35 dingen die ik geleerd heb voor ik 35 werd

35voor35Vandaag word ik vijfendertig. Say whut? Wil dat zeggen dat ik mijn crop tops en hot pants vanaf nu echt wel in de kast moet laten hangen en me volwassener moet gaan kleden? Dju toch, dat voelt haast net zo confronterend als op mijn zesentwintigste geen Go-pass meer mogen kopen. En dat, mijn vrienden, is vandaag dus ook alweer negen jaar geleden.
Vrees niet, dit wordt geen zaagpost. Op heel wat vlakken vind ik mijn jaren dertig stukken beter dan de periode ervoor. Niet door een gigantische metamorfose, maar wel door een trage en gestage evolutie die ervoor heeft gezorgd dat ik mezelf beter ken, mijn angsten beter onder controle heb, wat successen op mijn revers heb kunnen spelden (mijn rijbewijs, mijn werk, mijn algemene staat van welzijn, het overwinnen van een postnatale depressie, etc..) en me beter voel in mijn vel dan toen. Er is minder schaamte en gene, er is meer acceptatie, en al is de weg nog lang, als ik achterom kijk zie ik toch ook al een serieuze strook asfalt.

Dit zijn 35 dingen die ik geleerd heb voor ik 35 werd:

 1. Het leven is te kort om groenten fijn te snijden die gemixt zullen worden, te strijken of een kapsel te hebben waaraan elke ochtend meer dan vijf minuten werk is. Hetzelfde geldt voor een boek uitlezen dat je niet kan boeien. Leg het weg. Er zijn er veel te veel die wel de moeite zijn.
 2. Ouder worden is confronterend, maar het alternatief is nog veel erger: niet ouder worden. Daarom probeer ik er elk jaar dankbaarder om te zijn dan angstig of gechoqueerd. Er zijn er heel wat die wilden dat ze geraakt waren waar wij nu zijn. Dus hoera voor vijfendertig, begot!
 3. Als het geen “hell yes” is, dan is het meestal beter neen.
 4. Angst, wanhoop en kakdagen horen even hard bij een goed leven als euforie, optimisme en zekerheid. Dirk De Wachter kan dat veel schoner en met een dieper stemgeluid zeggen dan ik, maar we hebben allebei gelijk.
 5. Als het flets smaakt is de kans groot dat er te weinig zout in zit. Voeg meer zout toe.
 6. Vergeet “work more so you can shop harder”. Denk eerder “Make yourself rich by making your wants few“, om het met de woorden van Henry David Thoreau te zeggen. En in dezelfde categorie: minder hebben is veel simpeler dan beter organiseren.
 7. Als iedereen zichzelf graag zou leren zien ligt er een miljardenindustrie op haar gat. Vanuit die richting moeten we dus geen beterschap verwachten, content leren zijn met wie we zijn zal van onszelf moeten komen. En is volgens mij honderd keer belangrijker dan voldoen aan het schoonheidsideaal van het moment.
 8. De tijd nemen om te weten met welke kleren je staat loont zo hard de moeite. Om een persoonlijke stijl te ontwikkelen en niet slaafs de mode te moeten volgen als een kip zonder kop. Het mag dan misschien oppervlakkig klinken, maar hoe je je kleedt verandert hoe je je voelt. Ik kan het weten. Nadat ik mezelf jaren heb weggestoken in wijde grijze dingen ging ik kleur en strak dragen, en maatje, ik ben dezelfde niet meer. Het maakt je keuzes ook zoveel makkelijker. Ik vind sowieso dat we te veel beslissingen moeten nemen op een dag. Weten dat je dat rek met zalmroze kleren gewoon kunt overslaan tijdens het winkelen is al heel wat.
