneer het mijn beurt was. Ik was al keigoed in dat spel maar winnen tegen iemand die zelfs niet probeert is echt gewoon stom. Ik speelde soms met barbies met op de achtergrond de cassette vol slechte begin jaren 90 muziek als daar zijnde ‘Max, don’t have sex with your ex’ en ‘be my lover’.
  U ziet, ik kan dus wel wat tips gebruiken wanneer ik mijn eigen Kaspertje groot zal brengen in de komende jaren. Voorlopig is hij nog zoet met het proberen aan te pakken van de dingen die ik hem aangeef, maar er wordt mij regelmatig wel eens gezegd dat het allemaal zo snel gaat en een voorbereide moeder is er twee waard, HOOP IK.

 23. Sofie

  Ik was zelf ook een fervente lezer. Tot grote spijt van mijn broer die vooral wou sjotten en de pech had gezegend te zijn met een grote zus. Sinds 6 weken ben ik zelf mama van een zeer actief ventje. In mijn buik schopte hij er al duchtig op los. Zo n boek zal hier in de toekomst dus zeker van pas komen. Ik herinner me dat ik me geweldig kon amuseren met uit papier poppetjes te knippen alsook een hele garderobe voor hen. Die `hing` ik dan aan de poppen. Super simpel maar veel plezier aan gehad.

 24. Emily

  Ik kookte graag! En ik had mijn jongere buurjongetje spontaan van souschef gemaakt! We hebben zelfs eens een receptenboek samengesteld… Zalig! Alleen al de herinnering heeft deze give-Away me al tot winnaar gemaakt… Mijn trofee: een onuitwisbare smile opeen bedje van nostalgie! Merci daarvoor!!

 25. Saskaya

  Ik als kind? Tot in den treure kampen bouwen, binnen en buiten. De dochter heeft het van geen vreemden…

 26. Sharon Bruneel

  Piloot en stewardess spelen

  ‘De dag voor de reis spelen’

  Vliegtuig spelen

  (Mijn broer is piloot geworden, dat verklaard veel ;) )

 27. Annelies Gheysen.

  Ons in de garage gaan “verkleden” met de werkkleren van de papa, en dan aan de voordeur gaan bellen om de mama te verrassen. ^^

 28. Benedicte

  Appeltje snap! Stukjes groene appel happen uit een teiltje water en daarna met de snoet in een teiltje bloem. Nu ik het opschrijf, weet ik niet meer goed wat de bedoeling precies was…

 29. Veerle

  Mijn zus en in speelden in de zomer elke middag de Tour de France na: inclusief mini fiets, mini parcours, gele en bollekestrui, podium met medaille en/of beker. En echt elke dag opnieuw:-)

 30. Deborah

  schommelen. zo hoog mogelijk en dan op het hoogste punt eraf springen – los in de sparren!

 31. Noémie

  knikkeren, knikkeren en nog eens knikkeren :-)
  Wordt dat eigenlijk nog gedaan, de dag van vandaag?

 32. Karolien

  Met een bal plastic flessen vol water omver gooien, en zo m’n zus nat maken :).
  OOOOOOO ik wil graag zo’n boek winnen! Toi toi

 33. Inneke Vdk

  Mijn broers en ik knutselden een heuse griezelshow op zolder in elkaar. Touwen die deuren deden dichtklappen of vleermuizen deden vliegen, … en als muziekkeuze uiteraard Thriller van MJ :)

  En op mijn eentje, beetje zoals jij, boeken lezen ;)

 34. Isabel szeszka

  Tekenen uren aan een stuk met pastelkrijtjes, potloden, verf zolang het maar kleurde….

 35. Mandy

  Een toppertje die we elke vakantie en op warme dagen weer bovenhaalden was een soort van trefbal.
  Je vult twee petflessen met water en je gaat op enkele meters van elkaar staan. Je gooit om de beurt de bal naar de andere zijn fles en als je fles geraakt werd moest je eerst je bal halen en dan pas mocht je de fles weer rechtzetten. Hard gooien was dus de boodschap! Heerlijk spel! Doet me er plots aan denken dat ik het nog nooit met de zoon heb gespeeld! Meteen verandering in brengen se!

 36. Cindy

  Wij waren met alle neven en nichten de ganse zomer bij oma en opa, een bende van 14 kinderen, die allemaal maar enkele jaar verschilden in ouderdom. Oma en opa hadden en grote tuin, waar we eigenlijk vanalles deden… Fietsen, kampen bouwen, helpen in de grote tuin van opa, zandbak, schommel, lepelkoers, zakkenlopen, als het maar buiten was ! En voor de echte warme zomerdagen: FLESSEN VULLEN ! Met je mond water uit een emmer halen, naar een lege fles hollen (met je mond nog vol water) en het water in de fles doen ! En zo om het eerste een volle fles ! Absoluut hilarisch plezier !!