 9. Vroeger lukte het ook. Iets dat ik mezelf inprent als ik een of ander zot snufje wil kopen dat ik echt nodig heb of twijfel aan mijn opvoedingstactieken en of ik wel een goede moeder ben en en en. In de tijd van onze moeders deden ze het met zoveel minder. Mijn schoonmama woonde een tijd in een huisje zonder stromend water met vier kleine kindjes. En het lukte ook. Als zij het kon, dan ik ook.
 10. Hoe zwak het ook voelt om ergens hulp voor te moeten vragen, geen hulp durven vragen is nog zwakker.
 11. Soms is therapie het mooiste cadeau dat je jezelf en je omgeving kunt geven. Een warm bad en een nacht slaap kunnen veel oplossen, maar niet alles. Een wandeling in de natuur doet wel zo goed als altijd ergens deugd.
 12. Je bent nooit helemaal klaar voor kinderen. Andere mensen ook niet.
 13. Boeken zijn van het meest geweldige dat er bestaat. Ik ben ook fan van broodroosters en het internet, zoals je kunt zien, maar boeken, jongens.
 14. Schrap guilty in guilty pleasures. Er is niks guilty of fout aan zot zijn van Bon Jovi of Marco Borsato. Het is niet omdat iemand anders voor een hele groep mensen heeft beslist dat Bon Jovi niet oké is dat hij voor jou niet een gigantische bron van plezier kan zijn in dit aardse bestaan. Own it, zeg ik, die liefde voor John en Marco. Doe jezelf en John en Marco geen oneer aan door het guilty te noemen. ‘Ik leef niet meer voor jou‘ is in mijn wereld op het juiste moment een Pleasure met hoofdletter P. Als ik me daarvoor begin te verontschuldigen ben ik niet eerlijk tegenover mezelf en tegenover Marco.
 15. Zij die het snappen snappen het al lang en zij die het niet snappen gaan het waarschijnlijk ook deze keer niet snappen. Ik ben gestopt met mijn keuzes uit te leggen of in discussies per se mijn gelijk te halen. Al die verloren energie die ik daarmee heb opgestapeld in alle jaren waarin ik het wel deed, ik mag er bijna niet aan denken. Nog zo een: het besef dat niemand al ooit van mening veranderd is door iets dat hij op internet heeft gelezen. Daarom probeer ik me ook niet meer te mengen in eindeloze discussies. Behalve over borstvoeding krijg ik het niet afgeleerd. Maar ik bijt op mijn tong en zit op mijn handen. En faal. Miserabel.
 16. Wie tegen jou roddelt roddelt ook over jou. En op je eerste werkdag is het altijd interessant om te zien wie ook vriendelijk is tegen de poetsvrouw.
 17. Vergelijken is zelden een goed idee. Jij kunt net superveel moeite gestoken hebben om van nooit lopen naar vijf kilometer aan een stuk lopen te geraken, om dan iemand te kruisen die bezig is aan een achterwaartse dubbele marathon met een koelkast op zijn voorhoofd gelijmd.  Het maakt niet uit. Andere mensen, andere verhalen. Boeiend, maar ze mogen nooit een reden zijn om te denken dat jouw weg belachelijk, schaamtelijk of het vermelden niet waard is. We vergelijken allemaal onze rommelige kelder met een ander zijn etalage. Dit. Altijd weer dit.
 18. De beste manier om voor iedereen goed te doen is niks doen, niks zeggen en niks zijn, sprak Aristoteles. Aristoteles was een slimme gast.
 19. De beste manier om je ambetant te voelen is nadenken over het verleden, de beste manier om angstig te worden is nadenken over de toekomst. Het maakt allemaal niks uit.
 20. Hoe vaker je iets doet, hoe minder stress je hebt. Autorijden. Spreken voor publiek. Posten op je blog. Het vliegtuig nemen. Koen Wauters interviewen.
 21. Er zitten maar vierentwintig uren in een dag. En je kunt jezelf wel wijsmaken dat het niet zo is, het blijft zo: voeg er iets aan toe, en er is minder tijd voor iets anders. Overal ja op zeggen is dus een beetje dom. Het goede nieuws is: je moet niet altijd uitleggen waarom je neen zegt. Je mag ook gewoon neen zeggen, zonder meer.