 37. T.

  In mijnen tijd … hoor mij kuch
  gewoon uren buitenspelen, dat mocht toen nog want niet zo gevaarlijk als nu.
  zeker in de zomer, weilanden die nog woonwijken zijn, beekjes met kikkers .. noem maar op (en nee zo oud ben ik ook nog niet hoor)
  en als het regende uren lego of voor de tv ….
  creatief ben ik echter ook niet bepaald, maar zo een boek lijkt me wel leuk voor de volgende spruit

 38. bé vermeiren

  Oh pure nostalgie:
  – buiten: kokeneten in de zandbak; kuipen en kinderbadje gevuld met water voor mijn zus, mijn broer en ik als ’t echt mooi weer was
  – binnen: poppenkast achter een stuk gordijn in de deuropening; veeeel poppenkleertje zelf haken en breien; lego en playmobil…

 39. Jennifer

  Hoe bak ik brood? (Lees: ik gooi al het kippengraan in het opblaasbadje)
  Tot groot jolijt van m’n ouders was dat eenmalig.
  Daarna bakte ik vooral brood in de zandbak 😉

 40. Annekatrien

  Mijn neef en ik konden ons uren bezig houden met het maken van een strip. Zijn tekentalent en mijn schoonschrift en inkleurtalent vormden de ideale match. Gedurende de jaren hebben we verschillende stripjes gemaakt. Benieuwd of zoon en dochterlief over enkele jaren ook zo creatief willen zijn. Het boek zou nu wel van pas komen om onze 2 jarige zoon deze zomer te entertainen. Mijn herinneringen gaan jammer genoeg niet zo ver terug, dus geen flauw benul waarmee we ons aan die leeftijd mee bezighielden 😕

 41. Merel

  Verkleden! Mijn jongere broer moest meer dan eens rondlopen in een bordaux-wit gestreept mantelpakje. Ik lig nog krom als ik de foto’s zie.

 42. Barbara Wille

  Knipsels maken uit papier. Gaf mij een schaar en papier en ik was uren zoet. Liefst wel met een luistercassetje met sprookjes op de achtergrond :-) Mijn kleine lijkt wat dat betreft op haar mama!

 43. Playmobil. Tot ik dertien jaar was en begon te piekeren of dat nog wel kon voor iemand van dertien.
  Maar dat is geen echt spelletje, eigenlijk.

  We woonden in een doodlopende straat waar veel kinderen de hele dag op straat doorbrachten. Er was een spelletje waarbij iemand een tv-programma in zijn hoofd had en de rest door vragen te stellen moest achterhalen om welk programma het ging. Wist je het, dan moest je naar de overkant van de straat rennen en helemaal terug. Wie het snelst liep, mocht raden. Ik keek niet vaak tv en kon het nooit raden, maar om niet door de mand te vallen liep ik toch telkens mee, zo traag mogelijk, en dan zei ik: ‘O! Ik wist het ook!’ nadat iemand juist gegokt had.
  Uren gespeeld. Uren gedaan alsof ik erg veel tv keek ;-)

 44. Plastiek zwembadjes in den hof. En de autootjes van mijn broer. En vanaf een bepaalde leeftijd: vastgekluisterd aan mijn Game Boy, toen nog een grijze baksteen met een piepklein schermpje. Iets wat ik niet wil voor mijn zoontje. Al was het maar dat hij dan mijn Tetris-record zou kunnen verslaan ;-)

 45. Ik kon middagen lang doorbrengen op mijn matras met al mijn kostbaarste bezittingen (lees: knuffelbeer, kleurboek, kussen, pop, rugzak, een koekje en een drankje) en dan speelde ik dat de matras de boot was waar ik niet af mocht. Heerlijk!

 46. Marlies

  kampen bouwen om met de poppen in te spelen (compromis voor een broer die graag bouwde en ik die met de poppen wilde spelen). Bankje spelen met nagemaakt geld en ‘Cijfers of letters’ als we wat groter waren, met de ganse familie neefjes en nichtjes…
  PS die boeken interesseren me wel, met de ‘grote vakantie’ in het vooruitzicht en een oudste dochter van bijna 6 die zich snel verveelt :-)

 47. Anneleen

  Mijn zus en ik maakten zelf radioprogramma’s met een cassetterecorder, compleet met reclame (“Ik had het noooooit mogen wassen op 60 graaaaden!”) en praatgasten.

 48. R

  Hm, beetje jongensachtig mss, maar hier was dat: Met een blaaspijp met zelf gerolde papieren pijltjes op (water)ballonnen schieten

 49. Ik woonde in een doodlopende straat, en er waren heel veel kinderen in onze straat. Uren en uren hebben we buiten doorgebracht. Toneeltjes maken, spelletjes spelen, rolschaatsen van de berg (want dat was er ook)… En in de winter doken we in de speelkelder. Eén van de gezinnen had van hun zeer ruime garage een speelhol gemaakt. Het stond er vol met spelletjes en strips (oh, bibliotheekje, dat speelden wij ook veel!). Vervelen, dat kenden wij niet… :-)

 50. Veronique

  Met de barbie’s, geweldige tijd! En dan vechten met mijn zus om die éne Ken, die jongen liep altijd in zijn zwembroek. Qua vestimentaire keuze kon dat wel tellen, alleszins de barbie’s vielen keer op keer in zwijm ;-) pure nostalgie.