 22. Soep met brood is ook een maaltijd.
 23. Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen. Het beste moment om een eik te planten was dertig jaar geleden, maar het tweede beste moment is nu. Hetzelfde geldt voor een blog beginnen, een boek schrijven, sporten of stoppen met roken. We vertellen onszelf zoveel verhalen over wat we nog kunnen doen en wat de moeite niet meer is, maar die verhalen zijn vaak ook niet meer dan dat: verhalen. Die misschien niet kloppen, als je er wat langer over nadenkt.
 24. Iedereen hoort graag dat hij iets goed doet. Ik moet toch nog de eerste tegenkomen die daar niet content mee is. Ik probeer zo vaak mogelijk aan mensen te laten weten dat wat ze doen mij op een aangename manier is opgevallen. Door een mail te sturen naar de schrijver van een blogpost of artikel. Door te zeggen dat ik dankbaar ben voor de snelle dienstverlening. Door een compliment te geven dat ze niet hadden zien komen. Ik doe het nog niet genoeg, maar ik werk eraan. En ik word zelf ook altijd blij van de reacties terug, dus win win.
 25. Een diploma stelt veel minder voor dan ik ooit dacht. Het talent om kansen te zien als ze zich voordoen en de goesting om te ondernemen schat ik tegenwoordig zowat tien keer hoger in. Net als de goesting om te blijven leren.
 26. Een ontbijtbuffet is een van de simpelste manieren om even heel content te zijn.
 27. Niemand anders denkt zoveel na over jou als jijzelf. Er staat geen spotlight op je gericht. Andere mensen zijn vooral bezig met zichzelf. Chill.
 28. Een leven zonder grote problemen of drama’s is geen recht. Het is hoerenchance.
 29. De persoonlijkheidskenmerken waaraan je je stoort bij anderen zijn vaak de dingen waaraan je je het meeste stoort bij jezelf. Serieus. Check het.
 30. Als een zin begint met “ik wil niet zagen maar…” dan volgt er waarschijnlijk gezaag. Hetzelfde met “ik wil me niet moeien maar…” en “ik weet dat het mijn zaken niet zijn maar…“.
 31. Bij een compleet gebrek aan overzicht is even gaan neerzitten met een stylo en een blad papier altijd een goed idee. In dezelfde categorie kan een weekmenu je leven gigantisch vergemakkelijken. Spontaan zijn is top, maar wat het avondeten betreft mag het voor mij ook gewoon wat minder spontaan.
 32. Je moet een emmer zand eten voor je groot bent. Iets dat ik van de oude buurman van mijn oma heb geleerd en nooit ben vergeten. Hij gebruikte het in de jaren tachtig al als mensen fopspeentjes probeerden schoon te maken die op de grond waren gevallen. Ik gebruik het nog altijd als ik geen zin heb om mijn hele huis met Dettol te reinigen of als ik een van mijn kinderen iets van de grond zie oprapen en in hun mond steken. “Je moet e seule zand eetn vo daj growt ziet!“.
 33. Je kunt niet alles oplossen, maar je kunt altijd luisteren.
 34. Geen betere manier om je huis proper te houden dan de ABC-regel. Ofte “Always Be Carrying“. Als ik van de ene ruimte naar de andere moet check ik altijd of ik iets kan meenemen. En meestal is dat het geval.
 35. Mijn waarheid is niet per se een ander zijn waarheid. Het kan dat je dit lijstje gelezen hebt en niet bent gestopt met knikken, en het kan dat je vooral hebt gefronst. Zeer benieuwd naar wat jullie hebben geleerd, ondertussen. Comments of eigen blog, ge weet ze te vinden!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Laura

  Gefeliciteerd met je verjaardag!
  En verder:
  Jep, dit dus…..en mooi dat jij het, een dag voor mijn 35e verjaardag zo goed verwoord hebt; scheelt weer ;)

 2. Ik zou er bijna naar uitkijken om 35 te worden ;). Ik voel mij een klein beetje aangesproken (wink), maar op mijn 32ste kan ik het al beter plaatsen. Want de weg is hier ook al lang geweest, en dat we er nog niet zijn is eigenlijk ook een voordeel. Merci voor deze blogpost. En een gelukkige verjaardag! En leve marco! En koen!

 3. Cindy

  Bij elk puntje wou ik wel iets zeggen “Jaaa! Tourlijk, Mmmm, Oepsie, Dringend werk van maken en Zelfs mijn jongens weten al dat ze de radio keihard mogen zetten als “ROOD” van Marco Borsato speelt” maar belangrijkste: “Chapeau Kelly, en ik wens je een heel gelukkige verjaardag toe en dat er nog veel zulke inspirerende blogposts mogen volgen” :-)

 4. Liesbeth

  Kelly, mens naar mijn hart! Een hele fijne verjaardag en nog heel veel mooie jaren toegewenst!!! Ik hou van jouw pareltjes en van het feit dat ook jij de poetsvrouw groet.

 5. Proficiat! En zo heb ik weer wat geleerd, dat van die seule zand ga ik onthouden. Wij gebruiken hier de vijf seconden regel: als het niet langer dan vijf seconden op de grond heeft gelegen, is het niet vuil. :-)

 6. Ja! Soep met brood is een maaltijd!
  En het geeft mij een idee voor een blogpost, jeej.
  (In de wondere wereld van almost turning 33).

 7. Gefeliciteerd! Prachtig lijstje om bij te knikken. Ik weet dat ik niet weet, aldus Socrates. (En dat is prima, is mijn helder moment in de maand dat ik nu 35 ben.)

 8. Eva

  Merci voor deze zalige blogpost. Veel dingen zijn herkenbaar en andere “Ah, is dat zo?” ” Ahja, eigenlijk wel!” Andere dingen zijn leuk om bij stil te staan en of er verder werk van willen maken of gewoon blij zijn met wat we al kunnen opspelden.

 9. Prettige verjaardag to you! Ik ga jouw lijstje printen en aan de muur hangen zodat ik er af en toe knikkend kan naar kijken. :-) En oh, Dolly Dots Pleasure forever :-)

 10. Ook langs deze weg een hele gelukkige verjaardag. Ik heb vooral zitten knikken, want op mijn 31ste is dit heel herkenbaar. 30 worden, was ook zo veel fijner dan 20 worden. Toen viel alles mooi op zijn plaats, terwijl ik op m’n 20ste niet goed wist hoe of wat. 31 was iets minder fijn, omdat ik toen nog midden in mijn behandeling zat. 2016 is over het algemeen een kakjaar, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie. We hebben dit jaar nog niet veel chance gehad. Maar net zoals er kakdagen zijn, zijn er ook kakjaren. En die gaan voorbij, dus ik probeer het mooiste te maken van wat mij nog rest in 2016. Want ik leef nog!!! Zoals je hierboven zegt, er zijn mensen die dat geluk niet gehad hebben. Merci voor alweer een mooie blogpost en maak er een supertoffe dag van.

 11. Sarah

  Ha … na een postnatale depressie en een heel lange therapie heb ik ongeveer heel jouw lijstje ook geleerd. Al kan ik het niet zo mooi verwoorden. Je bracht een geweldige smile op mijn gezicht vandaag, merci! En geniet, van die verjaardag!

 12. Vuur

  Een supersupergelukkige verjaardag, K.!
  Wat een blogpost, wat een topwijf.
  Zelf ben ik 34 going on 35, in het midden van een rotperiode en zou ik dringend sommige van jouw Absolute Waarheden eens wat dieper moeten proberen laten doordringen :) Het leven, ’t is lijk autorijden: de theorie is poepsimpel, … maar! dat examen op den openbare weg!