 51. SnottebELLIE

  Ik herinner mij vooral dat ik een hele periode “reisbureauke” heb gespeeld. Ik zat dan aan en mini tafeltje met een reuzestapel vakantie catalogussen… En dan maar reizen zoeken en plannen voor mijn denkbeeldige klanten :-).

 52. (een andere) Lobke

  Lezen! Da’s geen spel zeker… Dus ik herken mezelf wel in je probleemstelling. Anders mss Muizenval?

 53. Mijn zus en ik speelden dag in dag uit met onze barbies. Volgens mama speelden we uren aan een stuk Disneyfilms na, inclusief hollands accent, hihi.

 54. Klaartje

  met 8 neven en nichten speelden we ’s zomers bij onze oma in haar garage de “mini-playbackshow” na. Een ganse week waren we zoet met de garage opkuisen, de decors maken, alsook een zelfgemaakt drumstel en gitaren uit karton, zoeken van de passende verkleedkleren en uittesten van de schmink voor de meisjes, oefenen van de liedjes en de bindteksten en de dag zelf: show voor de mama’s en papa’s en oudjes uit de buurt. We hadden zelfs een pauze waarin we drankjes bedienden! Van één van onze laatste shows is er zelfs nog een video, die op familiefeestjes natuurlijk voor hilariteit zorgt… ;-) Voor onze drie jongens ben ik ook wel eens benieuwd naar alternatieve manieren van entertainment, dus maak ik graag kans op dat boek!

 55. Katrien

  Kampen bouwen, binnen en buiten, met stokken of in een berg aarde of een kartonnen doos, en daar dan geheime clubjes oprichten. Eindeloos plezier!

 56. marie

  Ik kon tekende veel met stoepkrijt op de straat (we woonden in een pijpekop). Dan tekenden we het grondplan van ons droomhuis en speelden we er uren in/op.

 57. Nathalie Vandaele

  Mijn jongere zus en ik speelden vele uren met de Barbies… Met een heel hoog soapgehalte speelden we vaak hele verhalen. Verhalen die we zelf uitvonden, Ken, de enige man in het verhaal, bedroog Barbie, was vaak verliefd op meer dan één Barbie, kreeg kinderen bij meerdere Barbies (hadden trouwens elk hun naam)… Ik vermoed dat we wat geïnspireerd werden door ‘The bold and the beautiful’… Enfin, drama ten top! Én werkelijk uren speelplezier…

 58. Amai nostalgie als ik die reacties hierboven lees. Stoepkrijt, knikkeren, verkleden, flessen vullen, radioshows maken…waar is den tijd. Verder ook nog veel plezier beleefd met kaatsbal, van die grote elastieken (‘rekkeren’), springtouwen en kabouterhuisjes maken van takjes en bladeren, haha.

 59. Met een paar bladen papier maakten wij een hele fantasiewereld, vol boten, mensen, gevaren en plezier! :)
  Het is misschien geen spel, maar rondrijden op onze fiets met de kindjes van de buurt, dat was ook een van onze favoriete bezigheden!

 60. Cliché der clichés … Ik speelde uren juffrouwtje. En guess what!!! Ik ben nu een echte juf.

 61. Tamara Schepens

  Op de buik op de schommel liggen, heen en weer wiegen en roepen achter de ‘Pimpampoentjes’!!! En ja het werkte, want ze kwamen spontaan afgevlogen. Heb hier dan ook vele uren aan versleten.

 62. Nele

  Heksen(of andere) soep maken: Een grote pot, alles wat in en rond de tuin te vinden is erin en roeren maar!

 63. Eline

  Mijn broer en ik hadden achter het stuk moestuin dat mijne pepe elke woensdag bij ons kwam bewerken, van diene zelfde pepe een ‘fornuis’ gekregen. Dat bestond uit vier betonblokken en wat planken waarop dan weer een bonte verzameling ouwe kastrollen stond, die onzen allerliefste pepe van het groot huisvuil had geplukt. Verder nog een zeef, oude houten lepels, een paar schupjes en emmers water. Daar werd de beste miche-mache ter wereld gemaakt. Vakkundig werd de heerlijk dikke zwarte aarde gezeefd om dan gemengd te worden met de perfecte hoeveelheid water. Dat werd dan weer in allerlei vormen op een bord gepletst om dan afgewerkt te worden met wat krijtschraapsel en andere ‘kruiden’. Heerlijk! Echt uren en uren hebben we ons daar vanachter in den hof onder de perenboom in onze imaginaire restaurantkeuken vermaakt. Als ik er zo aan terugdenk, zou ik meteen weer 7 willen zijn…

 64. Soshanna

  Kampen maken met alle buurkinderen. Aan de deuren bellen voor extra hout enzo. Geweldig. In het kleine bosje naast de maïsvelden. Of toen ze nog huizen aan het bouwen waren. Kelders gaan verkennen. Of op bergen zand van de bouwen kruipen en afrollen. Of op het dak klimmen. Ja ik was een gezellig kind ja ;).