 13. Maika

  Ja. Ja. En jaaaaaa! Geweldige post :) Zelf 36 sinds gisteren en zo hard van ja geknikt bij elk puntje. Gelukkige verjaardag, Kelly! En dikke merci x

 14. 10a

  Oh gelukkige verjaardag Kelly! Én dankjewel voor dit blog cadeautje. Ik heb 35 keer geknikt ook al moet ik officieel 6 keer meer knikken 😉

 15. Eerst en vooral dikke proficiat met je verjaardag! En ik hoop dat ik ook zoveel wijsheid en relativeringsvermogen zal bezitten als ik over 6 jaar dezelfde leeftijd bereik. En anders lees ik gewoon deze post nog eens opnieuw ;)

 16. Lewis

  Het go-pass momentje heb ik hier ook gehad 😉 Voor de rest: zalige blog! Heerlijke oppepper op een zaterdagmorgen, samen met mijn tas koffie.
  Geniet van je verjaardag!!

 17. Kato

  Hartjes voor deze blogpost. En doet me ook denken aan Siska Schoeters die een paar jaar geleden volledig uit haar dak ging toen iemand ‘Rood’ van Marco Borsato aanvroeg tijdens music for life omdat ze dat anders nooit mocht draaien op studio Brussel. Heerlijk :-)

 18. De Go Pass, dat vond ik ook zo erg! In theaterzalen en de cinema, daar had ik me nog jaren als een student kunnen voordoen. Maar bij de NMBS was daar geen sprake van. No mercy, kordate doorverwijzing naar de Rail Pass…

  Dat gezegd zijnde… Hip Hip Hoera. Geniet van je verjaardag!

 19. Proficiat met je verjaardag en met deze blogpost vol levenswijsheden (knik knik knik)!
  Nu heb ik zin in een ontbijtbuffet…

 20. Nina

  Proficiat!

  Mooi lijstje. Ik moet eerlijk zeggen dat Koen Wauters interviewen er voor mij uitspringt. ik zou alleen kunnen stamelen denk ik. 😄

 21. “We vergelijken allemaal onze rommelige kelder met een ander zijn etalage.” Nog nooit gehoord, maar ‘boenk’ erop!

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Hopelijk stond er een ontbijtbuffet voor je klaar.

 22. yoko

  Ik heb er nog eentje! ‘Expectations are the biggest source of disappointment’. Echt, als je niks verwacht van het leven (of toch niet veel) is alles een kadootje en geen teleurstelling!

 23. Caroline Rome

  Mijn weekend kon niet beter beginnen met dit! Ik ga er zelfs een poster van maken begot. En om ineens 1 van je puntjes toe te passen: Dank je wel, Kelly. (Dat had ik al vele eerder moeten/kunnen schrijven, so you know) Keep on rocking (op Bon Jovi in een mix met Marco), meid.

 24. Shirine

  Maar hoe goed is dit artikel toch weer! Merci Kelly! Ik volg je al heel lang met veel plezier. En terecht, zo blijkt weer. Happy 35th!

 25. Marlies

  Proficiat met je verjaardag! Ik word er dit jaar zelf ook 35, en veel van wat je schrijft is heel herkenbaar… Zou het ook niet zo zijn dat we op een leeftijd gekomen zijn waarop we niet perse meer de wereld willen veranderen en vrede hebben met onszelf? Alleen met ouder worden heb ik geen vrede. Al is het door jou gschetste alternatief wel een eye-opener…

 26. Chantal

  Wacht maar tot ge 40 wordt☺️ Nog meer van datte. Ik herken me helemaal in jouw inzichten en dat wordt er alleen nog beter op: de hell yes wordt nog heller en de neen nog krachtiger. Hallelujah to that!

 27. Proficiat Kelly! Volop genieten van je dag!
  De meeste van die dingen heb ik ook al wel geleerd (ben de 35 dan ook al even gepasseerd), maar merci om ze nog een keer op een rijtje te zetten. Misschien print ik dat blogje wel uit en leg het op de wc: verplichte lectuur voor alle huisgenoten.
  En ja, het leven is te kort om dingen tegen uw goesting te doen. Hell yes!

 28. Alfonsiene

  Schitterend! Dit ga ik afprinten, bewaren en over tien jaar aan mijn oudste dochter geven. Want als je dit allemaal op je achttiende al weet, kun je er alleen een beter mens door worden.

 29. Ik ben nog net geen 30, maar ik heb ook het gevoel dat dit de beste jaren zijn. Je kent jezelf, weet wat je kan en niet kan, je kan relativeren, weet hoe je mensen kan inschatten,… En dat maakt het leven allemaal veel gemakkelijker dan 10 jaar geleden.

 30. Mich P.

  Awel Kelly, ik ben bijna dubbel zo oud als jij, en er ontglipte mij bij alle aangehaalde puntjes een blijmakende glimlach van herkenning. Ge hebt het begrepen meid! Toen ikzelf 35 werd, was ik helemaal nog niet zo “wijs”. Trouwens, proficiat hé, de schoonste jaren van jouw vrouwenleven zijn begonnen … (als alles een beetje mee wil zitten natuurlijk)

 31. Freya

  Gelukkige verjaardag! En blij dat er toch eens iemand “eerlijk en realistisch” praat over borstvoeding in plaats van alles te omhullen in roze glittertjes.

 32. Je deelt je verjaardag met wijlen mijn vader, en dat was een ‘schone mens’
  Ik vind jou een even ‘schone madam’ (binnen en buiten)
  Gefeliciteerd!!

 33. Merci voor dit lijstje, al blijven er maar enkele hangen voor langer dan een week, het zullen goeikes zijn!
  En dat van 26 worden en geen go-pass meer mogen kopen!
  oh help, dat is bij mij vanaf volgende week het geval, en dan ben ik echt volwassen, ofzo.

  Een heel gelukkige verjaardag, en blijf nog een jaar of 35 verder schrijven zou ik zo zeggen ;-)
  xSilke

 34. Ik zit hier wel bij alles te knikken omdat ik weet dat je gelijk hebt, maar in de praktijk kan ik ze nog niet allemaal toepassen. Ik ben bijvoorbeeld wel nog te veel bezig met wat anderen zeggen, denken of doen, met proberen mijn keuzes te verantwoorden en vooral véél te veel vergelijkingen te maken. Maar hé, ik heb nog 10,5 jaar om dat te leren ;) Gelukkige verjaardag, Kelly!

 35. Gelukkige verjaardag!
  Ik ben 47 en ik heb vandaag iets gedaan waarvan ik dacht dat ik het nooit zou doen. Kijk, zie je, een mens is echt nooit te oud om te leren.
  Ik ben 47 en ik heb bij momenten luidop gelachen met wat je schreef. Niet omdat het belachelijk is, maar omdat ik het leuk geschreven vond, en je overgangen soms zalig zijn. Geen overzicht -> blad papier en stylo -> weekmenu’s: geniaal :-)
  Ik ben 47 en ik heb veel van jouw lessen des levens al geleerd, en kan me er ten zeerste in vinden. Ik hou alleen niet van John en Marco :-)

 36. Caro

  Amen. Deze bijna 35 jarige kon het niet meer met je eens zijn.
  En gelukkige verjaardag, dat ook wel.

 37. Gefeliciteerd! Wat een wijsheid! Ik heb genoten van je lijstje en hoe je het zo mooi op een rijtje hebt gezet. Dit is wel het soort waarheid waar ik in geloof!

 38. Stefanie

  Eerst en vooral: dikke proficiat ;)
  Hier nog geen tram 3, maar toch veel geknikt hoor :D
  Vooral de Go-pass is hier nog maar pas verteerd :D
  En wie houdt nu niet van Marco en Bon Jovi? :D

 39. Ida

  Zo treffend beschreven, zo waar! Das precies hoe ik er ook over denk!
  Gelukkige verjaardag! Bedankt voor die mooie schrijfsels telkens weer!