 65. Tamara

  Met de zussen van J. hadden wij 2 vaste spelletjes:
  – “hesp en kaas”: We lagen op de grond en rolden elkaar, waarna we elkaar in de oven (= salontafel) schoven.
  – Buiten speelden we vaak “heksje”. 1 persoon was de heks en moest de anderen te pakken krijgen. De heks stopte je dan in het buiten gebruik geraakt buitentoilet waar het vol zat met spinnen.

 66. ik had zo’n plastic keukentje. En als het mooi weer was stond dat buiten en mocht ik soep maken met alles wat ik buiten vond. Eén keer heeft ons moeder die zelfs gekookt denk ik: aardesoep met gras en bloemen. Mmmm

 67. Sofie

  Go-cart rijden! Parcours met krijt tekenen op de oprit, met ronde punten en kruispunten incluis. En ook overal tussen proberen te parkeren. Fun fun fun!

 68. MeisjeuitIberië

  Heel veel van wat ik leed hierboven is herkenbaar. Maar mijn topper op de speelplaats: ‘Schipper mag ik over varen, ja of néé!?’ Elke. Keer. Opnieuw. :-)

 69. Een kamp bouwen! Gat graven in de grond, constructie met paletten erboven, “oven” erin, …
  Hele dagen konden we er aan werken… Echt super!

 70. Inge

  Kampen bouwen: in de maïs, in de grachten, in de wei, in de bosjes in onze straat. Of een indianentent maken met planken uit Pépé zijn schuur en mémé haar oude dekens. Of met diezelfde planken hele parcours leggen in de tuin, inclusief hindernissen zoals een klein trapje en een kuip vol met water. Een absolute topper was spelen met ‘zagemul’. Pépé had een kleine zaagmachine staan met daaronder een bak vol zaagsel. Elk kreeg een portie, waarna er kleine winkeltjes werden gemaakt waar dat zagemul omgetoverd werd tot taartjes en gebakjes versierd met bloemblaadjes uit de tuin. Die konden dan gekocht worden met geld uit de bank die in de brievenbus in huis was gevestigd. Geld kon je afhalen door het klepje van de brievenbus. Heerlijke jeugd, als ik eraan terugdenk!

 71. Isolde

  Boomhutten bouwen en op zoek gaan naar geheime gangen in het bos voor ons huis. Het voordeel van op de buiten te wonen. O ja, en in de zomer tot het donker werd verstopper spelen met de andere kinderen uit de buurt. Zalig …..

 72. Lien

  Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Uren aan een stuk. Intussen is het ook bij de kindjes een hit geworden:-).

 73. Ik deed niets liever dan met poppen spelen. Geen barbies, maar ‘echte’ poppen, zoals Baby Born en consoorten. Als ik met mijn broers samen speelde, dan was het meestal met auto’s racen over zo’n tapijt met stratenplan :)

  (Gewoon even terloops melden: ik babysit enorm graag. Ik ga al jaren (deze week was het zes jaar!) bijna elke week bij een gezin met 4 kinderen thuiswachten. Mochten jullie dus eens enorm in de knoei zitten en jullie vertrouwen hebben in mij, dan kan ik wel eens een avond of weekenddag komen :-) Ik woon ook in de West-Vlaanders, dus afstand is geen probleem )

 74. Liesbet R

  Ik speelde juf en mijn jongere broer en zus waren de leerlingen. Ik heb het geluk om nu zelf in het onderwijs te staan en deze zomervakantie mijn dochtertjes te mogen animeren die dan bijna 2 en bijna 4 zijn. Zo’n boek zou dus zeker welkom zijn! Ik zette dat van Sarah meteen op mijn verlanglijstje op Pinterest!

 75. Ann-Sofie Denoo

  Ik vond het altijd erg leuk om waterspelletjes te spelen, samen met m’n broer en zus. Met je mond een muntje vissen uit bakje met water en wat bloem, waterballonnen gooien, over de watersproeier springen… Dat soort dingen. :)

 76. “Soep” maken met gras, berkenkatjes, enz. Ook met berenknuffels spelen, want poppen vond m’n broer maar niks. Het was dus ofwel alleen met poppen spelen of samen met de beren.

 77. Bi

  Ik verklaar de oorlog spel met krijt op het voetpad getekend, of geimproviseerde olympische spelen met mn zus, dan was de ene de presentator en de andere de Russische versprinster met de moeilijk uitspreekbare naam..die meestal in ipv over de planten sprong hehe good times!

 78. Kristel

  Wij speelden politie en dief. De volière deed dienst als cel. Ook Mik, Mak en Mon (een televisieserie over ruimtewezentjes) speelden we na. Nostalgie!

 79. Emmy

  Wij speelden de Olympische Spelen na! En dan vooral het item : sierlijk duiken… in ons opblaasbaar zwembadje.
  En bij regenweer speelden we het Eiland avant la lettre,elk aan ons bureau ;-)

 80. Zo grappig om in de andere reacties zoveel herkenbare bezigheden te lezen, zelfs de niet zo voor de hand liggende :)
  Kampen maken met doeken over het wasrek, of door doeken met wasknijpers vast te maken aan de rand van de parasol. En op onze crossfietskes toerkes rijden rond het huis. Dwars op de schommel zitten en zo schommelen en de touwen van de schommel ernaast vastpakken om treintje te spelen. Schatten (muntjes, stukjes kapotte tegel, glas…) zoeken in het kippenhok. Ons verkleden met kleren uit mijn moeder haar jonge tijd. Schooltje of bureautje spelen. Trouwfeest spelen met de barbies (die dan allemaal samen aan een lange tafel zaten – de achterkant van een ingekaderd schilderij). Paardrijden op de schragen uit mijn vaders werkkot. Bij warm weer: in ons badpak in de tuin door de sproeier lopen. Hinkelvakken tekenen met stoepkrijt. Met stylo brillen en snorren en snottebellen tekenen op de modellen uit de cataloog van de 3suisses. :D
  Aah, memories! Bedankt voor de kans om ze nog eens op te halen :)

 81. Volgens mijn broer had ik als kind ‘imaginary friends’ om mee te praten en spelen. En hij beweert dat ze niet allemaal van de menselijke soort waren. 😄

 82. miet

  Potteke stamp met de buurkinderen, apotheekje (zelf zalfjes maken met wat we in de badkamer en buiten vonden), kampen bouwen, in de bomen klimmen; geheimschriften verzinnen.

 83. Eline

  Ik deed niets liever dan winkeltje te spelen. En onze toenmalige hond Prutske moest in de winkelmand. Mijn broer deed niets liever dan mijn winkeltje overhoop te gooien. Maar toch was dit mijn lievelingsspel. Mijn zoontje geraakt op een leeftijd dat hij echt begint te spelen. Ik hoop dat ik als mama creatief genoeg kan worden. Ook voor mij is dit een groot leerproces. Ik vind het super om hem bezig te zien. Hoe hij een karton doosje met 3 potloden erin al fascinerend vindt. Maar hoe kan ik hem een uur laten creatief bezig zijn?

 84. Vasco Da Lama

  Met kaartspelletjes: Uno, manillen, memory en allerlei varianten van kwartet. Later de junior trivial pursuit waarvan het spelbord gevierendeeld is door zo vaak te spelen.

 85. Karlien

  Gezelschapsspelletjes spelen samen met de kinderen uit de buurt! Monstermepper, ‘zenuwen’, …’

 86. Kato

  Met mijn zus ‘om ter langste in de zetel zitten’ (no kidding); ‘meisjesnaam – jongensnaam; en buiten uuuuren schommelen en ‘vissen’ (een stok met wat visdraad aan geknoopt) in een vijvertje waar geeneens vis in zat :-)

 87. katrien

  de zandbak !!!!! wij reizen de wereld rond, maar overal waar we gaan komt er een zandbak

 88. Sarah

  De klassiekers: bomen klimmen, kampen bouwen, met poppen spelen en zotte Lego-creaties maken… Maar ook: een aanloop(je) nemen in de zetel om er fladderend met de armen uit te springen in de overtuiging dat ik kon vliegen. En toertjes rijden met een fiets met speelkaarten aan de wielen zodat het een brommer leek…

 89. Oei, spelletje?! Ik kon lezen op drie en sindsdien was spelen niet meer echt aan de orde…
  Als mijn nichtjes of vriendinnetjes kwamen, speelden we wel vaak ‘schooltje’. Met toetsen en taken en een strenge juf (ik)!

 90. Wat beb ik blij om te lezen dat ik niet de enige moeder ben die stiekem niet van spelletjes houdt 😊 Wat mijn kinderen altijd helemaal top vinden is een hut onder of aan hun bed. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn een laken en knijpers. Uren zoet zijn ze . En met mooi weer buiten een bak water zetten en mijn kinderen waterpistooljes en waterballonnen geven. Gelukkiger kan ik ze niet maken. Het zijn weliswaar geen spelletjes die we samen doen, maar ik maak ze er wel heel erg happy mee.

 91. Annelies

  Verstoppertje en in de zomervakantie groepsspelen met de kindjes van onze (speel)straat. Het drugsspel noemden ze dat, waarbij we zakjes zout moesten verkopen, verhandelen en vervoeren.
  Leuke herinneringen aan lang vervlogen tijden.

 92. Katleen

  Ik was en ben ook niet zo’n speler. Als het even kon, was ik aan het lezen. Als ik toch eens wat anders ging doen, was het vooral puzzelen…nu moet ik vaak ‘mama’tje en papa’tje’ spelen of ‘restaurantje’, en ik ben daar echt geen held in. Ik snak naar de tijd van gezelschapsspelletjes, dat vind ik dan wel weer leuk.