 40. Freek

  je stukje deed mij heel hard denken aan dat liedje over … ‘sunscreen would be it’… merci voor je lijstje: het is vree wijs

 41. Els

  Proficiat! En wat een goede blogpost! Ik heb hem opgeslagen om op tijd eens te kunnen herlezen, want ik heb inderdaad veel zitten knikken, maar ben bang dat ik veel ga vergeten en er mezelf op tijd eens moet aan herinneren.

 42. Ellen

  *knik knik knik knik knik …
  Ik denk dat ik deze post ergens aan de muur hang voor de momenten dat ik mij te veel zorgen maak. :)

  De perfecte relativering voor mij na een eerste werkweek op een nieuwe job die de nodige twijfels meebrengt en dat net voor de week dat ik 31 wordt (help, moet ik me nu echt volwassen voelen?)

  Dankjewel :)

 43. Oh ja, dat zijn een helemaal inzichten die ik ook al geleerd heb! Knikken à volonté dus. Ik zou enkel eens moeten werk maken van dat stijladvies. En dat over minder stress hoe vaker je het doet, dat heb ik wel bij veel dingen, maar nog niet bij solliciteren. Duimen maar dat dat nog wat verbetert naarmate ik de 35 nader :)

  Nog een gelukkige verjaardag!

 44. Waauw, ik denk dat ik 35 keer geknikt heb, zo herkenbaar en zo’n mooie waarheden seg! Ik ben er zelf 34, misschien dat het daarom zo herkenbaar is? :) Heel erg leuke post die je schreef, ik ga hem bewaren en nog es opnieuw lezen binnen x-aantal weken / maanden.

 45. V.

  Soep met brood is ook een maaltijd -> ’t Zal wel zijn dadde! Niks beter dan brood met kaas en een tas soep.

  En natuurlijk proficiat!

 46. Altijd.Vriendelijk.Tegen.De.Kuisvrouw. Freelance of niet. Het is mijn nummer 1 regel overal waar ik kom.
  Grappig dat ik net dat onthoud uit de 35 :-)

 47. Wat ik heb geleerd:
  – Dat dingen die in je eigen leven mislopen, op een ander steken, geen oplossing is.
  – Dat vergelijken menselijk is, maar niet gelukkiger maakt. En dat je jezelf kan trainen in het niet vergelijken.
  – Dat er over smaken niet te discussiëren valt. En dat de meeste discussies daar toch over gaan. (Ik ben onder andere fan van keiharde dansmuziek en moet daar in mijn vriendengroep ook niet mee komen aandraven, maar dat kan me niet meer schelen.)
  – Dat regelmaat en routine mij helpen.
  – Dat iedereen minder zelfzeker is dan op het eerste gezicht lijkt.
  – Dat de tragiek van het leven ook meteen dat aspect is dat het zo hard de moeite maakt: je hebt er maar één.

 48. Inge

  Mooi lijstje, vaak geknikt!

  En ook nog even een welgemeend compliment: ik lees je blog supergraag, zo eerlijk en rechtuit geschreven, ook al reageer ik meestal niet. Wat ben ik blij dat je niet van plan bent om ermee te stoppen!

 49. Anja Maes

  Mooie lijst, fijn idee!
  Ik vul voor mezelf verder aan tot 50 en neem ook je graag gelezen tip “you need a budget” mee.
  Proficiat met je 35 jaren!

 50. Proficiat met je verjaardag!
  Inspirerend lijstje! De ABC-regel en “Make yourself rich by making your wants few“, oh, hallelujah zeg! :-)

 51. Natalie

  Je bent een straffe madam. Elke keer leer ik nog iets bij van jou. Ik kijk altijd uit naar je blogs en je artikels in DS. Chapeau voor je kwetsbaarheid, je vlotte pen enz enz enz !

 52. Wauw! Om te lezen, en te herlezen. En dan begot nog eens, zo herkenbaar.
  Van harte gefeliciteerd met je volgende levensjaar, en dat je nog veel mag schrijven!