 93. Met de matchboxautotjes en de soldaatje buiten op de kasseien spelen in de tuin van mijn grootmoeder en dan op mierenjacht gaan. Uren met neven en nichten versleten. En dan samen met de rek en de springtouw spelen. Waar is de tijd. Nostalgie.

 94. Caroline

  De mooiste spel herinneringen van vroeger zijn het spelen i. Hopen zand of met dingen die daar niet echt voor bestemd zijn, en mijn twee oudste zoontjes spelen op dit molent ook supergraag in de berg zwart zand in onze tuin en helpen mee gras zaaien…maar het gaat niet lang meer duren of de berg wordt verruild voor een grasvlakte… Wat dan gedaan?????

 95. marjolein

  fabuland – de goedkope versie van legoblokjes…
  uren gebouwd… zalig…

 96. annemie

  ik speelde uren met duplo, ik bouwde wel niet graag dus ik commandeerde mijn jongere broer om alles in elkaar te zetten ;-)

 97. annelies

  ik schommelde soms uren aan een stuk. En tennissen tegen de muur deed ik ook heel graag.

 98. Lore S.

  Toen ik een kindje was kwam er op TV ‘Fort Boyard’. Een spel in een oude gevangenis ergens voor de Franse kust waarbij de deelnemers allerlei opdrachten tegen de tijd moesten doen om sleutels te verdienen. Hiermee konden ze een schatkist openen en zo veel mogelijk munten mee smokkelen voor er tijgers werden losgelaten… Nostalgie!!! Dat speelden wij thuis na, bv. een sleutel hing bovenaan de schommel en die moest je dan pakken. Vorig jaar ontdekt op vakantie in Frankrijk dat dit programma nog steeds bestaat daar, hilarisch!

 99. Mijn “jockary” en ik hebben fantastische tijden beleefd! Ik weet begot niet of het juist is geschreven. Ik zocht op google maar daar kwam ik enkel uit op ruiterspullen. Dus voor hetzelfde geld bestaat het niet eens meer? Maar jij moet dat ook nog kennen! Zo’n houten blokje met een rekker aan en een tennisbal. En maar meppen met een raket en die bal kwam altijd terug. Ideaal spelletje: je hebt er niemand voor nodig, het is nog sportief en het neemt niet veel plaats in. Ik ga toch eens proberen dat ergens te vinden voor mijn driekoppige kroezelkroost!

 100. Lesley

  Ik speelde als kind samen met mijn beste vriendinnetje uuuurenlang modeshow !
  eigenlijk was het niet veel meer dan ons vliegensvlug omkleden met kleren uit de verkleedkist om dan op muziek 3 x rond de kamer te lopen :)

 101. Annelies

  Ik heb uren gespeeld met mijn huisje, boerderij en schooltje van fisher price!
  Ik heb ze nog steeds en de zoontjes mogen er alleen maar mee spelen als ze écht beloven om niets kapot te maken. Tja…

 102. Kathleen

  Paardje… enkel een springtouw en een welwillend neefje of zusje nodig :). Goed voor uren speelplezier. Af en toe werd er wel eens geprotesteerd door het ‘paard’ als hij te lang werd vastgebonden aan een boom :)

 103. grietdm

  moddertaartjes maken met veel zand en water en liefst ook nog versieren met gras en bladeren en op het einde van de zomerse dag dan afgespoten worden met de tuinslang!

 104. Eva

  Spelen dat ik een kindje uit Afrika was met maar 1 harde boterham voor de hele dag en die dan heel traag opeten en hierbij heel zielig kijken. Of tussen de mais lopen en daar verstoppertje doen.

 105. Delphine

  als ik aan vroeger denk, dan denk ik aan spelen met onze buren. er was een tijd waarin we heel graag tennis speelden over onze haag. gemiddeld besteden we daarbij ook 50% van de tijd aan het zoeken van de ballen in die haag ;-)
  zelf nog geen kindjes maar ik ken een meisje dat zich zeker weer gaat vervelen deze zomer dus ik zou wel weten wie ik een plezier kan doen met dit boek (zowel meisje als mama ;-) )

 106. Kelly

  Wij konden uren bezig zijn met het beschilderen giet-gipsen dino’s en kabouters. Ons mama maakte ze aan de lopende band om haar kroost van vier zoet te houden.

 107. Liesellotty

  Schooltje met broer en zus. Superleuk! Maar als ik er nu op terugkijk wel zeer duidelijk dat we bij de nonnekes op school zaten. Ons favoriete stuk was toch wel het liedje van het kruisteken meebrullen: in de naam van onze vaaaader, in de naam van onze zoon (…) A-a-a-a-a-amen! :))

 108. eva

  Moeilijk…
  – kant a kant b
  – Parfum maken met bloempjes
  – kampen bouwen
  – met stoepkrijt spelen
  – bellen blazen
  – …

 109. Suzanne van Vliet

  Huisjes maken: van alles bouwde ik een hut en richtte die dan volledig in. Met keuken, badkamer (met echt werkende douche) en woonkamers. Dagen was ik ermee bezig om het te maken, erin te spelen en dan weer af te breken. Waarna ik ergens anders opnieuw begon…

 110. Lynn

  Mmm, ik herinner mij vooral het proberen vangen van insecten (en die dan ‘ontpoten’ en mogelijks ook platstampen. Niet oké, niet oké). Ook nog: elkaar voorttrekken op een oud tapijt over het gras. Ik ruik de muffe geur nog :) wel sneu dat ik de grootse was (niet de oudste, wel de zwaarste) en het sleuren vooral voor mij was!