 53. ‘k heb heel veel zitten knikken bij je lijstje. ‘k denk dat je veel kunt samenvatten dat je leert te relativeren als je ouder wordt. Niet alles “moet” meer en dat geeft zoveel rust.

  Die ABC regel en dat zand eten: ja dat klopt helemaal maar ‘k had die regels nog nooit gehoord. Zalig :)

 54. Wijze levenslessen die ik zeker in het achterhoofd ga houden tijdens een nieuw druk schooljaar. Of misschien druk ik ze beter af. Bedankt en geniet van nog vele jaren!

 55. Marie

  Ik ben dan nog maar 31, de lijst had evengoed door mezelf geschreven kunnen zijn! Bedankt om me hieraan te doen herinneren!

 56. Ah wat een leuke blogpost en zo waar! Om die van ‘soep is ook een maaltijd’ moest ik toch wel lachen. Helemaal waar, ben ik inmiddels ook gaan inzien. En de abc regel ga ik beslist thuis invoeren. Ik ben de enige die hem toepast hier. Fijne verjaardag nog!

 57. Elisa

  noooh, wat een wijsheden <3 Dank u voor het delen, ik ga die onthouden nu ik zelf bekant 35 ben. Nog een paar maanden om zoveel inzichten te vergaren!
  En een heel goed levensjaar gewenst!

 58. Else

  Net zoals bijna elke post van jou, word ik ook nu weer gewoon heel blij door het lezen ervan. Je bent gewoon zo eerlijk en zo heerlijk herkenbaar wat je allemaal schrijft… Bedankt voor je openheid en om de schone schijn te doorprikken!

 59. PippiPebbles

  Absoluut geknik hier, ook al ben ik nog lang geen 35…
  En ‘Ik leef niet meer voor jou’ is altijd een meebrul-moment, ook al ben ik ni echt zot van de Marco.
  Enne, ge doet da goed, zo bloggen!

 60. Kris

  Gelukkige verjaardag! en dankjewel voor deze post.ik voel me plots een pak beter nu ik lees dat mijn hersenspinsels en gepieker eigenlijk heel normaal en niet alleen van mij zijn :-)

 61. Wat een inspirerende blog! Dank voor het delen! Zo veel dingen die ik herken of die me weer even wakker schudden. Fijn lijstje!

 62. Kim

  Zalig lijstje! Net gelezen en zit zoveel waarheid in met de nodige West-Vlaamse humor! Leuke blog ook, ga snel je boek bestellen want ben wel benieuwd naar je tips! Ik blog ook (in het engels wel) en wil er nog wat meer over leren… Keep up the good work :) echt tof!
  Als je enige tips voor mij zou hebben, welkom!!

 63. Zo herkenbaar!! Dat West-Vlaamse is ook leuk (ik ben zelf van Ieper, eni).
  Ik heb van bepaalde puntjes zelfs foto’s genomen omdat ze me met een glimlach eventjes alles doen relativeren.

 64. Sarah

  Ik voel mij ineens zelf ook veel beter! En begrepen! Ik worstel dagelijks met zoveel dingen in mijn hoofd, en dan lees ik dit… En dan denk ik: da isn’t! Laat het los, Sarah! Laat het los! Awel ja, dat zal ik vanaf nu proberen! Dankjewel daarvoor!

 65. Marijke

  zoveel wijsheden, die ik ergens misschien al heb gehoord, maar zoveel bewondering voor je als je die echt kan toepassen!

 66. Drie jaar na datum deze blogpost pas ontdekken, en wat een topper! Hoera voor niet-hokjesdenken in de muziek! Bij mij gaat dat dan over boenke boenke danceschijven 😄👍 Happy Birthday!!

 67. DeDuitseHerfst

  Ik wens je nu al een hele gelukzalige en koele verjaardag toe voor binnen een dikke week en ik kijk nu al uit naar je nieuwe verjaardagspost!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>