 111. Liesbet

  Onze dochter van drie maak je gelukkig met een emmer water en wat schelpen die ze kan wassen en sorteren. Of een emmer water en een hoop potjes op een tafeltje in het gras, ze mag spelen tot de emmer leeg is. Of met haar parapluutje in de regen lopen. Of na de regen met blote voeten in de plassen springen. Voor de rest duplo, vier op een rij (zonder het spel te spelen, maar gewoon de rondjes erin steken per kleur, per lijn, …) en sinds kort ook “Dokter Bibber” (zonder batterij, dat is minder irritant) “mama kan je de muts (het wensbeentje) erin steken?”. En de plantjes water geven met een gieter of kannetje! Verven (vingerverf!!!!) – op een heel groot blad. Plasticine. En onderweg is de grootste vreugd van al: stickerboeken! Of andere spelletjes (bvb bij stadsbezoek: om de twintig meter samen een sprintje doen: tot drie tellen en dan start roepen, lopen en stop roepen en bruusk stoppen). Of op een plein waar veel duiven zijn vragen of ze geen duif kan vangen. Helpen koken en groenten kuisen. Het spel maakt meestal niet zoveel uit, als ze maar mijn volledige aandacht heeft is ze tevreden ;-)

 112. Valérie

  Mijn broer en ik spraken “boodschapjes” voor elkaar in op een cassette. Dan staken we die in een plastic zak met touwtje bevestigd aan de trap en de andere moest dan het zakje ophalen en de cassette beluisteren. Tegenwoordig ondenkbaar met al die technologische snufjes… toch een beetje heimwee naar de “tragere” tijd af en toe :)

 113. Jill

  Als enig kind op een appartement was ik -gelukkig- een echte boekenwurm. Boeken die er door mij versleten werden… ontelbaar! Mij kregen ze met moeite naar buiten (tenzij met een paar boeken ;-) ). Als de buurkindjes ter beschikking waren werd er wel ook vaak ‘potteke stamp’ gespeeld aan de garageboxen :-) En ik heb ook ietwat-vage, donkere herinneringen aan het rondhangen in de kruipkelder van onze appartementblok. #lol

 114. Esther

  Radio spelen! Met een micro iets inspreken of een liedje zingen op een casetterecorder. Of iemand interviewen. En dan weer afspelen en kei hard lachen :-)
  Geen idee hoe de digikids dat nu doen.
  Mijn dochter van 1,5 kan nu heel goed geëntertaind worden met bal naar elkaar rollen, glijbaan glijden, van een drempeltje springen, … maar die fase is Dexter waarschijnlijk al voorbij.

 115. Ik was wel echt een spelletjeskind – en nu nog een beetje, ik kijk al uit naar de dag dat Lucie oud genoeg is om met plasticine te spelen! ;-) Parfum maken, radio maken met mijn zus, schooltje spelen, een tijdschriftenredactie maken met abonnementen van 1 frank, … you name it i did it! Wat ik ook geweldig vond was in de zomer, als het zwembad buiten stond, van centerparksje spelen: planten uit de living halen en rond het zwembad zetten, het draaiwasrek installeren als toegangsdeurtje (ik spaarde de echte centerparcskaartjes) en dan golven maken in het zwembad, super vond ik dat! Of mijn mama al dat verhuizen even tof vond betwijfel ik ;-)

 116. Caroline

  Als kind speelde ik vaak ‘apothekertje’ waarbij er vanalles bij elkaar werd gegooid, eetbaar of oneetbaar, om zo de meest fantastische ‘siroop tegen alles’ te fabriceren. Mijn kinderen vinden dat ook nog altijd geweldig: een kom water, zand, wat peper erbij of bloem, …

 117. Mie

  Wij hadden op zolder een winkeltje waar allerlei lege koekenverpakkingen en potjes te vinden waren. Samen met de broers vulden we de portemonnee met zelfgemaakte briefjes met enige geldwaarde en kochten we om beurten vanalles bij elkaar voor belachelijk veel geld. Wisten wij veel hoe lang je daarvoor moet werken 😊 Natuurlijk ontstonden hier dikwijls hevige discussies als ik maar weer eens geen klanten voor mijn winkeltje vond, maar de volgende dag waren we die al lang weer vergeten en begon dit heuglijke schouwspel van voor af aan.

 118. Ik wil eigenlijk niet meedoen (in het kader van alleen in huis halen wat ik ook echt denk te gebruiken, dankzij die ene geweldige blog van u ben ik meer en meer afgestapt van het idee dat het geld moet opbrengen iets weg te doen, en dus ook omgekeerd, realiseer ik me: als ik het ooit echt nodig heb, ga ik wel naar de bib, maar voor nu ga ik er toch niet veel mee doen).

  Oké, deze lange tussen-haakjes-zin om het volgende te zeggen:
  ik wil dus niet meedoen, maar ben wel ongelooflijk blij te lezen in uw post dat ik niet de enige ben die gewoon niet zo goed is in spelen met haar kind.

  De mannen in zijn leven, die kunnen allemaal zotte dingen: de ene minuut verveelt het kind zich, en de volgende staat er een treinbaan op poten ZONDER MATERIAAL. Of, meer en meer, hijzelf. Het ene moment… ja bon, ge snapt het wel, en het volgende: ‘mama, ik bouw een parcourske met de wasrekken!’. En het ergste: ik vind dat ongelooflijk cool van mijn kind (zo’n creativiteit!!) maar heb gewoon geen zin om mee te doen. Ik speel gewoon niet graag met kinderen, niet op zo’n zotte, creatieve, vermoeiende manier.

  Dankzij deze post is het in elk geval weer voor een tijdje (tot ik me weer mislukt voel als iemand anders een zot project opzet): oef oef oef. Het zal wel niet helemaal hetzelfde zijn, maar ik voel toch herkenning. Yes!

 119. Tikkertj-an-de-boare gelijk dat dat zo mooi verwoord wordt in West-Vlaanderen. Ofte: tikkertje aan de paal. Waarbij er één iemand de tikker is, die de anderen moet aantikken, bien sûr. Diegene die aangetikt is, moet aan de paal gaan staan, en een slinger vormen met de andere aangetikten. Wanneer een “vrije” die rij kan aantikken, is iedereen “verlost”. Onze boerderij was daar ideaal voor. En de kindertjes van de buren ook.
  En ojaaaa, met de bmx-jes van de keienhoop rijden. En keer op keer onze knieën bezeren. “Mamaaaaa, ej è lakkertje??!”

 120. Laura

  Ik ben opgegroeid met twee zussen en wij hebben ons nooit geen seconde verveeld! We deden niet liever dan doen alsof we volwassen waren. Zo speelden we bij slecht weer altijd “kots” (als in studenten die op kot zitten…, nu pas zie ik de humor in van dat woord!). Uren konden we doen alsof we studeerden, eten maakten en naar de lessen gingen. Hahaha, hoe ironisch dat ik dat toen leuk vond! :-)

 121. ida

  Ik speelde met mijn zus en buurjongen ‘Ford Boyard’ na, uren en uren lang. We verstopten de sleutel van mijn papa zijn tuinhuis, het liefst van al in een boom ofzo. Zalige herinneringen!

 122. Sarah Devos

  Dag Kelly,
  wat leuk! Ik heb het boek zelf geschreven dus ik hoef het niet te winnen, hehe.
  Nog even toevoegen: ik was ook ab-so-luut geen jeugdbewegingenkind én ook zo’n boekenworm die zelfs op de heetste dagen liever binnen ging lezen… En toch speel ik nu af en toe spelletjes als die in het boek met de meisjes… Het kan verkeren – wie zei dat ook alweer? :-)

  En ik kan Dirk De Wachter alleen maar gelijk geven, want tip 150 is ook: laat je kind zich vervelen! De tip van de kartonnen dozen is ook een van mijn favorietjes: zet een grote, lege doos neer, pakt u een tas koffie en zie wat er gebeurt.

  Ik wil je in elk geval veel plezier wensen met het boek – en met je kersverse dochter natuurlijk!

 123. Joke

  Het allerleukste vindt mijn dochter verstoppertje! Simpel, geniaal en zou oud als de straat! Maar dat spelen we natuurlijk niet elke dag en zeker niet de hele dag. Ze kan zich met vanalles amuseren dus nieuwe inspiratie is zeker welkom! Iedereen veel succes!

 124. JESS

  Mijn nicht en ik speelden “de sleutels van fort boyard” na. we verzonnen allerlei opdrachten om “sleutels” te verzamelen. In de praktijk waren het “de wasspelden van Moeke hare zolder”, maar dat was minstens even spannend ;)

 125. nele

  een luchtkussen. Dat was een soort van mini-springkasteel, een kussen uit papier van 2 meter breed. Ik zoek dat nog steeds. Daar konden we uren op spelen. Iemand ging liggen en de ander sprong ernaast waardoor de ene de lucht in schoot. En dat again and again….

 126. Evelyne

  Vroeger fietste ik vooral rond in de wijk (onze wijk lag op een berg, dus iedere keer bergop en dan om ter snelst naar beneden). Wanneer ik ouder werd, Nintendo … Uren hebben mijn zus en ik Mario Bros gespeeld! Oh pure nostalgie! Voor mijn 2 zonen zoek ik nog inspiratie…

 127. Zand en water!
  Als ik die 2 dingen maar had dan kon ik mij uren, wat zeg ik, dagenlang amuseren!
  Modder maken, pateekes maken en modderpateekes opeten..
  Kind zijn is zalig :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>